142 Американки бистрят политиката и мръсното бельо в Ганкиното кафене!

• 36 387
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
Напоследък гледам младежите около нас се ориентират към местни, по-малки, евтини колежи за първите 2 год и мислят за прехвърляне по-късно, за да спестят средства напр. Дали е добър вариант обаче, не знам.

Добър вариант е от гледна точка на пестене на пари. Много студенти вземат задължителните общообразователни предмети в малки, по-евтини, community-type колежи, и после се прехвърлят в някой 4-годишен колеж, където вече си учат по специализацията, и където им се признават кредитите за вече взетите предмети. Разликата в цената наистина е драстична. Но ако студентът има стипендия или може да си позволи 4-годишния университет от самото начало, в повечето случаи нивото на обучение там ще е по-високо.
Аз преподавам на 2 места - в частен, малък и скъп 4-годишен университет; и в огромен и сравнително евтин 2-годишен community college. Студентите в университета са като цяло по-мотивирани, по-изпълнителни и по-съсредоточени. Там и заплащането на преподавателите е значително по-високо. Но и в колежа повечето ми студенти са умни и свестни деца. Тези, на които им се учи, ще учат независимо къде са.

# 421
За оставянето на децата да се оправят със системата - отсега да запиша в протокола, че грам не вярвам някои от тази тема да го направи това. Отсега виждам след десет години как всички майки-тигрици сте сертифицирани експерти по тукашно висше образование...  Laughing
Mr. Green
*
Редица читави гимназии позволяват да вземеш почти първите 2 колидж години като класове още докато си в гимназист,така зловещите 4 години стават 2 и можеш да си дън  и с мастерс на 22. Съгласна с Милано-на който му се учи,намира му колая.Друг е въпроса че според моите наблюдения 4 год колеж тук аха аха и ги изкрава на нивото от гимназиите от нашата младост като знания,обща култура и светоглед,виж практическа подготовка дават (нещо което много липсваше на нашата система).
*
не знам как се гледа на кандидат с 13 пъти държан САТ,от статист.гл.точка не бих вярвала на най-високия резултат,ако би ще да е Харвардски..

# 422
  • У дома
guidance counselor не винаги помага, ако си късметлия попадаш на добър такъв, но не винаги си късметлия.
За тестовете нали обсъждаха промени, като започнат да вземат средно аритметично всеки ще се замисли колко пъти ще ги държи тези тестове.

# 423
С  counselor  задължително ще се разговаря. Макар че няколко пъти разговарях с техния за  АP класовете и в обсти линии тя ми каза както вие си решите т.е. не беше от голяма полза.

Сега е още в 8 клас , но го записах на пре- тест за да има идея за какво става въпрос. Резултата няма да се брои и след теста ще се дискутира, незнам дали не е още много рано. newsm78
Някъде срешнах че университета получава всички резултати от тестовете и решава кои да приеме . Ако не греша може да се явят на SAT и ACT теста след 10 клас, тогава материала от кои години обхваща?

Извинявам се за грешките , но превеждам с една програма и не откривам някои букви.

# 424
Личният ми опит подкрепя казаното от Бубка - повече тест практика, по-малко зубкане:

за САТ посветих 4 месеца да уча само и единствено 3 те хиляди думи които (уж) трябваше да знам, за да мога да издържа изпита и не направих нито един примерен тест преди да се явя. Резултатът беше посредствен (според моите разбирания поне) и разбрах стратегическата си грешка, когато се явих на изпита и се оказа, че нямам никакъв тренинг, паникьосах се, не завършвах секшъни, абе драма...

За ГМАТ учих точно 3 седмици като направих 20 теста (по един на ден) в условия макс близки до изпита. Когато се явих на самия изпит, не почувствах абсолютно никакъв стрес и всичко ми беше машинално - резултатът ми беше в 97 пърсънтайл.

# 425
  • У дома
Съгласна съм с Лени. И аз посветих доста време на думите за САТ навремето, а не обърнах внимание на стратегиите.
Моят син ще държи PSAT след няколко седм, но за съжаление не ни остава много време за примерни тестове, защото всичките онърс класове в уч-ще му отнемат доста време. Донякъде беше и грешка, че ги избрахме, защото догодина определено няма всичките предмети да са АР, но тъй като той не знае какво иска да учи впоследствие проблемът ни е голям.

# 426
  • The QC to be!!!
? Към завършилите каквото и да е ниво на колеж или уни в щатите-получавали ли сте покана от Харвърд или др. уни от същият калибър да кандидатствате с условие, че приемането ви е пендинг само апликейшъна ви+ да ви предложат заем за половината фии а другата на грант, и това без никога да сте кандатствали за Харвард??

# 427
  • Boston, MA
Бейби, това ми звучи като скам. Освен ако не е някой с 2400 точки САТ.

Прави сте, че се гледат всички резултати, аз това имах предвид, но не ми се разбра. Но в крайна сметка, мисля, че колежът ти записва като входна най-високата ти оценка. Все пак и те искат да им са високи точките.

Още веднъж искам да кажа колко е важно да се вземе компютърно адаптивния тест правилно. При него можеш да отговориш много въпроси правилно, обаче понеже компютъра отрано те е преценил на "средно" ниво, да кажем, и ти подава по-лесни въпроси, крайният резултат е сравнително нисък.

# 428
  • У дома
Бубка, има ли някъде такива примерни тестове или трябва да се закупят?

# 429
Мммм, всичко което си спомням клони към това, че се взима средния резултат, ако си държал теста повече от веднъж. Спомням си в колежа, че един от професорите ми беше писал специално писмо до град скулс за един негов студент, за да обясни защо един от резултатите му е много нисък, а един много висок и да се вземе по-високият предвид (мисля, че ставаше дума за смърт в семейството).

На който му предстои най-добре да си провери нещата, а може направо и да пита в колежа.

Съгласна съм с Лени, че става дума по-скоро за мастерване на самият тест, а не толкова за определени знания. Иначе теста е за обща култура, а не непременно определен материал. Не знам тукашната система за хай скул, но например за България учениците от 7ми клас могат да решат задачите от математическата част. За английския аз бих препоръчала четене на списания от сорта на Икономиста, вместо заучаване на думи.

Бейби, чувала съм за хора от България, които на база на олимпиади и от сорта за били канени да кандидатстват в престижни училища. Но за твоя специфичен случай не знам какво да мисля.

# 430
Бубка, има ли някъде такива примерни тестове или трябва да се закупят?

не съм Бубка, но най-адекватните тестове са реалните тестове, т.е. тези, които са ретайърнати въпроси от старите тестове, които могат да се купят/намерят само на страницата на фирмата, която предлага дадения изпит. Те предлагат май и безплатни тестове или въпроси, но не в количеството, достатъчно за стабилна подготовка.

Бях пробвала няколко други системи на пазара - Каплан, Баронс и тн и логиката им е различна, концентрират се малко в тестване на знания, особено в математическата част, отколкото на адаптив тинкинг, каквито всъщност са в основата си повечето кандидатстудентски  Joy тестове

Бубка, мисля, че нормалните хартиени тестове имат същия набор от въпроси като трудност, които могат да се срещант и при КАТ. Няма вариант, в които отговаряш на всички въпроси и те са все лесни, в момента, в който започнеш с верните отговори и нивото на трудност се качва. Както и да е, говорим за едно и също, но аз смятам, че хартиените тестове, стига те да са с 'оригинални' въпроси дават същото ниво на подготовка.
(аз държах ГМАТ като КАТ, но се подготвях почти изцяло с хартиени и резултатите бяха сходни).

# 431
Здравейте,
утре сме на рожден ден на едно мом4енце от класа на дъщеря ми и аз впоследствие разбрах, 4е то има брат и сестра тризнаци в други паралелки. 4удя се дали да купя един подарък за детето от класа   на дъщеря ми(от негово име е поканата) или на вси4ки деца по нещо? Вие как бихте постъпили?

# 432
  • Под сянката на разлистените кактуси
За оставянето на децата да се оправят със системата - отсега да запиша в протокола, че грам не вярвам някои от тази тема да го направи това. Отсега виждам след десет години как всички майки-тигрици сте сертифицирани експерти по тукашно висше образование...  Laughing
Mr. Green
*
Редица читави гимназии позволяват да вземеш почти първите 2 колидж години като класове още докато си в гимназист,така зловещите 4 години стават 2 и можеш да си дън  и с мастерс на 22. Съгласна с Милано-на който му се учи,намира му колая.Друг е въпроса че според моите наблюдения 4 год колеж тук аха аха и ги изкрава на нивото от гимназиите от нашата младост като знания,обща култура и светоглед,виж практическа подготовка дават (нещо което много липсваше на нашата система).
*
не знам как се гледа на кандидат с 13 пъти държан САТ,от статист.гл.точка не бих вярвала на най-високия резултат,ако би ще да е Харвардски..

Те гимназиите позволяват, ама читавите университети не ти признават такива класове. Ако отидеш в комюнити колидж, може би. Аз уж най-скоро съм минала по този път, но не мога да се включа много адекватно, защото сина ми сам си избра университети с помощта на своя каунсълър от училището. Беше вземал около 12-13 АР класове и нищо не му признаха. В момента учи химия и биология, дето ги е учил в 9-ти клас. Как ще ти ги признаят, ще загубят $ 30-40,000 хората! Стипендиите за успех са мижава работа, дават стипендии за доход, така че такива като нас дето не влизат в графата за помощи, но не могат спокойно да извадят 40 бона на година за колеж са прецакани абсолютно.
Друго да кажа, дето не знаех, не знам за вас. SAT и ACT са много различни изпити. Деца, които не са се представили блестящо на единия, могат да скорнат максимално на другия. Моя синковец взе SAT много добре, но определено нищо впечатляващо, докато на ACT изкара максимален резултат. Каза, че са правени за хора с различен тип мислене.
Та мисълта ми е, ако се надявате стипендия за успех да покрие следването, няма да стане. Трябва да има някакъв по-сериозен план. Ние нямахме, де, добре че детето само се оправи...

Да допиша за тестовете. Аз съм държала nursing board  и изпита беше определено начин на мислене, а не знания. На Каплан примерните тестове много ми помогнаха. Бих препоръчала на всички, чиито деца ще кандидатстват, да ги запишат на курс по SAT, просто за да се научат как се взима въпросния тест, което явно е по-важно от това какво знаят.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 03:10 от tunata

# 433
Те гимназиите позволяват, ама читавите университети не ти признават такива класове.

newsm78
АР курсове + изпити взети с 5 се признават безпроблемно, взети с 4 - според зависи. Това в Джорджтаун, Охайо Стейт и Мичигън Стейт, за други не знам. Ако не се признаваха - отиде цяла индустрия на адвансд плейсмънт курсове.

Бейби, това звучи като измама някаква. Има такова нещо като университетът сам да те потърси (ако си Господ), но в такъв случай ти предлагат пълна стипендия, кви са тия заеми. Получателят на писмото да провери хартията (воден знак) и емблемите по писмото - веднага си личи, че не е истинско. Иначе можете просто да звъннете в Харвард и да питате. Хората са любезни.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 03:40 от ianajar

# 434
Baby, това верно звучи като скам.

САТ далеч не е най-важното нещо в цялата кандидатура. Аз имах посредствен САТ и след това посредствен ГРЕ, но ме приеха навсякъде, където исках.

Големите стипендии за мерит за ъндърград наистина са много много компетитив. Трябва да си абсолютен крем де ла крем и пак не е сигурно, че ще я получиш.

Общи условия

Активация на акаунт