Отговори
# 315
Здравейте,момичета!Отдавна не съм писала,но горе-долу успях да ви изчета Simple Smile
Аз съм малко притеснена,може би няма за какво,но днес влизам в 19 седмица и не съм усетила ритник от бебчето.А иначе на ЖК като ходя всичко е нормално и е много активно.Така като ви чета,повечето вече са усетили ритане.
Аз като си сложа ръката на корема усещам някакво местене,но само това.
А за количките,какво мислите за тези на Бертони ?

# 316
keskinova

Няма как докторът да ти каже със сигурност нищо от 4Д, това не е сериозно, може да види само за маркери за Даун и другите тежки генетични аномалии. Да не говорим, че инкой доктор няма да ти се подпише под документ, да речем, че детето е без такива неща.

Единственият сигурен начин е амниоцинтезата, а БХС дава вероятност и за това се нарича и скрининг, така че не бива да се пребенбрегва, особено втория, защото само при него има и биохимичен показател, които го няма във втория.

При мен например втория показа 1 от 100, заради високо ниво на единия хормон, но в крайна сметка причината най-вероятно е била, че нашият мъж е по-голям за седмиците си и това дава това високо ниво.

Има ужасно некомпетентни лекари, убедих се сега покрай скрининга и амниоцинтезата. Четох някъде, че д-р Димитров във Фемина /не го познавам/ казал, че всичко е наред на 4Д и детето се родило с увреждане.

Така че няма как някой да каже на друг, че не се виждат маркерите на Даун и ние да сме сигурни, че това е така. Ако е така, защо докторът не се подписва под това твърдение?

Давам си сметка, че може би звуча твърде песимистично-реалистична, но преживяванията ми последните две седмици с моя скрининг и амнио, уви, до такива изводи доведоха.

# 317
Момичета вчера като ходих на доктор го попитахдали ще мога да се боядисам косата и той каза да разбирасе че може че това няма да навреди на бебчето и след половин час заминава на прическа за една боя и малка подстрижка Simple Smile че нали след 2 седмици ще подписваме с мъжа как така да ходя с светли крайща.Попринцип моята коса е светло кестенява и много гъста и къдрава чудооо ееее Simple Smile и си я правя черна заради очите ми който са светло зелени  Flutter

# 318
sunflower-mv, права си, има голям избор. Аз просто от сега искам да се ориентирам в цените, защото съм започнала да заделям по някой лев - трудно ще е иначе  ooooh! Но ще се справим важното е всичко да е наред.
Относно БХС и ФМ - моята докторка ме посъветва да не ги правя. Според нея при мен не е нужно. А и като гледам какви нерви и страхове предизвикват и аз предпочитам да не ги правя. Като отида при друга докторка на 4d ще я питам и за нейното мнение, да видя тя какво ще каже. За сега гледам да съм позитивно настроена  Simple Smile

# 319
  • София
dangel_85 , не разбирам защо твоят лекар не препоръчва нито БХС, нито ФМ? Разбирам за БХС, но за ФМ съм адски учудена. Обикновено лекарите, които не препроръчват БХС препоръчват ФМ като достатъна, за да се отхвърли вероятността за Даун, например, да се види за спина бифида... Какъв е смисъла да ходиш на 4Д?

# 320
catty m, понеже не съм в рискова група, за това. А и моите приятелки, някои от които имат вече по 2 деца, също не са правили такива изследвания.
А на 4d ще отида за себе си - да видя бебо по-добре и клипче може да ми направят  Simple Smile На обикновения екограф, понеже много мърдаше, не можах да го видя много добре. А има и още една причина – до сега само при една докторка съм ходила. Все пак не е зле да видя още някой какво ще каже, а за тази докторка с 4d екографа има много добри отзиви
Svetlana_2288 , и моего бебче го видяхме много да мърда на екографа, но аз не усетих нищо. Така че това явно не е проблем  Simple Smile Странно ми е, защото аз не съм напълняла още и очаквах да усетя по-рано, но явно хич не съм чувствителна  Joy

# 321
И аз съм от майките, които не  усещат ритници (16гс и няколко дни), въпреки че ми е втора бременност.

Кати е права - ФМ си е един вид задължително или както казва една докторка "цивилизовано" е да се прави. То не е вероятностно изследване като БХС и дава много точна информация. Вижда се детето и органите му и т.н. Е, за Даун и др такива не може да е сигурно, но амниото е доста опасна процедура. А и сега сме в 5ти месец - ако амниото покаже болест ще направите ли аборт?! newsm78 За мен ранната ФМ около 12 седмица е най-важна, защото тогава все още може да се вземе решение за аборт ако се наложи.

Дейнджъл, тези колички, които си показала ги наричам тип "легенче" - седалката е неспособна да се разгъва за спане, а само се навежда назад и краката стърчат нагоре. Има вече модерни, които изглеждат така, но и гръбчето е подвижно, но трябва да го провериш в магазина(или на рекламните клипчета в ютуб) иначе може да имаш ядове.... е, има деца, които не спят в количката си и за тях няма значение. Моето не спи, но пък иска седалката да е хоризонтална, а облегалката вертикална - тези леко наведени назад го побъркват и крещи (те дефакто нямат пълно изправено положение). С 2 думи като стане на 6м. и почне да седи, може да имаш изненади с количката... но зависи от детето, може и да е ОК.

# 322
  • София
dangel_85 , ти не си в рискова група за БХС, например, но за ФМ не трябва да си в рискова група. Както е казала и Шуши, това е изселдване,р азлично от БХС, прави се от специалсит по ФМ, не от всеки АГ лекар. По време на ФМ се оглеждат органи, стави, кости. Открива се спина бифида. По време на феталната ехокардиография, например, откриха разширено бъбречно легенче на сина ми, което не беше страшно, нос е предполагаше да се следи след раждането далис е израства. Може да се открие и нещо на сърцето, абе на всички ограни. За мен е странно и безотговорно лекар да каже, че нямало нужда от ФМ. А ФМ се прави на 2Д, не се изисква модерен 3Д/4Д апарат.

Колкото до аборта - ако, недай си Боже, амниоцентезата установи аномалия, ще направя аборт, колкото и тежко да ми е. Имам си лични причини за едно такова решение, поради и които считам, че трябва да се правят изследвания като ФМ, за да е наясно родителят какво го чака. Едно е да решиш, че ще запазиш болно дете, едно е да го родиш и тогава да разбереш, че е болно.

# 323
Диланди говори с доктора ти дали едни пробиотици няма да помогнат на лечението на БВ, лично според мен ще имат положителен ефект  Peace
за ФМ смятам, че ФМ е абсолютно задължителна и не пропускането и е дори безотговорно  Naughty Съгласна съм, че няма смисъл да се правят всичсите 3, но поне тази в 20 седмица, коаго са развити всички органи трябва да се направи.
За спането аз спя на една страна (винаги съм спяла така), но имам много силни болки в гърба и в ребрата, които по-вероятно не са от позата ми на спане

Мен днес ме блъснаха. Както си карах и една лелка, която правеше завой, докато гледаше в другата посока ми се спря във вратата  #2gunfire . На мен нищо ми няма слава Богу, но като си помисля колко разправии ме очакват, докато ми оправят колата и колко набутване на пари, въпреки че съм с каско  ooooh!

# 324
Здравейте мацки
Днес съм на ФМ и аз също смятам , че е задължителна  Naughty  поне втората (въпреки , че доколкото се познавам ,ще отида и на третата )
За спането - е няма такова въртене !!!! Винаги заспивам към 3 -4 часа , а сутрин хич не ми се става  ooooh! ,мойто диване е активно предимно нощем и ако като се роди е така ....дупе да ми е яко !
Интересни колички разглеждате- еспирото ми хареса  Peace цената е добра , леко е ,ама това полулегнало положение нещо не кефи  Thinking

# 325
Кати, всъщност си права. И аз бих направила аборт независимо в коя седмица. Не мога да дам дете в дом за сираци, а не мога и да гледам болно дете - обричам здравото, обричам и себе си, а няма смисъл в това. Стигат ми рисковете при раждането, че да се съгласявам и с предварително установени аномалии. Затова хората са изобретили амнио, 3д, 4д и ако трябва 8д ще изобретят.

Ренденце, много неприятно! #2gunfire И аз ги мразя тези ремонти на колите, проблеми, разправии...

Стели, успех на прегледа днес Simple Smile То и аз ще мина всички ФМ, още повече, че ми ги поема допълнителното здравно осигуряване от фирмата. Кой би се отказал от безплатно гледане на бебенцето си Simple Smile

# 326
 Thinking Не мисля, че съм безотговорна, от самото начало се интересувам за всичко и съм питала още от първите седмици за тези неща - все пак, коя бъдеща майка не се тревожи за бебчето си. Но както казах, не ми ги препоръчаха. Сега, като отида да си запиша час при д-р Нейкова ще попитам. Мисля, че тя прави това изследване - в сайта пише Ехография за вродени аномалии на бебето. Ще видим какво ще кажат.
А за спането - спя си на една страна, обаче понякога като се събудя ме боли ухото от това  Laughing Може би ако има проблем със спането на една страна е удобно да се използва някакво навито одеало или възглавница, която да се подложи, но не съм пробвала

# 327
Дейнджъл Не си ти безотговорна , а доктора който ти е казал , че ФМ не е препоръчителна  Peace

# 328
опс стели ми е взела думите от клавиатурата.
Денжъл извинявай аз не се изразих правилно, исках да кажа, точно това което Стели е написала

# 329
Ами не знам дали е безотговорна, но така или иначе аз съм решила да се консултирам с още един лекар - все пак нямам нужните познания за да преценя, дали е достатъчно добра, макар че съм много доволна от отношението и вниманието, с които подхожда. А и при положение, че свекъра е лекар и тя го познава, мисля, че определено подхожда с повишено внимание.

Общи условия

Активация на акаунт