Образът на добрия учител

• 3 877
  • 38
  •   1
Отговори
Как според вас трябва да изглежда и да се държи един съвременен учител?
Дали да е прекалено строг и да си върши работата без да се интересува от децата
/като пример ще споделя, че имах учителка, която влизаше в час, преподаваше си урока, изпитваше и си излизаше, не говореше с нас, а само ни се караше, колко сме невъзпитани и тнт дори без причина. Още от начало ни подреди по номера, за да й е по-лесно да впише отсъстващите в дневника. С нея не можеше да споделиш проблем или да поговориш нормално извън часовете./
или да е добър, усмихнат, да си разбира от работата, да общува с учениците извън отредените часове и в междучасията?!
Изобщо споделете кои са вашите любими учители, как са ви спечелили, за да ги обикнете?
Кои учители са полезни за вашите деца и с какво?
Какви са изискванията към учителите на децата ви?
На какво очаквате учителите да научат децата ви?

Ако се сетя за още въпроси, ще допълня.

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 13:46 от Marmorka

# 1
А ти защо питаш?
Нали няма да ставаш учителка?  Praynig

# 2
Не мога да отговоря конкретно, нямам пари за учители по избор, образованието е задължително, какъвто ти се падне такъв ще е. Любими учители нямам, даже не помня имената им, от началното до висшето, все не ми харесваха, но съм чувала, че и такива се явяват понякога в живота на хората.

# 3
  • София
Най-добрият вариант, разбира се, е да е добър педагог и добър психолог, плюс хубав човек
Но това е оптималният вариант.....
Ролята на един учител не е само да преподава и изпитва....Не знам как бих избирала аз, но ми се струва, че повече залагам на човешките качества....И на способността да не става жертва на синдрома кон с капаци....

Последна редакция: нд, 09 сеп 2012, 14:20 от GENTIL

# 4
А ти защо питаш?
Нали няма да ставаш учителка?  Praynig
Радвам се, че си в моята темичка! Фен съм ти!
Но... имам желание да работя като учител и за мен е важно, като за всяко друго нещо в моя живот, да съм добре подготвена.

# 5
Нямах любими учители, аз също не бях от любимите ученици... И все пак за един учител основното е да е компетентен в своята област и да умее да преподава. Винаги ме е дразнило прекаленото фамилиарничене на някои преподаватели, стремежът им да бъдат "приятели" с учениците си, да им се харесат. Намирам го за излишно и лицемерно.

# 6
  • София
Любимите ми учители не са малко, приемам, че съм имала късмет с учители. Респектираха със знанията, с ума си, научаваха ни на много извън онова в учебната програма, можеха да мислят и изискваха от нас също да мислим, да знаем и да се аргументираме. разговаряхме, спорехме понякога ожесточено, но дистанцията стоеше, защо за мен те бяха и са колоси, по които не мога да се равнявам. Клише е, но да си учител е талант, не всеки става за тази работа. Но и днес твърде много се иска от учителите, и твърде малко от учениците, а често неприятните учители, онези, които не стават за тази работа също те научават на много или поне не могат да ти попречат да се научиш сам. Родителите и децата са по- важни в този процес, тяхната инициатива, намерението да се учат. Преекспонира се ролята на това учителя да мотивира, да вдъхновява и да преподава по интересен начин. Един- двама такива учители в живота стигат на всеки, такъв талант е рядкост, но и без тях най- важното, на което се научава детето в училище са правилата в обществото, в човешките взаимоотношения в йерархия. Това убягва на повечето хора и те никога не го научават, и след това очакват шефовете им да ги мотивират, за да работят, а не работят, за да имат лично удовлетворение и достатъчно средства.

# 7
Е как да се подготвиш за такова нещо, едно дете ще те хареса, друго няма, колкото и добре да преподаваш все на някое от децата ще си му досадна, отегчителна и т.н.

# 8
  • София
Добрия учител е умен, състрадателен, проницателен, мъдър, има богат житейски опит, правилни черти на лицето и пропорционално тяло, няма любимци от класа и е неподкупен.

# 9
Е как да се подготвиш за такова нещо, едно дете ще те хареса, друго няма, колкото и добре да преподаваш все на някое от децата ще си му досадна, отегчителна и т.н.
Не съм казала, че трябва непременно всички да ме харесват. А, по отношение на подготовката има си начини. Психология, педагогика, все неща които не се учат достатъчно в университета.
Не коментирам изобщо подготовката и знанията на учителя по съответния предмет, по който ще преподава. Подразбира се че трябва да е компетентен!  Peace

Благодаря на всички за отговорите!

# 10
Също така не трябва да си вкарва личните проблеми в час. Винаги ще помня една даскалица, която каза, че пътува от Младост до Редута, зимата беше, ревала от студ и нерви, автобус нямало, не можела да стигне до квартала, където беше училището, та в тоя ред на мисли, да внимаваме какво ще й кажеме.

# 11
Мъж, в късните си 30, брюнет, хетеросексуален.  Peace

# 12
Добрия учител е умен, състрадателен, проницателен, мъдър, има богат житейски опит, правилни черти на лицето и пропорционално тяло, няма любимци от класа и е неподкупен.
И най-важното-работи без пари.

# 13
  • София
Добрия учител трябва да бъде авторитетен и строг но едноврмено с това трябва да може да общува с учениците си, да може да се смее и забвалява с тях, да може да споделят един на друг.

# 14
Как според вас трябва да изглежда и да се държи един съвременен учител?

Грамотно.

Общи условия

Активация на акаунт