Да сложиш край на живота си!

• 8 642
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  • Сопот, Пловдив
Queen of Hearts, моите съболезнования за твоя приятел и силни прегръдки за теб! Знам, че изпитваш вина, напълно те разбирам. Преди по-малко от месец моя позната се самоуби, не можа да преживее смъртта на мъжа си от преди няколко месеца. Не ми е била близка приятелка, но по стечение на обстоятелствата след смъртта на съпруга й често сме разговаряли. Мислех, че съм й вдъхнала някакъв кураж, а и тя никак не приличаше на отчаян човек, явно го е таяла в себе си и се е прикривала добре, защото и никой друг не беше разбрал, всичките й познати и приятели бяха в шок от новината. Но аз също изпитвам вина дали не е трябвало да се интересувам повече и да обърна повече внимание на това, което ми казва, да се замисля няма ли нещо, което премълчава... Преди по-малко от седмица пък в нашия град също се обеси едно младо момче, преди година пък един ученик, не съм ги познавала, но просто е страшно като се замислиш каква душевна болка трябва да изпитваш, за да се престрашиш да направиш такова нещо. Но е казано на нищо да не се чудиш, за да не ти се случи и на теб, всичко може да се случи в този живот, за съжаление.
Ти си направила всичко възможно, понякога сме безсилни и не зависи от нас. Пращам ти отново прегръдки!

# 46
Много съжалявам за загубата на този млад живот  Confused
Не се обвинявай-на едни може да се помогне,на други не.Човек от лесно не посяга на живота си,камо ли да се обеси.Колкото и да говорим каква болка причиняват на близките си...аз съм на мнение,че всеки е сам в живота си.Имаш родители,приятели,деца...но си сам.Никой,никъде няма как да те разбира напълно,да знае всяка твоя мъка,мощисъл,мечта,идея.Всеки е сам в изживяването на живота си и колкото и да му помагаш,да говориш,ако той вътре в себе си не открие нещо няма да стане.
Аз имам баба,която се самоуби,един от братовчедите ми си преряза вените преди време,но го спасиха.Назад в рода имаме също няколко самоубийства.
До човек си е и не мисля,че здрав човек,не склонен към депресивни състояния може да упреква.В тези моменти болката е раздираща,не мислиш като здрав човек...страхът от смъртта изчезва,тя става желана.Страхът е само от утрешния ден и живеенето в непрекъсната болка-психическа или физическа.
Не знам дали разсъждавам нормално,защито самата аз имам тежки депресии в миналото си и състояния на крачка от края...но понякога оправдавам тази стъпка,дори я смятам за истинско облекчение за някои хора.

# 47
  • Канада
Бях участник в подобен филм преди 4 години.
Имам по различно отношение към така наречената "професионална" помощ.
Какво направиха професионалистите в случая на моята близка. Изписаха Прозак, на 16 годишно дете...
Всеки път, когато й беше тежко, и мъчно, те я пращаха в болница, насила. От там тя ми звъни, в истерия, да отида да я прибера.
Родителите й объркани, не знаят какво да правят. Един истински кошмар Sad.
Никога няма да мога да преглътна, или приема смъртта й. Защото знам, че не направих достатъчно.

Така че, оставете абсолютизирането на тази професионална помощ. Може да помага в някои случаи, но далече не е отговор.

Съжалявам за приятеля ти, Куин.
Ще  носиш вината в сърцето си дълго време Sad

# 48
Професионалната помощ много зависи от човека,който я прилага.
Това не е като при хирурзите-може да е пълен идиот,но да е гений в самите операции.
Има хора и хора...но понякога дори добрите професионалисти не могат да помогнат. 
Не знам дали сравнението е подходящо,но е нещо като с наркозависимите.

# 49
Още веднъж, благодаря ви, момичета! Подкрепата ви изразена във всеки един ваш пост е безценна! Hug

# 50
Професионалната помощ много зависи от човека,който я прилага.
Това не е като при хирурзите-може да е пълен идиот,но да е гений в самите операции.
Има хора и хора...но понякога дори добрите професионалисти не могат да помогнат. 
Не знам дали сравнението е подходящо,но е нещо като с наркозависимите.

Peace
Във всички случаи професионалиста ще предложи някакво решение. Стигналия до решение за самоубийство няма да бъде спасен с "раздрусване", благи думи, мотивация или положително мислене. За съжаление понякога професионалната помощ е потърсена твърде късно или не успява да овладее ситуацията своевремено. Ако един специалист не помогне - потърсете втори или трети! Спасение дебне отвсякъде!

# 51
И аз мисля, че човек е сам, даже да е обраден от любов и грижи.А чувство за вина имат фините хора. Sad

# 52
Тумбе,прегръщам те Hug...макар и виртуално!!!!!
 И си мисля,четейки...че трябва да изживееш мъката си....но да вземеш мерки да се отТърсиш от ,,вината',
Не тръгвай натам откъдето избяга!!!!!!
И познатия ти не би искал......
Била си до него....но той сам е решил така!!!!!

# 53
  • В Космоса
Съжалявам за приятеля ти! Чувството е ужасно, но ще стане по-леко с времето! Hug

Не се терзай, рядко близък може да помогне на самоубиец да се откаже от намерението си, ако наистина е решил да отнеме живота си. Рано или късно ще го направи, ако не се потърси специализирана помощ с време. Много ми е интересна психиката на самоубийците. Колко слаб и лабилен трябва да си и същевременно смел и непоколебим...

Прегръдки, Тумбе, сега разбирам, че си ти! Hug

# 54
Акаша Hug, Марчони Hug

# 55
Аз още не съм му простила...

Извинявай, но ти не си никоя, която трябва да прощава! Ние, хората, не съдим и не прощаваме!  Hug

Може и така да е Блонди. Сигурно си права. За мен това е начина, явно.

# 56
  • в кукувиче гнездо
"Незабавно отсечете нечия глава, скучно ми е".... Много ми се наби в очите, точно в тази тема..

# 57
"Незабавно отсечете нечия глава, скучно ми е".... Много ми се наби в очите, точно в тази тема..
Като няма какво да кажеш, по-добре си мълчи ooooh!

# 58
  • в кукувиче гнездо
Като няма какво да кажеш, по-добре си мълчи ooooh!
Всъщност имам, но не искам...

# 59
Написаното под аватара ми е в унисон с форумската ми визия и няма нищо общо със случилото се!
Това е перефраза на думите на Дама Купа - Кралица на сърцата от едноименния филм. Употребено е иронично - саркастично и няма буквален подтекст, още по малко пък е написано във връзка с това с което споделих. Не вярвам някой да го разчете буквално, или пък, че е написано за случая, ама...явно трябва да се обяснявам, както и да е...

Моля, Модератор да изтрие темата, защото забелязвам наченки на израждане, а не искам това да се случи! Благодаря!

Благодаря и на всички писали в темата и били съпричастни, уважителни и мили. Благодаря ви момичета и момчета! Hug

Общи условия

Активация на акаунт