Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 300
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте момичета имам нужда от бърз съвет. Бебето е на 3 дена, закърмихме в началото. От снощи обаче отказва да суче. Или въобще не лапа гърдата или като захапе дръпва 2 пъти и пуска. Още сме в болницата и тук вече искат да го дохранват с АМ. А гърдата ми е пълна. Опитвам се да изцеждам с техниката на Марамет, но струйка така и не излиза. Моля ви дайте съвет.

# 151
  • On the sea
Здравейте момичета имам нужда от бърз съвет. Бебето е на 3 дена, закърмихме в началото. От снощи обаче отказва да суче. Или въобще не лапа гърдата или като захапе дръпва 2 пъти и пуска. Още сме в болницата и тук вече искат да го дохранват с АМ. А гърдата ми е пълна. Опитвам се да изцеждам с техниката на Марамет, но струйка така и не излиза. Моля ви дайте съвет.

Щом си още в болницата ги помоли за една физиотерапия да ти слезе хубаво кърмата. Там е и идеалното място да помолиш акушерките за помощ, те ще ти обяснят най-добре как да постъпиш. Успех  Peace

# 152
Здравейте!
На 07.10.2012г. със секцио се роди синът ми. Закърмихме се на втория ден и от тогава сме само на кърма. Но за съжаление има млечница. Педиатърката му изписа Фунгостатин (защото приема му бил по-лесен от това да се маже с Дактарин), по 1мл във всяка бузка, аз му давам общо само 1мл, защото тя устичката му се напълва само с него, че даже и излиза малко. Въпросът ми е аз с какво да се лекувам? Дали ще е достатъчно да се мажа само с Дактарин?
А това, че има млечница, пречи ли по някакъв начин на бебето да суче? В смисъл - боли ли го, създава ли му някакъв дискомфорт или да усеща нещо друго?
Благодаря предварително!

# 153
  • On the sea
Не знам дали го боли, но горещо ти препоръчвам Дактарин. Аз слагах съвсем малко на биберона след всяко хранене и за ден, два всичко изчезваше. Едва ли ще пречи  на бебчо да си похапва. Ако не реагира с плач или да се дърпа значи не го боли. Само с това мога да ти помогна .И аз имам едно въпросче като се кърми кафе може ли да се пие, ако може по колко на ден е позволено. По принцип пия по едно 3в1 нескафе на ден, ама ми се пие по още едно, а и кръвното ми е много ниско  newsm78

# 154
Не знам дали го боли, но горещо ти препоръчвам Дактарин. Аз слагах съвсем малко на биберона след всяко хранене и за ден, два всичко изчезваше. Едва ли ще пречи  на бебчо да си похапва. Ако не реагира с плач или да се дърпа значи не го боли. Само с това мога да ти помогна .И аз имам едно въпросче като се кърми кафе може ли да се пие, ако може по колко на ден е позволено. По принцип пия по едно 3в1 нескафе на ден, ама ми се пие по още едно, а и кръвното ми е много ниско  newsm78
за съжаление неможе.тъй като тя е големичка ама не толкова пробвай да замениш едно хранене с някаква изкуствена храна тези от кутиите.ако изобщо си решила да включваш изобщо.така като накърмиш пиеш кафе.следващото хранене е от шише.и следващото кърмиш.така от кафето до следващото кърмене ще са около 6 часа и се надяваме кафето да се врътне през тялото ти и да го изпишкаш.Ама пак се косултирай с педиатърката тя ще ти каже какви са точно рисковете.

# 155
  • On the sea
Щом е така няма да пия кафе, иначе АМ още от болницата е въведено, беше на такова около 3 дни докато ми тръгне кърмата, но щом пиенето на кафе крие рискове значи ще го спра Peace

# 156

Давай изцедена кърма - ползвай помпа ако не можеш на ръка  Peace

# 157

Здравей Velvet_,

Как приемът на кафе от майката се отразява на кърмачето е строго индивидуално. Има много майки, които и по време на бремеността и по време на кърменето приемат ежедневно кафе без това да се отразява по негативен начин на дечицата им. Други майки при прием на кафе забелязват, че бебенцата им стават по-неспокойни и по-трудно заспиват. Би могла да наблюдаваш дали и при вас се получава някаква промяна в поведението на бебка, ако пиеш по още една чашка кафе на ден.

Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), кофеинът е отбелязан с ниво на риск L2, което означава "безопасен" – в тази категория попадат медикаменти, за което не е наблюдаван повишен риск от нежелани лекарствени реакции за кърмачето, установено при малък брой кърмещи жени и/или демонстрирания риск е незначителен. Според д-р Хейл максималната концентрация на кофеин в кръвта е около 1 час след приема му. Имайки предвид това, би могла да съобразиш кърменето да не е около този период. Освен това, ако предпочиташ, би могла да опиташ чисто кафе със захар и мляко, вместо 3в1, защото в него има доста химия.

По отношение да даваш на бебенцето си АМ, вместо кърма без да има нужда би могло да има редица неприятни ефекти като например намаляване на лактацията или пък реакция на бебето към белтъка на кравето мляко, а да не забравяме, че точно твоята кърма (пък макар и с малко кофеин) е идеалната храна за твоето съкровище.

# 158

Здравей Velvet_,

Как приемът на кафе от майката се отразява на кърмачето е строго индивидуално. Има много майки, които и по време на бремеността и по време на кърменето приемат ежедневно кафе без това да се отразява по негативен начин на дечицата им. Други майки при прием на кафе забелязват, че бебенцата им стават по-неспокойни и по-трудно заспиват. Би могла да наблюдаваш дали и при вас се получава някаква промяна в поведението на бебка, ако пиеш по още една чашка кафе на ден.

Според справочника за съвместимост на лекарствени препарати и кърмене на д-р Томас Хейл, „Медикаменти и майчината кърма" (издание 2010), кофеинът е отбелязан с ниво на риск L2, което означава "безопасен" – в тази категория попадат медикаменти, за което не е наблюдаван повишен риск от нежелани лекарствени реакции за кърмачето, установено при малък брой кърмещи жени и/или демонстрирания риск е незначителен. Според д-р Хейл максималната концентрация на кофеин в кръвта е около 1 час след приема му. Имайки предвид това, би могла да съобразиш кърменето да не е около този период. Освен това, ако предпочиташ, би могла да опиташ чисто кафе със захар и мляко, вместо 3в1, защото в него има доста химия.

По отношение да даваш на бебенцето си АМ, вместо кърма без да има нужда би могло да има редица неприятни ефекти като например намаляване на лактацията или пък реакция на бебето към белтъка на кравето мляко, а да не забравяме, че точно твоята кърма (пък макар и с малко кофеин) е идеалната храна за твоето съкровище.

Бо е много права - повече трябва да те притесняват консервантите и Е-тата, отколкото кофеина  Peace

# 159
  • On the sea
Не знам дали го боли, но горещо ти препоръчвам Дактарин. Аз слагах съвсем малко на биберона след всяко хранене и за ден, два всичко изчезваше. Едва ли ще пречи  на бебчо да си похапва. Ако не реагира с плач или да се дърпа значи не го боли. Само с това мога да ти помогна .И аз имам едно въпросче като се кърми кафе може ли да се пие, ако може по колко на ден е позволено. По принцип пия по едно 3в1 нескафе на ден, ама ми се пие по още едно, а и кръвното ми е много ниско  newsm78

Здравей Velvet_,

Бо е много права - повече трябва да те притесняват консервантите и Е-тата, отколкото кофеина  Peace

Бо, много ти благодаря за информацията, утре ще пробвам каква ще е реакцията след 2 кафета, със сигурност в 3 в 1 има доста химия, защото аз съм като пристрастена. Усещам го сега, защото пия по едно, а отвътре ме кара да пия още и още, а не мога и става една #Crazy Ние не сме на гърда, а се цедя с помпа, защото първо имах плоски зърна и бебка не искаше да засуче, после започнах с силиконовите зърна, но моите се разкървиха и спрях, а след като ми мина тя отказва изобщо да суче, скоро пак я пробвах, но не иска. АМ ми се е налагало да давам доста пъти, имаше период, в който пиех хапчета и 3 дни беше само на АМ, като една моя позната ми каза, че не е трябвало да почвам пак с кърмата, че все едно съм я отбила и после пак на ново, което според мен е пълна глупост. Дори и сега давам от време на време АМ, като не ми стигне кърмата, но да чукам на дърво от няколко седмици насам имам повече кърма, която ми стига за 5 хранения, преди стигаше за 4, а вече много често се случва шестото хранене да го пропуснем, та не се налага да дохранвам. И всичко това благодарение на момичетата от форума Бо също много ми е помагала, въпреки, че вече ми става много трудно с това цедене, но още гледам да държа фронта, поне докато се захраним, защото с кофеин или не, с алкохол или не моето мляко си е най доброто за бебчо в момента.

# 160

Здравей Elleny,

Честито за появата на твоето детенце на бял свят!

Казваш, че след раждането сте се закърмили успешно, но от известно време той отказва да суче. Би ли споделила дали той е по-сънлив, трудно се буди за да суче или въобще как му е поведението. Много бебенца карат физиологична жълтеница, чиито пик е около 4-5-я ден от раждането. Често тя прави бебенцата по-сънливи и може да се будят трудно за да се нахранят. Казваш, че усещаш гърдата си пълна, но при изцеждане струйка не излиза. Когато гърдата е пълна, малките бебенца може да се затрудняват да захапят добре зърното и то лесно да им се изплъзва. За да се задейства рефлексът на потичане на кърмата, някои майки споделят, че им се отразява благоприятно слагането на топли компреси преди кърмене/изцеждане (например може да вземеш един или два памперса, да ги напоиш с топла към гореща вода и да ги наложиш на гърдите). Друг вариант е да си вземеш топъл душ/вана, пак преди кърмене. Нежен масаж на гърдата от основата към зърното също повлиява добре на рефлекса на потичане на млякото. Също би могла да опиташ леко дразнене, погалване, леко пощипване на зърното - така, както бебенцето задейства с устичка слизането на кърмата (когато започва кърменето, то извършва кратки сукателни движения до слизане на млякото). Не на последно място е спокойствието, почивката, сънят и добрата храна за мама.

Добре е (когато бебенцето не суче) майката в началото да се изцежда през около два, два и половина часа от двете гърди за да се стимулира лактацията, независимо дали излиза кърма или не. Може да се цеди и на празен ход за около 5-10 минути от всяка гърда, така също се стимулира производството на мляко. А изцеденото може да се предлага на бебчо с лъжичка, пипетка, чашка, спринцовка. Ползването на шише-биберон от малко бебе не се препоръчва, защото има риск от объркване на гърдата с биберона, тъй като засукването при двете е коренно различно.

Ще се радвам да споделиш дали някои от тези идеи са имали положителен ефект и при вас. Ако имаш допълнителни въпроси или нужда от информация, не се колебай да се обърнеш към мен.  Успех!

# 161
Velvet_, поздравявам те, че полагаш толкова усилия за да даваш кърма на бебенцето си - със сигурност те ще бъдат възнаградени в краткосрочен и дългосрочен план. Разбирам и колко изтощително за майката може да бъде цеденето и храненето на бебенцето с кърма от шише. Но е много е вероятно при захранването нещата да станат по-лесни, защото постепенно с течение на времето бебка ще започва да приема все повече твърда храна и цеденето да не бъде толкова изморително както сега. Пожелавам ти от все сърце нещата при вас да се наредят по най-благоприятен начин и винаги може да се обърнеш към мен, било то за информация или просто за подкрепа.

# 162
Здравейте  Simple Smile,

Някои може ли да ми помогне със съвет : Бебка като я кърмя на дясната гърда започва да нервничи дърпа се и заплаква чак почервенява от рев после я слагам на лявата и там е по спокойна да се уточня от гърдите ми тече силна струя мляко да ли затова ми нервничи
Благодаря

Mkkam, удобно ли и е да споделиш малко повече за ситуацията около вас, например на каква възраст е твоето детенце. Отскоро ли е това нейно поведение или винаги се е "сърдила" на дясната гърда? Действително, както сама казваш, силната струя кърма в началото на кърменето би могла да направи "нервни" някои бебенца.  Ако смяташ, че причината би могла да бъде в това, би могла да опиташ да изцедиш малко кърма преди хранене, така че силната струя да се изтече (може да я събереш в чашка или контейнерче и да я замразиш за по-нататъшно ползване при захранване например) и чак тогава да предложиш на бебенцето да суче. Също така може да се окаже добра идея да се предлага на бебето да суче, преди да е огладняло напълно, т.е. при първи признаци на глад като показване и скриване на езичето, извършване на сукателни движения с уста, захапване на ръчички. Плачът обикновено показва, че бебето е вече изключително гладно и може да е твърде изнервено, за да иска да суче спокойно.
Също така не е необичайно бебенцата по някаква причина да предпочитат само едната гърда на мама и да искат да сучат от нея (много често това е лявата гърда, защото е близко до сърцето на мама, което те девет месеца в корема и са се наслаждавали на този звук и сега, когато са в големия свят, туптенето на сърцето им действа успокоително). Те могат безпроблемно да получават необходимото количество кърма и само от едната гърда. Все пак организмът на жената е пригоден да може да изхранва по две бебета наведнъж.

Ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас за да мога да се опитам да дам най-подходящите идея за вашата ситуация.

# 163
Здравейте, имам нужда от съвет. Бебчо е почти на три месеца (без една седмица). Изключително на кърма е. Първия месец наддаде 800 гр. от родилното тегло 3440 (1 кг. от най-ниското 3190) и стана 4180. Втория месец наддаде също около 1кг (стигна 5150). Този месец обаче, дотук е наддал едва 400 гр. (сега е 5550) и започвам да се притеснявам. Напишканите памперси са много (всъщност всички, сменям го преди всяко ядене). Акитата от 3-4 дневно, някъде в края на втория месец внезапно станаха по 1 на 2-3 дни, но когато се изходи, количеството е доста, успява добре да се омаже, така че това вече не ми е такова притеснение. Нахранва се за между 5 и 10 минути, по-рядко суче по 20-тина, когато суче по-бавно. Нахранва се от едната гърда обикновено, въпреки че понякога суква по 2-3 пъти и от другата. Напоследък реши ли че храненето е приключило, започва да се ядосва като му навирам цицка за още (започва да показва характер hahaha) Разбирам, че вече няма да наддава както в началото, но този месец, ако дотигнем до граничните 500 гр., пак добре ще е. Мисля си какво се е променило и като се замисля, някъде през втория месец започнахме да се кърмим легнали. Чудя се да не би от позата да не успява да изсмуче добре задното мляко, въпреки че от състояние на теч, докарва гърдата до сплеснато състояние за има-няма 10 минути. Пробното теглене показва, че изяжда средно между 60 и 120 мл. на хранене. Нощните паузи ги въведе по едно време сам (до 5 часа) но сега като видях, че не наддава хубаво, му ги отрязах Mr. Green
Не знам дали имам повод за притеснение, но истината е, че малко се притеснявам. От друга страна, се успокоявам, че на ръст расте като гъба. Вече е почти 65 см. при 53 см. при раждането. Опитвам се да го храня по-начесто, но освен че проявява характер и не ще да яде като не е гладен, ами и се лигави и яде по-малко, като го храня по-често. Храня го вече в поза люлка (от вчера) да видя дали не е от позата.
Преди седмица изкарах един грип и два три дни се цедях и половината хранения бяха с шише. Еми изяжда си по 120 мл., че и цица търси после Joy Тогава малко повечко дръпнахме нагоре в теглото. Та се чудя дали да не си помогна с малко цедене, хем да стимулирам лактация, хем да съм сигурна, че си поема милилитрите на ден.
Моля за съвет! 

# 164
Здравейте  Simple Smile,

Някои може ли да ми помогне със съвет : Бебка като я кърмя на дясната гърда започва да нервничи дърпа се и заплаква чак почервенява от рев после я слагам на лявата и там е по спокойна да се уточня от гърдите ми тече силна струя мляко да ли затова ми нервничи
Благодаря

Mkkam, удобно ли и е да споделиш малко повече за ситуацията около вас, например на каква възраст е твоето детенце. Отскоро ли е това нейно поведение или винаги се е "сърдила" на дясната гърда? Действително, както сама казваш, силната струя кърма в началото на кърменето би могла да направи "нервни" някои бебенца.  Ако смяташ, че причината би могла да бъде в това, би могла да опиташ да изцедиш малко кърма преди хранене, така че силната струя да се изтече (може да я събереш в чашка или контейнерче и да я замразиш за по-нататъшно ползване при захранване например) и чак тогава да предложиш на бебенцето да суче. Също така може да се окаже добра идея да се предлага на бебето да суче, преди да е огладняло напълно, т.е. при първи признаци на глад като показване и скриване на езичето, извършване на сукателни движения с уста, захапване на ръчички. Плачът обикновено показва, че бебето е вече изключително гладно и може да е твърде изнервено, за да иска да суче спокойно.
Също така не е необичайно бебенцата по някаква причина да предпочитат само едната гърда на мама и да искат да сучат от нея (много често това е лявата гърда, защото е близко до сърцето на мама, което те девет месеца в корема и са се наслаждавали на този звук и сега, когато са в големия свят, туптенето на сърцето им действа успокоително). Те могат безпроблемно да получават необходимото количество кърма и само от едната гърда. Все пак организмът на жената е пригоден да може да изхранва по две бебета наведнъж.

Ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас за да мога да се опитам да дам най-подходящите идея за вашата ситуация.

Благодаря ВО

Ние сме почти на два месеца други ден ги прави ме , от вчера както писах и по прочетох в интернет малко повечко реших да се изцедя преди това и след това и дадох тя започна да си суче нормално и след около пет минути започна пак да се сърди( по точно започва да реве аз я оставям до мен на леглото и тя спира) и я слагам на другата гърда права си за когато не е изгладняла много суче по спокойно днес ще я слагам суче преди да я осетя че е огладняла зверски, а по повод изцеждането преди да я сложа на гърдата или  после като свърши  да се изцедя  пак незнам кога да се изцедя защо мисля че пройзвеждам много кърма но същевременно ме страх да не  хвана някои мастит. А възможно ли като нервничи да се нагълтва със въздух и да получава колики и от там да ми ака зелено гъсто не е течно , попитах педиатърката и тя ми каза да спра да сурови зеленчуци и плодове за няколко дни .

Благодаря предварително:)

Общи условия

Активация на акаунт