Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 306
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
...
Желая ти да намерите своя ритъм с бебчо и да имате много положителни емоции, свързани с кърменето, а неразположенията със зърната бързо да отминат.

Бо благодаря за отговора, но нека бъда малко по-конкретна. Например вчера стоя на гърдата ми от 17:00 до 22:30 ... наистина ли е нормално. Това се повтаря всеки ден по няколко пъти.

А относно болката най-силна е при засукване, но и после не намалява до степен да ми е комфортно. Относно позите пробвам основно люлка и вечер легнала, но и в двата случая усещам болка - лека, но постоянна. Изгледала съм и съм изчела много за това как трябва да се поставя бебето, но с истинско човече нещата не са така лесни като на теория уви ... Sad

# 181
...
Желая ти да намерите своя ритъм с бебчо и да имате много положителни емоции, свързани с кърменето, а неразположенията със зърната бързо да отминат.

Бо благодаря за отговора, но нека бъда малко по-конкретна. Например вчера стоя на гърдата ми от 17:00 до 22:30 ... наистина ли е нормално. Това се повтаря всеки ден по няколко пъти.

А относно болката най-силна е при засукване, но и после не намалява до степен да ми е комфортно. Относно позите пробвам основно люлка и вечер легнала, но и в двата случая усещам болка - лека, но постоянна. Изгледала съм и съм изчела много за това как трябва да се поставя бебето, но с истинско човече нещата не са така лесни като на теория уви ... Sad

На мен ми се е случвало, колкото и невероятно да звучи да седи и 24 часа нон-стоп и да суче. Така че, това ми се струва нормално, а ако зърната не са разранени - ще отмине болката - просто няма как малко да не боли в началото докато се нагодят - споням си че мен даже ме болеше като слагах сутиена и се допираше подплънката до зърната - това ще отмине.

# 182
  • On the sea
Искам да попитам Бо, вчера бяхме на консултации и когато педиатърката ме попита дали кърмя аз отговорих да но се цедя с помпа и давам от шише. Казах и също, че това цедене е отегчително и предпочитам да сме на гърда, но според мен е вече късно. Тогава тя ми отговори, че никога не било късно, просто трябвало да настоявам по продължително. Като се прибрахме оставих малката да огладнее и я сложих на гърда, но без успех, започна да плаче и да се дере та се отказа. При следващото хранене пак я сложих и резултатът беше същия. Преди време ти ми беше споменала, че има начин, да се премине от шише на гърда. Дали вече не е прекалено късно или още имам надежда? Thinking

# 183
Здравейте,
мога ли да изпия един аспирин? Последното ми кърмене е в 8, първото най- рано в 4-5.
Благодаря!

# 184
..........Ако ти е удобно, може да споделиш повечко за режима на хранене на бебка, как наддава до този момент, колко напишкани памперса сменяте на денонощие?..........

Благодаря ВО ще пробвам различни пози и ще ти пиша какъв е резултата . Иначе ние се храним през 2,5-3 часа различно не сме точен режим но през такъв интервал горе долу с храним и през ноща сме на такъв интервал някой път през ноща ми се събуждала през 4 часа но не е всяка нощ.
На всяко хране памерсите са мокри и на акани някой повечко на акани като количество а някой все едно пръцнала и е омазала памерса и последните 4-5 дни са в цвят зелено и се претеснявам да не е болна ( при условие че няма температура веселка смее се ) а с наддаването незнам защото нямам кантар в къщи  и не я следя но на консултацията за един месец след раждането беше качила 1300 гр и според мен сега добре си качва другата седмица сме на консултация и ще видим досега какво е качила:)

Благодаря ти:)

Мkkam, чудесно е, че се кърмите на поискване, включително и през нощта, така по най-естествен начин се задоволяват потребностите на кърмачето както си личи и от отличното наддаване. Както описваш, явно бебка даже си е създала самичка режим. Надявам се скоро и всички неразположения да отминат, при нужда от информация, идеи, предложения може да се обърнеш към мен.

# 185
...

Тhorn birds, съвсем вярно, че на теория нещата са едно, на практика друго, всяка ситуация е различна и изисква нагаждане на двойката майка-бебе.

Относно продължителността на сучене, бебенцата са най-различни, някои обичат да сучат повече и по-продължително, други не толкова. На гърдата на мама те задоволяват освен глада и жаждата, също и необходимостта от гушкане и от успокоение. Околният свят в момента е огромен за тях и най-сигурното място е в прегръдките на мама. А казваш, че памперсът е наакан на всяка смяна - щом нещо излиза, нещо е влязло на входа. Simple Smile

По отношение на болката - ако в началото на кърменето е най-силна, вероятно все пак се дължи на начина на засукване. (Забелязвала ли си зърното след кърмене да е с променена форма и цвят, например прищипнато, приплеснато, с бяло петно например?) Дали си склонна да опиташ освен поза "люлка" и в легнало положение и някои други, например "футболна топка" и да отчетеш дали има разлика в степента на болката? Ето тук пращам връзка с описание на най-популярните пози за кърмене, би могла да разгледаш и да видиш дали има някоя друга, която би ви се сторила удобна и по-малко болезнена - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0. Освен това някои жени в подобна на вашата ситуация споделят, че мазането на зърната със 100% пречистен ланолин (може да се закупи от аптеката) облекчава болката при сучене. В тази връзка удобно ли ще е да попитам дали има болка, когато бебенцето не суче? Ако прецениш, че въпреки всичко няма подобрение, би могла да се обадиш на Симона (живее сравнително близо до вас) - 0889 73 09 09.

Успех и бързо преборване на неразположенията.

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 01:19 от Во

# 186
Здравейте,
мога ли да изпия един аспирин? Последното ми кърмене е в 8, първото най- рано в 4-5.
Благодаря!

Здравей f(x),

Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), аспиринът (ацетилсалицилова киселина) е отбелязан с ниво на риск L3 - означава "moderately safe" – в тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни; за които има вероятен риск от нежелани лекарствени реакции, въпреки липса на контролирани проучвания при кърмачки или контролираните проучвания показват незначителни нежелани ефекти за кърмачето. Аспиринът се характеризира с период на полуразпад от 2,5 до 7 часа. Период на полуразпад е времето, за което половината от активната съставка на лекарството е изчистена от организма. Смята се, че за 5 такива полупериода лекарството напълно се изчиства от организма. Максималната концентрация на лекарството в кръвта е 1-2 часа след приема. Според д-р Хейл, ако е възможно, би било подходящо се помисли за алтернативен вариант на аспирина. На базата на тази информация би могла да се консултираш с личния си лекар да прецените дали това е най-подходящ препарат за твоя случай.

# 187
Добро утро и от мен мамита. Имам голямо притеснение и моля  за съвет. Моята шушона е на 13 дни. От петък вечерта не е акала. В неделя се обадих на педиатърката каза да и дам Лактулоза. Дадох и до вечерта се изака. Е от неделя още не е акала. Пием капките за колики  Еспумизан, възможно ли е от тях да получава запек? Не знам какво да правя. Звъннах на лекарката обясних и пак ситуацията и тя ме попита "кво ме било притеснявало, имало деца така били, кво ме било притеснявало, не можела да разбере, била с високо кръвно и нищо не и помагало" това като ми го каза откачих, кво ме интересува че имала високо кръвно, всеки с болежките си, да се обади на лекарката си и тя. Та моля ви ако има някой който е минал по тоя път да ми каже как да помогна на едно малко бебенце. На кърма и на дохранване сме.

Milena_666, ако имаш желание, би могла да разкажеш по-подробно за вас, колко се роди дъщеричката ти, колко я изписаха, как се храните, колко АМ предлагаш и кога, как суче бебка, предлагаш ли и вода, чай. От самото начало ли сте на смесено хранене? Също би могла да потърсиш второ мнение на специалист.

# 188
Роди се 3,900кг... изписаха ни около 3,700кг. казаха ми че е нормално да отслабва. Сега сме около 4 кг. Казвам около 4 кг. защото я теглих на кантара заедно с мен. Още от самото начало сме на АМ, след всяко кърмене давам 40мл. Педиатърката ни каза 50-60 мл., но мен ме е страх да не го претоварвам. Моята кърма явно нея засища. Имам кърма, но не е пълномаслена. Постоянно стой на гърдата ми, като я махна, почва да реве. КАто дам АМ и се кротва. АМ гледам да давам на 3 часа.На водата се мръщи, чая на ХИП го пие, но понякой път и на него се мръщи.

# 189
  • Русе
Здравейте,незнам към кого да се обърна,затова реших да пиша тук. Имам бебче на 13 дена,родено 3270 кг.,изписаха ни 3250 кг. По стечение на обстоятелствата се изцеждам с помпа и така се храним.Обикновенно изпива около 80-90мл. кърма,но от три дена на всеки час след хранене се започва един рев и отново иска да яде.Отново изпива същото количество,успокоява се,заспива и след час пак наново....Нормално ли е това? Опитах да дохранвам с Фризолак и разликата беше голяма - интервала беше около 3ч. разлика,спа през цялото време и нямаше никакъв проблем.Някой може ли да ме посъветва какво да правя,защото съм много объркана.

# 190
Роди се 3,900кг... изписаха ни около 3,700кг. казаха ми че е нормално да отслабва. Сега сме около 4 кг. Казвам около 4 кг. защото я теглих на кантара заедно с мен. Още от самото начало сме на АМ, след всяко кърмене давам 40мл. Педиатърката ни каза 50-60 мл., но мен ме е страх да не го претоварвам. Моята кърма явно нея засища. Имам кърма, но не е пълномаслена. Постоянно стой на гърдата ми, като я махна, почва да реве. КАто дам АМ и се кротва. АМ гледам да давам на 3 часа.На водата се мръщи, чая на ХИП го пие, но понякой път и на него се мръщи.

Здравей Milena_666,

Съвсем нормално и естествено е новородените кърмени бебета да искат да сучат често и даже е необходимо да имат поне 10-12 кърмения за денонощие, а даже и повече, като поне 1-2 от тях са през нощта. Това означава хранене през минимум 2, 2 и половина часа, а в някои случай на 1 час, още по-начесто също е нормално. На практика те може да не искат да слязат от гърдата на мама в началото на техния живот. И това е важно както за тях да си набавят необходимото мляко, така и за добрата стимулация на лактацията. Стомахчето на възрастта на дъщеричката ти е колкото орехче и много бързо се запълва. Освен това кърмата е така пригодена за малките бебета, че да не натоварва излишно нежните им стомахчета, което означава, освен че съдържа всички необходими съставки за развитието на твоето детенце, тя е и лесно смилаема. Затова кърмените бебета огладняват честичко, защото стомахчетата им бързо се изпразват. АМ в общия случай е адаптирано КРАВЕ мляко, неговият белтък не е пригоден за човешките бебета, а за теленцата. Затова той значително по-трудно се преработва от младия бебешки организъм, създава тежест на стомаха, остава за дълго време в храносмилателната им система и човешките бебета не успяват да огладнеят, когато им е естествено да се случи, ако се хранят с кърма.

..Имам кърма, но не е пълномаслена...
Кърмата, която майката произвежда за своето бебе е най-добрата храна, която може да му предложи, с редица имунологични свойства, със съставки, спомагащи оптималното му развитие, с точно толкова мазнини, които са необходими за подрастващия бебешки организъм, с нежна консистенция, щадяща стомахчето. Тя съдържа около 75-80 % вода, което означава, че когато бебенцето се кърми на поискване и не се ограничава престоя му на гърдата, то би могло да да си утоли жаждата и глада без да са му необходими каквито и да е добавки, от типа на вода, чай...

Ако желаеш, би могла да опитате за един-два дена да предлагаш на бебка да суче когато си поиска и колкото си поиска и ако желаеш, може да се опиташ да се изцеждаш между кърменията и да и предлагаш изцедена кърма като добавка (в краен случай АМ) ако тя желае и да видиш дали има някаква промяна, например в честотата на изхожданията. Би могла да се опиташ да ограничиш предлагането на вода и чай, защото те излишно запълват стомахчето на бебето с празни калории. По същата причина би могло да не се предлага залъгалка, за да може бебето да задоволява сукателния си рефлекс на гърдата. Само да добавя, че за бебенца на възрастта на твоето, които са само на кърма, е нормално да имат поне 5-6 напишкани и 2-3 наакани пелени за денонощие.

Ще се радвам да споделиш какво мислиш за тези предложения, дали ги намираш за удачни във вашия случай. Ако имаш въпроси, не се колебай да пишеш.

# 191
Здравейте !
Има ли темичка с препоръки  как най-безболезнено да стане отбиването на   дете?

Кое кърмене да опитам първо да премахна , ако въобще успея. Все пак да стане плавно и леко отбиването.  На1,4г сме и май е пристрастено детето ми. Буди се по нощите по няколко пъти  и ако не му дам да суче е рев и  няма успокояване . Не ми пречи и на мен ми е хубаво като гледам , колко е щастлив да суче .

Но  аз все още нямам цикъл , бях на лекар -според него всичко е наред и докато кърмя можело да не ми дойде . Но  е време  да ми дойде , да се нормализира цикъла , защото искаме и второ  дете и имаме причини  да  е по-скоро.

Нощните кърмения, ако спра  се опасявам , че ще реве до захласване , да не вземат да дойдат социалните Rolling Eyes Но и на мн вече ми тежат тези будения и безсъния. Някой казват -остави го -ще реве  и ще спре -най- много за седмица и ще свикне , сърце не ми е давало досега ... Гледаме се  двамата през деня и може би ако не ме вижда би ли било по-лесно -   да отидем при бабите , или за градина да се замисля , макар ,ч е е малък и не ми се иска?

# 192
  • On the sea
Здравейте,незнам към кого да се обърна,затова реших да пиша тук. Имам бебче на 13 дена,родено 3270 кг.,изписаха ни 3250 кг. По стечение на обстоятелствата се изцеждам с помпа и така се храним.Обикновенно изпива около 80-90мл. кърма,но от три дена на всеки час след хранене се започва един рев и отново иска да яде.Отново изпива същото количество,успокоява се,заспива и след час пак наново....Нормално ли е това? Опитах да дохранвам с Фризолак и разликата беше голяма - интервала беше около 3ч. разлика,спа през цялото време и нямаше никакъв проблем.Някой може ли да ме посъветва какво да правя,защото съм много объркана.

И аз имах един такъв период в началото. Мислех си че кърмата ми не е хранителна, защото малката плачеше постоянно и даже веднъж се наложи късно вечерта да звъня на личната лекарка и да и обясня какво става. Тогава тя ме попита дали съм сигурна, че тя е гладна или има колики, и също ми каза, щом си пие млякото да и давам когато поиска. Обясни ми че терминът нехранителна кърма не съществува както и Бо е написала отгоре.  Кърмата ми започна да не ми стига и направих грешката да дохраня с Фризолак, да наистина, че засищаше повече или поне така изглеждаше, но си беше моментно. Около 2 месеца я дохранвах, и в същото време започнах да се цедя по на често и ето, че кърмата отново ми стига за всички хранения. Не прави грешката да дохранваш ако имаш достатъчно кърма, може да увеличиш мл ако това е проблема, тя се усвоява много по лесно от организма, но както казва Бо Кърмата, която майката произвежда за своето бебе е най-добрата храна, която може да му предложи Успех и пиши какво е станало Peace

# 193
  • Cyprus, Пловдив
cveti.stoeva, моето дете е на възрастта на твоето и явно по много неща си приличат  Crazy
Моето също е "пристрастен цицоман"  Laughing В момента суче сутрин като се събуди, на обяд за приспиване, вечер за приспиване и около 125478 пъти през нощта, като тези будения вече тотално ме изтощават  Tired Въпреки всичко отбиването не ми е на дневен ред, но скоро ще опитам да премахна обедното кърмене, след време сутрешното и най-накрая нощните, като за последния етап наистина е добре детето да не е при теб  Peace

# 194
Мамита, искам да си сложа противогрипна ваксина. По принцип всяка година си слагам, но сега с малчо на 2 месеца и като се кърмим...не  съм много сигурна дали да я слагам. Казват, че така антителата,които организма ми ще произведе ще преминат с кърмата в него и било добре, но нали понякога слагането на ваксина е съпроводено с леко неразположение (все пак това си е умишлено заразяване с вирус) и ме е страх да не го разболея. Споделете мнение ако може,какво мислите по въпроса.Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт