Здравни осигуровки - Въпрос?!

• 1 102
  • 6
  •   1
Отговори
Добър вечер на всички..
Не съм майка, а съм едно момче на 21 години, но от прочетени неща тук стигнах до това, че само тук може да ми се даде по-коректно мнение.
Въпроса ми е свързан с осигуровките.
Накратко когато завърших училище не започнах студентсвото си веднага, а 1 година по-късно и през тази година се самоосигурявах (по-точно нашите ме осигуряваха) и доколкото помня бяха подали и декларация 7 (или нещо подобно беше, не съм много сигурен), след което записах студент, но поради лични причини прекъснах образованието си по средата на 2рия семестър и следователно сега трябва да се осигурявам сам, но не знам нито как става, нито какво точно трябва да направя.. някакви молби ли трябва да подам в нап, какви пари трябва да дам, че съм безработен и т.н. иначе нямам прекъсвания в осигуровките и като ги проверявам пише: "Лицето е без прекъснати осигуровки"

Надявам се да ми помогнете, за което ще съм много благодарен!

(П.С. повдигнах същата тема в другия форум, защото не знам къде ще успеете да ми дадете някаква информация..)

# 1
Аз също се осигурявам сама, но не се занимавам лично, а майка ми, понеже си е в БГ, а аз съм в чужбина. Не съм подавала никакви декларации. Майка ми всеки месец внася осигуровките ми в банка ДСК по банкова сметка. 17 лева е осигуровката. Иначе можеш да си провериш каква сума дължиш тук http://www.calculator.bg/1/zdravni_vnoski.html#det

# 2
Е щом не сте в България, предполагам, че трябва при вас да не е вечер за да отговаряте в този късен час Grinning
Благодаря много за информацията която сте дали, аз като си проверя в сайта на НАП https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html и ми дава
Дата и час на отпечатване:   05.09.2012 02:57:35
ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

т.е. че  нямам никакви задължения за момента да плащам..

Ако получите някаква друга информация, ще бъда много благодарен ако можеш да я споделите Simple Smile

# 3
Най- добре попитай в университета ти колко време след плащане на семестъра те осигуряват и дали си изгубил студентски права. От там идва ситуацията според мен, вероятно те осигурява университета все още, иначе няма логика да си с непрекъснати права. Или май имаше нещо, че трябва да не си внасял 3 поредни месеца осигуровки, за да ти прекъснат правата. Едно ходене до НАП ще ти изясни нещата.

# 4
Наистина, провери в университета - твърде е възможно да са те осигурили за целия втори семестър, а след това да са престанали, но това още да не е отразено в системата на НАП.
Имай предвид, че отново трябва да подадеш декларация 7, до края на месеца, който следва месеца, от който започваш да се осигуряваш сам. Иначе - глоба!
Вноската за 1 месец е 16.80 лв.
Побързай, за да не стане късно. Ако си изтървал срока за декларация 7, трай си. Ако не те усетят, може и да ти се размине - май имаше давност 1 година, ако няма някакви нови промени.   

# 5
Ако си прекъснал по средата на втория семестър, това значи че вече си добил студентски права (ако имаш успешно завършен и заверен първи). Което означава, че в следващата една година ти си здравно осигурен (за всеки случай питай в твоя университет, в моя е така със сигурност). Ако на следващата година не запишеш, тогава вече ще започнеш да си ги плащаш сам  Peace

# 6
Ще използвам темата за да попитам нещо.
Майка ми никога не е избирала личен лекар, не е плащала здравни осигуровки и не е ползвала държавно здравно обслужване.
Ако сега реши да се включи в системата, какво трябва да направи? Бланка за първоначален избор на личен лекар и да започва да плаща или трябва да плати 6-12месеца или 3 години назад? Някой има ли опит с подобен казус?

Общи условия

Активация на акаунт