Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3

• 36 241
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Хиперлактацията не се предизвиква толкова лесно, освен ако не си свръх предразположена. Когато е имало нужда да оставям изцедена кърма, просто започвам да изцеждам от предишния ден след кърмене толкова пъти, колкото се налага, за да събера 100-120 мл.

# 661
  • Варна
От едно-две изцеждания няма да предизвикаш хиперлактация. Аз цедя почти всяка нощ, защото малкият не винаги се буди през нощта, а до сутринта гърдите ми стават на камък. През деня обаче положението е съвсем нормално, за хиперлактация и дума не може да става. Също така и от даване един-два пъти на изцедена кърма няма да дадеш "сигнал" на тялото да произвежда по-малко, потреблението трябва да намалее по-трайно, а не еднократно, за да намалее и производството.

# 662
Аха, разбрах, благодаря ви  Hug

# 663
Здравейте!
Нашият мъж е наддал 1.820кг за втория си месец (първия беше 1.110кг) и според педи това е много. Изцяло на кърма е, не давам води и чайове. Роди се с нормално тегло - 3.500. Храним се на поискване, като по принцип яде на 3 часа, рядко на 2.5ч. През нощта отскоро почна да прави една пауза от 4.5 часа, но не винаги. По съвет на педи трябва да махнем нощното хранене при това наддаване и да го заместим с вода или чай. Какво ще ме посъветвате вие? Ако го махна, то какво да правя с кърмата? Да цедя ли или сама ще се регулира? newsm78

# 664
  • Пловдив
Здравейте!
Нашият мъж е наддал 1.820кг за втория си месец (първия беше 1.110кг) и според педи това е много. Изцяло на кърма е, не давам води и чайове. Роди се с нормално тегло - 3.500. Храним се на поискване, като по принцип яде на 3 часа, рядко на 2.5ч. През нощта отскоро почна да прави една пауза от 4.5 часа, но не винаги. По съвет на педи трябва да махнем нощното хранене при това наддаване и да го заместим с вода или чай. Какво ще ме посъветвате вие? Ако го махна, то какво да правя с кърмата? Да цедя ли или сама ще се регулира? newsm78

Мисля, че вече сте достатъчно големи, за да се храните през нощта. А и щом наддава толкова, значи няма нужда от повече хранения. Най-лесно се маха до 3тия месец по мои наблюдения и опит. След това им става като навик, изхитряват се, а и някои деца до 2г си хапват през нощта.
Ако го махаш, няма нужда от вода. Дали ще ставаш за вода, чай или кърма-все тая. Нали идеята е да се научи, че нощта е, за да се спи и чак на сутринта идва закуската.
Ако си достатъчно уверена и не се поддадеш, до максимум 5 денонощия ще влезе в режим. И двата пъти ми отне толкова време, за да се научат, че няма да дам ядене посред нощ.  Mr. Green
Ако ти е много трудно да изчакаш да се наплаче, предлагам постепенно да го залъжеш. Започни да му даваш по-късно да си хапва, например към 22ч. Това да му е последното ядене. Първата вечер ще се събуди към 3.30 (например). Опитай да го успокоиш с биберон, малко топла водичка и т.н. Примерно изкарвате до към 4-4.15 и не се успокоява. Давай тогава. Следващата вечер ще се събуди в 4ч, например. И така. Малко по малко ще се научи, че през нощта не се яде Simple Smile
И на двете си деца давах до към 40стия ден да си хапват по веднъж през нощта. След това ги отучих и не съжалявам. Режимът, според мен, си има доста преимущества, а и децата са по-спокойни като знаят кога какво следва.
Кърмата ще ти се регулира сама, няма нужда се цедиш. Ако не можеш да търпиш, изцеди мъничко, но само за облекчение.
Успех!

# 665
Благодаря за отговора, ashley*** ! Надявам се да се справя, че той изпада в истерии като е гладен, рев до посиняване направо.  Rolling Eyes

# 666
Благодаря за отговора, ashley*** ! Надявам се да се справя, че той изпада в истерии като е гладен, рев до посиняване направо.  Rolling Eyes

Според мен детенцето ти е мноооого малко, за да се маха храненето през нощта. Не бих го и нарекла нощно хранене, тъй като кърменето през нощта не служи само, за да не стои гладно. Служи и като успокоение, служи и като облекчаване на много от неразположенията - може и да са колики, може и да са зъби, които при някои почват от към 3тия месец, при други от около 6-7, различно е.
Такова нещо като "трябва да се махне" не мисля, че трябва да има като понятие - ти си майката, ти решаваш какво ще правиш - ако се водиш от детето няма да сбъркаш.
Има в интернет много статии по въпроса - дали разглезваме децата на такава ранна възраст или не. Аз не мисля, че се "изхитряват" - имат нужда от нас, за толкова кратко време са малки и това, че отговаряш веднага на нуждите им, освен увереност в самите тях, не  мисля че изгражда друго , камо ли пък да ги разглезва.
Това е моето скромно мнение - другите майки да си кажат какво мислят.  Hug

# 667
  • София
Здравейте!
Има ред причини, поради които едно бебе се буди през нощта - и обикновено при толкова малко бебе причината е глад. Simple Smile Всяка замяна на кърмата с вода/чай няма да нахрани бебето, а ще го остави гладно. Твоите гърди пък ще намалят производството на мляко, ако не кърмиш нощем -  нощното кърмене стимулира лактацията заради хормона пролактин, който се произвежда най-много нощем. Т.е., почивка през нощта ще ти донесе гладно/ревящо бебе и намаляване на производството на кърма. Все още си в периода, в който гърдите ти произвеждат мляко, без да е необходима чак такава активна стимулация, но обикновено към 3тия месец нещата се регулират и гърдите започват нормално производство на мляко, което зависи от организацията на кърмене.
Моят съвет е да си кърмиш бебето, няма затлъстяло бебе от кърма. Wink

# 668
  • София
Специално аз се чуствах много добре, когато бебето ме освободи от тая тежест в гърдите, някак си като спях и ми се напраягаха, а и забелязах че имах през деня повече след това, тъй като е малко бебенцето и аз мисля, че трябва да си го кърмиш през нощта.

# 669
Здравейте!

Здравей Zlatence,

Подкрепям казаното от mimimi_k, Olive, muhmututurka, нощното кърмене е от изключително значение за теб и твоето бебче на тази възраст. В допълнение бих казала, че в периода около 3-я месец бебчетата стават много любознателни за всичко, което ги заобикаля и за много от тях е трудно да се съсредоточат в кърменето през деня, затова именно през нощта, когато няма разсейващи фактори, те успяват да сучат добре и да си набавят значителна част от необходимото им количество кърма за денонощие. Също така майчината кърма е с нужното съотношение на мазнини, въглехидрати и протеини и дава всичко необходимо за оптималния растеж на твоето бебче без да води до затлъстяване. Случва се при някои бебета, които наддават много бурно през първите 3 месеца, да наддават по-слабо през останалите, така че с течение на времето нещата се наместват.

# 670
Здравей, Бо! Имам нужда от съвет. Имам проблеми с дясната гърда, все по-често ми се образуват бучки, и то на различно място - първо отгоре, после отстрани, сега все по-често отдолу. По принцип дясната ми гърда е малко по-непроизводителна. Отделно имам и две бели точки на зърното, за които имах притеснения да не е млечница, но педиатърът отрече, след това прочетох в блога на хедра, че са запушвания. Те намаляват, отвреме навреме се отпушват, но са си все там, в смисъл не се махат изцяло.
Днес бях на преглед при личната, бучките ми бяха изчезнали за късмет и реших засега да не ходя на мамолог. Личната ми каза да цедя на ръка след кърмене, ако гърдата не е омекнала, тоест ако бебо не я е изцедил. Истината е, че мен доста ме боли, когато е втвърдена и нямам никакво желание да я мачкам, освен това и нищо почти не излиза. Правя горещи компреси, давам на бебо да суче по-често от нея и това е всичко. А, и една приятелка ми каза да вземам парацетамол.
Чудя се дали тези запушвания не могат да се предотвратяват и дали наистина да не се доизцеждам, макар че уж нали не трябвало, заради хиперлактацията newsm78
Чудя се още дали да ходя на мамолог и дали той ще ми помогне, при положение, че нямам мастит (и дай Боже да не направя)

# 671
  • София
Бих те посъветвала да вземеш веднага лецитин(извинявам се, че въпроса беше насочен към Бо).

# 672
Аз в началото така ми се образуваха бучки и изчезваха, само една стоя доста време. После имах едно сериозно препълване от едино стресиращо гостуване и имах сериозно помпане и топли компреси, оправих го и скоро след това един ден забелязах такава бяла точка на зърното и просто пробвах да я изстискам...като пора  Embarassed и като излезе тапичката и започна да пръска мляко яко, аз го бутнах на дребен той го изсука и бучката изчезна и повече не се и появи. Голямо облекчение ми беше. И на мен на дясната гърда и тя ми беше по-проблемна и запушваща се, ама сега вече се оправи.

# 673
Да, това с лецитина беше важно напомняне. Намерих и една статия по въпроса:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=136347.0
Аз пиех лецитин, но напоследък нещо съм много несериозна, отделно че съм взела някаква непозната марка едни дребни капсули, дето сигурно са супер недостатъчни.

А за белите точки, coldasice, пробвах и аз, както ти казваш, но е малко неприятно усещането, освен това се страхувам да не би да ги разраня или да вкарам инфекция. Но май наистина са свързани с запушените каналчета и бучките, защото като се отпушиха, ми спаднаха и бучките, и на мен.

# 674
Ами и аз предполагам, че не е най-правилното, това което направих и добре, че не стана някоя беля, но не можах да се спра. Не можех да го търпя, като знаех че е там .

Общи условия

Активация на акаунт