Предстои ми инсеминация, да поговорим

• 126 638
  • 782
  •   1
Отговори
# 120
Току-що се връщам от преглед. Всъщност лекарят,който ми прави манипулацията се казва д-р Еврев, акушер-гинеколог, изключително внимателен и коректен (днес дори не пожела да ми вземе никаква сума, а дори ме и закара до лабораторията за изследванията). От прегледа каза, че няма нищо тревожно. За течението  може да има 3 причини: 1. Да е инфекция, ако случайно е останал някъкав микроб, а чрез стимулацията се създава добра среда за развитието на бактерии и микроби; 2. Да е останал фуликул, който след това да се е спукал, а в тази течност  има и кръв; 3. Да има ембрион, който при движението си да е раздразнил капиляри и затова да кърви. Изледванията ще бъдат готови в сряда. Мнооооого ми се иска да е третия вариант.
Мисля, че мога да имам доверие и на двамата - не са меркантилни типове и гледат да си свършат работата, доколкото това зависи от тях. Между другото при тях има момичета, успели с първото инсе още. И днес се обади една от тях! Според думите на Еврев - на всеки 3 жени 1 има успех!!! Доц. Ватев също е много добър специалист и учредител на катедрата. За сега не смятам да ходя при друг.
А за болката те ми обасниха тогава какво точно правят и защо, но както ви казах много не ги слушах или по-скоро не помня, а сега вече е минало.

За историята ни - може би не съм готова - не искам да дърпам дявола за опашката. Пък и по-добре да не си спомням. Искам само да благодаря на Господ, че съпругът ми го има и че той е такъв, какъвто е........

За резултатите още е рано, разбира се, но това чакане е кошмарно! Цяла нощ сънувах отрицателни тестове и всякакви гадории...

Благодаря ви момичета! Радвам, че мога да поговоря с вас, макар че ми трябваше доста време. Понякога е много трудно да няма с кого да споделиш...Надявам се да си говорим обаче и  за много хубави неща!

Ники1, какво е ПАП тест?

# 121
shoshkata, цитонамазка е ПАП тест Simple Smile

Звучиш по- бодро и по- логично от първия пост.

Стискам ти палци и бъди спокойна. Каквото е станало ще бъде Simple Smile

Н

# 122
# 123
Здравейте, имам питане относно живота на сперматозоидите във вече обработената сперма. Имам спомен, че са с много по-кратък живот от нормалното, но ми се върти 5-6 часа, което ми се струва твърде малко. Някой дали разполага с по-достоверна информация?

# 124
Aya - сперматозоидите обработената сперма "живеят" 24-72 часа, но след 24 часа започва да губят своята потентност.  В добра фертилна среда може да оцелее до 5 дни.

# 125
  • София
Niki1, не съм съгласна съвсем. От къде е информацията ти?

"Обработените сперматозоиди живеят само 6-12 часа, понякога и до 24, което е доста по-кратко, отколкото във фертилна цервикална слуз (максимум до 5 дни, най – често между 2 и 3 дни). Ето защо правилното таймиране на инсеминацията е много важно."

http://www.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=217

Имаш и др. неточност. При инсеминация не може да се говори за "фертилна" среда т.к. обработеният материал се доставя директно в матката т.е. няма значение какво е качеството и количеството на церв. слуз.

shoshkata, аз все пак бих се насочила към специализирана клиника по репродуктивна медицина. Каква беше продължителността на обработката на спермата? Това е от голямо значение и е показателно за качеството на работа.

Последна редакция: вт, 13 юни 2006, 09:17 от Лекси

# 126
Лекси, точно това бях чела - благодаря ти  Heart Eyes

# 127
Възможно е да си права Лекси. Информацията ми е от тук:

Q: How long does washed sperm live?
Current research indicates that washed sperm can live 24-72 hours; however, it does lose potency after 24 hours. Another issue with IUI is that the sperm can keep on swimming beyond the fallopian tube, so the ideal window is really within 6-12 hours of the egg being released, with a larger margin before ovulation than after since the egg's viability is shorter. Sperm can live up to 5 days in fertile mucus, 2-3 days being pretty common, so combining IUI with intercourse may provide better coverage.

http://talk.sheknows.com/showthread.php?t=673

Източникът на Зачатие

http://www.myparentime.com/features/iui.shtml

Сравних първите два текста от двата източника. Текстовете на места дословно се припокриват.
Частта за обработената сперма е различна.

Последна редакция: вт, 13 юни 2006, 16:27 от Niki1

# 128
Лекси, аз ходих в специализирана клиника- МЦ ''Технобиос'' (специализиран в техниките на асистираната репродукция) - доц. Илия Ватев, един от учредителите на Лабораторията за ''инвитро'' оплождане и трансфер на зародиши към катедра Биология на СМУ.Освен това те вече познават историята ни и мисля че не е добре човек да сменя лекаря си преди да види резултата. Ходили сме и при други лекари преди да се решим да направим точно тази стъпка, но тук най ми вдъхнаха доверие. Освен това ми го препоръчаха хора, които вече са успели при доктор Ватев...
Искам да мисля положително.
Благодаря ти, Лекси
Обработването на спермата беше около 30-40мин., не мога да кажа с точност

# 129
  • София
Понеже не го прочетох никъде черно на бяло, може ли някой да ми даде линк, в който да пише каква е минималната продължителноста на  качествената обработка на спермата за инсеминация.

shoshkata, моите спомени са за поне 1,5 - 2 часа. В Св. София я правиха за 30 мин /т.е. само една центрофуга/ и това беше една от причините да ги напусна. Въпреки, че док. беше много мил.

Niki1, сигурно истината е някъде по средата Grinning. Но от доста места съм чувала, че обработените живеят по кратко.

# 130
Лекси, пак от този източник:

There is a delay between when the semen sample is dropped off for washing and when it is inseminated. The amount of time depends on the washing technique used, which takes 30 minutes to two hours, as well as on the clinic's scheduling. Most will perform the IUI as soon after washing is completed as possible.

Накартко зависи от технологията и може да отнеме между 30 мин и 2 часа. Аз чаках 2 часа.
Не живея в Бг и информацията може да е неточна за теб. Освен това ми прави впечатление, че всяка лаборатория има собствени референтни стойности при изследване на хормоните, така, че няма да се очудя ако и различните клиники използват различни методи за обработка.

Иначе четох историите в закованата тема, на момичетата, които са видели вече 2 черти и там имаше мнение на момиче, че поради занижени резултати,  спермата на мъжа и била замразявана, не съм сигурна дали след обработка само. Пак ще погледна.

Дано се включи някой от Бг с по- актуална информация

# 131
  • София
методите за обработка на спермата са различни!
този метод, който отнема около 30 минути, се нарича само центрофугиране (това е, което по англоезичните сайтове наричат washing).

в спермограмата след обработка на материала следва да е написано ясно какъв метод е използван. в клиниката, в която аз забременях, викат мъжа 2 часа преди жената, защото толкова трае обработката на материала при тях. използват методите swim-up или gradient. има ги описани някъде из статиите в Зачатие, който се интересува - да потърси.

има разлика между 30-минутна обработка и 2-часова обработка, но това може да е въпрос на избор на ембриолога според конкретното състояние на мъжа. а може и да е въпрос на масова практика и тогава вече не е добре.

замразените спермита живеят много по-кратко. за обработените, честно казано, спомените ми се губят и не мога сега да кажа дали по-малко живеят от необработените. но при всички случаи, тези показатели с преживяемостта са много индивидуални и варират силно от мъж до мъж, така че средните стойности може да не са валидни за вас.

# 132
Има и друга причина да оставаме при него......
Преди години (бяхме току-що женени) съпругът ми беше тежко болен и трябваше да му направят химио- и лъче-терапия. И тъй като ставаше въпрос за спасяването на живота му, лекарите не ни предупредиха какви ще бъдат последствията от тези терапии. А и да знаехме, пак същото. Все пак са го питали дали е женен и има ли деца, но толкоз. Можеха да ни предупредят и да замразим сперма, макар че  при това му състояние не знам дали е било удачно. Но поне щяхме да имаме някъкав избор.....

След това трябваше да чакаме доста време, докато се изчисти организмът му. Поне 5-6 години.
И отидохме на лекар. Резултатът -  малко живи сперматозоиди, с ниска подвижност и много деформации. За инсе не става, само икси. Само че при иксито лекарят или този, който обработва материала влиза в ролята на Господ и решава кой да бъде сперматозоидъд баща. А в нашият случай това е изключително рисковано, защото опасността от генетични деформации е много голяма. И тогава какво? Има два варианта - или осиновяване или инсе с донор. За мен лично е без значение. Аз просто искам да бъда майка!!!!!!  Да, но ако таткото не е съгласен на нито едно от двете?......   А той обича много децата - знам как се държи с племенниците ми - готов е всичко да направи за тях  и ние си ги отгледахме като наши деца.

И така година след година.......
Ще пропусна подробностите около това как се чувствахме и двамата, защото е много мъчително....

Сега съпругът ми се съгласи да използваме донор за инсе и да го направим при Ватев (може би, защото беше единственият, който не се съгласи да ни вземе парите, да направим икси, пък после да му мислим). Предложи ни да използваме материал, както от донора, така и от съпруга ми и поставени така в конкурентна среда има вероятност по-ниско подвижните клетки да се активизират и да стане чудото - таткото да бъде наистина таткото! Това е причината да бъдем при Ватев. Просто той има най-голямо довере на този лекар. Не че и сега е лесно...

Моля се всичко да бъде успешно, да имаме здраво бебе и да се обичаме!

# 133
шошката  Hug ти си силен човек. Вярвам, че ще успеете.

# 134
  • София
Предложи ни да използваме материал, както от донора, така и от съпруга ми и поставени така в конкурентна среда има вероятност по-ниско подвижните клетки да се активизират и да стане чудото - таткото да бъде наистина таткото!

правилно ли разбирам, че ви е предложил да се смеси материала от мъжа ти и от донора? така няма да се знае кой е биологичният баща, давате ли си сметка? аз не съм сигурна, дали този въпрос е регулиран от законодателството, но със сигурност знам, че в моята клиника такова нещо категорично е забранено да се прави - за всяка инсеминация се води строга отчетност кой е "доставчикът" на материала - съпругът или анонимен донор. не се смесват никога.

как чуждите сперматозоиди могат да "активизират" тези на съпруга ти да се движат по-бързо?

Общи условия

Активация на акаунт