73 СОУ нови униформи

• 23 263
  • 180
  •   1
Отговори
# 105
Аз пък искам да се похваля, че с помощта на сайт, предлагащ английско униформено облекло и на една сръчна шивачка, постигнах доста добра имитация на сукмана, при това на по-ниска цена(включително с цената на доставката от Англия, парите на шивачката, цената на 20 см плат цвят корал и цената на копчетата). Съжалявам, но униформеният никак не стоеше добре на детето, пък и трябваше да го почакаме къде три месеца. Във връзка с това искам да попитам запознатите, ако се носи сукман и бяла блуза, достатъчно ли е това, за да се брои детето в униформа?
Наблюденията ми върху носенето на униформа вече са по-оскъдни, предвид необичайния час, в който си вземам детето, но все пак: големи ученици - под 50% със сака(и не, не ги виждам просто съблечени, облечени са с други якета и суичъри), под 25% с бели блузи. Нали големите ученици много харесваха новите униформи Thinking? Едва ли всеки ден пред погледа ми се изнизват точно тези сто души, които по технически причини все още нямат униформи. А за училищното ръководство най-важна беше функцията "разпознаване на своите от чуждите" Joy. Позоваваха се на случая на побой в 35-то училище, патетично заявиха, че ако противниците на идеята осуетим въвеждането на униформите, ние ще сме виновни за бъдещето насилие от страна на външни младежи към ученици от 73-то. Чудно ми е, сега вече успяват ли да различат своите от чуждите и стана ли училището по-безопасно място след въвеждането на униформите?

# 106
Аз мили дами, наистина не мога да разбера, защо сте против униформите? Не съм и няма да бъда представител на " големите ученици", но съвсем отговорно мога да кажа как е при моето дете и в класа в който учи. Нито ден от началото на учебната година детето ми не е ходило на училище без да  спази дрескода. Съобразихме се и набавихме бели тениски, ризи, памучни блузки и пуловерче. Всеки ден ходи с бяла дреха отгоре елечето и зависи от температурите сако или яке. Аз незнам госпожо по кое време прибирате детето си, но съгласете се, че сутрин(отивайки към училище) с температури 2 градуса децата ще са с якета, не със сака както очаквате. Децата от класа в който учи моето също спазват и се съобразяват с дрескода. И наистина децата изглеждат добре в униформите. Бяло поло, елек и тъмни дънки, вместо размъкнат суитчер, вечерни тоалети високи токове. Какво не ви харесва?

# 107
  • София
Аз не видях някой да е против унформите по принцип.
Вчера даже срещнах едно малко детенце с униформа на у-щето на отдалечено място и ми стана някак...мило.
Виж, против нападките, епитетите и тона - сме.

# 108
От мнението ви във форума оставяте други впечатления.

# 109
Аз съм против и продължавам да бъда против униформите в български условия. Аргументите си изложих обстойно в предишната тема, но с това няма смисъл да се занимаваме повече, защото гласуването сред родителите показа малко над 50% "за"(и не, не е над 80%, ще ме прощавате, ама въвеждането на термина "мълчаливо съгласие с негласуване" е смешка и беше напълно излишно).
Видя се, че "Монтели" не произведоха много читава продукция(сбъркани и странни кройки, късащи се жилетки). Процедурата по поръчване е тромава, сроковете им за изпълнение са абсурдни. Личният ми опит показа, че постигам по-ниска цена на дребно, отколкото те на едро. Дотук униформите и дрескодът ме натовариха финансово и ми създават разни дребни неудобства. Детето изобщо не се вълнува как е облечено, свикна с тях за около три дена и те вече са просто част от пейзажа и повод мама да се тюхка за белотата на блузите. Но както и да е, не мога да променя нещата. Поне няма да си откажа дребното удоволствие да споделям несгодите си - все пак солено плащам за удоволствието на някой друг да гледа децата в униформи.
В момента най-много ме вълнува безсилието на отговорните фактори да наложат униформите. Вашето дете, нейното и моето ходят с униформа(моето дори ходи със сив панталон с ръб, никакви дънки, представете си). Много деца, обаче, пускат изискването за униформи и дрескод покрай ушите си(вземам си детето в топлите часове от деня, виждам тийновете не само със закопчани якета). Чувствам се излъгана, наистина. КОГА цялото училище ще тръгне с униформи, или те са само за ентусиастите и за балъците? Какво стана с патетичните призиви, че всичко това се прави за безопасността на нашите деца? Явно са били просто лицемерни. Аз лично явлението "пазач спира младеж без униформа" не съм наблюдавала дотук.

# 110
Grizantema, абсолютно те подкрепям, написала си точно това, което мисля и аз. 

# 111
  • София
Дали сме  „за” или „против” униформите вече няма значение, доколкото решението е взето.

Но да обясня все пак и аз против какво съм, макар че в голяма степен ще повторя написаното от Гризантема:
1.   Принципно – против съм вземането на решения, при които ентусиазмът и суетата надделяват над обективните обстоятелства;
примери в случая:
–униформата = чувство на принадлежност, гордост от училището, в цял свят елитните училища имат, ще се подобри дисциплината, децата изглеждат страхотно, красиви са в униформите и т.н.
Всичко това е чудесно, разбирам идеята и добрите намерения, но:
наред с него и с онзи „цял свят”, който така се стремим да имаме за пример, би трябвало предварително да е проучена и отчетена и конкретната ситуация тук, а именно:
–   липса на сериозна конкуренция при производителите на униформи, 2-3 фирми „монополисти”, предлагащи продукт, чиято цена категорично не отговаря на качеството; (аз лично вярвам, че комисията е положала сериозни усилия и наистина е избрала най-доброто, оттук се опитвам да си представя какви са били другите)
–   ограничена възможност човек да се сдобие и с елементите от дрескода – пример: пазарът почти не предлага чисто бели блузи, особено за малките, единствени (почти) варианти – от фирмата (на съответните цени) или от чужди сайтове (където разликата с „родните” цени е повече от очебийна). Резултат – масово щъкащи „униформени” деца с бели тениски с шарени щампи и какви ли още не компромиси...Извинете, но за мен това е пародия!
–   Несъобразяване с конкретните характеристики на децата и училищната обстановка – белият цвят като ежедневно облекло изисква почти стерилна среда (пример: „прасенцата” в бяло)...
–   Несъобразяване с финансовите възможности на средностатистическия родител – желателно набавяне на възможно повече униформени елементи, така че....
И т.н, и т.н.

2.   Пак принципно – липса на адекватен контрол за изпълняване на взетите решения.

И да,  т.2 дори е по-съществена, доколкото учим децата (включвам и двете страни – и училище, и родители), че правилата могат спокойно да се пренебрегват и нарушават без последствия. Тук съм изключително много против!

Това от мен вкратце.

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 15:37 от Morrighan

# 112
  • София
Не бих могла да го кажа по-добре. Подкрепям.  Peace

# 113
Здравейте и моля да ми извините, че ви отклонявам от темата, но имате ли информация за телефон на медицинската сестра в 73 училище?

# 114
  • София
Здравейте и моля да ми извините, че ви отклонявам от темата, но имате ли информация за телефон на медицинската сестра в 73 училище?
Не, но може би на някой от "контактите", публикувани в сайта, могат да ти дадат информация:
http://sou73.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/

# 115
Аз да си призная за униформите, въпреки че съм ЗА, се оказа, че имаме малък пробем с тях. Хем сме от Големите Simple Smile. Не съм си и помисляла, че може да се случи, но хастара на саката е изключително некачествен, ефтин явно, и на едното ми дете, което преди време имаше мн силно изразен атопичен дерматит и лекувахме и дълго време нямаше проблеми, се оказа че този хастар ѝ дразни кожата и получава сърбеж, и когато е с къс ръкав отдолу се зачервява. Та така. Затова и има моменти, в които не го слага, защото иначе ще се засили още повече реакцията, а мазилата са СУПЕР скъпи. Sad Добре че е 12ти клас, та няма дълго да ѝ се налага да го носи, особено с настъпващото студено и време и памучни блузки с дълъг ръкав, които ще неутрализират хастара. А на пролет, вече няма да ѝ се налага да го носи, защото просто ще са приключили с училището окончателно Simple Smile. Дано няма и други деца, които имат подобни проблеми.

# 116
Мила Сапьорке, атопичния дерматит се приема за наследствено възпалително заболяване. Характеризира се се неспецифична реакция на кожата и има хроничен ход с периоди на затишие и обостряне. Трудно е да се отдефинират алергените които могат да го обострят. Техният кръг е много широк, няма да ги изброявам знаеш, че може да е сапун, прах за пране, парфюм, да и текстилен и вълнен материал, дори при вдишване на замърсен от улицата въздух. Та затова смятам, че е несериозно твърдението ти за хастара, възможно е, но не защото не е качествен. А нашето сако няма хастар, може на 12 - те класове да има, не споря. И ще помоля да ме извиниш предварително, но държа да ти кажа, че се пише "евтин".

Последна редакция: пн, 22 окт 2012, 15:05 от skukie

# 117
  • София
И ще помоля да ме извиниш предварително, но държа да ти кажа, че се пише "евтин".
skukie, а какво означава крък?  newsm78
Техният крък е много широк...

# 118
Благодаря ти за забележката добронамерена Ирина. Срещат се и т.н технически грешки, които са различни от правописните. Думата е кръг. Благодаря за вниманието

# 119
  • София
крък - техническа
ефтино - правописна.
записах.

Общи условия

Активация на акаунт