Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

при Ердинч

  • 102 353
  • 48
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 51
Хляб с натурална закваска
(към края на публикацията)

за  превода  благодарим  на  Роца

Замесването е в кухненски робот или машина за хляб

1209г тесто          1006г тесто

600 г ..................500..............брашно Т55(550) (може да се използват различни смеси и видове брашно)
300 г...................250..............натурална закваска
300 г...................250..............леко затоплена изворна вода
9г.......................6г................фина сол (според предпочитанията)

Брашното се пресява в купата на робота или на машината за хляб. Добавя се леко топлата вода и се разбърква до получаването на топка (около 3-4 минути). Машината за хляб (или робота) се затваря, покрива се с кърпа и се оставя да почине около 40 минути (процес на автолиза). Добавя се закваската и се меси около 5 минути (докато стените останат чисти). Прибавя се солта и се замесва още 3-4 минути.
Тестото се изважда от купата със силно набрашнени ръце.
Държи се с една ръка и се оставя да се разтегли надолу от собствената си тежест. Със свободната ръка се сгъва обратно. Разтеглянето се повтаря се 3-4 пъти, между двете ръце, а не на масата. Тестото залепва все по-малко. Тестото се обръща 2-3 пъти (все едно обръщаме наопъки чорап), като се вкарва въздух, докато тестото спре да залепва. Това отнема няколко минути. Тестото се оформа на топка. Най-добре се работи с тестото з набрашнени ръце, защото така брашното се разпределя по-равномерно и се поема по-лесно.
Тестото са поставя в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Времето за втасване зависи от температурата. По време на този процес протича ферментацията, оформят се здравината и силата на тестото, както и ароматът и вкуса на хляба ). В края на втасването, в зависимост от закваската, тестото е повече или по-малко бухнало. Тестото се дегазира като се разстила на плота и се прибира обратно около 5 пъти (може да се чуе леко пукане на газовите мехурчета). Оформя се нова топка и се оставя да втаса със сгъвката нагоре, покрита с кърпа. По време на второто втасване ферментацията се развива докато се получи лек и обемен хляб. след второто втасване хляба се обръща върху набрашнена лопата, посипва се с брашно от другата страна, срязва се на повърхността и се слага във фурната.
Съществуват различни начини на печене в зависимост от типа фурна (електрическа или на газ), начало в студена фурна или в предварително затоплена, върху плоска тава, тава за пица или камък.

Ако се пече в предварително загрята фурна (230 градуса) не забравяйте да сложите паничка с вода на дъното на фурната, за да се поддържа влагата при печенето.
Може да се приготвят и франзели с натурална закваска, следвайки рецептата по-горе, но те се съхраняват по-кратко време. Най-подходящи за натуралната закваска са хлябове с кръгла или овална форма и сравнително големи размери.
Не съм хлебарка по професия, научих се да правя хляб със закваска със съвети от други хора и с четене на книги. Не се опитвайте да постигнете качеството на хлябовете с натурална закваска от хлебарниците, тъй като при тях използват мая и други подобрители. Хлябът получен от моята рецепта е този от едно време, един натурален хляб пълен с витамини, а не с вода и нишесте. Замесването му е съвсем малко по-дълго от това на хляба в мая.

       

Последна редакция: нд, 23 сеп 2012, 16:22 от Ердинч

# 31
  • Мнения: 51
Лесна Къпана/Мокра/Водна Баница

Су Бюрейи

Продукти:

за тестото:
3 бр яйца
1 чч хладна вода
1 сл оцет
1чл сол
колкото поеме брашно

за намазване:
1/2 пакетче краве масло
3/8  чч олио

за плънката
бяло сирене
8-10 клончета магданоз

за отгоре;
4 чч студена вода

бъркаме продуктите за тестото
месим малко вповече
оставя се тестото за 10 мин почивка
в това време се приготвят продуктите за плънката
върху разтопеното краве масло прибавяме олиото

тестото се разделя на 10 равни парчета и се точи

5та кора не се намазва и отгоре се добавя плънката
и следват още 5 броя точени кори

пече се в предварително загрята на 190Ц фурна

след като зачервенее отгоре, изважда се от фурната и веднага се полива със студената вода. след заливката със вода веднага връщаме баницата обратно във фурната, но този път на 170Ц, пече се докато усвои водата


изваждаме от фурната и преди да сервираме оставяме полвин час "да се поразходи до нивата си"

видео упътване за пргиготовката

източник и още много други рецепти със видео упътване: video.lezzetler.com


снимката не е резултат от рецептата

Последна редакция: сб, 27 авг 2016, 22:50 от Ердинч

# 32
  • Мнения: 51
Турски Безглутенов Хляб (Селски)
източник: glutensizmutfak.blogspot.com

- 1,5чч ............вода
- 3бр ...............яйце
- 1чл ...............оцет
- 3сл ................олио(зехтин)
- 3сл ...............захар
- 1,5чл ............сол
- 1сл ...............XANTHAM GUM
- 1,5чл ............суха мая
- 1чч ..............оризово брашно
- 1/2чч ...........царевично брашно
- 1чч ..............безглутеново брашно
- 1/2чч ...........брашно от соя

в машината първо течните после сухите(като в упътването) и на програма за обикновен хляб/средна кора


# 33
  • Мнения: 51
Kуймак - Мъхлама) Kuymak - Mıhlama
характерно е за черноморието

Разликата между куймак и мъхлама е че в рецептата за куймак се използва домашна сметана вместо домашно к. масло

Продукти:
- 1чч царевично брашно,
- 100г домашно краве масло,
- 150г настърган кашкавал (в оригиналната рецепта ползва се специално сирене характерно за Трабзон)
- 1чч гореща вода.

Разтапяме кравето масло/сметаната в тава. След като се разтопи маслото/сметаната прибавяме царевичното брашно, следва малко пържене докато порозовее брашното. Прибавяме горещата вода и продължаваме да печем, след като почне да се сгъстява прибавяме кашкавала и печем близо още 5-6 минути(може да смените 50% от количеството на кашкавала със бяло сирене). след като почне да избива маслото към повърхността, значи ястието е вече готово. Прибавяме сол на вкус, сервира се веднага и препоръчвам хляб със хрупкава коричка.
 
да ви е сладко.



Последна редакция: сб, 21 сеп 2013, 08:27 от Ердинч

# 34
  • Мнения: 51
Ezme (Мачкана салата или Мачканица)

Продукти:
3 домата, обелени и семената отделени
1/2 лук нарязан на мн ситно
1 чч магданоз на ситно
2 сл зехтин
1 чл Нар екшиси / кисел сок от Нар (nar ekşisi)
2 сл пресен лимонов сок
1 чл сух лют пипер(на люспи)
1 чл сумак
Сол на вкус

смесете много добре първо лука и сумак'а(натрийте ги много добре с лука). Смесете и останалите продукти, оставете да поотпочине час и половина преди да сервирате.

препоръчвам да се добави още и малко мента, малко мащерка, 2 скилидки чесън нарязани ситно, пресни пиперки(червени и зелени, нарязани на ситно), малко лютеница (2сл)


Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 07:05 от Ердинч

# 35
  • Мнения: 51
Нар Екшиси / Кисел Нар Сос

Nar ekşisi как се приготвя:



трябват ни само 10бройки много добре узрели плодове от Сладък Нар (*) (за ориентировка: от един Нар излиза горе долу 2сл нар екшиси)

отделяме внимателно зърната на плода, като внимаваме обезателно да не остават  ципите (за по лесно отделяне на зърната ви препоръчвам следното: нарежете плода на 4 парчета, и със една супена метална лъжичка я потупайте по гърба/кората)

мачкаме зърната и отделяме сока(може да се използва и сокоизстисквачка)

отделеният сок го варим до консистенция на мед(даже малко по гъст), по времето на варене постоянно отделяме пяната (като капнем капка върху някой порцеланов съд, не трябва да протича)

пълним в шишета и оставяме на слънце/светло до като почернее и готово(готова е за консумация, може и без тази стъпка)

може да се ползва във всички салатки като подсладител

много е здравословно, препоръчвам

нар:
• Регулира кръвното налягане
• Защитава мускулната тъкан срещу инфекции
• Дава енергия
• със диуретичния си ефект отделя токсините
• Укрепва имунната система, предпазва срещу болести
• предотвратява повишаване на холестерола и регулира концентрацията на гликоза циркулираща в кръвообращението(кръвната захар)
• враг е на чревните паразити, подпомага добрите бактерии
• предотвратява диарията, осигурява подкрепа в лечението и,
• Има положителен ефект върху кожата, осигурява гладък външен вид
• Има положителен принос срещу кожните инфекции

(*) има различни видове нар, по външност имат мн. малка разлика, затова е трудно да се различат, сладкия нар е с по жълтеникъв оттенък на кората, има специфичен сладък вкус и дъх ...


Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 21:45 от Ердинч

# 36
  • Мнения: 51
ШЕКЕРПАРЕ



Продукти:
1чч ......................пудра захар
1/2 пакетче ........маргарин
1/2 чч ..................грис
2 чч .....................брашно
1бр ......................яйце
2 чл .....................ванилия,
2 чл .....................бакпулвер

ЗА СИРОПА
3чч .....................вода
3чч .....................захар
сока на 1/2 ........пресен лимон

ПРИГОТОВКА:

яйцето, пудра захар и маргарина се омесват много добре. Добавяме постепенно и внимателно другите продукти. Оформяме топчета и ги нареждаме в тава, мажем така наредените топчета с жълтъка на яйце, набоцкваме ги отгоре с по един лешник. Печем  в 150Ц предварително затоплена фурна za около 45мин.

непосредственно след изваждането им от фурната ги заливаме с предварително приготвен и добре охладен сироп(сиропа: захарта и водата се кипват за около 15мин,  преди да я свалите от котлона се прибавя пресния лимонов сок, охлажда се на водна баня)

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 07:31 от Ердинч

# 37
  • Мнения: 51
ТУРСКИ ЛОКУМ



Продукти
500мл вода
1000г кристална захар
100г   нишесте
1сл    лимонов сок
2гр   крем тартар
Бадемово олио(за намазване на тавата)
1/2чч вода

За Хармана
1чч пудра захар
1кч  нишесте

Приготвяне
1.   Водата и кристалната захар се смесват в тенджера. Бъркаме. След като се разтопи захарта кипваме на слаб огън и добавяме лимоновия сок. Пяната се отделя постояно
2.   1/2 чч вода и 100г нишесте се смесват и се разбиват добре и при постоянно бъркане се прибавя към тенджерата с кипналата вода. Добавя се крем тартара и се бърка до образуване на гъста смес със консистенция на  маджун/желе. Може да се добавят орехи, фъстъци и подобни непосредствено преди да се разлее във тавата в следващата стъпка.
3.   Намазваме една тава със бадемовото олио. Сместа вече която е под формата на желе/маджун я разливаме в намаслената тава. Охлажда се. Продуктите за хармана се смесват и сместа се  разстила равномерно върху масата. Обръщаме наопаки тавата със локума върху сместа от нишесте и пудра захар. Намасляваме кухненската ножица със бадемово олио и режем ивици със широчина два пръста. Овалваме ги много добре във сместа и ги режем под формата на кубчета. Овалват се много добре пак във сместа. Съхраняват се във затворена кутия.  

Локум Афйон



1чч масло/олио
1чч брашно
1чч захар
4чч прясно мляко
1пакет ванилия

За пълнежа
1пакет бита сметана(крем шанти)
1чч прясно мляко

Индийски орех

Приготовка
Битата сметана и млякото се разбиват много добре и се прибират в хладилника.  Маслото се затопля и се запържва в него леко брашното.  Прибавяме останалите продукти. Като се сгъсти сместа смъкваме от огъня и охлаждаме със миксер.  Разливаме върху тавата на фурната върху която  предварително е разстлан индийското орехче. Намазваме отгоре със приготвената смес от бита сметана и прибираме в хладилника за 1ден. Режем колкото да се образува руло като по средата слагаме/нареждаме орехи, фъстъци и други. Сгъваме на руло



Да ви е сладко

 Hug



Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 20:32 от Ердинч

# 38
  • Мнения: 51
Норвежкия ръжен хляб
източник: http://ekmeksanati.com/documents/norvee7_c7avdar_ekmef0i.html



За  750 грама. Хляб

180 мл. (3 / 4 чч) ..........................вода
80 мл. (1 / 3 чч) ............................меласа(аз не обичам сладък хляб за това го намалявам количеството или слагам само 1+1/2сл кафява захар)
2 с.л. .............................................краве/бутер/маргарин масло.(не можах да го преведа точно, по същество е масло правено от мляко)
1 ч.л. ............................................сол.(*)
1чл ...............................................лимонов сок
50г. (1/4 чч + 3с.л. ).....................бяло Брашно
175 гр. (1 + 1/3 чч) .....................ръжено брашно
150 гр. (1+1/4 чч) .......................пълнозърнесто брашно
1 ч.л. ............................................кориандър (по желание, аз не съм го слагал)
1+1/2ч.л. .....................................мая

(*)в оригиналната рецепта е със смляна  морска, ако сте със едра морска би трябва предварително да я разтворите във част от водата, иначе има вероятност/опастност да си надраскате контейнера.

edit:
и една обикновенна рецепта

1 кг ръжено брашно
42гр мая
1 чаена лъжичка сол
2сл захар
1чл лимонов сок
750 мл топла вода
1 чч слънчогледово семе
1/2 чч овесена каша




месене + 30мин втасване + месене + 15мин втасване + 200Ц затоплена фурна

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 15:59 от Ердинч

# 39
  • Мнения: 51
Пуканки

1 к.ч. .............................царевица
1 с.л. ..............................олио
.......................................сол

продуктите ги слагаме в найлонова торбичка за фурна, смесваме ги добре, връзваме здраво пликчето с конец и пускаме МВ за 3-4 мин на 800 вата


# 40
  • Мнения: 51
Actifry Бюреk
Източник: Тефал Тв

3бр. .....................................корички (нарязани надълго с 10см широчина)
150 гр. ................................бяло сирене (или козе сирене)
1 пълна супена лъжицa .....копър
1бр .....................................яйце (жълтък и бяло отделно ще се използват)
1 actifry лъжица .................зехтиново олио

Бялото сирене, копъра и 1 яйчен жълтък се смесват.
В единия край на нарязаните на лентички кори се слага малко от сместа(1ч.л.) и се сгъва на трıъгълнıк.
Близо 3-4см към края, лентата се намазва с четка от белтъка.
Близо 30-35 парчета мини бюречета ще се получат.
Преди да ги преместите в actifry, подръжте ги за около 15мин в фризера(ще се стегнат и краищата ще се залепят много по добре).
Нагласете бюреците в actifry и ги поръсете с зехтиновото масло.
Печете ги с продължение на 25мин


Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 06:06 от Ердинч

# 41
  • Мнения: 51

снимката не е резултат oт рецептата, намеренa е случайно от интернет пространствотo.

по рецептата която ще ви напиша по долу, през лятото се приготвя сладолед, а през зимата се консумира като топла Salep напитка(за напитка рецептата е без нишестето). опитайте, ще останете предоволни, само не забравяйте и “брадвата”,  че иначе няма как да го надробите на парчета. когато сложих сместа в машината за 40мин, на 39:50h машината се блокира и спря да меси, и аз се принудих да я изключа Simple Smile. преместих сместа във кутийка и я сложих във фризера, и постоя там до другия ден.

ето я рецептата:

 КАХРАМАНМАРАШ СЛАДОЛЕД   /    MaDo
Това всъщност е един прочут Лечебен Турски Сладолед

Прясно пълномаслено мляко ........................500г (истинският Мараш Сладолед се приготвя от Козе мляко)
Захар ............................................................150г
Салеп(*)........................................................5г
Нишесте........................................................2г (царевично)
Дамла сакъз(**)............................................1-бр. малко парченце(колкото нокътa на малкия пръст)

1. 1/3’а от захарта я смесваме със салеп и нишестето, разбъркваме докато се получи еднородна/хомогенна суха смес която ще я добавим чак в последните 5мин.

2. затопляме пряснотo мляко до телесна температура  и добавяме останалата захар, разбъркваме/разтваряме мн добре и след това продължаваме да затопляме , през цялото време бъркаме само със дървена лъжица.
 
3. след разтварянето на захарта в млякото , подсилваме огъня на най висока степен и постоянно бъркаме, бъркаме  #Crazy , бъркаме до като заври и след(общо и близо 25-35мин)

4.  5мин преди да свалим сместа от печката добавяме сухата смес която я бяхме приготвили в първа стъпка(дамла сакъз и сместа от Салеп/захар/нишесте ), разбъркваме много добре, не трябва да има буци, ако требе ползваме пасатора, когато я повдигнем с лъжица, сместа да тече на мн гъста струйка.
 
5. веднага преместваме съда със сместа във друга тенджера напълнена със студена вода и почваме да бъркаме и охлаждаме на водна баня(непременно)

6. след охлаждането слагаме в хладилника да узрее на 4С (от 6 до 12часа), в това време през час разбъркваме сместа

7. напълваме 35% казанчето на машината със приготвената смес и пускаме за около 40-50 мин(моята на 35мин. почна да се тормози и на 39:50 се блокира, внимавайте да не изгорите електромотора на машината).
 
8. сладоледа го местим в подходящ съд, и го слагаме във фризера да доузрее и да се стегне още малко(аз го правя вечер, и го слагам до сутринта в фризера)

9. в истинската рецепта е без Дамла Сакıз(но аз ви я препоръчвам с нея) и нишесте, даже слагам и малко екстракт от козирог

##рецептата е за машина, но ако искате можете да си я приготвите и без машина, след като сместа се приготви, слагате в фризера и я месите през час 5-6 пъти докато се получи смес подобна на дъвка (бърка се отстрани към средата)

да ви е сладко


снимката е резултат oт рецептатa
снимана e чак 10-15мин. след пълнежа


(*)Салеп  Orchis Maculata L.
Салеп'a се използва при: кашлица, бронхит, възпаление на дихателните пътища, пневмония, язва, стомашно - чревни възпаления.

(**)Дамла сакъз   мисля че в България се намира в аптеките под името медицинска дъвка  

Восък и дъвка срещу гастрит и язва


снимката не е резултат oт рецептата,
намеренa е случайно от интернет пространствотo.


вижте за какъв сладолед става дума,





Мое последно съчинение на друг вид МАРАШ СЛАДОЛЕД  
ЕрДо / ErDo

4л ...................пълномасленно мляко
135г .................сухо мляко
200мл..............сметана
0,675кг .................захар
3г................царевично нишесте
27г.................салеп
5г.................прах от кози рог (подпомагаща консистенцията естественна съставка, може и без него)
4бр...............дамла сакъз(по желание, може и без него)

приготовката е както описаното по горе

----------------------

Салеп е Orchis Maculata, всъщност тип орхидея.
В корените cи орхидеята има 2 грудки, едната е млада а втората е по стара от миналата година, събират се младите грудки(когато орхидеата е на цвете), събират се и се измиват със студена вода. Една прясна грудка тежи около 4г и съответон за кг са нужни около 250 грудки.
После грудките се преваряват 15мин. във прясно мляко, айрян или в цвик. нижaт се на конец и се сушат близо 10 дена постлани на слънце или нанизени на конец и изсушени на сянка. Сушат се до силно втвърдяване(зъб да не го реже и с ръка да не се чупи). После се смилат много на ситно, както брашното. Средно от 1000 изсушени грудки се получава близо кг салеп на прах.

в арабските магазини търсeтe я със името и на арабски sahlab

Последна редакция: вт, 23 апр 2013, 12:46 от Ердинч

# 42
  • Мнения: 51
тука правят суджук с костюм, характерно за местността Токат Турхал ,



Турски Суджук специалитет харектерен за местноста Токат Турхал
 (другото и наименование е Суджук в Костюм)
 
Месо
800г............телешко
200г............агнешко
130г............агнешка сланина от към опашката

Подправки за кг месо
4г...............смлян шервен пипер
5г...............смлян чер пипер
20г.............сол
 1г..............кимион
 1г..............бахар
 1г..............канела
 1г.............каранфил
 3..............скилидки чесън
 
Костюм платнена торба 25см Х 8см от естествен плат (*)
 
Приготовка
 
Месото на едри парчета(тука му викат кушбашъ или на бг: птича глава) смесват се със подправките със месото и се оставя на около 4градуса за 24ч. След престоя на месото се смила на едра решетка или се кълца със сатър. Пълнят се костюмите със така приготвената кайма изкарва им се въздуха и сиответно се заглаждат с помоща на точилка, връзват се и се окачват на проветриво за пет дена. В края на петия ден пак със точилката се мерданят и пак се окачват за два дена на проветриво.
 
След тия седем дена продукта е готов за консумация
 
Източник: книгата за Храните на Турхал
 




А моят продукт е нещо от всичко по малко , събрах всички рецепти из нета(близо 150 страници сведения); направих си таблица за съотношенията.
 
Каймата беше телешка, от гърдите(великолепно шарено месо специално от Ерзурум, търсих говедо което е било на паша, т.е. движило се е, а не е било отгледано в обора. )
 
подправки за кг месо, смлени/натрошени непосредствено преди употреба:

сол....................20г(за вкус и блокиращи ефекти в развитието на нежеланите бактерии).
бахар..................3г(за вкус)
кимион................3г(за вкус)
чер пипер............2г( за вкус и има бактериостатично действие)
кардамон.............1г(за вкус)
червен пипер.......3г(за вкус)
каранфил.............1г(за вкус и за бактерицидно и бактериостатично действие)
захар...................3г (придава кисел вкус и се използва да осъществи среда за развитие на полезните бактерии)
кромид лук..........100г
чесън..................1,5г(придава вкус, разцепва интрамускулна съединителна/и тъкан/и, има бактерицидно или бактериостатичен ефект върху бактерии като Stafilakokkus)
селитра...............0,5г(може и без него. но увеличете захарта със плюс 2г)
аскорбинова киселина/вит Ц (лимонов сок).........1г
уиски(JB)................15мл
църно вино (cabernet sauvignon)...15мл
газирана вода...........100мл
 
месото първо на парчета. омесва се със сухите подправки и престоява 24ч на 4 градуса, след престоя се смила на едра решетка(8-10мм), добавят се течните и следва много добре омесване, след коет пак престой за 24ч на 4градуса(узряване) , след последия престой следва смилане на дребна решетка(3-4мм) и пълнеж.
 
както споменах горе с червата не съм наред. затова исползвам тукашното с платното или както го нарекли костюм с размери 30см Х 8см, костюма е от памучно естествено без боя и химикали платно (*)(тука му викат мермершахи, прилича на марля но с мн. по гъста тъкан, гладена непосредствено преди пълнежа с ютия на пара)
 


Оня ден(след 2 дена от пълнежа) много накъсо за 4часа ги пресувах между две дъски с тежест, а следващата вечер до сутринта бяха на 18=20градуса за доузряване.
 

*
 

*



*


 
опитите със суджука и луканките продължаватт, целта ми за идеалната луканка/ суджук е огненочервен цвят и покрита с благородна плесен обвивка...

пс:в първата партида по същата рецепта имаше и пълнеж на черва(сухи, вкиснати във топла вода и добре измити, при дегустация/сравнение на продукта пълнен в черво и в костюм. костюма с вкуса беше значително напред.
 
ще следва луканка:

с подправки за 1кг кайма: сол 21-22г, захар 4г, чер пипер 3г, кимион 2г, кардамон 3г,  

може да се обогати и със сумати подправки(както по-горе в рецептата ), но последните са долу-горе насъщните за истинската луканка

( ако искате да ухае на луканка, цаката е в кардамона и в бахара... и другото важно е: подправките да се смилат непосредствено преди употреба, аз си ги начуквам на много ситно във хаван, може например и наполовина или поне 1/3 от подправките да се счукат )

(*)
 костюма го шихме у терзията(30см х 8см), платното се казва мермершахи, на български не му знам названието, но мисля че е тензух или от рода на тензуха(рехаво платно)
 
мермершахи платното тука се ползва предимно при новородените бебета:
 
= за изтриване на лицето и устата им
= след къпане на бебето се постила във вътрешната страна на кърпата за сушене за да попие водата по бързо
= след кърмене за изсушаване на майчината гърда
 = постила се върху чаршафа/бельото на бебето
 = тука бабите/лелите го подаряват на бременните или на майки с новородени бебета

мек плат подобна на марля но по гъсто тъкано, мисля че продавачите на платна много лесно ще се ориентират със следната характеристика на платното :
 
прежда 30/1 Ne
основа 23 -25 / cm
 вътъчно с 16 -18 / cm. честота
 платно с 80 -85 гр/м тегло

Последна редакция: нд, 20 ное 2016, 07:01 от Ердинч

# 43
  • Мнения: 51
Хляб'ове oт едно време

Хляб Добруджа
Вода.......................300г      
лимонов сок...........1/2чл
Олио.......................6г            
Захар.....................1 + 1/2 чл   
Сол.........................1чл
Бяло брашнo..........500г   
Tрици.....................30г      
Cyxa Мая.................1 1/2чл

на обикновена програма и преди печенето се намазва със кисело млеко,

ако ще се пече във фурната, загряваме до 180 градуса , печенето продължава при 200 градуса до златист цвят ,
по време на печенето може да напръскате със вода хляба или да сложите топлоустойчива паничка със вода във дъното на фурната, готовият хляб поръсва се с вода и се покрива с кърпа

Хляб Стара Загора
Вода........................295г      
Олио........................1чл      
Сол...........................1чл + 1/4чл
Бяло брашно............500г      
Cyxa Мая..................чл + 1/8чл

(1. Брашно 50,7246 кг.
2. Мая 0,3804 кг.
3. Сол 0,6848 кг.
4. Олио 0,1265 л.)

на обикновена програма

Типов Хляб
Вода........................350г      
Олио........................1сл   
Сол..........................1чл
Бяло брашно...........450г      
Пълнозърнесто.......150г   
Cyxa Мая.................2чл

на обикновена програма

бях чел някъде че характерното за хлябовете от тошево време е при всичките рецепти брашното се смесва със солта след което се пресява, съветвам почивка на тестото до 20мин по средата на месенето 

Hug

рецептите са събрани от нета, не си спомням източниците им, за което sory  Hug

# 44
  • Мнения: 51
Измир Локма

продукти за тестото

вода.....................300г
кисело мляко.........2сл
олио......................1сл
оцет.......................1чл
краве масло...........50г
яйце......................1бр
захар.....................1сл  плюс 1/2сл
сол........................2г или 1щипка
брашно..................550г
мая........................1чл

продукти за шербета(сиропа)

захар....................2чч
вода......................2чч
лимон...................1резенче

•важното при локмата е да е със хрупкава коричка, затова се приготвч първо шербета/сиропа, той трябва непременно да е студен. захарта и водата се варят заедно със лимона в тенджера. Вари се до поява на едри мехурчета или докато се сгъсти лекичко,  или до консистенция малко по течна от на меда. може да се охлади напълно на на водна баня
 
•Нагласете продуктите (първо течните после сухите, както при хляба) за тестото в машината на програма тесто
•Консистенцията на тестото би трябвало да бъде много по гъсто от консистенцията за кекс или да маже много под бъркалките. Изчакваме до края на програмата
•при мене програмата за тесто е 20мин месене и 1час втасване
•Налейте в тенджера олио колкото да покрие топките от локма и я стоплете/сгорещете като за мекици
•вземете със потопена в олио чаена лъжичка парче тесто голямо колкото малко орехче и я пуснете в сгорещеното вече олио.
•обръщате постоянно пържещите се в мазнината парчета, пържите до златист цвят(както в снимките) .
•след като извадим готовите от мазнината веднага ги пускаме в студения шербет и изчакваме там 2 минути, целта е да останат хрупкави
•след 2 мин местим в отделна чиния

•за тези като мене, които имат проблеми със захарта препоръчвам консумация натопени със/във мед
•не съм пробвал, но мисля че може да се импровизира и със пудра захар, просто след пърженето ръсим отгоре със пудра захар, както при бухтите
•също така тестото става и за мекици, само увеличете солта към 1чл

•тези на снимката много хрупкави станаха и се консумираха натопени във мед непосредствено преди употреба,

Последна редакция: пн, 24 дек 2012, 01:34 от Ердинч

Общи условия

Активация на акаунт