Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 242
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
имам въпрос за водата при кърмено бебче, четох следното:

"първите 6 мес - без вода или докато е изцяло на кърма,
от 6 мес до 1 год - преварена вода може да приема, ако иска,
след 1 год - непреварена, а бутилирана изворна.В никакъв случай от чешмата или минерална!Под 3 годишна възраст минерална вода не се дава!

моля за мнение /коментар относно периодът след 6 тият месец ! Praynig

Преваряваш си вода ежедневно ( ако водата не е варовита може чешмяна) и предлагаш на детето.Пие,колкото му се пие.Но е хуаво всеки ден нова вода да се преварява.
След годинката се дават води с ниска минерализация.Аз давам или трапезна вода (с минерализация <50) или Девин розов етикет.Има още доста води с розови етикети или надписи (детски).

# 106
  • Бургас
Момичета, идвам с едно питане. Възможно ли е 1/2 биричка от тези нискоалкохолните с лимон, грейпфрут, грозде и т.н., изпита на вечеря (около 2 часа и малко преди вечерното кърмене) да окаже влияние на кърмата и детето ми Rolling Eyes
Питам защото напоследък малкия спи доста неспокойно, много се върти и обикаля цялата спалня, сяда, пада, удря си главата в таблата, пак се търкаля и така или докато каталяса и заспи по-дълбоко или докато се разсъни и тогава се кърмим. По принцип заспива към 22,30 часа, кърмим се към 6-7 и после дремва докъм 8-8,30. Но снощи заспа към 22,45 и спа доста по-спокойно, цока чак в 8 часа в просъница и то почти половин час, след което дремна блажено до 9,30. Това прави 10 часа и 45 минути сън, което за мен е перфектно, ама се притеснявам дали не съм го алкохолизирала снощи и затова да е било така Embarassed Thinking

# 107
Момичета, имам нужда от помощ Sad

Кърмя от 40 дни… Проблемите с кърменето обаче ми започнаха още в самото начало поради плоски зърна. В началото кърмех със силиконово зърно,като около две седмици по-късно реших да уча малката да суче директно от гърдата. Беше ми адски трудно, но благодарение на консултант по кърмене успявам да слагам малката без проблем на дясната гърда. Кърменето от лявата страна си остана проблемно. Няколко дни по-късно забелязах странни образувания по зърната или по-точно по самата ареола. Първоначално приличаха на малки мехурчета/пришки, които се разрастнаха и сега приличат на големи лишеи или язвички. Някои са зачервени, а други просто по-светли петна. Гинеколожката ми изписа дактарин, предполагаики, че са гъбички (устата на бебето е чиста). След двуседмично мазане нямаше никакво подобрение. Преди два дни се консултирах с акушерка, която ми каза че е възможно петната да са в следствие на запушени каналчета (гърдите ми доста се втвърдяват). Това обаче ми звучи странно, защото петната се увеличиха и си приличат на рани. От два дни се цедя с електрическа помпа и така храня малката; имам чувството обаче, че съм си раздразнила каналите, защото имам странни болки в самата гърда от време на време. В задъдена улица съм Sad Много искам да кърмя, но наистина не зная към кого да се обърна за помощ.

# 108
Здравейте! Скапа ми се един зъб преди много месеци... Трябва да го вадя, нищо не може да му се прави вече, закрепяхме го, колкото можахме... Чаках, защото кърмя, но вече не става... Въпросът ми е как се процедира след упойката? Зъболекарката казва, че първата кърма се изхвърля... Детето ми е на годинка и два месеца и не му е жизнено важно тази една кърма, но не ми ясно как да я изцедя... Никога не съм се цедила... Ще му дам да се насуче хубаво преди това, но после колко да цедя и как да я изцедя до край (чувала съм, че при цедене винаги остава кърма, само бебето може да я изсуче до край)? Колко време след упойката не трябва да давам на малкия да суче (като междувременно ще цедя, колкото успея)?

# 109
  • Германия
Здравейте! Скапа ми се един зъб преди много месеци... Трябва да го вадя, нищо не може да му се прави вече, закрепяхме го, колкото можахме... Чаках, защото кърмя, но вече не става... Въпросът ми е как се процедира след упойката? Зъболекарката казва, че първата кърма се изхвърля... Детето ми е на годинка и два месеца и не му е жизнено важно тази една кърма, но не ми ясно как да я изцедя... Никога не съм се цедила... Ще му дам да се насуче хубаво преди това, но после колко да цедя и как да я изцедя до край (чувала съм, че при цедене винаги остава кърма, само бебето може да я изсуче до край)? Колко време след упойката не трябва да давам на малкия да суче (като междувременно ще цедя, колкото успея)?
Stelt77, обичайно зъболекарските упойки са местни и рискът да настъпят негативни симптоми при кърмачето е минимален. Още повече, ако детето е по-голямо и приема и друга храна, освен кърмата. Дори при пълна упойка при цезарово сечение, щом майката се чувства стабилно и добре, кърменето е възможно. За твое спокойствие, можеш да попиташ каква точно упойка ще се слага и може да се провери за съвместимост с кърменето.  Peace

# 110
Момичета, идвам с едно питане. Възможно ли е 1/2 биричка от тези нискоалкохолните с лимон, грейпфрут, грозде и т.н., изпита на вечеря (около 2 часа и малко преди вечерното кърмене) да окаже влияние на кърмата и детето ми Rolling Eyes
Питам защото напоследък малкия спи доста неспокойно, много се върти и обикаля цялата спалня, сяда, пада, удря си главата в таблата, пак се търкаля и така или докато каталяса и заспи по-дълбоко или докато се разсъни и тогава се кърмим. По принцип заспива към 22,30 часа, кърмим се към 6-7 и после дремва докъм 8-8,30. Но снощи заспа към 22,45 и спа доста по-спокойно, цока чак в 8 часа в просъница и то почти половин час, след което дремна блажено до 9,30. Това прави 10 часа и 45 минути сън, което за мен е перфектно, ама се притеснявам дали не съм го алкохолизирала снощи и затова да е било така Embarassed Thinking
Едва ли е от половинката биричка newsm78
Ето статия за алкохол и кърмене:
http://missby.wordpress.com/2010/12/23/alcohol-bf/

# 111
  • Бургас
Така като гледам табличката с килограмите и питиетата, излиза че при мен тази биричка я е останала час, я не Laughing Явно дребсън се е изморил повечко и затова ме е зарадвал с повечко сън - дано по-често му се случва, че иначе ще лъхвам по повечко бира Twisted Evil

# 112
  • Германия
Момичета, имам нужда от помощ Sad

Кърмя от 40 дни… Проблемите с кърменето обаче ми започнаха още в самото начало поради плоски зърна. В началото кърмех със силиконово зърно,като около две седмици по-късно реших да уча малката да суче директно от гърдата. Беше ми адски трудно, но благодарение на консултант по кърмене успявам да слагам малката без проблем на дясната гърда. Кърменето от лявата страна си остана проблемно. Няколко дни по-късно забелязах странни образувания по зърната или по-точно по самата ареола. Първоначално приличаха на малки мехурчета/пришки, които се разрастнаха и сега приличат на големи лишеи или язвички. Някои са зачервени, а други просто по-светли петна. Гинеколожката ми изписа дактарин, предполагаики, че са гъбички (устата на бебето е чиста). След двуседмично мазане нямаше никакво подобрение. Преди два дни се консултирах с акушерка, която ми каза че е възможно петната да са в следствие на запушени каналчета (гърдите ми доста се втвърдяват). Това обаче ми звучи странно, защото петната се увеличиха и си приличат на рани. От два дни се цедя с електрическа помпа и така храня малката; имам чувството обаче, че съм си раздразнила каналите, защото имам странни болки в самата гърда от време на време. В задъдена улица съм Sad Много искам да кърмя, но наистина не зная към кого да се обърна за помощ.
Съдейки по това, че пишеш за консултация с акушерка, предполагам, че си някъде из чужбината.
Възможно е да е било млечница, която сама по себе си е упорито нещо и иска доста търпение и време докато се излекува. Обикновено се третират и бебето и майката, защото така може да си я предават едни на друг. Към това се препоръчва да се изварява всичко, що има достъп до устата на бебето /залъгалки, биберони и т.н./ и сутиенът на кърмачката  да се пере поне на 60*. И по възможност гърдите да се изплакват с чиста вода след кърмене и оставят на "въздух" да изсъхнат.
Би било добре, щом няма подобрение, да потърсиш пак консултация с лекарката ти, освен дактарин има и други лекарства, съвместими с кърменето, които помагат при млечница /ако е това наистина/.
Болката която описваш, по време на самото цедене ли се появява или кога и как се усеща?
Алтернативно на гинеколожката и акушерката, можеш да се обърнеш към IBCLC /това са лактационните консултанти в клиниките/, те поне имат опит с кърмещи майки.  Peace

# 113
Пепеляшка,

Много ти благодаря за отговора. Това, което имам със сигурност не е млечница, вчера бяхме на педиатър и тои не откри нищо в устата на бебка. Пробождащата/ пареща понякога болка, която изпитвам е между кърменията/цеденета и не е постоянна. Забелязах, че имам бели мини пъпчици по ареолите, които подозирам, че се превръщат в съответните лишеи/плаки. Ходих при две гинеколожки, но не ми се стoриха компетентни по този въпрос. Гърдите ги плакна задължително след кърмене, когато мога ги оставям на въздух, вече не знам какво да правя и към кого да се обърна. Благодаря за идеята за  IBCLC.

Възможно ли е да избиват обриви по гърдите поради запушени канали?

# 114
  • България/Германия
Бебчо е на 9 дена и е само на кърма. Сменям по 9-10 напишкани и 6-7 наакани памперса на денонощие. Ака доста обилно, яркожълто, като пресечена горчица е. Дали това значи, че му стига кърмата или не я усвоява добре и затова ака толкова много?  Rolling Eyes
Ще се теглим след една седмица и тогава ще видим как наддава, но ми е притеснено, защото се роди доста мъничък  Confused

# 115
  • On the sea
Искам да попитам от 2 седмици пия витамините за кърмачки на Pregnacare. Не знам дали е от тях и понеже се цедя забелязвам в последно време, че кърмата ми е много мазна и стои като на парцали дори. Малката като ака и акото и е подобно като на парцали. Това нормално ли е? Има ли смисъл да се притеснявам излишно?

# 116
Бебчо е на 9 дена и е само на кърма. Сменям по 9-10 напишкани и 6-7 наакани памперса на денонощие. Ака доста обилно, яркожълто, като пресечена горчица е. Дали това значи, че му стига кърмата или не я усвоява добре и затова ака толкова много?  Rolling Eyes
Ще се теглим след една седмица и тогава ще видим как наддава, но ми е притеснено, защото се роди доста мъничък  Confused
Нормално е да ака така. Някои бебета в началото акат на всяко хранене, а по принцип щом има толкова напишкани памперси, би трябвало кърмата да му стига Peace

# 117
Искам да попитам от 2 седмици пия витамините за кърмачки на Pregnacare. Не знам дали е от тях и понеже се цедя забелязвам в последно време, че кърмата ми е много мазна и стои като на парцали дори. Малката като ака и акото и е подобно като на парцали. Това нормално ли е? Има ли смисъл да се притеснявам излишно?
Да не би да я оставяш да престои повече часове в хладилника newsm78 Аз съм забелязала, че колкото повече часове съм я държалал в хладилника и после по-трудно се разбърква до еднородна смес, а докато не се разбърка хубаво, стои точно като на парцалчета Peace

# 118

Витамините нямат общо.Нормално е.Тези парцалчета според мен се образуват от "каймака" на кърмата.Като се затопли кърмата и изчезват.Няма от какво да ссе притесняваш  Peace

Нормално е.

# 119
и аз да попитам за тези парцалчета - сутрин бебо като връща кърма винаги излиза като "пресечено мляко"?

Общи условия

Активация на акаунт