Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 151

• 41 725
  • 746
  •   1
Отговори
  • Пловдив

ПРЕВЕДЕНИ ЕПИЗОДИ - ПЛЕЙЛИСТИ

(1 eп)  (2 еп)  (3 еп)  (4 еп)  (5 eп)  (6 еп)  (7 еп)  (8 еп)  (9 еп)  (10 еп)  (11 еп)  (12 еп)  (13 еп)(14 еп)  (15 еп)  (16 еп)  (17 еп)  (18 еп)  (19 еп)  (20 еп)  (21 еп)  (22 еп)  (23 eп)  (24 еп)  (25 еп)  (26 еп)  (27 еп)  (28 еп)  (29 eп)  (30 еп)  (31 еп)  (32 еп)  (33 еп) (34 еп)  (35 eп)  (36 еп)  (37 еп) (38 еп)  (39 еп)  (40 еп)  (41 еп)  (42 еп) (43 eп)  (44 еп)  (45 еп)  (46 еп)  (47 еп)  (48 еп)  (49 еп)  (50 еп)  (51 еп)  (52 еп)  (53 еп)  (54 еп)  (55 еп)  (56 еп)  (57 еп)  (58 )  (59 еп)  (60 еп)  (61еп)  (62 еп)  (63 еп)  (64 еп)  (65 еп)  (66 еп)  (67 еп)  (68 еп)  (69 еп)  (70 еп)  (71 еп)  (72 еп)  (73 еп)  (74 еп)  (75 еп)  (76 еп)  (77 еп)  (78 еп)  (79 еп)  (80 еп - Финал)

Клипове направени от фенове в темата

АКО БЯХ ОБЛАК с български субтитри

ВАЖНО: НА КОЙТО МУ Е ТРУДНО ДА СЕ ОРИЕНТИРА-ДА ПИШЕ НА ЛИЧНИ.

В ПОМОЩ - ДА ПРЕЖИВЕЕМ НАСИЛИЕТО!

Н О В И Н И  

ДОБРЕ ДОШЛИ В ТЕМАТА

# 1
  • Пловдив

# 2
Честита да е новата тема! Simple Smile

Скрит текст:
Цитат на: hrissi_sz в Съб., 08 Септ. 2012, 15:18
Марица  Hug  35  35 според мен си пристрастна и то доста.
Съвсем наскоро, мисля че ти беше задала въпроса, ако този хубавец играеше ролята на Мустафа Булут, дали щяхме да приемаме героя пак по този начин.
(трия грозната мутра! Smile))

Питам се, дали ти би оправдала побоя, стрелбата, отвличането, изнасилването, палежа, опитите му за убийство... и всичките му безобразия в името на всепоглъщащата му и силна любов  Very Happy
Аз определено не бих. Докато сега се опитвам да го разбера и му съчувствам.
Но никога не съм крила, че в този филм не мога да бъда обективна, поради пристрастие към главния актьор. За това и избягвам много да коментирам. Макар че понякога не успявам да се въздържа  Very Happy

Абсолютно си права! Smile)) Пристрастна съм, защото Мустафа Булут е представен от Енгин Акюрек. Никога не бих го приела по същия начин, ако беше друг актьор! Но си спомни и още едно мое изказване, ако си го чела - Мерал е искала не само таланта, но и харизмата на Енгин за образа на Булут. Вярвам, че целта и е била именно да го приемем, да му съчувстваме. Инак щяхме само да го мразим. А тя знае, че Мустафа Булут е дявол и ангел... в зависимост от това, как НИЕ ще се отнесем към него - с добро или с лошо...
Smile

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 15:39 от marytza

# 3

Честита нова тема - да я започнем с настроение, усмивки и позитивни мисли !

Дано преди да я изпишем имаме новина за нов проект на Енгин, разбрахме Берен ще почива активно   и любовно !

Хубав ден на всички момичета - пишещи и четящи !

# 4
Едно стихотворение на Станка Пенчева по повод разговора за избора от предишната тема:

Дидактично

От всичко‚ което бих искала да ти кажа‚
избирам‚ дъще‚ едно: Бъди горда! Горда бъди!
След всяко падане — ставай!
Иначе ще те смажат зли хора или беди.

Даваш ли — не пресмятай! Губиш ли — не съжалявай!
За всичко плащай сама!
Не се срамувай‚ ако от тебе лъвица не става —
свое достойнство има и мравката на тази земя.

Не бой се от нищо —
ни от съдбата‚ ни от себеподобния враг.
Каквото и да се случи — гордостта
ще изправя главата ти като железен гръбнак.

На мен този съвет ми помогна навремето... давам го на всички, които се нуждаят от него.

Асие си го знае. Wink))

# 5
  • София
ПРИВЕТ ДАМИ!!!

За новата темичка се включвам с подарък .... един впечатляващ трейлър на един обещаващ филм на Мартин Скорсезе с участието на нашето талантливо момиче. Ще чакам с нетърпение това и превъплъщение.
МариянчеTwo Hearts

Rhino Season/СЕЗОНЪТ НА НОСОРОГА

надявам се да не е пускано вече

# 6
Здравей, rivva! Simple Smile

Смятам да се размина с Носорога, въпреки участието на Берен. Изглежда ужасяващ, съдейки по трейлъра.

# 7
Понеже днес цял ден сме на тема "Любов" - една приятна песен, нашите сладури и тяхната

ОБИЧ

# 8
Кой къде, аз си оставам заоблачена. Simple Smile)) Понеже много от вас отказват да погледнат на Булут от друг ъгъл, освен откъм бруталната му страна, малко в аванс, но ще ви дам възможност за друг прочит. Разказът за АБО пред погледа на самия Мустафа Булут (разбира се, с думите на Мерал Окай).

3 серия
Аз съм Мустафа Булут. От Гюзелюрт. Място, различно от останалия свят.  Тук е моето семейство,  моят кон и приятелите ми.  Тук е Нарин. Моята Нарин.  С очи на сърна, тънък кръст и коса от коприна. Моята единствена.  Това е огън.  Когато я докосна, се изгубвам. Готов съм да дам всичко за нея. Родителите ми, обаче, ми избраха друга жена. Защо? Казват, че Нарин не е подходяща за мен.  Не знаят, че на този свят за мен съществува само Нарин. Ти си моята светлина.  Само ако ме обичаше, ако беше приела прегръдките ми,  ако ме беше погледнала... Мислех, че умирам и че така трябва... В деня на сватбата ме гледаше така през прозореца, че си казах: този куршум ще е спасение за нея... и стрелях.  Добре... рекох си - свърши се.  Помогнах (Yardum)  на любовта си. Но не би.  Исках да се самоубия. Не успях. Докторът я спаси. Да бяхме умрели... де това щастие... В къщи ме чакаше новата жена. Всичко бяха нагласили за нея. Май бях твърде груб с нея... Излязох с брат си, който се върна от военна служба. Отидох в болницата, да видя Нарин. Докторът я докосваше. В този момент ми причерня. Докосваш кръвта ми.

Ще забележите известни разлики в думите. Е, аз съм си непоправима - търсих в руския превод, търсих в речници онлайн от турски,  newsm78 усилено се чесах по главата и накрая реших, че това е близо до оригинала. Simple Smile) И преди да кажете, че съм скица, ще кажа - като мастиф съм - захапя ли дадена задача, не пускам, докато не я разнищя. Simple Smile))

Сега, ако имате желание, можете да "чуете" Булут и после да го съдите... отново. Simple Smile Както е казал П. П. Славейков в ЛУД ГИДИЯ - криво седИ, право съдИ, стар кадия! Simple Smile)

Последна редакция: сб, 08 сеп 2012, 18:53 от marytza

# 9
Ха кажете сега, че поезията не отразява вечни теми! Simple Smile) Славейков сякаш нашата ситуация описал - свири по тънките струни на душите ни Енгинчо както той си знае, а ние питаме за още! Simple Smile)) Joy

Скрит текст:
ЛУД ГИДИЯ

П. П. Славейков

"Криво седи, право съди
      стар кадия: -
не оставя на мир село
      луд гидия!

Не е лудо като други
      от селото -
тамбура му яворова
      на бедрото.

Рано утром млад гидия
      почва леко,
свири леко, а се чуе
      надалеко;

надалеко по полето
      до жътварки -
сърпи пущат и зафърлят
      паламарки.

Плясват ръце и залавят
      хоро вито -
извиха се, изтъпкаха
      златно жито...

Дойде пладне, лудо-младо
      не почива,
колко свири, толкоз повеч
      зле отива:

че се чуе до невести
      на реката -
те забравят бухалките
      и платната,

та на хоро се залавят
      пощурели,
дойде порой и отвлече
      платна бели...

Падне вечер, луд гидия
      не престава -
на бабите край огнище
      мир не дава;

насам, натам - унесат се
      в глас далечен;
огън гасне - все зелника
      недопечен!"

Криво седи, право съди стар кадия:
"Скоро тука тамбурата, луд гидия.

Де, да видим що е това за свят чудо,
как тъй става старо - младо, младо - лудо."

Занаглася тамбурата момко млади -
стар кадия по брадата се поглади;

дръпна лудо теловете за налука -
стар кадия кравай мустак позасука;

ей го спрепна, ей го метна изведнъжка -
че се сепна кадиево сърце мъжко;

и непочнал истинската луд гидия -
на юнашки нозе рипна стар кадия:

сви, изви се чак от подът до тавана! -
паницата с мастилото от дивана

и торбите с харзували по стените,
като пилци полетяха из мъглите...

"Свири, свири, бог убил те, луд гидия,
божа дарба не заптисва стар кадия!

Свири, струвай старо-младо, младо-лудо:
що е божа дарба - то за свят е чудо."

# 10
Марица, не си сама, но нямам дар слово като теб
В еп.2  Мустафа/Енгин ме порази тотално  с играта си.Болката, че може да загуби Нарин завинаги  го влуди напълно, погледа му  в болницата не може да се опише с думи, а по-късно  раздразнението от Асие  в спалнята също .Този човек може да покаже с лице всякаква емоция без проблем
Едва сега Асие разбра ,че проблемът „Нарин” е много сериозен
Сигурно не си е представяла такава  ПБН/ден, да чакаш и да се киприш за мъжа си и да получиш такъв пердах...
Докосването на жена  от мъж е недопустимо според  религията им, дори не е желателно жена да бъде преглеждана от мъж, но ако се налага , го приемат.
Затова Мустафа откачаше когато докторът докосваше Нарин
Копирам нещо интересно от Интернет :” Здрависване с жени.
     Сметнахме “здрависването” за една от причините за разваляне на семейната връзка, защото е забранено и непозволено преди всичко, и защото е врата за изкушение и влизане на зло. То е “съприкосновение”(2) между мъжа и жената.
     Що се отнася до забраната за здрависването между мъжа и жената, то е нещо, което е известно на всички учени, което ако беше позволено Пратеникът на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) щеше да го направи, когато жените се заклеваха пред него: че не ще съдружават нищо с Аллах и не ще крадат, и не ще прелюбодействат, и не ще убиват децата си, и не ще скалъпват лъжа за онова, което е между ръцете и краката им, и че те ще слушат Пратеника на Аллах (Аллах да го благослови и с мир да го дари) в одобряваното – (Коран, 61:12). Само че обетът им бил с думи, ръката на Пророка (Аллах да го благослови и с мир да го дари) не е докоснала никога ръка на жена, както е казала Айша (Аллах да е доволен от нея)(1). Ахмед, Ат-Тирмизи, и Ан-Несаи са предали хадис, в който Пророкът (Аллах да го благослови и с мир да го дари) казва: “Аз не се здрависвам с жени”.
Най-странното нещо, което прочетох веднъж в един вестник беше – и това е разпространено сред маса народ -, че здрависването на мъжа с жената е разрешено при Абу Ханийфа (Аллах да се смили над него), защото здрависването при него не разваля омиването за молитва (уду, абдест)... Това е странно и чудно невежество...Тъй като каква е връзката между развалянето или неразвалянето на омиването за молитва с разрешаването или забраняването? Думите на Имам Абу Ханийфа (Аллах да се смили над него), че докосването на “чужда” жена не разваля измиването за молитва, не означава, че докосването й е разрешено, тъй като постановлението за докосването е нещо, а това че разваля измиването  за молитва или не, е нещо друго. Това е като кражбата, примерно ако човек, който се е измил за молитва открадне, това негово омиване не се разваля по причина на кражбата му, въпреки че кражбата е едно от големите грехове.
Има един грозен обичай, който се разпространява сред някои среди и семейства, които са възпитани да престъпват ислямския морал и се изразява в размяна на целувки между мъжете и жените без никакъв свян и срам... Това е обичай, възприет от “запада”, от който най-често идват злини, неприятности, пъклени обичаи и лош морал.””

Сигурно е малко досадно, но чак дотам стигнах, за да си обясня някои неща от филма.
Ние си нямаме представа за религията и общоприетите за тях правила и норми на поведение,но тези хора там си живеят от памтивека строго по религиозни правила и си ги спазват,всяко отклонение от правилата се следи от тези които те заобикалят и щеш  не щеш трябва да ги спазваш

# 11
  • AMS
Облачетааааааа!!!
Не съм ставала от компа цял ден и ...
Виновен е :

Марианка, благодаря за новата тема!!!

Луд/Булут умора няма!!! Та и аз ....
Ето какво "щракнах" от нета зад кадър:

Скрит текст:

# 12
  Малко Керим    и Фатмагюл

За настроение и  разкош

# 13
Пак от Интернет : " Забранено уединение
     “Уединението” тук означава мъж и жена, която не е от забранените за женитба, да се съберат и да се усамотят. Усамотяването с жена, при която няма някой от най-близките й роднини,  раздвижва скритите желания и страсти и намесва дявола да съблазнява и изкушава. Пратеникът на Аллах  е казал: “Никой от вас да не остава сам с жена, освен когато тя е с някой от най-близките си роднини”.
“Никой мъж да не остава сам с жена, защото дяволът ще е третият при тях”.
Местата, в които зачестяват усамотяванията на мъже с жени са:
• “Лекарските кабинети”, където лекарят се усамотява с болната, или със служителката си. “Офисите”: на бизнесмените; на всички видове фирми – търговски и др.; и на “правителствените учреждения”, в които работят лица и от двата пола.
По тези места усамотяването на мъжете с жени поради съвместната работа е преобладаващо... нещото, от което произтичат много големи интриги"

# 14
  • Пловдив

http://www.youtube.com/watch?v=wabK2Fh_lTc

Клипче с Берен - малко от промото, малко клюки....

Общи условия

Активация на акаунт