Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 235
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
Здравей anataaa,
 Моята бебка и тя беше от по-поспаливите, първо че , кара бебешката жълтеничка до към 40 ден , другото че , три месеца само спеше и ядеше. Всякакви номера за да я събудим и да се храни.Тя ядеше спейки. Събувах памперси , хранехме се голи.А тя отвореше очи и като захапе и заспи, но съм я държала по 20 мин. на гърда, въпреки че, активно сучеше към 7-8 мин, само на едната, до другата вече спеше дълбоко.Но първите две седмици се хранехме на два часа.На всеки два часа започваше мисия събуждане.Направо си беше mission impossible.Претеглих я на края на месеца.Беше наддала 1,300кг.И това е най-голямото ни наддаване до сега.
С помата и аз не изцежах много, следобед и аз  чувствах гърдите си по-празни.Обаче засучеше ли бебка и усещах млякото как потича, все още усещам.
Когато си поставя ръката пред гърдите , над нивото на зърната, особенно като суче бебка и млякото ми потича.Друг път , пък я остявам по продължително на гърдата , като спи, и въпреки ,че тя не суче, млякото потича, и тя го усеща и започва да яде.
След третия месец, всичко се промени, сега е толкова ангажирана да гледа света, че няма време да се нахрани и наспи както трябва.Но пак си е добре, макар че, качва по 500-550 гр на месец.
Така че , се успокой, това е най-важното и спри да я теглиш постоянно.
Предполагам, ще се включат и момичета от ЛЛ лигата , и ще ти дадът по-подробни съвети.
Успех   bouquet

# 76
Здравейте!
 Бисептол - може ли да се приема  по време на кърмене?

Здравей Лава,

При прием на каквито и да са лекарствени препарати е добре да се направи предварително консултация с лекар като го информираш, че кърмиш и на каква възраст е детенцето ти.

Ето информация, която би могла да предоставиш и обсъдиш с лекаря си за активните съставки на Бисептол-  Sulfamethoxazole и Trimethoprim. Тя може да послужи за ориентир за избор на най-подходящо и щадящо лечение за теб и детенцето ти. Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене "Medications and Mother's Milk" на д-р Томас Хейл нивото на риск и на двете съставки е L3, което означава умерено безопасно (moderately safe). В тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни или са умерено безопасни. Обикновено за тези лекарства е добре ти и лекуващия лекар на база на допълнителната информация, с която разполагате да прецените дали и как да се осъществи лечението и как да се реорганизира кърменето, ако е необходимо.
Периодът на полуразпад на Sulfamethoxazole и Trimethoprim са съответно 10.1 часа за първата съставка и 8-10 часа за втората. Периодът на полуразпад е стойност, която показва за колко време половината от лекарството се е изчистило от организма. Прието е, че за 5 такива периоди организмът се е изчистил напълно от лекарствената съставка. Д-р Хейл добавя също, че е препоръчително приемът на Sulfamethoxazole и Trimethoprim да се избягва при преждевременно родени и новородени бебета (през първите 30 дни след раждането).

Желая ти бързо оздравяване, ако мога да съм ти полезна с нещо, не се притеснявай да ми пишеш.

# 77
Здравейте! Обръщам се към ЛЛЛ с въпрос, тъй като не открих инфо в библиотеката.

Две денонощия прекарахме с бебето ми в болница, като по време на престоя детето беше подложено на 2 рентгенографски и 1 рентгеноскопско изследвания. По време на първите 2 изследвания аз присъствах в залата, защото трябваше да държа бебето. Дадоха ми някаква провиснала предпазна престилка като им казах, че кърмя. Въпросът ми е какви са препоръките за кърмене в случаи на подобно облъчване?Т.е. трябва ли да прекратя кърменето или при положение, че и самото дете е облъчено вредата не би била по-голяма?Бебчето ми е на почти 9 месеца и имаме само едно ранно сутрешно кърмене към 5ч. "По взаимно съгласие" на двете страни вървим към отбиване, но си представях това да стане постепенно и очаквах момента той сам да се откаже. А така очаквах и лактацията да намалее по естествен начин. След 2-дневно НЕкърмене в болницата тази вечер почувствах дискомфорт в гърдите и реших да отцедя мъничко за облекчение докато получа съвет и взема решение как да подходя. Ще съм благодарна да споделите мнения и опит.

# 78
Здравейте!
 Бисептол - може ли да се приема  по време на кърмене?

Здравей Лава,

При прием на каквито и да са лекарствени препарати е добре да се направи предварително консултация с лекар като го информираш, че кърмиш и на каква възраст е детенцето ти.

Ето информация, която би могла да предоставиш и обсъдиш с лекаря си за активните съставки на Бисептол-  Sulfamethoxazole и Trimethoprim. Тя може да послужи за ориентир за избор на най-подходящо и щадящо лечение за теб и детенцето ти. Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене "Medications and Mother's Milk" на д-р Томас Хейл нивото на риск и на двете съставки е L3, което означава умерено безопасно (moderately safe). В тази категория най-често попадат лекарства, за които няма достатъчно данни или са умерено безопасни. Обикновено за тези лекарства е добре ти и лекуващия лекар на база на допълнителната информация, с която разполагате да прецените дали и как да се осъществи лечението и как да се реорганизира кърменето, ако е необходимо.
Периодът на полуразпад на Sulfamethoxazole и Trimethoprim са съответно 10.1 часа за първата съставка и 8-10 часа за втората. Периодът на полуразпад е стойност, която показва за колко време половината от лекарството се е изчистило от организма. Прието е, че за 5 такива периоди организмът се е изчистил напълно от лекарствената съставка. Д-р Хейл добавя също, че е препоръчително приемът на Sulfamethoxazole и Trimethoprim да се избягва при преждевременно родени и новородени бебета (през първите 30 дни след раждането).

Желая ти бързо оздравяване, ако мога да съм ти полезна с нещо, не се притеснявай да ми пишеш.

Благодаря ти за информацията Во!  bouquet
Кърмачето ми е на 1,4 г,кърмим се на поискване  през цялото денонощие.Лекартството ми го изписа ЛЛ,който знае,че кърмя и каза,че може да го пия.Но аз не го взех.В момента се лекувам с прополки и парацетамол 2 пъти дневно.

Последна редакция: нд, 23 сеп 2012, 09:58 от лава

# 79
  • Пловдив
Здравейте, и аз се включвам с молба за съдействие... Бебето ми е на 3 седмици, роди се 3000гр. изписаха я 2850 гр... В момета е 3350гр. Както каза педиатърката бебенцето е от по-сънливите, но според мен си е ужасяващо сънлива. Какво имам предвид - кърмя 7/24, като за 6 хранения я будя, а тя се буди сама само за нощното! Имам чувството, че ако не я събудим тя изобщо няма да се храни, когато я сложа на гърда засписпива почти веднага и е невъзможно да я събудя ( мокрим я, къпем я, събличаме я- и или заспива отново, или изобщо не желае да засуче отново) На всяко хренене я меря, количеството варира- нощното хранене ми прави пречатление яде най-много ( 80-100 мл), но и гърдите ми тогава са най-пълни, но от обедното нататък суче по 40, 50, 60 мл с мъка, а гърдите ми изглеждат ужасно празни! Притеснявам се, че кърмата ми намалява, опитвам се да се цедя, но следобед, след кърмене почти нищо не изпомпвам, пия лактогонен чай по 500 мл на ден!
Въпросът ми е много малко ли яде и какво да направя, за да увелича кърмата следобеедните часове, кога и клко често да се изпомпвам предвид храненията?
Благодаря ви предварително  bouquet
Здравейте!
Мога да споделя моя опит с малкия ми син. Роди в 35 г.с. преждевремнно, кара много тежка жълтеница до 2-рия месец и ....само спеше. Всичко, което сте написали, че правите за разбуждане, правех и аз със сина ми, с единствената разлика, че го будех на 1,5ч- 2ч най-много, т.е. имахме поне 10-11 кърмения на ден. Признавам, че беше доста изтощително и реално погледнато друго освен кърмене не можех да правя, но в края на месеца беб беше +1350 гр. След като премина жълтеницата нещата се оправиха - започна едно настървено сукане и вече почти нямаше нужда аз да го будя. Та мисълта ми е да пробвате да давате на бебка по-честичко да суче. В началото нямат сили да сучат големи количества наведнъж, предпочитат на често по малко.

# 80
Здравейте,имам нужда от съвет. В 10.00 ч. ми поставиха инжекция Но шпа, след колко часа мога да  кърмя бебка (на 6 мес.е) ,в 14.00 изцедих и изхвърлих кърмата?

# 81
Здравейте! Обръщам се към ЛЛЛ с въпрос, тъй като не открих инфо в библиотеката.

Две денонощия прекарахме с бебето ми в болница, като по време на престоя детето беше подложено на 2 рентгенографски и 1 рентгеноскопско изследвания. По време на първите 2 изследвания аз присъствах в залата, защото трябваше да държа бебето. Дадоха ми някаква провиснала предпазна престилка като им казах, че кърмя. Въпросът ми е какви са препоръките за кърмене в случаи на подобно облъчване?Т.е. трябва ли да прекратя кърменето или при положение, че и самото дете е облъчено вредата не би била по-голяма?Бебчето ми е на почти 9 месеца и имаме само едно ранно сутрешно кърмене към 5ч. "По взаимно съгласие" на двете страни вървим към отбиване, но си представях това да стане постепенно и очаквах момента той сам да се откаже. А така очаквах и лактацията да намалее по естествен начин. След 2-дневно НЕкърмене в болницата тази вечер почувствах дискомфорт в гърдите и реших да отцедя мъничко за облекчение докато получа съвет и взема решение как да подходя. Ще съм благодарна да споделите мнения и опит.
Здравей Bibka1,

Рентгеновите лъчи не се отразяват на кърмата, затова можеш да възобновиш кърменето веднага след рентгеново облъчване. Според книгата "The Womanly Art of Breastfeeding", издание на Ла Лече Интернешънъл, 2010, мамографиите, изследванията с рентгеновите лъчи и ултразвук не вредят на кърменето (стр. 134). Може спокойно да продължите да се кърмите с бебенцето си и да се наслаждавате на близостта, което то ви дава.

Чудесно е, че вече 9 месеца се кърмите с твоето бебенце и споделяте тези безценни моменти. От казаното от теб разбирам, че сте избрали пътя на плавното отбиване, което е действително най-естествено и щадящо във физически и психологичен план както за теб, така и за детенцето. Бебчо наближава годинката, а кърменето над годинка има редица ползи както за майката, така и за бебенцето. В кърмата се съдържат голям брой антивирусни и антибактериални агенти, които предпазват бебенцето в моментите, когато то започва да прави първите си крачки и да се сблъсква по-отблизо със заобикалящия го свят. В случай че ти е интересно, пращам една статия на тема "Ползите от кърменето за имунната система при деца над 1 годинка":
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21657

Успех ти желая и оставам на разположение за допълнителни въпроси и предложения.

# 82
Здравейте,имам нужда от съвет. В 10.00 ч. ми поставиха инжекция Но шпа, след колко часа мога да  кърмя бебка (на 6 мес.е) ,в 14.00 изцедих и изхвърлих кърмата?

Здравей KRIS72,

Разбирам, че си притеснена, относно приема на Но Шпа и ефектът му върху кърмата. Предполагам, че си споделила с лекаря, назначил лекарството, че кърмиш, той какво препоръча?
Тъй като Но-шпа се използва предимно в държавите от Източна Европа, информацията за употребата му при кърмачки е много оскъдна (повечето изследвания се правят в Западна Европа и Америка).
Обикновено за дадено лекарство, за което няма достатъчно медицински данни за съвместимостта му с кърменето, би могло да се избират други алтернативи, да се използват по-добре познати откъм ефекти върху кърмачката и кърмачето лекарства.

# 83
Благодаря ти ,Бо. Инжекцията сама си назначих заради нетърпими болки,да намериш лекар в Бургас,в неделя се оказа мисия невъзможна. И аз не намерих информация във всички справочници, които изчетох.Накърмих малката 7 часа след приема на Но шпа,а млякото , което изцедих в този промеждутък изхвърлих. Направи ми впечатление,че след като постоя на стайна температура около 15-20 минути беше с много странна консистенция-беше се утаило на два пласта-долния сивкав и прозрачен като вода, а горния жълто-бял и мазен, затова бих искала да попитам нормално ли е да е такова,т.к. досега не съм цедила и хранила от шише,съответно не съм го и виждала като престои няколко минути,та се зачудих и за качеството му по принцип,дали наистина давам най-доброто на детето си.
Пропуснах да напиша,че малката е на 6 месеца и половина.

# 84
Здравейте,започнах захранване с каша от елда ,но малката яде 1 седмица и днес яде няколко лъжички и ми отказа какво да правя.

# 85
Здравейте и от мен.

Двете ми деца не съм кърмила - правих някакви жалки опити, но дотам, имах по-малко кърма, но недостатъчно, а и не съм я стимулирала по никакъв начин. Тъй като сега твърдо съм решила да направя всичко възможно да кърмя, и въпроса ми е - Ще ми трябва ли да си купя предварително помпа за кърма и да започна още в болницата да се цедя или стимулирам, или да изчакам да видя какво ще е положението, като родя. Засега от гърдите ми няма нищо, само са напрегнати.
Извинявам се за въпроса ако е много тъп и благодаря  Crazy

# 86
Благодаря ти ,Бо. Инжекцията сама си назначих заради нетърпими болки,да намериш лекар в Бургас,в неделя се оказа мисия невъзможна. И аз не намерих информация във всички справочници, които изчетох.Накърмих малката 7 часа след приема на Но шпа,а млякото , което изцедих в този промеждутък изхвърлих. Направи ми впечатление,че след като постоя на стайна температура около 15-20 минути беше с много странна консистенция-беше се утаило на два пласта-долния сивкав и прозрачен като вода, а горния жълто-бял и мазен, затова бих искала да попитам нормално ли е да е такова,т.к. досега не съм цедила и хранила от шише,съответно не съм го и виждала като престои няколко минути,та се зачудих и за качеството му по принцип,дали наистина давам най-доброто на детето си.
Пропуснах да напиша,че малката е на 6 месеца и половина.

Това е нормално. След като престои малко кърмата, отдолу остава по-воднисто, а горе се образува нещо като каймак Peace Като се разклати си се оправя Simple Smile

# 87
Здравейте и от мен.

Двете ми деца не съм кърмила - правих някакви жалки опити, но дотам, имах по-малко кърма, но недостатъчно, а и не съм я стимулирала по никакъв начин. Тъй като сега твърдо съм решила да направя всичко възможно да кърмя, и въпроса ми е - Ще ми трябва ли да си купя предварително помпа за кърма и да започна още в болницата да се цедя или стимулирам, или да изчакам да видя какво ще е положението, като родя. Засега от гърдите ми няма нищо, само са напрегнати.
Извинявам се за въпроса ако е много тъп и благодаря  Crazy
Вземи си помпа - така или иначе ще ти трябва ако искаш да цедиш и да запазваш във фризер. На мен още в болницата ми беше полезна  Peace

# 88
Здравейте, не съм кърмила, малкия не искаше да засуче и за всяко хранене цедях с помпа. Докарах си мастит на дясната гърда (не ми помогнаха лецитина, компреси, билки, гърдата стана огнено червена), след който ми изписаха антибиотик и достинекс. Две седмици след приема на Достинекса получих жестоки болки в лявата гърда, твърда е на пипане и уголемена. До вчера всичко си беше нормално - меки гърди, от време на време усещах болка като при слизане на кърмата (не знам дали е нормално). Вчера през деня усетих лека постоянна болка до зърното на лявата гърда, до вечерта стана твърда и много болезнена, втресе ме и вдигнах температура, повръщах. Дежурният лекар ми изписа Аугментин и компреси с риванол.
Съжалявам за объркания пост, но съм много притеснена, не намерих нищо по темата. Нормално ли е това? Трябва ли да предприема някакви мерки?

# 89
Здравейте, като една нова мама имам нужда от съдействие Simple Smile
Родих нормално моето съкровище на 21.09. Още от момента в който ми я дадоха сме на гърда и сучем активно. В болницата не ми даваха бебето да седи при мен и се виждахме през 3 часа за кърмене; нощно кърмене не сме имали, но предполагам са й давали нещо.От понеделник сме си вкъщи и горе-долу се събуждаме през 3 часа, плюс, минус половин час.Проблемът е че всички около мен, както и педиатърката ми повтарят да не и давам да яде през нощта,трябвало коремчето да почива и от сега да градим режим.Последното ни хранене е в 12 и малката се буди в три много гладна,не е ли по добре поне малко да хапне да се успокои?Ако не й дам да хапне почва да се буди през час и много плаче.
Другия проблем ако може така да се каже е многото кърма.Пропускайки нощното хранене, на сутринта гърдите ми са на бучки и минава доста време докато им направя масаж и ги изцедя.Ако през деня нямам напрежение в гърдите да ги цедя ли?. Кога е по добре - преди или след хранене?В болницата ме караха да до изцеждам до край, което ми е много трудно, да не каже невъзможно
Също така започвайки да се кърмим от едната гърда,другата веднага почва да тече неудържимо. А ако тръгна да цедя, се налага да изцедя доста, защото инак бебето почва да се дави.
И последен въпрос  Mr. Green
Скоро ще ми се налага да излизам за по няколко часа на ден и да пропускаме по едно ядене.Когато става дума само за 3-4 часа съхранение, как е най-добре да се съхранява кърмата?Ще и стане ли нещо на стайна температура?
Много съм благодарна че ви има Hug Вкъщи нямам подкрепа за храненето на поискване и ни е много трудно.Но разбира се не се отказваме
Поздрави

Общи условия

Активация на акаунт