ВМ-НВХ рецепти

  • 492 379
  • 589
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
  • Мнения: 29 260
Снощната ми вечеря и днешният обяд е това-
настъргани моркови с краставица на кубчета,тиро салата,печено мариновано цвекло+пръжки 🐷 😋


Не ми се получиха пръжките много добре,но ставаха за ядене.

Как ги правят да са хрупкави и на другият ден и да седят отделно една от друга,а не слепени?
Скрит текст:




Пача от свински крачета и ярешко месо

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 19:34 от Doli

# 571
  • Мнения: 32 102
Салата с печено цвекло и яйца

-варени яйца
-печено червено цвекло
-краставица
-репички
-сол, доста оцет или лимонов сок (аз сложих сок от лайм, много свежо)
-някакви подправки по желание и мазнина също по желание
Много сполучлива комбинация и аламинут, ако в хладилника има изпечено цвекло. Не пиша количества от кое по колко се слага, защото те също са въпрос на вкус и могат да варират.🙂
*Яйцата варя в яйцеварка за около 7-8 минути.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 17:46 от dolce miele

# 572
  • Мнения: 32 102
Ментови трюфели (шоколадови бонбони тип After eight)

Скрит текст:
   
-150 грама тъмен шоколад
-100 грама сметана 30%
-щипка сол
-2-3 капки ментово масло (моето е на Химакс)
-неподсладено какао за овалване на бонбоните

Шоколадът се натрошава на парчета. Сметаната се загрява и се сипва в купата с шоколада, бърка се, докато се получи ганаш. Ганашът се покрива със стреч фолио. Оставя се в хладилника да стегне (аз оставих за цяла нощ). С помощта на лъжичка се оформят топчета, които се поставят в подходящ съд с какао и се разклащат, за да се разпредели какаото равномерно. Трюфелите се съхраняват в кутия в хладилника.

Последна редакция: ср, 01 яну 2025, 02:30 от dolce miele

# 573
  • Sofia
  • Мнения: 1 609
Ще споделиш ли колко броя излизат от дадените количества?
И имат ли осезаем ментов вкус?

# 574
  • Мнения: 32 102
Сиена М., зависи с какъв размер се правят бонбоните. Аз ги направих малко по-големи и ми излязоха 14 броя (плюс малко шоколад по стените на купата, който обра детето🙂). Ментовият вкус се усеща доста приятно, охлаждащо. Според мен търпи да се добави и още малко ментово масло, но е въпрос на вкус. На Химакс бутилчето пуска щедри капки и не посмях да добавя още, за да не се получи твърде ментов вкус. По принцип нищо не пречи да се опита сместа, преди да се сложи в хладилника за охлаждане и да се добави още малко ментово масло до желания вкус. Най-хубавото е, че бонбоните са шоколадово-ментови, но без да са излишно озахарени като оригиналът.
*Моите бонбони съм ги поставила във формички за мини мъфини. Т.е. малко по-големи са от хартиените формички за бонбони. По около 10-11 грама е всеки бонбон, с размер горе-долу на среден орех.🙂

# 575
  • Мнения: 8 480
Нещо скромно, лесно и непретенциозно от мен - Бисквитки с орехово брашно и боровинки



Аз не ползвам точни пропорции, карам на око, но това са по-конкретните мерки:

2 яйца
2 - 3 с.л. орехово брашно
2 с.л. кокосови стърготини
Малко сол
1 ч.л. канела
1 с.л. какао на прах

След като оформих бисквитките, боднах във всяка по 3 - 4 боровинки и ги изпекох.

Не ползвам подсладители, който иска, може да си добави.

# 576
  • Мнения: 32 102
Запеканка с карфиол

Скрит текст:
 
-600 грама карфиол (бланширан за 8-10 минути)
-6 яйца
-200 грама извара (или микс от сирена)
-50 мл сметана 30% и 150 мл вода
-масло за намазване на тавичката и парченца за отгоре
-сол, индийско орехче, черен пипер на вкус
-малко сусам за поръсване

Карфиолът на розички се бланшира в подсолена вода, отцежда се и се слага в купа, в която са разбити яйцата, изварата, сметаната, водата, подправките. Разбърква се и се изсипва в намаслена тавичка. Изравнява се и отгоре се слагат парченца масло, по желание се поръсва и със сусам. Пече се на 180 градуса за 20-25 минути или според това как пече фурната.

# 577
  • София
  • Мнения: 8 983
Долче, това съм го правила с карфиол и броколи. И за цвят - малко нарязани моркови тук там.

# 578
  • Мнения: 32 102
О, да, и с други зеленчуци ще е вкусно.🙂 Следващия път ще сложа и малко горчица.

# 579
  • Мнения: 6 105
Нисковъглехидратен чийзкейк Зебра



Необходими продукти:
за основата:
100 грама бадемово брашно
20 грама натурално какао
30 грама кокосово брашно
50 грама кокосова сметана от кен
20 грама кокосово масло
за чийз крема:
300 грама кокосова сметана от кен
200 грама протеинов течен шоколад с лешници без захар
100 грама сурово кашу
20 грама натурално какао

Начин на приготвяне:

Сложете кашуто в купичка и го залейте с вода. Оставете го да се накисне за няколко часа.
Пригответе основата, като сложите всички продукти за нея в дълбока купа. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа.
Сложете ринг за торта с диаметър 14-16 сантиметра в чиния. Изсипете сместа за основата в нея. Притиснете добре, така че да се образува блат.
Отцедете накиснатото кашу в блендер с останалите продукти, без какаото. Блендирайте до хомогенизиране на сместа. Изсипете по-голяма част от сместа върху блата. Към останалата добавете какаото и разбъркайте до хомогенизиране. Сложете на няколко места от оцветената с какао смес върху другата, която вече сложихте върху основата. С помощта на клечка направете въртеливи движения, така че да се образуват шарки.
Сложете чийзкейка в хладилник да стегне за няколко часа. След това внимателно прокарайте остър нож по ръба на ринга и го освободете.
Декорирайте по желание с нисковъглехидратни трюфели и сушена ягода.
Приятен апетит!

# 580
  • Мнения: 6 105
Протеинова торта Гараш


Необходими продукти:
5 белтъка
1 чаена лъжичка кокосова захар
4 супени лъжици еритритол на прах
150 грама орехи, смлени
300 грама протеинов течен шоколад
шамфъстък на прах

*Можете да използвате течен шоколад по избор. Аз използвам определена марка, но не е редно да я споменавам тук, за да не се счита за реклама. Можете да го замените и с шоколад без захар + доза протеин на прах.

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците с кокосовата захар и еритритола до образуване на пухкава смес.
Добавете смлените орехи и разбъркайте със силиконова бъркалка.
Разпределете сместа в четири тавички |аз използвах силиконови с диаметър 14 сантиметра|. Печете на 180 градуса за 10-12 минути.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да изстинат.
След това сглобете тортата като редувате: блат, крем, блат, крем, блат, крем, блат, крем, блат, крем. Завършете с крем и декорирайте със смлян шамфъстък.
Сложете тортата в хладилник за няколко часа, за да отлежи.
Приятен апетит!

# 581
  • Мнения: 6 105
Суров кето чийзкейк

Необходими продукти: 

за основата: 
180 грама бадемово брашно
100 грама бадемов тахан
30 грама еритритол на прах

за чийк крема: 
500 грама маскарпоне
100 грама еритритол на прах

за отгоре:
домашно сладко без захар 
кето трюфели

Начин на приготвяне:

Сложете съставките за основата в дълбока купа. 
Сложете ринг за торта, а около него ацетатно фолио в плоска чиния с подходящ размер. 
Аз използвах ринг с размер 16 сантиметра. 
Изсипете сместа вътре и потупайте с чаша, така че да се образува основа (блат). 
В друга купа сложете маскарпонето и еритритола на прах. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа. 
Изсипете готовият чийз крем върху основата. 
Сложете чийзкейка в хладилник за няколко часа. 
След това внимателно отстранете ринга за торта и ацетатното фолио. 
По ръба на чийзкейка сложете домашно сладко без захар и кето трюфели. 
Разрежете на равни части и сервирайте. 
Приятен апетит! 

# 582
  • Мнения: 32 102
Сусамова палачинка




За една палачинка:

-1 яйце
-10 грама сусамово брашно Балчо (ок. 1 с.л. с връх)
-1-2 с.л. вода
-по желание може сол и подправки

Всичко се смесва и се приготвя палачинката в намаслен тиган. После се слага плънка по желание.

* По същия начин може да се приготви и палачинка със смляно златно ленено семе.

# 583
  • Мнения: 32 102
Лесна лютеница с тиквички


Скрит текст:

-1,3 кг червени чушки (тегло вече почистени и нарязани на парчета)
-600 грама тиквички
-1 малка глава лук (толкова имах)
-4 не много големи големи моркова
-половин консерва белени домати
-половин чаша зехтин (или масло)
-подправки: чесън на прах, сол, подправка за пиле (от Лидъл), чубрица на прах, кимион, черен пипер, червен пипер - или на вкус

Нарязах всички зеленчуци и ги наредих в тавата с хартия за печене отдолу. Сложих подправките и залях с мазнината, покрих тавата с алуминиево фолио. Пекох на 200 градуса на загрята фурна 50 минути. После махнах фолиото, разбърках зеленчуците и върнах да се пече още 20 минути на 180 градуса (докато остане на мазнина). Накрая накълцах със сатър директно в тавата всичко до желаната консистенция. Може и с пасатор, но тавата ми е плитка и не ми се прехвърляше всичко в друга купа. Сипах лютеницата в чисти бурканчета (точно 5 броя от 350-370 мл), затворих капачките и обърнах бурканите наобратно.
Могат и да се стерилизират за по-дълъг срок на консумация.

# 584
  • Мнения: 24 761
Не е за наяждане наистина. Иначе ако се заиграе някой да го смята, ще си се окаже доста въглехидратно, все пак са просто сготвени зеленчуци (така де, зеленчуци и плодове но да не издребнявам).

По-малко страшно е от примерно зеленчукова кремсупа, която някои също смятат за нисковъглехидратна щом не е с картофи... И тя съответно не се яде по 1-2 лъжици а по цяла купа. Или от обилна гарнитура от печени същите зеленчуци от рецептата но примерно половин чиния, което също много хора го правят.
Въпросът е каква част от храната са тия неща и какво е останалото че да се получи ВМНВ хранене. Ако с тая лютеница просто си си оцапала малко кюфтетата, не е дерт, ако и на мен да не ми стои точно тук като рецепта Grinning

Общи условия

Активация на акаунт