Как се справяте с боледуванията на децата си на ясла/градина - обмяна на опит

• 48 653
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Sourcherry  не си разбрала не аз, а лелите ги е страх...Аз винаги съм я спирала, но не мога да я гледам един месец, защото няма кои да ме храни наготово.

# 631
И аз съм бясна и не мога да приема, че дете с хрема, кашлица може да бъде на градина.
Хремата е симптом на заболяване и мястото му е у дома, а не в яслата/градината.

Ами хремата не е сериозно заболяване, за хрема не се дават болнични, т.е. смята се че детето може да посещава градина. Ние от хрема никога не сме имали някакви усложнения, и да седи вкъщи и да е на градина, пак за седмица минава. За заболяванията които са сериозни и следва да се лекуват вкъщи се полагат болнични за да има кой да гледа болното дете.

# 632
Ели, не можах да разбера..., ти какво предлагаш - другите деца да не спят защото твоето кашля ли?

# 633
Николина, твоето дете не прави усложнения, но масово другите правят. И то сериозни отити, бронхити, пневмонии.
Хремата е заболяване, не сериозно, но заболяване. Болни деца нямат място в градината и това е записаво във всеки правилник на всяка ДГ.
Ако пратя проверка на РИОКОЗ в градината ви, мога да те уверя, че още утре малките сополанковци ще бъдат връщани сутрин от входа, па макар и само за един течащ нос. Включая и твоето дете.
Маса родители ще се върнат с фалшиви бележки от педиатъра, че детето е здраво и ако системата работеше добре и адекватно, същият този лекар щеше да бъде глобен.
Законите тук са такива, лошото е че не се спазват.

Ели, горките лели. Нормално би трябвало детето да бъде изолирано и родителят да бъде информиран, за да си го прибере.
И проблем не е само, че другите няма да спят или почиват от пристъпите на кашлица, а че детето кашляйки отделя маса прах, бактерии и вируси във въздуха, а оттам и в дихателните органи и на другите деца.

# 634
И сега, ако напишеш какво е сериозно заболяване...Явно нашата кашлица не е, защото болничен не са ми давали, но въпреки това пречеше в яслата.
Обобщавам и спирам. Против сополивите деца съм. Аз в тъкива случай си вземам отпуск няколко дена да видя как ще се развият нещата...Разбирам тези родители, които няма кои да им помага, но все пак ме е ЯД и това е нормална реакция.
sisonder просто не ми даваха болничен и отпуската ми беше свършила, и нямаше кои да я гледа.... ЛЛ каза, че нищо и няма. Явно в края на годината нямаше лимит...Точно както Sourcherry е написала ЛЛ издават бележки, че е здраво детето и да ги връщат.
Затова казвам ЯД ме е.

# 635
  • София
Ели, извинявай, но аз нещо не мога да разбера. Казваш, че детето ти не минава само с хрема и че лелите в Дг не могат да се справят с пристъпите, когато кашля, но в същото време, казваш че и на ДГ го водиш, защото няма кой да го гледа по повече от 1/2 месец Thinking.

# 636
Николина, твоето дете не прави усложнения, но масово другите правят. И то сериозни отити, бронхити, пневмонии.
Хремата е заболяване, не сериозно, но заболяване. Болни деца нямат място в градината и това е записаво във всеки правилник на всяка ДГ.
Ако пратя проверка на РИОКОЗ в градината ви, мога да те уверя, че още утре малките сополанковци ще бъдат връщани сутрин от входа, па макар и само за един течащ нос. Включая и твоето дете.
Маса родители ще се върнат с фалшиви бележки от педиатъра, че детето е здраво и ако системата работеше добре и адекватно, същият този лекар щеше да бъде глобен.
Законите тук са такива, лошото е че не се спазват.

Ели, горките лели. Нормално би трябвало детето да бъде изолирано и родителят да бъде информиран, за да си го прибере.

Права си, разбира се че ще ме върнат. После както каза ще отида при личната ни лекарка, която ще каже че детето ми е добре и ще даде бележка с която ще се върнем в градината и ще оставя детето. Ако личната ми каже че детето ми е болно, нали ще искам да даде и болнични, за да мога да го гледам вкъщи. Обаче, при нас както казах болнични дори и за антибиотик не дават, освен ако не е нещо много сериозно с 39 градуса и повръщане. Така че нека да не гледаме само градините, без да правим връзка с здравеопазването. Двете неща са свързани и от едното зависи и другото.

# 637
И сега, ако напишеш какво е сериозно заболяване...

Ели, в нито един правилник на нито една детска ясла/градина няма да видиш формулировка на сериозно заболяване, а на заболяване. Хремата е заболяване на носа (включва се и гърлото в особени случаи). Да цитирам ли МКБ, не е нужно мисля...

В правилника ясно е упоменато, че болни деца не се приемат, вкл. и тези с хрема или зачервено гърло.

Николина, какво общо има здравеопазването? Проблемът е в частните работодатели най-често. Разбирам, че да си опазиш работното място е приоритет, но аз не желая и считам за нередно (меко казано) твоето дете да ходи със сополи на градина и да заразява моето. Аз начин да не ходи моето съм намерила, считам, че при добро желание и отговорност всеки може да се справи.

# 638
АААА сега разбрах, Ели.
  Да съгласна съм с теб, че системата не е добре измислена и хем не дават болничен , хем работодателите мрънкат, хем не може в детските градини и ясли с болни деца.

Р.S. Смени педиатъра щом не ти дава болничен.

# 639
Исках само да се съглася с  Nikolina78, че трудно дават болнични и работодателите не са във възторг. Понеже моето дете е от разболяващите се аз си оставям отпуска да я ползвам зимата. Имам свекърва, но уви тя не може винаги да я гледа. Миналата година беше болна постоянно, както и тази се очертава да е така. Закрепя я и я пратя без кашлица и хрема, и просто към средата на седмицата се почваше пак. Та се налагаше през седмица да има кои да я гледа. Това беше невъзможно. Декември миналата година кашля един месец. Вече си помислих, че е астма на алергична основа. През ден бях в болницата по настояване на лелите в яслата....не искам да си спомням дано има някакъв имунитет изграден  Praynig
 sisonder и работодателя също  Joy

# 640
Николина, какво общо има здравеопазването? Проблемът е в частните работодатели най-често. Разбирам, че да си опазиш работното място е приоритет, но аз не желая и считам за нередно (меко казано) твоето дете да ходи със сополи на градина и да заразява моето. Аз начин да не ходи моето съм намерила, считам, че при добро желание и отговорност всеки може да се справи.[/i]
Проблемът не е толкова в работодателите, поне при мен. Работодателят ми е коректен, има желание, обаче аз не мога постоянно да му казвам че детето ми е болно и трябва да го гледам вкъщи, а в същото време да не мога да му представя дори един болничен който да потвърждава моите думи. Накрая работодателя започва да си мисли че има нещо гнило в цялата работа, и е прав.
Затова и казах че проблемът е в здравеопазването. То трябва да е свъзано с градините, т.е. двете неща да вървят заедно. Ако детето ми е хремаво, добре, градинската сестра да каже и да ми върне детето, но от там като отида при ЛЛ да се потвърди че детето е болно и да се пише болничния. Но както казах болничен е малко непозната дума за ЛЛ в града ни, сменяла съм ЛЛ резултат няма. А защо плащам осигуровки и после няма болнични когато се налага, освен ако не си приритал да влизаш в болница, това не ми е ясно, и честно казано хич не ме интересува.
Затова при нас логиката е, ако детето е болно, ходи се при ЛЛ, той казва че е болно и дава болничен, ако е здраво ЛЛ дава бележка и аз водя детето на градина.

# 641
Ммм да похванахте безкрайната тема.  ooooh!
И аз нямам кой да ми помага, а давам 30 лева на гледачка да ми гледа детето, когато е болно. Определено предпочитам да не се водят болни деца, но недобросъвестни родители винаги ще има.
Както и лекари. Всичко е въпрос на организация.
Но определено да си водиш болното дете на градина/ясла не ти спестява пари, а напротив!

# 642
От такива сополиви деца на ,които уж нищо им няма страдат другите деца.Когато синът ми беше 1 група/ сега е вече трета/ от вечно сополиви и кашлящи деца, които няма кой да ги гледа вкъщи  се заразяваще редовно и той. И понеже нямаше да ми дават болнични за всяка хрема напуснах работа.И сега при всяка хрема го спирам от градина и си стои в къщи докато се оправи.Начини винаги се намират.

# 643
Ммм да похванахте безкрайната тема.  ooooh!
И аз нямам кой да ми помага, а давам 30 лева на гледачка да ми гледа детето, когато е болно. Определено предпочитам да не се водят болни деца, но недобросъвестни родители винаги ще има.
Както и лекари. Всичко е въпрос на организация.
Но определено да си водиш болното дете на градина/ясла не ти спестява пари, а напротив!
Извинявай, но аз съм си напълно добросъвестен родител. Недобросъвестен е или ЛЛ или здравеопазването у нас, още не мога да реша кое от последните 2 неща е.

# 644
Да, но някой нямат възможност да напуснат работа. Аз хем ги защитавам, хем ме е ЯД  Laughing. Да уточня..ядосва се на родители, които имат възможност да  гледат децата си, но ги пускат и не само на ДГ, но и по площадки.
Както една приятелка каза "Ти още ли се съобразяваш". Да съобразявам се и се надявам да има повече като мен.

Общи условия

Активация на акаунт