Покажете си детските стаи - тема 17

• 84 019
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
И ние сме на мокет в детската, че децата са все по земята. Всеки ден прахосмукачка и проветряване и всичко е ОК.

# 436
  • при моите любими
Момичета, да ми кажете нещо повече за тези масла за паркет. Ние на времто имахме паркет, който беше намазан с нещо , но се поддържаше ужасно трудно и всяка капка вода оставаше бяло петно. Затова след години го лакирахме. Сега ми стана интересно, маслото как се поддържа и колко често се налага да се маже отново? Изобщо на какъв принцип е? Извинявам се, че не е много по темата, но виждам, че сте на ясно.  Hug

# 437
  • ГО
Ще ти кажа това, което до тук разбрах за маслата, а ако не съм права, тези, които имат опит ще ме поправят.
Маслото се нанася много лесно, с четка или валяк. И най-големият лаик може да се справи. Маслото попива в дървото и по този начин го предпазва. Ако бъде наранено отгоре и после намокрено, няма да има големи щети, както например при лака. Там ако бъде наранен лака, дървото отдолу е незащитено.
Ако си маслил и след време нещо се поизтърка или нарани, можеш само на място да намажеш с масло, както и около мебелите. Т.е. не се изисква опразване на стаята, циклене и т.н.
Маслото (най-важната причина, поради която го избрах) е напълно безвредно. Лака (до колкото разбрах) излъчва пари и други вредни вещества (ако не съм разбрала правилно, моля да ме извините) с години. Може да се залива, да се мокри (не  нарочно, разбира се). Водо и прахо отблъскващо е. Лесно се поддържа.
Като недостатък може би е, че е необходимо веднъж годишно да се нанася някаква вакса, която го предпазва. Момичето от Фивекс ми каза, че в тях от 4 години е с омаслен паркет и нищо не му е слагала. Каза, че няма никаква разлика или изтъркване.
Другото което е, че маслото е по-скъпо от лака. Значи за стая 12кв ни взеха 60 лева само циклене. Маслото с валяка ми струваше 150 лева, като валякът е 20 лева, маслото 2 кутии от 0,750л. ми струваха 120 лева. (останалото е нп, при доставката). От фирмата казаха, че 1л. ще стигне за 2 ръце. Наистина по-малко от една кутия ни отиде за 1 ръка. Мислим да не повтаряме, което означава, че едната кутия ни е излишна. Равносметката е: за стая 12кв. - 120 лева, циклене и масло (с наш труд е омасляването) Ако беше от фирмата, която цикли, щеше да е доста повече, ама пак казвам, мнооого лесно се работи с маслото.

Залисах се с маслата и забравих да споделя, че днес ще започне монтажът на мебелите.
Знам, че е хубаво поне 2 дена да съхне, ама сме притиснати от срокове, а и изглежда напълно изсъхнало маслото. Поне не се притеснявам, ако нещо стане и се нарани, ще си го поправим на място  Hug

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 08:24 от kama4e

# 438
  • София
.....
Другото което е, че маслото е по-скъпо от лака. Значи за стая 12кв ни взеха 60 лева само циклене. Маслото с валяка ми струваше 150 лева, като валякът е 20 лева, маслото 2 кутии от 0,750л. ми струваха 120 лева. (останалото е нп, при доставката). От фирмата казаха, че 1л. ще стигне за 2 ръце. Наистина по-малко от една кутия ни отиде за 1 ръка. Мислим да не повтаряме, което означава, че едната кутия ни е излишна. Равносметката е: за стая 12кв. - 120 лева, циклене и масло (с наш труд е омасляването) Ако беше от фирмата, която цикли, щеше да е доста повече, ама пак казвам, мнооого лесно се работи с маслото.
.....

Тук не съм съгласна  Naughty Маслото не е по-скъпо е качествените лакове. Да направя съпоставка - от високия клас лак на Дулукс е толкова колкото е Осмото, а разхода е по-голям. Нанасянето с мече покачва разхода (май вече писах за това).

# 439
  • ГО
Възможно е! Аз говоря за това, че ако го бяха лакирали тези, които ми го циклиха, щеше да ми е по-евтино. Ноооо не знам с какъв лак щеше да е.  Peace

# 440
  • София
Ееее как, най-обичат яхтен   Mr. Green

# 441
Октопод с рокля много ми харесаха леглата и изобщо как се получава стаята , но не те ли притеснява, че като се сложат матраците върху плоскост без отвори няма да могат да се проветряват отдоло? Ние преди да направим леглата в детската спяхме  на матрак направо на земята и отдоло паркета се запотява ако дълго не се мести може и да мухляса,незнам да не се получи такъв ефект и върху плоскостите newsm78
 Аз обмислям варианти за детската стая при майка ми, но трябва да се направи  за три деца пък  стените са с неправилна форма, нещо като трапец и  леглата трябва да са или така залепени едно до друго или под ъгъл като задължително едното трябва да се измъква от доло затова пак съм  се заровила в темата.

# 442
спяхме  на матрак направо на земята и отдоло паркета се запотява

"Направо на земята" в едно помещение е различно от на 50 см от пода, малко физика. Wink

Днес пристигнаха матраците. Тежки са много и вече съм сигурна, че няма да се пързалят по плоскостта. Утре имаме да монтираме листото от Икеа и ще ви покажа още малко снимки. 

# 443
  • на североизток
Октоподче, според мен си заслужава да помислите за няколко отвора под матраците Peace Все пак не са на земята, но не са и във въздуха нали, за да се проветряват свободно? Освен това децата по принцип са по-топли същества и се потят повече. И това, че са тежки матраците ме кара да мисля, че най-вероятно са латексови, което пък още повече е причина за спарване. Все пак няколко дупки по тези плоскости няма да са проблем, но биха могли да ти спестят доста главоболия Wink

# 444
  • София
Определено няколкото дупки няма да са достатъчни, ако са латексови. Дупките май трябваше да са с поне ф6 на по 10-тина см. При недишаща плоскост са удачи пружините матраци, но Октопода най-вероятно е проучила въпроса и не вярвам да е взела неподходящите матраци, иначе ще си причини допълнителни главоболия.

# 445
спяхме  на матрак направо на земята и отдоло паркета се запотява

"Направо на земята" в едно помещение е различно от на 50 см от пода, малко физика. Wink

Днес пристигнаха матраците. Тежки са много и вече съм сигурна, че няма да се пързалят по плоскостта. Утре имаме да монтираме листото от Икеа и ще ви покажа още малко снимки.  
Октоподче, мисля че не разбра какво се опитва да ти каже Roroana!
Матрак, поставен директно върху плоскост, трябва много често да се обръща и проветрява. В противен случай е въпрос на време матрака да мухляса. Това, че са тежки матраците, допълнително усложнява нещата.
Нямаше ли начин да се сложат подматрачни рамки на леглата вместо тези плоскости?
 Понеже сме писали едновременно с Ивчи и Маминко искам да допълня, че върху плоскост може да се поставя само еднолицев матрак ( пружинен или не), защото те имат вградена подматрачна рамка и са направени така, че матрака може да диша.
Няколко дупки, според мен, няма да помогнат! Дупките трудно се шлайфат и надират калъфа на матрака ( ако е двулицев).

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 15:36 от Hary

# 446
Абсурд е да направя дупки в новите легла защото матрака не е върху рамка.  Naughty Mr. Green Знам влажността в помещението и съм убедена, че при правилна експлоатация няма да има проблем.

Хари, разбрах я много добре и може да се обзаложим, че няма да мухляса. Не искам подматрачни рамки и дупки в плоскостите. Идеята за леглото не съм я сънувала, а съм я видяла и проучила.  Peace

# 447
Абсурд е да направя дупки в новите легла защото матрака не е върху рамка.  Naughty Mr. Green Знам влажността в помещението и съм убедена, че при правилна експлоатация няма да има проблем.

Хари, разбрах я много добре и може да се обзаложим, че няма да мухляса. Не искам подматрачни рамки и дупки в плоскостите. Идеята за леглото не съм я сънувала, а съм я видяла и проучила.  Peace
Дано да е така и всичко да е наред с новите матраци! Hug
Но нищо няма да пречи да обръщаш матраците поне по веднъж в месеца (или когато се сетиш)! Wink

# 448
Дали ще има конденз под матрака, ако няма подматрачна рамка, зависи от влажността в помещението и от това дали подът контактува със студено пространство отдолу при големи разлики между външна и вътрешна температура, както е през зимата /примерно да е партер и отдолу да има неотопляеми мазета/.
От 30 години спя на матрак, сложен направо върху пода в три различни жилища. Не са на партер, помещенията на долния етаж се отопляват през зимата. Няма конденз под матраците и нищо никога не ми е мухлясвало. Не ги обръщам.
Колкото до хлъзгането на матрака, въпреки че е тежък, пак може да се пързаля. Ако платът е гладък и повърхността отдолу също не предлага сцепление, няма значение колко е тежък. Добро решение е да се сложи една лента от противохлъзгащата материя /има в Икея/ за килими - откъм предната страна и така ще се предотврати приплъзването на матрака върху плоскостта, върху която е поставен.
Но първо нека се тества какво точно ще се случи и дали ще има проблеми, пък после да се мисли за обезопасяване и решения как да се предотвратят неудобствата.
На мен визията на такива легла, без бордюр, много ми харесва.

# 449
Дали ще има конденз под матрака, ако няма подматрачна рамка, зависи от влажността в помещението и от това дали подът контактува със студено пространство отдолу при големи разлики между външна и вътрешна температура, както е през зимата /примерно да е партер и отдолу да има неотопляеми мазета/.

Благодаря, че обясни това, което мен ме мързеше и обобщих с "малко физика".  Hug

Общи условия

Активация на акаунт