Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 151

• 41 740
  • 746
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив

# 31
# 32
  • София

Интервю с Енгин Акйюрек и Енгин Алтан Дюзятан, преведено от dani_ka

Скрит текст:
И двамата Енгин, и двамата в Мидят,  влюбени в едно и също момиче в сериала „Ако съм облак”. С Енгин Акйюрек и Енгин Алтан Дюзятан разговаряме след една трудна сцена, в която са в единоборство.

Аз съм Мустафа Булут. От Гюзелюрт съм . Светът е едно, тук е друго. Имам семейство тук. Имам кон. Имам Нарин. Големи очи, тънки китки, копринени коси, мои са. Тялото - огън, докосне ли ме, запалва ме... Заради нея бих се отказал от всичко...Само да ме обичаше, да е близо до мен.. Да не ме гледаше така.

Аз съм доктор Сердар Батур. Вече два месеца работя в Гюзелюрт. Служил съм  на всякакви ранени места по света. Но нито едно място не прилича на това тук. Това е град на страха, на самотността,  на сиротността. Тук има  господари и роби. Тук умираш, ако не бъдеш убит. Има ли правосъдие? Не. Крехката като млада клонка Нарин. Жена живяла в насилие, тя се бори за живота. Заобиколена от мъже. Да живее или да умре, тя търпеливо чака тяхното решение.

Тази история, излязла изпод перото на Мерал Окай, се случва в един пограничен град, в Гюзелюрт (букв. Красив край). Д-р Сердар Батур на Енгин Алтан Дюзятан, Мустафа Булут на Енгин Акйюрек, и в ролята на момичето Нарин е Мелиса Сьозен. Срещнахме се с  двамата Енгин от „Ако съм облак” , който се снима в Мидят. Намираме се в Асланлъ конак, наречен на едно от имената в сериала. Срещнахме се с Енгин Акйюрек и Енгин Алтан Дюзятан в един ъгъл на открито под слъцето, тъкмо бяха завършили една сцена, изправили се един срещу друг.

Кога за първи път дойдохте в Мардин?

Енгин Алтан Дюзятан: Идвал съм тук преди около две-три години. Като гост актьор в ‘Sıla’. Още от детството ни израстнахме  с това -  Месопотамия, Месопотамия, но не сме я виждали. Наистина атмосферата тук е интересна, очарователна. Архитектурата и разни други неща -  да, но най-вече всичко идва от земята. Много дълго време тук са  се случвали най-различни неща. И усещаш отново онези времена тук, сякаш нищо не е отминало. Толкова много неща могат да се направят за един ден, но разбираш, че нищо не можеш да направиш, денят минава толкова бързо. Като че ли тук всичко е в началната си точка. И за мен е така. Разбира се, времето е различно, то учи хората да възприемат нещата по друг начин.

Енгин Акйюрек: За първи път съм в Мардин. Всъщност всеки знае за Мардин, всеки му се иска да дойде, знае се, че този град е място, в което се събират различни култури. Едва ли не, това е място на което може и да не ходиш. Но представата в главите ни е нещо съвсем различно. Ако се поразходите, ще видите един съвсем различен живот. Много топли, симпатични хора. И аз като Енгин ако трябва да дам определение, бих казал, че Мардин е място  в покой.

В рекламата на сериала има такъв израз „Място, на което хората воюват със съдбата си” Според вас хората тук воюващи със съдбата си хора ли са? Безисходица, нещастие, това ли навява у вас атмосферата тук?

Енгин Алтан Дюзятан: Не съм много в нещата, но според мен тук е място, на което ще се установи ново равновесие. Тази земя е такава земя. Хората са доста щастливи от живота си, само искат по-добри условия. Но разбира се, това искат всички, независимо къде живеят.

Каква е комуникацията ви с хората?

Енгин Акйюрек: Играя ролята на човек от тях, в една история която се случва на тяхна територия. Едно от най-притеснителните неща е да не разкажем нещо невярно, свързано с тях. „Ние не сме такива” биха могли да кажат. Но нямаше такава реакция. В по-старите сериали за югоизтока има доста клишета, за забрадени мъже, татуирани жени. В нашия сериал не става въпрос за това, което се харесва.

Има ли нещо, което за първи път виждате тук?

Енгин Акйюрек: Има нещо много интересно в лицата на тукашните деца. Доста порастнали, но отвътре са си деца . Изражението им, сякаш са преживели нещо. С вас не мога да застанат очи в очи. Невероятна е тази невинност. Деца са, но не са като децата.

Енгин Алтан Дюзятан: Много неща ще ви учудят. Не знаех например, че има толкова много птици в природата. Вървиш си по пътя и изненадващо преминават толкова соколи, орли. Магарета и хора, такава обвързаност меджу тях. Миналия ден минаваме през пазара. Само магарета и хора могат да минат, улицата е тясна.  Един чичо зад нас „Бип, бип”, свиреше с обикновена свирка.

Какъв човек е Мустафа, защо е толкова луд?

Енгин Акйюрек: Всъщност той е много умен мъж. Винаги е готов с отговорите, може да преживее всичко съвсем открито (екстровертно). Държи всичко под контрол, но има неща, които не може да контролира. Нервността си, епилепсията си. Едно единствено нещо е причина за това, страстта му към Нарин. Владее всички, приятелите си, семейството си, но това е различно. Единствено не може да контролира Нарин, там се проваля, избухва.

Харесвате ли го, можете ли да бъдете приятел с Мустафа?

Енгин Акйюрек: Не бих могъл. Всъщност Мустафа изживява в себе си нещо, което на всякъде по света всички ние изживяваме. Според мен хората, които биха могли даго разберат са тук, на това място. Заради страстта може всичко да се направи...Въздухът на това място, водата...В следствие на това живота е някак феодален.  Няма никакви притеснения, свързани с пари, или с нещо друго, това дава широта на действията му. Но той е и един невероятно забавен мъж.

Защо някой, който учи история, ще участва в състезанието „Звездите на Турция”?

Енгин Акйюрек: Има си предистория,  не беше ей така, трябва да отида на състезание, и хоп...Исках да уча в университет. Не исках да влизам в Консерваторията, иска се смелост за да се занимава човек през целият си живот с актьорство. Е разбра се, когато си на 19, не  можеш да вземеш най-правилните решения. Но и не казвам, че съм взел неправилно решение. Всъщност, трябва да опознаеш актьорството, и от този момента на татък си казваш, мога да го направя. И аз така, след като  го опознах... Най-напред беше театър в Анкара. После идването ми в Истанбул за състезанието, и началото беше поставено

Защо един човек като Д-р Сердар, който е обиколил света, ще се влюби в момиче като Нарин?

Енгин Алтан Дюзятан: Сердар е на пътешествие вътре в себе си. Когато си тук от една година за да снимаш сериал, ти организираш  някак живот си. Опитваш се да не го изпускаш от очи, правиш си вътрешна равносметка. Защото „няма време, има време”! Гледаш филми, четеш книги, но не е достатъчно. И се обръщаш към себе си. Сердар изживява такъв процес. Баща му умира, 10 години е работил в Сомалия, и на други места. Той не е могъл да изживее любовта на съвременния човек. И ето, че вижда тази жена, в кота нула е. Ако и аз я бях видял, и на мен щеше да ми въздейства. Бих ли могъл да изживея такава любов, не, но за човек като Сердар, е напълно възможно.

Сердар се занимава с разчистването на  мини. Преди това знаехте ли нещо за противопехотните мини?

Енгин Алтан Дюзятан: Не, знаех, че има мини в пограничните райони, но честно казано, не знаех нищо за това. Мисля, че са мини от след Втората световна война. След това американците са разполагали с много сухопътни мини. Продавали са ги на Турция.  И ние, вземайки ги, задлъжняваме заради тях, и след това ги посяваме наоколо.Казват, че мините се плъзгали под земята. Чух това в селата, през които минахме. Мерал Окай също разказа някои неща.

Казвате, че времето тук е спряло, вие спряхте  ли, успяхте ли да си починете?

Енгин Алтан Дюзятан: Принуден си, наистина няма какво да се прави! Сега правя снимки. Искам да споделя видяното, то не може да се разкаже. Чета книги, ходихме много пъти до Нусайбин, Хасанкейиф. Вечерно време ходим в рок бар в Дийарбакър. Amor Rock Bar.  Много добра музика имаше, млади хора от университета, беше много хубаво.

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 23:47 от Dilemi

# 33
Ще ме извините ако е пускано :
Новопоявили се сниммки на ЕА от времето на АБО

Скрит текст:

# 34

Интервю с Енгин Акйюрек и Енгин Алтан Дюзятан, преведено от dani_ka

Чудесен материал, Дилеми - благодаря! Simple Smile
Връщам жеста със събраното от мен (интервюта), отнасящо се до АБО:

Скрит текст:
Оценявам, че Мустафа е един много смел човек - вестник Сабах
.by Engin Akyurek Bulgarian Fans on Tuesday, March 27, 2012 at 12:45pm •.Играещият ролята на вманиачено влюбения Мустафа в „Ако съм облак“ Енгин Акюрек казва: „Не изживявам любовта като него.“ И добави: „Оценявам Мустафа. Рискува всичко заради любовта.“
Запознахме се с Енгин Акюрек чрез състезанието „Звездите на Турция“. Затвърди известността си чрез ролята на Кадир в „Брак с чужденец“. А сега прави чудеса в „Ако съм облак“. В „Ако съм облак“ на Мелиса Сьозен, Енгин играе ролята на Мустафа, който е страстно влюбен в Нарин. В списание Marie Claire той сподели за своята кариера и личен живот. 28-годишният актьор казва, че много вярва в съдбата. Той казва: „За всяка роля си има човек. Когато прочетох сценария, и аз си казах – Тази роля е написана като за мен!“
*Какво си помислихте, когато тази роля ви бе предложена за първи път?
Още в момента, в който прочетох сценария, казах:“Аз трябва да изиграя тази роля!“ Много голяма привилегия е човек да каже: тази роля била за мен.
ОБЪРКАН ВЪТРЕШЕН СВЯТ
*Бихте ли описали ролята на Мустафа в сериала?
Всъщност е много трудно. Когато четете сценария за пръв път, е много трудно да създадете някаква връзка. Разбирате любовта, страстта, но някак си не можете да ги възприемете. Но накратко може така да се опише: влюбен, агресивен, нервен и много умен. За да го докоснете, опознаете и да се доближите до него, трябва да направите огромни усилия. Защото иначе може да не се обикнете един друг. Всъщност това са много трудни усилия, Мустафа е един много различен образ, на който турската телевизия не е свикнала.
*Мустафа изживява любовта си доста агресивно. А вашият опит в любовта какъв е? Трябва ли да има толкова агресия в любовта?
Това са много трудни въпроси. Разбира се,че аз не преживявам любовта като Мустафа. Даже го намирам за доста смел в някои моменти. Защото не се страхува да изживее дадено нещо или пък да стане за смях заради него. Казва на баща си, че обича Нарин. Около него всеки го мисли за луд. Но въпреки това той изживява докрай любовта си. Поема всички рискове за това. Това изисква много смелост наистина. Всъщност и ние понякога искаме да чувстваме така, искаме да кажем ,че обичаме до последно, но не можем. А Мустафа го може всичко това. И това всъщност е разликата между мен и всички свикнали на модерния начин на мислене и живот, и Мустафа. Тоест той не пропуска през филтър чувствата си, показва ги докрай.
АНГЕЛ ИЛИ ДЯВОЛ
*А хората казват ли : ето това е любов, а не това, което аз съм преживял?
Може и да казват, и аз казвам. Но има една истина: всяка любов си има нейните хубави и лоши моменти. Всички сме както малко лоши, така и малко добри. Така и в любовта на Мустафа - има понякога дяволски и понякога ангелски чувства.
*Мустафа е обсъждан и най-вече с погледите си. Как се научихте да имате този налудничав поглед?
Има роли, за които се упражнявате, разучавате ги. Но това не е такъв образ. На мен ми трябваше по-скоро да се вглъбя в себе си, да проникна много дълбоко в душата си и от там да донеса нещичко.
*Тогава "Ако съм облак" не е просто историята на едно богато семейство от Мардин?
Не, не е. Тази история може да се случи в Измир, в някое градче в Испания. В "Аз съм Александър" също.
МУСТАФА Е ЕДНА МНОГО СПЕЦИАЛНА РОЛЯ
*Какво допринесе тази роля за вас?
В актъорството има стълбички. Понякога трябва да насилите възможностите си. Аз мисля, че точно с този образ го направих. Мустафа е един много специален образ. Такава роля може да получите след 5 години или никога. Този сериал не знам до къде ще ме отведе или какво ще ме накара да усетя. Всъщност доста сме затрупани със сериала тук в Мардин. И нямам много време да мисля за това. Но смятам ,че допринасям за актъорството страшно много с тази роля.

ИНТЕРВЮ ОТ 30.09.2009 С ЕНГИН АКЮРЕК И ЕНГИН АЛТАН ДЮЗЯТАН ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В 'АКО СЪМ ОБЛАК'
.от Engin Akyurek Bulgarian Fans на 8 март 2012 г. в 15:41 •.
Два лъва, в сблъсък за надмощие
В сериала „Ако бях облак” има двама Енгин, лудо влюбеният Мустафа се играе от Енгин Акйюрек и носещият любов около себе си Д-р Сердар се играе от Енгин Алтан Дюзйатан. Вие от кои сте, от тези които харесват Сердар, или от тези, които харесват Мустафа?. Ако все още не можете да решите, поговорихме с двамата, прочетете, и си решете. Двамат Енгин в този сериал са изцяло един срещу друг. От едната страна този, който заради тази, която обича, би се хвърлил във всякакви опасности, безстрашен в лудата си любов, и от друга страна, този, който не иска и косъм да падне от главата на тази, която обича, който иска тя винаги да е добре, умерен (благ) в любовта Гледайки който и да е сериал, със сцени на изгаряща любов, всеки знае, че зад камерата има близо тридесетина души технически персонал, и в този момент те се намират там, и това пречи да уловиш (задържиш) очарованието от сцената. Но гледайки „Ако бях облак” се откъснах от реалността, поддадох се на магията на разказа. Д-р Сердар, Мустафа, Нарин или пък злобната снаха Асийе, появят ли се на екрана, ме обхващаха различни настроения.
- Гледайки ви, от вътре ми иде да ви зашлевя по лицето.
Е. А (Енгин Акйюрек): Така ли?
- Лицето ви беше истинско, не ме разбирайте погрешно, говоря за Мустафа, хубаво би било ако и зрителя почувства това, нали?
Е.А.: Е не чак толкова (смеем се) . Една жена в Дийарбакър ме спря и ми каза „Докато ви гледам си изгризах ноктите”. Това което исках да провокирам у зрителя е безпокойство, негодувание. Но разбира се, не съм искам да изпитват отвращение от мен, или пък да имат желание да ме зашлевят. (смее се)
- Всъщност от една страна ви се ядосват, а от друга страна ги очаровате.
Е.А.: Така вече става (смеем се) Точно това исках, да има някакъв баланс
- Като цяло в сериалите има по един персонаж, който е влюбен, в този сериал и двамата мъже са влюбени, персонажите са два.. Какво ще кажете?
Е.А.Д.: (Енгин Алтан Дюзйатан) Защото и двете роли са силни. Като цяло и в литературата и в театъра има герой и анти герой. Мустафа не получава одобрението ни заради начина по който изживява любовта си и това го прави антигерой. Но начина по който вътре в себе си преживява любовта, според мен показва геройство. Сердар е герой, напълно противоположен. Много доброжелателен и по своему страстен. И неговото поведение е различно. Вие се срещате с един герой и един антигерой, да, и двамата са много чаровни. Според мен тази е първопричината за успеха.
Е.А.: В този регион са снимани много сериали. Според мен успеха на този сериала се дължи на това, че той е извън рамката „едно момче и едно момиче”.
- Такава любов не може да съществува? Мустафа според вас луд ли е, или любовта му е луда?
Е.А.: От една страна е луд, бихте могли да кажете обсебен, но от друга страна е и много умен. Този мъж, който много бързо може да изгуби контрол, всъщност е обсебен от това да контролира. Той може да упражни контрол над всичко в живота. Има едно единствено нещо, което не може да контролира, Нарин. Не може да спре да я иска, а не може да осигури любовта си. Много често характерът му е „Иди си -ела си”.
- Добре, според вас на Мустафа или на Сердар любовта е истинска?
Е.А:. Според мен любовта може да бъде изживяна по най- различни начини, т. е и на двамата любовта е истинска. Мустафа е агресивен, и по отношение на любовта и с дявола ще се съюзи. Сердар е съвсем различен. Видно е, че и двамата са мъже които обичат по различен начин.
Е.А.Д.: И на двамата любовта е истинска. Но оценявайки я от страни, ние не искаме да се съгласим, че една такава любов е истинска. Всъщност „не може да има такава любов, може ли любовта да вреди? Не може” – казвате вие. Чувствената любов на Сердар е странна, но някак си реална. Въпреки че идват от различни светове, вие всъщност виждате, че е възможно да споделят едни и същи неща.
Е.А.: Разсъждавайки като Енгин, аз също не приемам насилието. Виждам в очите на хората толкова много нужда от любов. Всичко е толкова объркано. Във вестниците на третите страници четем разкази за жени, бити или пък причинени им по друг начин вреди от мъже, които ги обичат. И това не е свързано само със социално-икономическото положение. Днес, в модерния живот, има и такива истини.
- И в двата персонажа са смели, безстрашни, да коментираме тази прилика.
Е.А.Д. Мустафа е свързан със семейството си, Сердар след загубата на баща си чувства празнота. Защото бащата на Сердар умира от мина, за това той заминава да разчиства мини. Мустафа също, според мен, полага усилия за да си осигури лидерство срещу баща си. И в двата характера има твърде много прилики.
Е.А. И в детството им е било така. В училище малки кавги, неразбирателства. Всъщност колкото и различни да се показват, вътрешната сила и мотивация са същите. Невероятно е Сердар и Мустафа да бъдат заедно в нещо. Да, може би вие гледате на тях като на съперници в любовта, но извън това, като обикновени хора би могло да има разбирателство между тях.
- Като че ли между Мустафа и Сердар е възможно някакво приятелство
Е.А.Д: Според мен има ситуации, в които биха могли да се разбират много добре. Ако можеха да седнат и да си поговорят, биха могли да намерят много общи посоки. Но това е малко трудно. В „стадото” в което продължават да си живеят, вече има един лъв, и идва още един, разказът е точно за това. Когато двама души спорят за могъщество, не могат да седнат на една маса и да разговарят.
- Само че междувременно има нещо, което изпускат от очи двата лъва докато спорят един с друг, „учителят хапльо” вече взе Нарин.
Е.А.Д. (смях) Хапльо ли? Хубаво казано.
E.А:. Има двама силни, а новодошлият в класа взема най-хубавото момиче и това предизвиква недоволство, нещо такова се получи. (смеха все още продължава)
- Нарин, според вас какво изразява?
Е.А.Д. В началото казвах, че е невинност. Но с времето това се променя и невинността отстъпва място..
- Какво място?
Е.А.Д: Честно казано не мога точно да го назова, само го усещам
E.А: Всичко всъщност идва от Нарин и тя „прави” нашата история. Като погледнете образите в сериала, виждате че всички са слаби и са само изпълнители. Като се замисля за метафората в заглавието „Ако съм облак”, всъщност означава, че всеки иска да се махне, да замине от там. За Мустафа е различно, защото е много схватлив. Относно невинността в живота, единственият човек, който може да му напомни за невинността, е Нарин. С нея заедно, изправяйки се срещу живота, той би могъл да усети добротата. (добрите чувства). Никой не казва на Мустафа истината, „ти си такъв и такъв човек”- никой не му го казва. В къщи никой не поддържа добри взаимоотношения с него.
- В живота мъжете не се възхищават един на друг. Характера на Мустафа, помага ли ви с нещо?
Е.А. Аз като Енгин, не бих направил нищо, което Мустафа е направил. Ако разсъждавам като себе си, не бих отвлякъл момичето, не бих искал някой, който не ме иска. Относно характера му, за да мога да го изиграя, трябваше непрекъснато да търся смисъл, обяснение на поведението му. Актьорството разбира се, не е да облечеш костюма и да си кажеш думите. Мисля, че характера на Мустафа е разкрит (описан) много добре и много вярно. Към характера на нормален човек, прибавете и някои житейски слабости, ето това е.
- Вие, мислил ли сте „ако аз играех”?
Е.А.Д. Не бих могъл да играя човек от изтока, физически е невъзможно. Дори не сме мислили за това, никой продуцент не би поел такъв риск, такава роля не би ми възложил. Ако това се случеше, „наистина, сигурен ли си?” бих попитал (смеем се). Да, да играеш лошият, или пък по-„цветна” роля е голямо удоволствие, и ролята на Мустафа е такава. Но съвсем откровено, прочитайки сценария, това, което исках да играя, е ролята на Сердар, и нея играя.
- Сердар как определя характера на Мустафа?
Е.А.Д. Сердар е наясно с всичко, той знае всички слабости на Мустафа. И в живота е така между мъже. Отивате някъде, а там, изправи ли се мъж срещу вас, означава, че след малко ще видите и хубава жена. Има някой, който се изправя срещу Сердар като „препускащ кон”, той е длъжен добре да го познава. Сердар добре познава съперника си.
- Дали той не чувствате възхищение?
Е.А.Д. Не мисля. Мъжете твърде не се възхищават един на друг.

" Не съм изживявал толкова голяма любов " - интервю с Енгин за ролята му в "Ако съм облак"
.от Engin Akyurek Bulgarian Fans на 21 март 2012 г. в 07:01 •.
- Според вас възможна ли е една толкова силна любов като тази на Мустафа?
Възможна е. Ако не мисля така, животът би бил доста безнадежден, би бил много сив. Всички бихме били много нещастни. Много хубаво е дори само да мечтаем за една такава любов, за това да може да обичаме някой толкова силно.
- Вие изживявали ли сте такава любов като на Мустафа Булут?
Не! Не съм изживявал толкова силна любов. Мустафа е личност, която трябва да бъде оценена в това отношение. А и много хора желаят това. От друга страна, когато уловите любовта, трябва да знаете ценността й. Съвременният живот манипулира всичко. Дотолкова сме страхливи, че не може да изкажем чувствата помежду си. Мустафа привлича вниманието на хората, защото е в центъра на всичко, на всички чувства.
- По време на снимките оставяте ли се под влиянието на изпълняваната от вас роля?
Да. Понякога е необходимо да се отдалечите от себе си. Необходимо е да оставите Енгин на една страна и да заживеете с Мустафа. Може да има много противоречиви ситуации, когато размишлявате като Енгин.  И затова, за да може да разберете Мустафа, е необходимо да мислите не като себе си, а като героя си.
- Това е да бъдеш актьор...
Разбира се... Ето например аз изобщо не нося тесни бели джинси. Но ако се налага за една роля, аз бих ги облякъл, без изобщо да се замисля.  Т.е. приемайки този панталон, всъщност приемате и това да бъдете един друг човек.  Ето всъщност оттук започва актьорската игра.

# 35
  • София

Sezen Aksu - Unutamam
Не мога да забравя ...

Скрит текст:
I Can't Forget

I haven't forgot, I can't forget
My biggest love, don't worry
If it's about living, sure I did but
The biggest part of my soul gone with you
Do I regret? never
I became beautiful with lament
Haven't I fall in love? Yes, I did
After you, with passion
But I suffer greatly
My skin lingers (killing time/ loneliness), my soul bleeds
I'm crying my eyes out, you don't have a clue
Tears flow right inside me

# 36
Здравейте, окъснях днес, но надявам се да успея да се включа. От сутринта ви следя, много вълнуващи неща видях, първия клип на Марта по АБО, снимките и гифчетата, поздравите с Никита и руските песни, инфото на Дива, откровенията на Дилеми и Марица, стихотворенията...уважавам и оценявам всичко, което правите! Благодаря!  newsm51
Аз също съм се ровила в интернет, но и досега не ми е съвсем ясно кой и защо е сложил мините.

Според гугъл, Асил=благородник.

И така, какво разбрах от еп. 2 – силно драматичен! Малко след като се запознахме с действащите лица, в еп. 1, ги виждаме в екстремна ситуация, кой как реагира. Веднага след изстрелите, докторът се втурва към Нарин. Той през цялото време гледаше към нея на прозореца, така че видя как тя пада. Тук да споделя своето мнение, че дори на този ранен етап от историята, Сердар е заинтересуван от Нарин. Първо вижда страховитата гледка, как младо момиче води децата през минното поле. После големите й очи през прозореца на училището. Накрая сватбата, тя отново гледа през прозореца самотна, отдалечена, тъжна и непозната. Проявява се като железен професионалист и мъж със завидно самообладание.
Мустафа застива стъписан, ужасен „Не съм искал!”, след това бясно препуска след колата с Нарин. Реакциите му са разнопосочни „Не я докосвай”, „Спаси я”, Марица мисля, че добре го е обяснила, и аз така приемам нещата. Пак виждам, че Мустафа се води само с добро. Като разбра, че Нарин е жива, и докторът я подготвя за операция, той остави пистолета. Предизвикан от Махмутпаша и после от полицията, отново вдигна оръжие. Заплахите и опасностите не му влияят ни най-малко. Беше готов да умре, а когато го отвеждаха, мислеше само за Нарин.
Комендантът ми харесва като образ – смел, твърд, принципен, в същото време човечен, разбран, като един от всички. Той през целия филм оставаше приятел или поне съгражданин, въпреки служебните си задължения.
Яшар ме удиви. Само 17 дни след кошмара, и със силни болки, той предлага закрилата и съчувствието си на Хатун, моли Гюленгюл да не се отказва от любовта им. Силен характер, само изглежда кротък. Той осъзнава греха, който носят, заради причиненото на Нарин.
Дурие за мен е Жена и Майка. Не винаги е обективна и справедлива, но обича всички. Очите й греят, когато научава, че Нарин с по-добре. Изпитва  жал към Асие и срам от това, което й стори Мустафа. Сърцето я боли за всички.
Аслан бей е непоклатим. Без излишни емоции, скрива пистолета, гушва адвоката, намира извинение за стрелбата, а по-късно през нощта проследява товаренето на крадения бензин.
Асие влиза в новия дом с големи очаквания и много самонадеяна, сигурна в себе си, че ще привлече мъжа си и ще го избави от лудостта му. Отрезвяването е болезнено. След изстрелите, тя мисли само за себе си и плаче за съдбата си, няма тревога за Нарин или за Мустафа. След побоя се ожесточава „Ще видите кой кого ще съжалява” и „Тази къща ще стане ад за теб, Нарин”
Запомних и разговора на Сехер и Фатма. Те нямат глас в конака, но имат висок морал, чувствителни са и за доброто, и за злото. Сехер беше ужасена от думите на Асие, че сама ще си яде халвата, а Фатма каза „Всеки получава това, което е заслужил”.
Ако Мустафа Булут има положителни качества, това е обичта и отношението му към Яшар. Там нямаше пукнатина и в този епизод, и в следващите. Въпреки необуздания си характер и обърканите ситуации, в които все се вкарва, Мустафа винаги се опитва да помогне на брат си, с много топлина и нежност се отнася към него.
За образа на Нарин приемам описанието на Дилеми. Ясно е, че тя не обича Мустафа, а той нея обича от малка и тя почти цял живот усеща неговата опека. И без това в конака семейството й има подчинено положение, тази обсебваща любов още повече я задушава. Тя буквално не е жива до Мустафа – няма своя воля, не продумва, не вдига поглед. Думите й „защо ме спаси” показват, колко й тежи животът, той за нея е ад и тя иска да свърши, напълно осъзнато и примирено чака смъртта си. Тук намирам символ – Мустафа стреля по нея, докторът я спаси. С други думи, Мустафа праща Нарин към смъртта, Сердар я връща към живота. А неговите думи към Нарин „Ще ти покажа какво е животът, обещавам” не мога да приема като думи на лекар към почти непозната пациентка. Според мен, доктор Сердар е впечатлен, развълнуван, трогнат.

Момичета,  Hug благодаря ви емоционалните постове. Едва три дни минаха в обсъждане, но ми се струва, че почват да се избистрят мислите ни. Защото филмът като цяло и особено играта на Енгин ни завладяват душите, но бих искала и с мисълта си да проникна в замисъла и посланието, да разбера колкото се може повече.    

# 37
Здравейте, окъснях днес, но надявам се да успея да се включа. От сутринта ви следя, много вълнуващи неща видях, първия клип на Марта по АБО, снимките и гифчетата, поздравите с Никита и руските песни, инфото на Дива, откровенията на Дилеми и Марица, стихотворенията...уважавам и оценявам всичко, което правите! Благодаря!  newsm51
Аз също съм се ровила в интернет, но и досега не ми е съвсем ясно кой и защо е сложил мините.

Според гугъл, Асил=благородник.

Скрит текст:
И така, какво разбрах от еп. 2 – силно драматичен! Малко след като се запознахме с действащите лица, в еп. 1, ги виждаме в екстремна ситуация, кой как реагира. Веднага след изстрелите, докторът се втурва към Нарин. Той през цялото време гледаше към нея на прозореца, така че видя как тя пада. Тук да споделя своето мнение, че дори на този ранен етап от историята, Сердар е заинтересуван от Нарин. Първо вижда страховитата гледка, как младо момиче води децата през минното поле. После големите й очи през прозореца на училището. Накрая сватбата, тя отново гледа през прозореца самотна, отдалечена, тъжна и непозната. Проявява се като железен професионалист и мъж със завидно самообладание.
Мустафа застива стъписан, ужасен „Не съм искал!”, след това бясно препуска след колата с Нарин. Реакциите му са разнопосочни „Не я докосвай”, „Спаси я”, Марица мисля, че добре го е обяснила, и аз така приемам нещата. Пак виждам, че Мустафа се води само с добро. Като разбра, че Нарин е жива, и докторът я подготвя за операция, той остави пистолета. Предизвикан от Махмутпаша и после от полицията, отново вдигна оръжие. Заплахите и опасностите не му влияят ни най-малко. Беше готов да умре, а когато го отвеждаха, мислеше само за Нарин.
Комендантът ми харесва като образ – смел, твърд, принципен, в същото време човечен, разбран, като един от всички. Той през целия филм оставаше приятел или поне съгражданин, въпреки служебните си задължения.
Яшар ме удиви. Само 17 дни след кошмара, и със силни болки, той предлага закрилата и съчувствието си на Хатун, моли Гюленгюл да не се отказва от любовта им. Силен характер, само изглежда кротък. Той осъзнава греха, който носят, заради причиненото на Нарин.
Дурие за мен е Жена и Майка. Не винаги е обективна и справедлива, но обича всички. Очите й греят, когато научава, че Нарин с по-добре. Изпитва  жал към Асие и срам от това, което й стори Мустафа. Сърцето я боли за всички.
Аслан бей е непоклатим. Без излишни емоции, скрива пистолета, гушва адвоката, намира извинение за стрелбата, а по-късно през нощта проследява товаренето на крадения бензин.
Асие влиза в новия дом с големи очаквания и много самонадеяна, сигурна в себе си, че ще привлече мъжа си и ще го избави от лудостта му. Отрезвяването е болезнено. След изстрелите, тя мисли само за себе си и плаче за съдбата си, няма тревога за Нарин или за Мустафа. След побоя се ожесточава „Ще видите кой кого ще съжалява” и „Тази къща ще стане ад за теб, Нарин”
Запомних и разговора на Сехер и Фатма. Те нямат глас в конака, но имат висок морал, чувствителни са и за доброто, и за злото. Сехер беше ужасена от думите на Асие, че сама ще си яде халвата, а Фатма каза „Всеки получава това, което е заслужил”.
Ако Мустафа Булут има положителни качества, това е обичта и отношението му към Яшар. Там нямаше пукнатина и в този епизод, и в следващите. Въпреки необуздания си характер и обърканите ситуации, в които все се вкарва, Мустафа винаги се опитва да помогне на брат си, с много топлина и нежност се отнася към него.
За образа на Нарин приемам описанието на Дилеми. Ясно е, че тя не обича Мустафа, а той нея обича от малка и тя почти цял живот усеща неговата опека. И без това в конака семейството й има подчинено положение, тази обсебваща любов още повече я задушава. Тя буквално не е жива до Мустафа – няма своя воля, не продумва, не вдига поглед. Думите й „защо ме спаси” показват, колко й тежи животът, той за нея е ад и тя иска да свърши, напълно осъзнато и примирено чака смъртта си. Тук намирам символ – Мустафа стреля по нея, докторът я спаси. С други думи, Мустафа праща Нарин към смъртта, Сердар я връща към живота. А неговите думи към Нарин „Ще ти покажа какво е животът, обещавам” не мога да приема като думи на лекар към почти непозната пациентка. Според мен, доктор Сердар е впечатлен, развълнуван, трогнат.

Момичета,  Hug благодаря ви емоционалните постове. Едва три дни минаха в обсъждане, но ми се струва, че почват да се избистрят мислите ни. Защото филмът като цяло и особено играта на Енгин ни завладяват душите, но бих искала и с мисълта си да проникна в замисъла и посланието, да разбера колкото се може повече.    

Благодаря за "Асил" - прибавям го към списъка с обяснения. Simple Smile Мините в оня край може да ги е сложил кой ли не - сирийци, турци, терористи, християни... там всичко е карашък и спорно от векове. Simple Smile Но пък обяснява защо М.Б. реши, че доктора е "агент". Simple Smile Явно различни партии и организации се опитват да завоюват позиции в тая размирна гранична територия, та пращат агенти и пропагандатори... Инак хептен за луд го бях взела Мустафата с това му изказване. Simple Smile МаняХХХХХ! Simple Smile

Ай, Сефие... много ме кефи с тая реплика! Simple Smile)

Мненията ни все повече се приближават, мисля. Simple Smile) Ха дано му намерим края на това объркано облачно кълбо. Simple Smile))

# 38
Хайде и за да пусна нещо старо, но хубаво за добро настроение преди лягане... Simple Smile

Ама съм застреляна... може би защото не съм била с вас нито на първо гледане, нито на преговор за този епизод, но сега ми идва на ума, че точно на тази песен Фатмагюл показа на Керим, че приема неговата любов и неговото ухажване. Чак сега го разбирам.
Хубаво е човек да се връща след време, да хвърля поглед назад. Simple Smile

# 39
Да, и аз мисля, че се избистрят мненията ни, поне засега.  Simple Smile Сложен е филмът и като проблематика, и като герои.

Аз не се замислям как бих понесла любовта на Мустафа Булут в живота. Ясно е, че няма да оцелея (по характер съм по-близо до Гюленгюл, отколкото до Асие). Но не мога да не трепна от неговия пълен с обожание поглед, от съкровените думи, и най-вече от страданията, които го измъчват. Не го оправдавам Мустафа Булут, но много му съчувствам. Мисля, че не е само до играта на Енгин. Показват ни огромна любов, която е хем обсебваща, хем нищо не иска в замяна. Нищо не я подхранва, няма никаква взаимност, но и нищо не я гаси.

# 40
  • AMS
Добра нощ, момичета!!!
Много мисли възбуди в мен и АБО и постовете ви в темата!!! Още не мога да смеля всичко, а камоли да го преглътна.  Не е далеч назад времето, когато и у нас е имало такива истории и са се спазвали такива традиции. Голяма част от фолклора ни говори за това. В главата ми се преплитат разказите на баба ми, на майка ми и реални мои преживявания, със сцени от филма. Като, че ли си правя собствена версия на АБО. Милото без никакъв кастинг играе Мустафа Булут!!! Той просто си е такъв характер!!! Аз играя  Нарин. Сега сме вече в трети сезон. Няма ги ония сцени от началото. И ние си имаме Атеш, но истинската среща между баща и син стана, когато беше пораснал, от което майката Нарин/аз/ е безкрайно щастлива. Единствено отношението към детето, може да накара наранената душа, на една жена, да забрави насилието, обидите, огъня, ....  
Е, има и различия в моята версия, но в общи линии следваме "сценария"!!!

Направих този клип  с чувство, а не с разум!!!

Не казвай любе лека нощ

Скрит текст:
Не казвай, любе, лека нощ!
Че като казваш лека нощ,
че като казваш лека нощ,
сърце пробождаш с остър нож!

Днеска е, любе, събота!
Утре е Света Неделя!
Всички на църква отиват!
И ази, любе, ще ида!

И ази, любе, ще ида!
От Бога прошка да взема!
От Бога прошка да взема!
Че сме се двама любили,
че сме се двама любили,
ала не сме се вземали

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 01:23 от di...va

# 41
Да, и аз мисля, че се избистрят мненията ни, поне засега.  Simple Smile Сложен е филмът и като проблематика, и като герои.

Аз не се замислям как бих понесла любовта на Мустафа Булут в живота. Ясно е, че няма да оцелея (по характер съм по-близо до Гюленгюл, отколкото до Асие). Но не мога да не трепна от неговия пълен с обожание поглед, от съкровените думи, и най-вече от страданията, които го измъчват. Не го оправдавам Мустафа Булут, но много му съчувствам. Мисля, че не е само до играта на Енгин. Показват ни огромна любов, която е хем обсебваща, хем нищо не иска в замяна. Нищо не я подхранва, няма никаква взаимност, но и нищо не я гаси.

Да. Много жаля за него... писах вече веднъж "ода", както я нарече една съфорумка... колкото и да е крив, няма как да не го пожали човек - любовта му е чиста и искрена. Виждаше всяко неодобрение на Нарин, но преглъщаше, затваряше очи пред това и продължаваше напред, защото не можеше да живее без тази любов... Нарин намери начин да се освободи от обсебването на Мустафа, но той не успя да преодолее зависимостта си от съществуването на Нарин. Тя успя да оцелее след смъртта на Сердар, но Булут едва ли би оцелял, ако тя умре... Тя е силната, той - слабия... дали заради това не му съчувствам толкова? Simple Smile Майчин инстинкт или нещо такова... да си подкрепя по-слабото дете. Simple Smile)

# 42
  • София
Добра нощ, момичета!!!
Много мисли възбуди в мен и АБО и постовете ви в темата!!! Още не мога да смеля всичко, а камоли да го преглътна.  Не е далеч назад времето, когато и у нас е имало такива истории и са се спазвали такива традиции. Голяма част от фолклора ни говори за това. В главата ми се преплитат разказите на баба ми, на майка ми и реални мои преживявания, със сцени от филма. Като, че ли си правя собствена версия на АБО. Милото без никакъв кастинг играе Мустафа Булут!!! Той просто си е такъв характер!!! Аз играя  Нарин. Сега сме вече в трети сезон. Няма ги ония сцени от началото. И ние си имаме Атеш, но истинската среща между баща и син стана, когато беше пораснал, от което майката Нарин/аз/ е безкрайно щастлива. Единствено отношението към детето, може да накара наранената душа, на една жена, да забрави насилието, обидите, огъня, ....  

Не казвай любе лека нощ

di...va,  Hug  бръкна в душата ми!!! Кадрите, които си подбрала, текста на песента, мелодията!!! Нямам думи, само сълзи...

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 00:55 от Dilemi

# 43
Добра нощ, момичета!!!

Не казвай любе лека нощ

Много тежка песен... на място - за филма. Странджанска ли е мелодията? Странно ми беше да гледам кадрите от АБО на фона на българска народна песен, но всъщност е съвсем на място...

И - да, имало е такива отношения и у нас... сигурно ги има някъде и днес... един приятел тази вечер ми разказваше за патриархалния бит в Любимец... видян през очите на софиянец. Simple Smile) Кой знае къде по света текат трагедиите и комедиите, които гледаме "на кино"...

# 44
di...vaHug твоите клипове имат душа!

Много ме развълнува, ясно е, че си го правила с чувство!
Сътворила си нещо свое, уникално, едно творчество е породило друго творчество! Благодаря ти, жива да си!

Общи условия

Активация на акаунт