Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 079
  • 480
  •   1
Отговори
# 135
  • Kопенхаген
Сега студентски стаж по специалността се доказва много лесно. С бележка от познат на мама или тати с фирма.

# 136
Сега студентски стаж по специалността се доказва много лесно. С бележка от познат на мама или тати с фирма.

Да, защото се учи просто за идеята да имаш диплома.

# 137
  • София
Ако иска да прави кариера като сервитьор, няма нужда да учи. Ако иска друго, може да отдели един месец за безплатен стаж. Лошото е, че много учат, просто за да учат и въобще не се замислят какво ще работят след това.

Пишеш глупости.Студентите с години работят нискоквалифициран труд, докато следват, месеца стаж не е проблема, Бояна говореше за стаж година и повече.  

Така е, позволих си такъв стаж, защото родителите ме издържаха. И все пак не съм им коствала повече разходи, отколкото в гимназията, та не мисля, че е непосилно за повечето хора, стига да не се учи в друг град, разбира се.

Друг е въпроса, че само в България и то не във всички специалности можеш едновременно да учиш и да работиш по- сериозно. И пак е за сметка на качеството на образованието, аз повтарях една година.

Ето, това е ключово! И аз карах стажове, защото родителите ми ми помагаха, но повечето ми колеги нямаха тази възможност, защото родителите им нямаха възможност да им плащат квартира, обучение, джобни да им дават и т.н. Идваха на лекции през деня, а вечер работеха по дискотеките. Не можеха да си позволят ден без работа, а не месец, пък за година да не говорим.

# 138
  • София
Ако иска да прави кариера като сервитьор, няма нужда да учи. Ако иска друго, може да отдели един месец за безплатен стаж. Лошото е, че много учат, просто за да учат и въобще не се замислят какво ще работят след това.

Пишеш глупости.Студентите с години работят нискоквалифициран труд, докато следват, месеца стаж не е проблема, Бояна говореше за стаж година и повече. 

Така е, позволих си такъв стаж, защото родителите ме издържаха. И все пак не съм им коствала повече разходи, отколкото в гимназията, та не мисля, че е непосилно за повечето хора, стига да не се учи в друг град, разбира се.

Друг е въпроса, че само в България и то не във всички специалности можеш едновременно да учиш и да работиш по- сериозно. И пак е за сметка на качеството на образованието, аз повтарях една година.

Ето, това е ключово! И аз карах стажове по същата причина, но повечето ми колеги нямаха тази възможност, защото родителите им нямаха възможност да им плащат квартира, обучение, джобни да им дават и т.н. Идваха на лекции през деня, а вечер работеха по дискотеките. Не можеха да си позволят ден без работа, а не месец, пък за година да не говорим.
Така е, затова казах, че ключовото е дали живееш в същия град. Ако се плаща квартира и всички разходи като за отделно домакинство естествено, че малцина ще могат да си го позволят. Ако си живееш вкъщи с родителите не е драма, а и при мен този стаж приключи, когато бях на 19, сегашното поколение на тази възраст завършват 12-ти клас. След това започнаха да ми плащат, не беше много, но си беше нормална за страната заплата от 180 лв.

# 139
  • Варна

Да, защото се учи просто за идеята да имаш диплома.
Идеята е да те вземат на работа не да имаш диплома.
За офис сътрудник искат диплама за висше , за ТРЗ също, за счетоводител , (обикновен не главен).не може само е икономически техникум да си намериш такава работа.
за тези длъжности преди не се искаше университетско образование.

# 140
Колкото хора, толкова и гледни точки. А и си е въпрос на лично усещане. При мен се наложи да започна работа във втори курс, понеже баща ми се разболя, не ходеше на работа и парите никак не ми стигаха. Буквално трябваше да работя, ако искам да завърша. Лошото е, че специалността ми не позволяваше работа, направиха компромис с мен, понеже се налагаше да работя. Парите, които ми изпращаха майка ми и баща ми едва ми стигаха да си платя квартирата и евентуално тока и водата. За храна, трнспорт и дрехи се грижех аз. Почти 4 години работих като продавачка, като последната година работех, карах стаж и шофьорски курсове. Просто беше някакъв кошмар, не ми оставаше време дори за спане. Сцепвах се от работа за никакви пари. Завърших и се преместих в друг град. Поработих и там и се отчаях. Задълженията ми растяха с всеки изминал ден под формата на повишения, ама заплатата не мърдаше. А колко нерви потроших не искам и да споменавам. И накрая ми писна. Стегнах си куфарите и да ме няма. Започнах като помощник кухня, сега вече спокойно мога да готвя и сама. И да ви кажа, не си сменям работата за нищо на света. Никакви ръководни постове не могат да ме накарат да изляза от кухнята. И причините са много. Едно, че работата ми е спокойна и отпускаща, никакво психическо напрежение и друго, че за тази нискоквалифицирана дейност взимам за месец поне 5 от заплатите ми в България. Брат ми е управител на магазин от много голяма верига, с две висши, с над 12 години стаж по специалността си, но взима по- малко пари от мен. Отделно, че от поне 2 години не може да спи от нерви и е супер избухлив. Вчера дори си говорихме и ме пита мога ли да му намеря работа в кухня. Каза, че няма и грам да се замисли и веднага ще остави управителското място. Предлагаха ми два пъти работа по специалността ми, но категорично отказах. За мен психическото здраве, спокойствието и прочие, са много по- важни от това да се нарека мениджър, управител, или каквото още се сетите. Няма слизане от кон на магаре, всичко се случва в главите ни. Въпросът е къде се чувстваш добре и пълноценен, с какво ти харесва да се занимаваш. Това пренебрежително отношение към по- ниските позиции е много силно изразено в България и това не е никак добре.

# 141
  • София
За мен психическото здраве, спокойствието и прочие, са много по- важни от това да се нарека мениджър, управител, или каквото още се сетите. Няма слизане от кон на магаре, всичко се случва в главите ни. Въпросът е къде се чувстваш добре и пълноценен, с какво ти харесва да се занимаваш. Това пренебрежително отношение към по- ниските позиции е много силно изразено в България и това не е никак добре.
Така е, а особено последното ти изречение е голям проблем за всички в страната.

# 142
Еееех, че хубав пост на Танчето! Simple SmileВсичко се случва в главите ни, така е!

# 143
Според мен най-важното от цялата работа е,че ако в чужбина всички хора имат право на нормален живот, то в България успяват да оцелеят само тези,които имат висши,връзки и т.н.
Тоест хората,които нямат дипломи и амбиции какво? Те нямат ли право да се хранят прилично,да си плащат сметките и да си гледат децата ? Минимумът,който би трябвало всеки дишащ човек да има в България е мит. Докато навън може да си с 3 клас,ако ти се работи отиваш и работиш и си издържаш семейството. Мен това ме потриса в Бг. Ако нямаш две висши и не знаеш 3 езика - не ставаш за нищо и не си човек,който трябва да се храни.

# 144
  • Варна
Мен това ме потриса в Бг. Ако нямаш две висши и не знаеш 3 езика - не ставаш за нищо и не си човек,който трябва да се храни.
Ей т`ва както се казва е ключа от палатката.

# 145
# 146
Проблем е днес с диплома да започнеш добре платена работа, та какво остава за нискоквалифицирания труд и хората без образование...Перспективите никак не са много.

А за издръжката на студент, че не е трудна - много мога да споря. Семестриална такса, плюс учебници, плюс транспорт, дневни, плюс пари за облекло, излизания - защото това е млад човек - не е баба да стои вкъщи 5 години докато завърши....и сумата въобще не е малка!

# 147
  • София
Според мен най-важното от цялата работа е,че ако в чужбина всички хора имат право на нормален живот, то в България успяват да оцелеят само тези,които имат висши,връзки и т.н.
Тоест хората,които нямат дипломи и амбиции какво? Те нямат ли право да се хранят прилично,да си плащат сметките и да си гледат децата ? Минимумът,който би трябвало всеки дишащ човек да има в България е мит. Докато навън може да си с 3 клас,ако ти се работи отиваш и работиш и си издържаш семейството. Мен това ме потриса в Бг. Ако нямаш две висши и не знаеш 3 езика - не ставаш за нищо и не си човек,който трябва да се храни.

това е самата истина!!! В Испания (както казва tanch) можеш да жиееш задоволително и със заплатата, която ти дават в кухнята, в ресторанта, във фирмата за боклук и т.н. Тук в БГ обаче, нещата са коренно различни. За всякакви длъжности взеха да искат образование, езици и т.н. Преди няколко месеца прочетох обява за камериерки напр. искаха 1 западен език + руски, висшето образование е предимство и стажът беше препоръчителен. Е, извинявам се, ама защо им е камериерка с висше образование  ooooh!

# 148
Е, търсят си умни камериерки, какво  Joy
Смеем се, ама сто на сто е имало наплив за тази длъжност...

# 149
  • София

А за издръжката на студент, че не е трудна - много мога да споря. Семестриална такса, плюс учебници, плюс транспорт, дневни, плюс пари за облекло, излизания - защото това е млад човек - не е баба да стои вкъщи 5 години докато завърши....и сумата въобще не е малка!
Не е нужно всички учебници да се купуват, още повече нови. Карта за транспорт има с намаление, по мое време безплатна, дрехите са като за ученик, а за излизанията можем да поспорим, защото драма няма да има, а и не виждам кога ще ходи по барове студент, който освен ученето е и на работа, макар и не платена. И си пропуснала, че аз говорех за година стаж, който завърших на 19 години, а след това ми плащаха заплата.

Общи условия

Активация на акаунт