Образът на добрия учител

• 3 880
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Психология, педагогика, все неща които не се учат достатъчно в университета.
Не коментирам изобщо подготовката и знанията на учителя по съответния предмет, по който ще преподава. Подразбира се че трябва да е компетентен!  Peace

Не се подразбира, ето и ти искаш учителите да учат повече психология, а за учителя най- важното е да знае много по предмета, който преподава и този предмет да го вълнува. Това ще го направи авторитет и може да зарази и учениците с пристрастието си към съответната дисциплина.

ПП Най- неприятната ми среща беше с една по- възрастна учителка в ДГ. Казах и, че за мен най- важното е учителите да са умни и тя ми отвърна, че тя ако била умна нямало да бъде учителка. Ето това загробва учителите, а и учениците. Синдрома на жертвата и самосъжалението на учители, които виждат в избора си на професия тотално падение.

# 16
За мен се подразбира и не го поставям като тема за обсъждане. Най-нормалното нещо е човекът, който застава пред хора, за да ги учи на нещо, сам да го знае и разбира и обяснява и преповтаря.
Затова въпросите ми са насочени по-скоро към другите изисквания на родители и ученици към учителите.

# 17
  • София
За мен се подразбира и не го поставям като тема за обсъждане. Най-нормалното нещо е човекът, който застава пред хора, за да ги учи на нещо, сам да го знае и разбира и обяснява и преповтаря.
Затова въпросите ми са насочени по-скоро към другите изисквания на родители и ученици към учителите.
Учителят е този, който изисква, ако решиш да уйдисваш на желанията на родители и ученици ще го закъсаш. Да се държиш с уважение към децата е достатъчно.

# 18
Психология, педагогика, все неща които не се учат достатъчно в университета.
Не коментирам изобщо подготовката и знанията на учителя по съответния предмет, по който ще преподава. Подразбира се че трябва да е компетентен!  Peace

Не се подразбира, ето и ти искаш учителите да учат повече психология, а за учителя най- важното е да знае много по предмета, който преподава и този предмет да го вълнува. Това ще го направи авторитет и може да зарази и учениците с пристрастието си към съответната дисциплина.

ПП Най- неприятната ми среща беше с една по- възрастна учителка в ДГ. Казах и, че за мен най- важното е учителите да са умни и тя ми отвърна, че тя ако била умна нямало да бъде учителка. Ето това загробва учителите, а и учениците. Синдрома на жертвата и самосъжалението на учители, които виждат в избора си на професия тотално падение.
Права е била, умните хора не стават учители. Тия постоянно хленчат, заплатите им ниски, децата невъзпитани, че за кой....работят тая работа, или защото не могат нищо друго,или защото могат само това  newsm78

# 19
Да съчетава  индивидуален подход и свръхестествена сила, с краен резултат - знания с минимум усилия от страна на ученика. Липсата на уважение от  родители и ученици в никакъв случай не бива да се явяват пречка за работния процес, напротив - мотивиращ фактор за учителя.

# 20
  • В Космоса
Нямах любими учители, аз също не бях от любимите ученици... И все пак за един учител основното е да е компетентен в своята област и да умее да преподава. Винаги ме е дразнило прекаленото фамилиарничене на някои преподаватели, стремежът им да бъдат "приятели" с учениците си, да им се харесат. Намирам го за излишно и лицемерно.

Подкрепям. Peace

# 21
Добрия учител е умен, състрадателен, проницателен, мъдър, има богат житейски опит, правилни черти на лицето и пропорционално тяло, няма любимци от класа и е неподкупен.
И най-важното-работи без пари.
Да. Да работи в ползу Родину. Там, където пропорциите са нарушени, разбира се, че са компенсирани със силикон, липосукция или каквото трябва. ooooh!

Любимите ми учители са ерудирани хора, които освен на химия, математика и правопис, ме научиха и на доста житейски истини, показаха ми какво е благородство, ред и самодисциплина. Peace

# 22
Добрия учител е умен, състрадателен, проницателен, мъдър, има богат житейски опит, правилни черти на лицето и пропорционално тяло, няма любимци от класа и е неподкупен.

Силно се надявам, че иронизираш.

Marmorka, много неща се учат в университета, но от всеки учител не става. Първо трябва да се увериш, че ставаш за тази работа.

# 23
Дъждовно време, сигурно си учителка! Ако е така, ще се радвам да споделиш лични впечатления от работата ти с учениците, как ги "вкарваш в пътя"  Laughing когато не слушат, страхуват ли се от теб? Такива неща!
Когато си започвала работа, мислила ли си за това като каква точно ще се представиш пред първия клас, който си имала? Или просто си се държала естествено.
Питам защото нали знаеш как учениците си говорят за учителите - при тази мога да правя каквото си искам, тя не изпитва не пише слаби оценки... другата е прекалено строга, трябва да уча и изпитват страх като влизат в нейните часове.

# 24
  • гр. Шумен
добрите учители за мен са тези, които съм запомнила с нещо ярко, неповторимо и чиито предмети и досега по един или друг начин си спомням и ги свързвам с тях. имаше, за щастие, такива личности в ученическото ми битие. е, има и такива които помня с кофти изпълнения, но тях не бих ги сложила в категорията любими  Grinning

# 25
  • София
Аз явно съм имала късмет с учителите. Рядко имаше такива, които не харесвах. Като се започне от началната ми учителка/ Бог да я прости/, през класната в прогимназията....в гимназията също имах страхотни учители. Помня ги и ще ги помня винаги, много съм им благодарна и за това, на което са ме научили по съответните предмети, но най-вече за това, което са ми дали като възпитание, ценнестна система, отношение към живота. Имена  да споменавам е излишно.
Малката ми дъщеря сега ще е второкласничка. Учителката и също много ми харесва, най-вече ме радва това, че детето ми я обожава- строга, доста строга бих казала, но усмихната и лъчезарна. Гушка децата, радва им се, кара им се...когато от каквото имат нужда. Дали защото е от "старата генерация" или си е просто до човек- не зная. Но се надявам да има повече като нея.
Обаче , честно казано, и родителите сме едни...не намирам точната дума, ама то едни изисквания,едни претенции, едни сръдни.

# 26
Имала съм трагични учители....които вероятно в продължение на 30г. са научили 3учебника и нищо друго не знаеха...
И сега има такива, жалка картинка.

# 27
Имала съм много учители през живота и - за щастие - голяма част от тях са били добри (или поне адекватни). И от "лошите" също съм научила доста, но не ги помня с особено мили чувства.
Съдбата обаче ме срещна с Идеала ми за Учител - личност, която дори не си и представях, че би могла да съществува в днешните вълчи времена. Невероятно добре подготвен по предмета си, безкрайно ерудиран и обичащ онова, което прави (което пък се равняваше на голяма отдаденост на работата му). Това, съчетано с добър подход към учениците/студентите  и спокойно отношение, го правеха истински незаменим. Уви, такива като него са единици и не всеки има щастието да срещне някой от тях в живота си.
Хора, които задържат вниманието не със страх и налагане на авторитет, а със знанията и умението си да ги поднесат. Така се ПЕЧЕЛИ авторитет, който трудно би могъл да бъде загубен по-късно. И наученото от такива преподаватели остава. При това, съвсем не е нужно да си пие кафето с учениците, или да се прави на маймуна. Мога да разправям толкова истории с него, ама и без това много се разписах. Факт е обаче, че на извънредни (и напълно незадължителни) лекции при него в съботен ден, присъстваха около стотина души. И че в края на някои лекции сме го изпращали с аплодисменти. Всекиму пожелавам да има един толкова светъл не само академичен, но и житейски пример.

# 28
  • Costa Rica
Бях учителка. Добра - според всеобщото мнение. Обичах си професията,  (голяма част от) учениците и (повечето) родители.

Тук оперативната дума е БЯХ.

Защо - сетете се сами Mr. Green

# 29
Минимумът - да спазват училищния правилник. На повече не се и надявам вече, но поне това.
Но аз и не разчитам особено на училището да образова детето ми, да го възпитава пък - изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт