Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 240
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
samuin,iggi благодаря ви за успокоителните думи и съветите, факт е, че бебебчо наддава по малко, но все се притеснявам дали всичко е наред baby_neutral
  bouquet

# 91
anataaa, и аз се притесняваах и все още се притеснявам, че не суче достатъчно. И все гледам да и давам да яде.ОЩе я храня на два часа , стига тя да ми разреши, ако не иска я храня докато спи. Ние също наддаваме малко ,450-550 на месец, но мисля не е зле.Бебка се роди 3500, преди две седмици беше 6650.  Сина ми, също се роди толкова, още на втората седмица педиатърката ми каза , че не е наддал достатъчно и ми каза да дохранвам с АМ. Към края на третия месец, бяхме изцяло на АМ . Еми на шестия месец сина ми тежеше 6100.
Така че ,като се притесниш , давай на бебока да суче.

bouquet

# 92
Бо, благодаря за отговора и за полезната статия!  bouquet

# 93
Здравейте Бо, Хедра, опитни мами,

Дали кърмата съхранявана (правилно) в хладилник все пак губи от ценните си качества? Причината за въпроса е че вече 3 месеца се мъчим с бебка да се научим да сучем от гърда, но не ни се получава. Това щафетно кърмене + помпане в крайна сметка тотално ме изтощи. Искам да мина само на помпа, но не съм сигурна дали кърмата ще е толкова добра след съхранение в хладилник?

Извинявам ако темата вече е била обсъждана. Ако е така, моля просто пуснете линк. Предварително благодаря на всеки, който реши да отговори.

Поздрави сърдечни и весел уикенд!

# 94
Здравейте, имам един въпрос който много ме мъчи. През октомври имам изпити и ще се наложи да не кърмя по 1 ден, от Плевен съм, а уча в Шумен и пътя не е малко. Възможно ли е цял ден бебето като не суче и ако не успея да се изцедя (тъй като ще бързам веднага след изпита да се прибирам, а във влака няма как да извадя помпата  Mr. Green) да ми спре/намалее кърмата или да получа мастит? Знам, че въпроса ми е много тъп, но вече си мисля какво ли не  Embarassed

# 95
  • Cyprus, Пловдив
Dafi`, моят съвет е да намериш начин поне няколко пъти за деня да успееш да се изцедиш, макар и в тоалетна или на някое друго удобно място  Peace Кърмата за един ден няма да спре, но е възможно да намалее и много вероятно, ако не се изцедиш да запушиш каналче  Peace
gabor, кърмата не губи качествата си при правилно съхранение в хладилник или фризер, този линк може да ти е полезен  Peace
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629.0 

# 96
Здравейте, като една нова мама имам нужда от съдействие Simple Smile
Родих нормално моето съкровище на 21.09. Още от момента в който ми я дадоха сме на гърда и сучем активно. В болницата не ми даваха бебето да седи при мен и се виждахме през 3 часа за кърмене; нощно кърмене не сме имали, но предполагам са й давали нещо.От понеделник сме си вкъщи и горе-долу се събуждаме през 3 часа, плюс, минус половин час.Проблемът е че всички около мен, както и педиатърката ми повтарят да не и давам да яде през нощта,трябвало коремчето да почива и от сега да градим режим.Последното ни хранене е в 12 и малката се буди в три много гладна,не е ли по добре поне малко да хапне да се успокои?Ако не й дам да хапне почва да се буди през час и много плаче.

Здравей whisper__1,

Честита ти рожба, да расте много здрава и усмихната.

Майчинският ти инстинкт ти е подсказал кое е най-доброто за твоето детенце и когато майката се вслушва в него, най-бързо и адекватно се задоволяват нуждите на едно новородено.

Кърменето през нощта е много важно, особено за възрастта на твоето детенце, (както и месеци занапред), защото тогава най-добре се стимулира образуването на кърма поради високите нива на хормона пролактин, отговарящ за нейното производство. От друга страна нощните кърмения са много важни за едно новородено, защото стомахчето му е колкото орехче и както бързо се пълни, така и бързо се изпразва и отново очаква да се напълни.  (Освен това кърмата се усвоява почти изцяло от организма на бебенцето за разлика от тежкия за бебешкото стомахче белтък на АМ.) А всичката тази кърма, поета от бебенцето през нощта се отразява положително на неговото наддаване и развитие. И твоето бебенце адекватно реагира, след като се буди през нощта, тя просто очаква и има нужда да задоволи жаждата или глада си.  
По принцип първите месеци е добре бебенцето да има поне 10-12 кърмения на денонощие като поне 1-2 от тях са през нощта. Т.е. е нормално кърменото бебе да има хранения на около 2, 2 и половина часа като за едно денонощие да няма повече от една 4 часова разлика между храненията. А рано или късно, повечето бебенца самички успяват да си изградят режим на хранене, който сами спазват.

Другия проблем ако може така да се каже е многото кърма.Пропускайки нощното хранене, на сутринта гърдите ми са на бучки и минава доста време докато им направя масаж и ги изцедя.Ако през деня нямам напрежение в гърдите да ги цедя ли?. Кога е по добре - преди или след хранене?В болницата ме караха да до изцеждам до край, което ми е много трудно, да не каже невъзможно
По отношение на многото кърма и препълванията на гърдите сутринта - би следвало сама да усетиш значително подобрение, при положение, че започнете да се кърмите и през нощта -  бебка ще се храни в малките часове, ще изсуква кърмата и ще е доволна, а ти най-вероятно ще усетиш облекчение още веднага и на сутринта няма да има предпоставка да се образуват такива бучки, каквито описваш, защото млякото ще е отишло по предназначение. Simple Smile
По отношение на цеденето през деня, ако се чувстваш добре и нямаш напрежение, не е необходимо да се цедиш допълнително. Това би подало на организма ти сигнал за образуване на още кърма и по този начин би могъл да възникне риск от хиперлактация. (Цеденето след кърмене може да се прави, когато майката иска да увеличи производството на кърма.)

Също така започвайки да се кърмим от едната гърда,другата веднага почва да тече неудържимо. А ако тръгна да цедя, се налага да изцедя доста, защото инак бебето почва да се дави.
При много майки се наблюдава същото, което описваш, че в началото на кърменето мляко започва да тече и от двете гърди. Това е подсигурено от природата, в случай, че майката има близнаци за да може да ги изхранва едновременно. Организмът на жената не различава колко бебета ще кърми в даден момент, затова се подсигурява като предоставя кърма и от двете гърди. За да не се дави бебка, може да изчакаш да изтече първата силна струя като може да я събереш в чашка, контейнерче и някакъв съд и евентуално да я замразиш. Когато силата на струята намалее, може да се опиташ да сложиш бебка на гърда. Можете да опитате пози на кърмене, например в легнало положение, или позата, при която майката е полуоблегната удобно назад, а бебенцето е върху нея, корем върху корем. (Ето тук ти пращам по-подробно описание на позата - http://lalechebg.com/2011/01/biological-nurturing/). Подходящи са пози, при които бебенцето да е по-изправено, главата му да се пада над гърдата за да може гравитацията по естествен начин да помогне за намаляне силата на струята на кърмата.

И последен въпрос  Mr. Green
Скоро ще ми се налага да излизам за по няколко часа на ден и да пропускаме по едно ядене.Когато става дума само за 3-4 часа съхранение, как е най-добре да се съхранява кърмата?Ще и стане ли нещо на стайна температура?
За съхраняването на млякото, ако температурата на въздуха е 23-25 градуса, смята се, че трайността му е около 4 часа, при температура на въздуха 19-22 градуса - от 6 до 10 часа, при температура под 15 градуса - около 24 часа, в хладилник с температура около 4 градуса - до 8 дена.

Ако имаш още въпроси или търсиш допълнителна информация или просто искаш да споделиш нещо, не се притеснявай да ни пишеш, може да разчиташ на нас!
Успех!

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 23:33 от Во

# 97
Здравейте Бо, Хедра, опитни мами,

Дали кърмата съхранявана (правилно) в хладилник все пак губи от ценните си качества? Причината за въпроса е че вече 3 месеца се мъчим с бебка да се научим да сучем от гърда, но не ни се получава. Това щафетно кърмене + помпане в крайна сметка тотално ме изтощи. Искам да мина само на помпа, но не съм сигурна дали кърмата ще е толкова добра след съхранение в хладилник?

Извинявам ако темата вече е била обсъждана. Ако е така, моля просто пуснете линк. Предварително благодаря на всеки, който реши да отговори.

Поздрави сърдечни и весел уикенд!

Gabor,

Lucky_luck те е насочила към една интересна и подробна статия, където се надявам да откриеш това, която те интересува. Много майки съхраняват кърма, дали било във фризер за по-дълго време или в хладилник за по-скорошно хапване, както и с цел най-различни нужди.

Казваш, че вече 3 месеца се мъчите с бебка да суче от гърда - ако имаш желание и възможност, аз съм на разположение да поговорим за нещата при вас.

# 98
Здравейте, имам един въпрос който много ме мъчи. През октомври имам изпити и ще се наложи да не кърмя по 1 ден, от Плевен съм, а уча в Шумен и пътя не е малко. Възможно ли е цял ден бебето като не суче и ако не успея да се изцедя (тъй като ще бързам веднага след изпита да се прибирам, а във влака няма как да извадя помпата  Mr. Green) да ми спре/намалее кърмата или да получа мастит? Знам, че въпроса ми е много тъп, но вече си мисля какво ли не  Embarassed

Dafi`,

Споделям мнението на Lucky_luck, действително би ти било по-комфортно, ако успееш да се изцедиш, когато почувстваш препълване в гърдите, примерно непосредствено преди изпита и веднага след него. Някое по-закътано място, тоалетна също е вариант, а може и на обществено място (парк например) като  ползваш пелена или шал за да се покриеш. Вариант ли е да се изцедиш на ръка само за облекчение? Относно намалянето и спирането на кърмата - процесът е по-бавен и сложен, особено що се отнася за спирането, и даже ако евентуално ти се струва, че кърмата е леко намаляла след този ден, когато не си с бебенцето си, то в последствие с по-често и продължително сукане от негова страна пак би ти възвърнало предишното производство.

# 99
Во Много благодаря за изчерпателния отговор  Hug   bouquet
Имах нужда да чуя точно това. За сега смятам да не я ограничавам от нощното хранене, но се оказа и че не всяка нощ се будим да ядем.Когато не се събуди се цедя сама. Относно броя хранения - малката много рядко се буди сама да яде, в повечето случай изчаквам и ако не се е събудила сама след 3 часа я будя аз. Дали е по добре да я оставям да си спи? Притесняваме че инак има прекалено голяма пауза между храненията, а дори с моето будене пак ни се събират едва 8 хранения за 24ч.Но пък като се събудим ядем като за последно  Mr. Green.
Докато бяхме в болницата храненията ни продължаваха около 40 мин, сега вкъщи - 20мин ако не и по малко.На какво се дължи това? Предполагам вече просто сме задобряли в цокането,но все пак да попитам.
И отново едно голямо благодаря за подкрепата  Hug Hug Hug

# 100
Благодаря ви за отговорите, точно в тоалетната смятам да се изцедя, поне колкото да облекча гърдите, ще гледам да ми остане време за това.
Хубав ден на всички.

# 101
Во Много благодаря за изчерпателния отговор  Hug   bouquet
Имах нужда да чуя точно това. За сега смятам да не я ограничавам от нощното хранене, но се оказа и че не всяка нощ се будим да ядем.Когато не се събуди се цедя сама. Относно броя хранения - малката много рядко се буди сама да яде, в повечето случай изчаквам и ако не се е събудила сама след 3 часа я будя аз. Дали е по добре да я оставям да си спи? Притесняваме че инак има прекалено голяма пауза между храненията, а дори с моето будене пак ни се събират едва 8 хранения за 24ч.Но пък като се събудим ядем като за последно  Mr. Green.

Whisper__1, прекрасно е, че се опитваш сама да си дадеш отговори на въпросите, които те вълнуват. Много често майчината интуиция намира най-подходящото решение за конкретната ситуация на мама и бебе.

За бебенцата на възрастта на твоята дъщеричка би следвало да има минимум 8 хранения на денонощие. Казваш, че бебка не се буди винаги през нощта за да си похапне. В този случай много майки намират за полезно да предложат на бебенцата си да сучат насън. Малките прекрасно се справят с тази задача, а в последствие, когато поотраснат и започват да се разсейват от интересния околен свят, много често се случва кърменето насън да е основен начин да си набавят необходимите калории. По-лесно е да се използва момента, когато бебка спи и е в леката фаза на съня си. В това състояние клепачите на бебето бързо мърдат, все едно трептят, ръцете и краката му може да потрепват или да се движат, а то самото да издава някакви леки звуци. В тази статия има интересни факти за съня и кърменето на новородените и техники за събуждане на поспаливо бебе: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2768

Тъй като бебенцата са различни, някои имат нужда да сучат по-начесто, а други по-нарядко за да си набавят количеството кърма, необходима за техните индивидуални нужди. В първите 2 седмици от своя живот често се случва някои бебенца да проспиват храненията си и да правят дълги паузи между тях. Затова препоръките са да се буди бебето на около 2, 2 и половина часа поне през първите седмици за да може да получи достатъчно количество мляко. Ориентири, които може да послужат за това, дали бебенцето получава достатъчно количество кърма за денонощие са: 1) Минимум наддаване на седмица за първите 0-3 месеца се счита 113 грама, но не по-малко от 110 грама - тегленията би следвало да се извършват на един и същ кантар при едни и същи условия (например количество дрехи); 2) Броят напишкани и наакани пелени за денонощие - за възрастта, на която е бебка би трябвало да има поне 5-6 напишкани пеленки, светла урина без силен мирис както и около 2-3 наакани (а след 6-тата седмица бебетата могат да акат 7 пъти на ден до 1 път на седмица, някои и по-рядко и всичко това в рамките на нормалното); 3) От значение е и дали бебето изглежда доволно и бодро, да не е отпуснато и апатично, да има хубава, еластична кожа с добър цвят.

Докато бяхме в болницата храненията ни продължаваха около 40 мин, сега вкъщи - 20мин ако не и по малко.На какво се дължи това? Предполагам вече просто сме задобряли в цокането,но все пак да попитам.
Действително бебка с всеки изминал ден става все по-силна и все по-опитна в сученето и е много вероятно тя да успява да изсуче необходимото и количество кърма за по-кратко време.

Ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас и за в бъдеще и ти пожелавам много споделени моменти на хармония между теб и твоето детенце. 

# 102
имам въпрос за водата при кърмено бебче, четох следното:

"първите 6 мес - без вода или докато е изцяло на кърма,
от 6 мес до 1 год - преварена вода може да приема, ако иска,
след 1 год - непреварена, а бутилирана изворна.В никакъв случай от чешмата или минерална!Под 3 годишна възраст минерална вода не се дава!

моля за мнение /коментар относно периодът след 6 тият месец ! Praynig

# 103
  • Cyprus, Пловдив
И аз с въпрос  Grinning
Противопоказен ли е Имодиум за кърмачки? Аз съм го пила по време на кърмене, но на приятелка са й казали, че е противопоказен  Rolling Eyes

# 104
Отново благодаря  Hug
Ще се отчета в скоро време как вървят нещата   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт