Великобритания - тема 43 Лятно-Есенна

• 47 552
  • 729
  •   1
Отговори
# 450
Честито! Да ви е жива и здрава!

# 451
  • Варна
Благодаря ви момичета, ще летя на 6 октомври.  bouquet
Значи да си вземам зимното яке. Laughing

# 452
nJlaMuTo, Честита дъщеричка!   bouquet

# 453
Здравейте, мили мами! Моля да ме извините за нахлуването в темата Ви, аз също чета тук от около седмица и съм наистина много впечатлена от разменяните мнения и инфо тук, веднага личи, че става дума за интелигентни и възпитани жени с изявена съпричастност. Ще бъда много благодарна, ако може да ми съдействате с инфо "от извора", като ще гледам да резюмирам въпросите си. А ето и моето житие-битие накратко- на 37 год. съм, живея в София, с 2 висши-журналистика и международни отношения от Софийския университет,отличен английски от езикова гимназия и отличен немски с всички нива на Гьоте институт. Работих 12 години като мениджър продажби в представителството на Хитачи тук, владея отлично търговската кореспонденция, преводи с технически термини и на 2та езика, пътувала съм командировки в цял свят, била съм многократно и в Англия, и в Шотландия например, но за по няколко дни. Преди 1 година ме уволниха "по взаимно съгласие", защото съм бременна. Имам прекрасен син на 10 месеца. Майчинството ми е минимално,тъй като ме осигуряваха на минималната заплата,което е масова практика за съжаление. Търся работа от месеци,но поради факта,че не са ни класирали все още за ясла -58ма резерва сме- се оказа,че с предлаганата ми заплата от около 1000 лв е невъзможно да плащаме и на детегледачка. ММ работи, но той няма висше и работи като личен шофьор и охрана,така че да успеем да преживеем.
Решихме да търсим шанса си в чужбина-Германия или Англия заради езиците,реалисти сме и не очаквам някой да ни дава грандиозни помощи там и да ни чака с червен килим, но сме принудени да търсим реализация другаде, пред очите ми е и примера на майка ми да кажем-учителка цял живот с невъзможност да си плати лекарствата с пенсията си сега. Опитвам да си наредя пъзела и да събера инфо и за двете държави и конкретно моля за отговор на следните въпроси относно Англия:
- в кои сайтове  да търся обяви за работа, не бих искала агенции, тъй като ме притеснява да не са измислени, а не намерих сайт на Агенция по заетоста там или нещо подобно
- към кои райони ще ми препоръчате да се ориентирам, не е ли прекалено скъп живота в Лондон
- какви са цените на детските градини
- какви са цените на квартирите и в кои сайтове бих могла да търся също обяви
- какви документи са необходими за работа и престой
- тъй като нямаме сключен брак, ако го направим на място, това дава ли ни някакви преференции с документите или не
Приемам всякакви съвети и съм отворена към всяко инфо, за което ще съм безкрайно признателна.
Поздрави от слънчева есенна София на всички!

# 454
Честито! Да ви е жива,здрава и да ви радва много !

# 455
- в кои сайтове  да търся обяви за работа, не бих искала агенции, тъй като ме притеснява да не са измислени, а не намерих сайт на Агенция по заетоста там или нещо подобно
- към кои райони ще ми препоръчате да се ориентирам, не е ли прекалено скъп живота в Лондон
- какви са цените на детските градини
- какви са цените на квартирите и в кои сайтове бих могла да търся също обяви
- какви документи са необходими за работа и престой
- тъй като нямаме сключен брак, ако го направим на място, това дава ли ни някакви преференции с документите или не
Приемам всякакви съвети и съм отворена към всяко инфо, за което ще съм безкрайно признателна.
Поздрави от слънчева есенна София на всички!
- На първия въпрос не мога да отговоря, тъй като моята професия е съвсем различна и кандидатстването за работа е на различен принцип
- колкото е по-голям един град, толкова е по-скъпо ,но и толкова по-големи възможности за работа има.Много хора  живеят в малко градче/селце близо до голям град и пътуват всеки ден
- за цените на детските градини мисля че има линк в началото на темата, а и е обсъждано многократно - погледни с търсачката
- цените на квартирите варират МНОГО,  за сайтове - rightmove, zoopla
-за документите - писано е страшно много в темата, погледни и линковете в началото
- на последния въпрос не мога да отговоря

# 456
  • Нотингам/Пловдив
nJlaMuTo, честита ви принцеса  Simple Smile  bouquet

# 457
flower75,

Основният ви проблем е, че тук българите нямат право да дойдат и работят, каквото си поискат.
Може да дойдете и работите нелегално.
Може да си уредите статута като самонаети, self employed, повече инфо в сайта bghelp,
обяснено е пространно.
От това, че ще сключите брак тук, няма да ви донесе никакви дивиденти.
Бракът може да ви улесни положението, до толкова, че ако е единият е самонает,
другият може да кандидатства за документ, с който може да работи всичко,
казваме му синя карта.
До колкото знам българските фирми "уреждат" на работа със студентски права.
Записват те в някой бъгав колеж и ти обещават, че можеш да работиш.
Ако се подведете по това-имате право само на 20 часа работа.
Отделно, че и ги подгониха тези колежи.

Направо казвам-работа от България тук няма да си намерите,
освен ако не сте някакви супер специалисти.
Но пак опираме до разрешителното за работа. В много от молбите има въпрос-
имате ли право на работа, като кажете Не и директно ще замине молбата в коша.
Дори и да няма такъв въпрос, мисля подобна е съдбата и само като се види,
че няма английски адрес. Имай предвид, че търсят хора с местен стаж и като цяло
без такъв е почти невъзможно да се намери работа, пък дори и за добри специалисти.
Съжалявам, че звуча толкова негативно, но по-добре да ви отрезвя и дам реална представа,
от колкото да попаднете в ситуация на мизеруване тук.

Квартира ще си намерите трудно без банкови сметки тук, трябват ви и препоръки.
В посочените от golden сайтове може да се ориентиаш за цените.

Вариант ви е, ако познавате някой тук да помолите за помощ в началото.
Ако тръгнете просто така, не знам, аз не бих и честно идея си нямам как се оправят хората
в подобни ситуации.

# 458
Честита принцеса, само радост да ви носи!!!

# 459
Според мен flower75 има шанс да намери работа (определено по-добър от много хора които пристигат в Англия без познания по езика и с професия която е трудно приложима тук).
Това че знае два езика и е работила в международна компания определено ще е в плюс. Въпросът е че няма да стане отведнъж, а тя е с бебе.
Тя трябва да дойде в началото сама /или със съпруга си , да намери да дели с някого квартира и да търси работа тук на място - или като self employed или ако някоя фирма я хареса й и съдейства за розова карта. Намирането на работа е много различно за различните професии (зависи от търсенето и предлагането в момента).
След като си оправи документите и намери работа ще може да си отвори банкова сметка и да си намери самостоятелно жилище. Чак тогава има смисъл да изтегли детето и съпруга си. Всичко това ще отнеме време - колко, никой не може да каже.
Между другото, понеже няколко пъти са обсъждани проблемите за наемане на жилище - ако си на постянен договор със стабилен доход, няма проблем да наемеш жилище дори и да си отскоро в Ук. Всичко зависи от това какво и къде работиш.

# 460
 Peace
Трябва време и много, много търпение. Като добавим и простото свикване в другата държава, не е лесно.

# 461
Зависи каква и е професията Wink има доста професии които са неприложими в Англия , така че е доста смело изказването, че едва ли не ще си намери работа от раз.
Намирането на работа през агенция, определено не крие рискове, така че може да разчита на тях. Естествено трябва да провери реномето на агенцията и дали наистина съществува, което ако знаеш как да ползваш Гугъл не е никакъв проблем Wink Хубаво е авторката на въпроса да каже каква работа си търси за да сме по конкретни с отговорите.

# 462
Troy, никъде не съм казала че ще си намери работа от раз ( въпреки че знае ли човек, това понякога е и въпрос на късмет). Казах че има шанс по-добър от средния, като се има предвид  че знае два езика на отлично ниво  Peace Трябва да се провери тук на място, другото е гадаене.

П.С. Знам за няколко души които са намерили работа от раз ( аз съм един от тях) Simple Smile

# 463
Шанса за намиране на работа е съвкупоност от много фактори, а не само знаенето на английски Wink
От сега ти казвам, че няма да си намери работа като журналист ( между другото те са фрии лансъри) , нито  като менижър по продажбите. И двете позиции са извън списъка на професиите които може да работи без позволително,  и едва ли някой работодател ще се наеме да и вади такова точно за тези професии...
Единствения вариант, който виждам в момента е мъжът селф емплойд, а тя с синя карта на база неговия селф емплоймънт, но от там нататък каква работа ще върши не не се знае...пък и процеса за вадене на синя карта , НИН и разни други са толкова уморителни и дълги че не знам как ще се справят , освен ако тя не е съгласна да работи каквото и да е ...

п/с аз също знам за хора намерили си работа от раз, но те са с специфични и търсени професии ... Wink

# 464
Да ви е живо и здраво момиченцето.Няма по хубаво нещо от това да станеш майка,така е ,чувството е невероятно и който не го е преживял няма как да се опише с думи.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт