ВМ-НВХ рецепти

  • 491 035
  • 589
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 5 459
Аз имям едня малба. Искам да коригирате рецептата ми за любимото ми песто, защото още съм новак и прекалявам с количествата.

Песто Ива

1 глава чесън, 3 бр сушени домати ,мариновани в зехтин, 200 мл. зехтин, 100гр.сирене /синьо, гауда, пармезан и др./, 2 връзки магданоз и една връзка босилек, 30 гр кедрови ядки,  една шепа обезкостени маслини, една шепа орехи, една шепа кашу, ако имам други ядки,слагам и от тях, като общото количество е около две шепи, ако нямам кедрови ядки слагам слънчогледови семки, ч.лъжица  чили. И всички тези продукти в робота. Знам, че прекалявам с  ядките, затова моля да ме коригирате .   Embarassed

# 151
  • Мнения: X
Джинджифилови топчета

http://www.jillsmat.se/artiklar/barnsligt-goda-lchf-pepparkaksbollar/


 100 гр масло
 300 мл млени бадеми
( 100 мл подсладител - по желание)
 1 ч.л. канела
 1 ч.л. джинджифил
 1 ч.л. млени карамфилчета

+ 150 мл припечени филирани бадеми, леко натрошени

Смесват се всички съставки до постигане на гладка смес.
Ако сместта е по-лепкава, може да се сложи за малко в хладилника да се стегне.
Оформят се малки топчета, овалват се в натрошените бадеми, готови за консумация след престой в хладилника, за да се стегнат.


Ароматно греяно вино (гльог)

http://www.jillsmat.se/artiklar/sockerfri-glogg-med-granatapple/

500 мл сок от нар
5 бр ядки от кардамон
2 пръчки канела
20 бр карамфилчета
1 парче джинджифил
1 пръчка ванилия
½ портокал
500 мл червено вино ( или сок от нар)
ев. 50мл мед за подслаждане

Подправките се счукват, слагат се в тенджера заедно със сока и половината портокал, нарязан на парчета.Ванилената пръчка се отваря, семенцата се изстъргват и се слагат заедно с пръчката в сместта. Добавят се и пръчките канела.
Оставя се да ври 10мин. Добавя се виното.
След като сместта е добре затоплена, се прецежда и сервира с резенчета портокал.

Тук използват специални тенджерки за сервиране, на поставка и под тях чаена свещ, да се подддържа напитката топла.

Последна редакция: пн, 02 дек 2013, 15:42 от Анонимен

# 152
  • Мнения: 6 421
Бадемки

Това е вариация на базовите ми кокоски. От няколко дни исках да пробвам и ги изпекох преди малко. Харесаха ми, така че ето рецептата:

80 грама филирани бадеми
100 мл кокос (това са приблизително 8 с.л.)
2 яйца
разтопено масло (сложих към 30 грама, но може и повече)
ванилия, канела или друг аромат

Става гъста и доста рошава (заради бадемите) смес. Натъпках я в силиконови формички (натисках, за да се уплътнят кексчетата) и изпекох за 15-16 минути на 175 градуса. Това количество е за 4 кексчета. Доста са засищащи Wink

Уточнявам, че стана доста гъста смес, а крайният резултат беше малко по-сух от желаното. Така че може или бадемите да са по-малко, или кокосът да е по-малко, или яйцата да са повече, или пък мазнината.

Последна редакция: вт, 03 дек 2013, 10:02 от Cioccolata

# 153
  • Мнения: X

и малко личен опит:
В тенждерка задуших (до леко препържване) поотделно и последователно праз и тиквичка, предварително нарязани и посолени (оставих ги за около 2ч да омекнат добре в една цедка, за да изтича течността).
ПОнеже единственият ми тиган е чугунен и много тежък, слад като смесих зеленчуците с яйцата, изсипах сместта с капака на една стъклена тенджерка (тип йенска), която предварително бях загрявала във фурната и разтопила масло в нея
Така изпекох моята тортия във фурната, на 200град за около 30мин

# 154
  • Мнения: 13 363
УАСП, твоята тортия е станала фритата Simple Smile
Аз слагам и гъби, също правя в чугунен тиган и обръщам с наистина голяма чиния и две ръце.

П.П. Забравих да напиша още нещо от моя опит с обръщане на тортия. Трябва да сте сигурни, че няма течни яйца, защото иначе се разтичат лошо. Горният слой може да остане течен, аз лично като почне да стяга отдолу, поразбутвам, за да изтича равномерно течната част отстрани. Когато се прави преди да се е оформила напълно долната част, има време да не се развали формата.

Последна редакция: ср, 04 дек 2013, 14:45 от Ули

# 155
  • Мнения: 1
Шоколадови мъфини

-340гр. черен шоколад (аз използвах Линдт 85%)
-170гр. масло
-подсладител - по рецепта е 180гр. ксилитол, и аз това използвах
-ванилия
-щипка сол
-6 яйца - добре е да са на стайна температура

Фурната се загрява на 180 градуса. Ксилитолът се смила на прах и половината от него се добавя към шестте жълтъка. Разбива се с миксер до получаване на гъста и бледа смес. Разтопените шоколади и масло се прибавят към сместта с жълтъците и се разбърква добре. Белтъците се правят на сняг заедно с останалата половина от ксилитол на прах. Разбитите на сняг белтъци се прибавят по малко и внимателно към шоколадовата смес. Разпределя се "плънката" по хартиени чашки за кексчета и се изпича за около 20 минутки, но зависи от фурната, така че ги следете. Аз оставих част от суровата смес за глазура на вече изпечените кексчета. Тя самата смес сама по себе си е ужасно вкусна и аз сложих част от нея за около час във фризера и се получи нещо като пухкав фъч. 

# 156
  • Мнения: 6 421
Това е списък на блогове с приложими към режима ни рецепти (някои са по-въглехидратни, защото са палео, а други са по-нисковъглехидратни, но хубавото е, че са събрани на едно място и може да се търси): http://thehealthyjessie.com/2013/12/07/recipe-roundup-best-blogs … g-recipes-around/

# 157
  • Мнения: 6 421
Таханов хляб

Ето оригиналната рецепта: http://www.fathead-movie.com/index.php/2012/10/15/too-good-bread … most-paleo-bread/ По нея количествата и продуктите са:


    480 грама бадемов тахан
    6 яйца
    2 ч.л. бакпулвер
    ½ ч.л. сол
    ¾ ч.ч. топла вода

Аз го направих с пълнозърнест сусамов тахан, но с 1/3 от количествата под формата на мъфини (излязоха 6). Направо си станаха хлебчета Wink Препоръчвам!

Ето стойности за цялата доза (с 6 яйца) таханов хляб (с пълнозърнест тахан):

За цялата доза от хляба (с 6 яйца), ако се направи с сусамов пълнозърнест тахан, излиза:

3226 калории
285,8 г мазнини
89,7 г въглехидрати (от което 36,5 г фибри)
119,2 г белтъчини

В проценти това ще рече:
М - 75%
В - 10%
Б - 14%

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 12:50 от Cioccolata

# 158
  • Мнения: 13 363
Тосканска супа вариация

1 средна глава карфиол
7/800 гр. сурова наденица / суджук
бульон
лапад / спанак / къдраво зеле
лук
чесън
сол и пипер
мас / масло
сметана по желание

Аз готвя на око и количествата са съвсем ориентировачни и то където имам горе долу представа.
Сварявате карфиола и зеленията (ако е сурова) в бульона до мекотата, в която ви харесва.
Наденицата се нарязва на парчета и се запържва заедно с лука и чесъна в мазнината, количество по ваша преценка. Когато е готова, се прибавя при карфиола, а тиганът се деглазира с малко от бульона и се прибавя към супата. Подправя се с пипер и сол според вкуса.
Ако зеленията е консервирана се слага сега. Аз оставям да кипне и свалям от котлона.
При сервирането по желание може да се добави с.л. сметана.

# 159
  • Мнения: 100
Кокосов блат за пица

3 големи яйца
40 гр кокосови стърготини (2 пакетчета от Биосет)
30-50гр настърган кашкавал
щипка сол
(малко вода при необходимост)

Всичко се смесва и се разстила в силиконова форма с дебелина 1 пръст (гъсто е!). После блатът се гарнира с каквото пожелаете - замразени зеленчуци, пресни зеленчуци, месце, кашкавал, сирене, риба или нещо друго. Пече се докато кашкавалът отгоре стане златисто кафяв (ок. 20 минути) на 180-200 градуса.

Блатът е твърд и сочен едновременно, реже се лесно дори горещ и държи пицата цяла. По-добро е от блатовете от обикновено тесто. Подходящо е за хранене на път или на работа.

# 160
  • Мнения: X
с благодарности за рецептата (качвам тук линк, за да не се изгуби)

...
 ето оригиналната рецепта - http://empoweredsustenance.com/coconut-flour-zucchini-bread/.

Аз я попромених малко според моя вкус ето така... Фурната се загрява на 220-250 градуса предварително.
 3 ч.ч. настъргани тиквички (аз сложих 2ч.ч. тиквички и 1ч.ч. моркови)
1 (до 1,5) ч.ч кокосови стърготини
3-4 яйца
1/3 ч.ч. масло
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода
подправки по желание като чубрица, тамян, босилек
2 с.л. оцет

 Всичко се смева добре, докато стане по-стегната еднородна смес, т.е. не трябва да е течно, а по-гъсто. За това се слагат първо 1 ч.ч. кокосови стърготини, а после се добавят още малко, докато сместа стане по-суха. Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене, оформя се с лъжица и се натиска, за да стане в стегната форма. Покрива с хартия и се пече 30-60 минути. Като се стегне и се поизпече хартията отгоре се маха, за да се запече. Може да се направи в кръгла форма като содена питка с дебелина 2-3 см, а може и във форма за кекс - тогава се получава хляб във формата на хляб Бонус. Колкото по-дебело е, толкова по-дълго ще се пече. Когато е готово си е стегнато като истински хляб и се отлепя от хартията лесно.

# 161
  • Мнения: 12 698
Да добавя линкове към две рецепти.
Тази е подходяща - като пържолките може и без брашно да се изпържат:
Пиле Салтимбока
http://pep-4o.blogspot.com/2011/07/blog-post_06.html

А в тази просто махаме соевия сос.
Пиле със салвия ала Драго
http://wkusni-momenti.blogspot.com/2011/06/blog-post_26.html
Може да направите с пилешко, свинско месо, или каквото предпочитате.

И двете рецепти съм изпробвала многократно и се получават страхотни ястия.
Препоръчвам. Peace

Още подходящи рецепти:
Печено пиленце с бира, розмарин и сметана
Лимонено пиле с тиква
Печен пуешки бут на сол с ароматна коричка от розмарин
Пиле с медено-бирена марината и зеленчуци
Пуешко бутче печено върху сол
Пиле глътнало наденица в гнездо от домати - без картофките в гарнитурата Peace
Пиле Тандури
Пуешки джолан във винена марината Без картофки в гарнитурата Peace
Северняшка лютика
Пълнена гъска с цели ябълки - за празниците
Телешка яхния с горски гъби, порто и желе от бъзов цвят
Свинско филе с къпинов шоколадов сос и гъби
Свински стек в марината от черна бира
Ароматни телешки стекчета с къри
Котлети в сметана
Пълнени сини домати на фурна
Друсан кебап
Наденички с шоколадов кетчуп
Свинска кавърма
Месо на сач
Свински врат печен на сол Любима рецепта Peace
Печено агнешко бутчеБез картофките.
Котлети в йенска тенджера
Пилешки дробчета с карамелизиран лук
Дробчета с бекон и гъби

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 11:43 от Merelenda

# 162
  • Мнения: 12 698
Няколко салати и предястия  Simple Smile

Гриловани тиквички Аз гриловам и патладжан, и тиквички и добавям печен пипер. Овкусявам салатата с чесън, зехтин и балсамов оцет и малко копър. Много е вкусна.
Кулички от патладжани Правила съм многократно тази рецепта. Много вкусна и ефектна. Може да се направи предварително, да се овкуси и престои.
Ветрило от патладжани Ефектно и вкусно ястие - предястие, както топло, така и студено.
Топла гъбена салата
Яйчна салата с кисело мляко
Капучино с гъби Любима рецепта изпробвана многократно. Чудесно топло предястие се получава.
Махаме филийките хляб от рецептата, гъбите подреждаме плътно и равномерно и добавяме яйцето със сметаната. Peace Много е вкусно.
Пълнени яйца със сьомга и сметанов хрян
Мариновани морски дарове
Разядка със сирене и прошуто
Предястие с патладжани, козе сирене и домат
Полски яйца
Пълнени домати - салата

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 12:26 от Merelenda

# 163
  • Мнения: 20 885
Това ястие ми се вижда точно за сезона, пиле с ряпа.
http://wkusni-momenti.blogspot.com/2013/11/blog-post_14.html

# 164
  • Мнения: 100
Коледни сладки със захар "Мусковадо"

400 гр тъмен сусамов тахан
3 яйца
1-2 с.л. вода при нужда от разреждане
1 с.л. тъмнокафява тръстикова захар "Мусковадо" (има я в Билла и Метро)
1/2 пак. бакпулвер
1 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил
1/2 капсулка ромова есенция
малко от същата захар за декорация

Съставките се смесват, като при по-голяма гъстота може да се добави мъничко вода или кокосово мляко за разреждане. Бакпулверът се слага най-накрая. С лъжица внимателно се е оформят кръгли "бисквити" върху хартия за печене, колкото влязат в тавата. Ако трябва, се пече на 2 партиди. Като се наредят "бисквитите", се поръсват с щипка от тръстиковата захар. Пече се на 160 градуса до втвърдяване на сладките. Те не покафеняват, най-много леко да станат златисти, заради ниската температура.

Не са особено режимни заради захарта, но са с невероятен аромат и вкус, леко сладнят. Подходящи са за почерпка и подарък, защото имат представителен вид. Може да се хапва от тях при повод, защото нямат глутен, изкуствени подсладители и бяла захар и си струват "жертвата".  Peace

П.П. Имам проблем с апарата и не мога да ги снимам за жалост! Но ако ги пробвате, ще станат супер.  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт