Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 066
  • 480
  •   1
Отговори
# 120
Ако по стечение на обстоятелствата пазарът на труда ви изхвърли от желаните професии и изпаднете във финансов колапс?
Ако се налага да стартирате нов живот в чужбина?
Или ще предпочетете живота вкъщи под финансовата зависимост на партньора.

Въобще не мога да отговоря еднозначно. Много зависи от много неща.
Ако мъжът ми към момента може да и здържа всички ни – бих останала тук да потърся нова работа. Ако заплатата му не стига за всички – бих отишла и в чужбина. Какво искаш да кажеш нискоквалифициран точно? Бих гледала деца, бих работила в ресторант, хотел, да – с ясната идея обаче защо, за колко време и какво повече ще постигна, ако отида, а не остана тук.
Въобще аз съм приспособима, не ме е страх от промени, обаче хареса ли ми нещо и убедя ли се в правотата му– се вкопчвам и чупя нокти, но не пускам.

За издигането...мой приятел работи като общ работник на строежи, после мина към бригадата на ВиКто, после стана майстор и днес си има фирмичка и си бачка частно. Всичко може, но много трудно....днес специално.

# 121
  • София

Имате ли примери за хора, които от нискоквалифицирани са се издигнали във висококвалифицирани?
Бойко Борисов - от охрана  става министър председател

американската мечта с БГ привкус  Laughing

.......Да не говорим, че повечето от напускащите студентската скамейка специалисти желаят да седнат направо на мениджърския стол.

защото това им набиват в главите по време на студенството:  "вие учите за мениджъри"  Confused

# 122
  • София

Имате ли примери за хора, които от нискоквалифицирани са се издигнали във висококвалифицирани?
Естествено, че има, много хора докато следват работят, често в същата област- например, носят кафе в някоя кантора или разнасят вестниците и пощата в някоя банка.

Да логично погледнато ако си достатъчно амбициозен и полагаш труд и усилия.
Все си мислех, че издигането на разносвач на поща или хигиенист по стълбицата до изп. директор е легенда.
Да не говорим, че повечето от напускащите студентската скамейка специалисти желаят да седнат направо на мениджърския стол.
Те могат да желаят, но добрият мениджър е работил на всички стъпала в йерархията в съответния бизнес. В моята работа навремето беше задължително да се изкара стаж в различните звена в телевизията, аз стажувах/работих повече от година без никакво заплащане и без този стаж щеше да ми е невероятно сложно да върша и по- елементарна работа. Видях след като ликвидираха тази практика колко сложна беше комуникацията между отделните звена, а да не говорим за журналист, който е шеф на екип състоящ се от журналисти, оператори, монтажисти и режисьори, трудно е да даваш акъл на хора, от чиято работа нямаш никакво понятие.

# 123
Да, но много студенти предпочитат да работят сервитьори, защото се изкарват добри пари, а не безплатен стаж в банката. И после - ох, не мога да си намеря работа.

# 124
Точно така, Трещи! Когато работех като сервитьорка в далечните 2000-2001-ва година, изкарвах повече пари за три смени от един висшист в банка на позиция от типа "фронт-офис". И най ... тъпото е, че никога повече не съм изкарвала такава добра заплата. За бакшиши да не говорим.

# 125
  • Kопенхаген
vili, ето това имам предвид.
От лъскавия офис, да отидеш да береш ягоди в Испания. Поради следната причина, че шефът ти категорично отказва да увеличи заплатата ти. Която се чудиш как да разпределиш за ежедневни разходи.
А търсенето на друга по високоплатена работа не е алтернатива, поради факта че подобни на теб- търсещи има много

# 126
Да, но много студенти предпочитат да работят сервитьори, защото се изкарват добри пари, а не безплатен стаж в банката. И после - ох, не мога да си намеря работа.
Доста студенти няма кой да ги издържа, за да си карат безплатни стажчета, поне около мен повечето млади хора - работят, докато учат - за да си помагат. Ако днес сина беше студент - нямаше да мога да го издържам, признавам си напълно сериозно.

vili, ето това имам предвид.
От лъскавия офис, да отидеш да береш ягоди в Испания. Поради следната причина, че шефът ти категорично отказва да увеличи заплатата ти. Която се чудиш как да разпределиш за ежедневни разходи.
А търсенето на друга по високоплатена работа не е алтернатива, поради факта че подобни на теб- търсещи има много

Е, ти ако искаш увеличение, пък на другите места дават също толкова - ти на какво основание искаш увеличението? Убягва ми логиката...Иначе - честно казано - взимам отпуска, болничен и пускам пробво СВта - ако видя, че ме търсят, че има шанс - и ако знам, че заплатата наистина все по-малко стига - ще напусна...Но ако  нямам шанс тук за друга по-добре платена работа, тоест където и да отида - все ще взимам толкова - защо да се местя?
За брането...временната работа не решава нищо и ще ти кажа защо, аз съм го обмисляла. Първо - за да заминеш ти трябва една сума. Ако си за 3-4 месеца - работиш примерно, покриваш тая първоначална сума и ти остават пак разбира се някакви добри пари. Ама като се вънрнеш в Бг имаш поне няколко месеца в търсене на нова работа - тоест изяждаш спечеленото зад граница. Е, къде е смисъла?

Тоест бих заминала ама с шанс за поне година.

# 127
  • Kопенхаген
Въз основа на следното. Работех сама, организирах целия офис, съвместявах няколко длъжности, бях навлязла окончателно в материята, че можех да тръгна с момчетата от бригадата по обекти и да работя наравно с тях.
Работата ми харесваше, удовлетворяваше ме, ходех с желание.

За мен непрестанното скачане от фирма на фирма не е алтернатива, не е възможност за усъвършенстване като специалист.
А вероятността да попаднеш от трън на глог, че и на по висок е огромна.

В чужбина отидох на уредена работа, законно, а разноските по пътя и жилището се заплащаха от работодателя. Необходими бяха средства за храна на първо време.

# 128
viliko , толкова добре се познаваме вече,  сякаш сме съпрузи. Сигурна бях, че ще ми скочиш с тази сърцераздирателна история за горките млади хора.

# 129
Мадам, ти описваш моя случай все едно, без заминаването. А самото заминаване - си направила както аз бих. Така че...май нямам какво да добавя.

viliko , толкова добре се познаваме вече,  сякаш сме съпрузи. Сигурна бях, че ще ми скочиш с тази сърцераздирателна история за горките млади хора.

Ама, Треще - казвам фактите. Средата ми не е от най-заможни люде, повечето хора - работят, изкарват приличен доход, но нямат тлъсти банкови сметки. Та децата им - си работят и те...С кое не си съгласна?

# 130
Ако иска да прави кариера като сервитьор, няма нужда да учи. Ако иска друго, може да отдели един месец за безплатен стаж. Лошото е, че много учат, просто за да учат и въобще не се замислят какво ще работят след това.

# 131
Ако иска да прави кариера като сервитьор, няма нужда да учи. Ако иска друго, може да отдели един месец за безплатен стаж. Лошото е, че много учат, просто за да учат и въобще не се замислят какво ще работят след това.

Пишеш глупости.Студентите с години работят нискоквалифициран труд, докато следват, месеца стаж не е проблема, Бояна говореше за стаж година и повече. 

# 132
Само да вметна, че стажът е голям проблем, дори да е 2 месеца, ако няма кой да те издържа.Защото е лятото, а само през лятото 1 студентка може да изкара свестни пари като сервитьорка.

# 133
  • София

Пишеш глупости.Студентите с години работят нискоквалифициран труд, докато следват, месеца стаж не е проблема, Бояна говореше за стаж година и повече. 

Така е, позволих си такъв стаж, защото родителите ме издържаха. И все пак не съм им коствала повече разходи, отколкото в гимназията, та не мисля, че е непосилно за повечето хора, стига да не се учи в друг град, разбира се.

Друг е въпроса, че само в България и то не във всички специалности можеш едновременно да учиш и да работиш по- сериозно. И пак е за сметка на качеството на образованието, аз повтарях една година.

# 134
Не съм изчела цялата темата.
Че не е лесно не е лесно.
Но и ние като бяхме млади никой не ни беше опънал червеното килимче към хубави и добре платени длъжности и това е така.
Нещата не са се променили кой знае колко от тогава.
Дали ще работя нискоквалифициран труд- правила съм го като студентка, сега незнам, но може би ако ми се наложи и нямам избор.
Относно ученето и работенето и в чужбина го правят масово.
В Англия има ограничения.
2 деца, е вече на по 25 години завършиха Сорбона Пантеон като работеха през цялото време на следването си- едното даже не се беше връщало въобще тук първите 2 години, за да работи през лятната ваканция в Антиб.
Много гледни точки може да има тук.
А и какво значение има аз дали бих работила нискоквалифициран труд- всеки си гледа от неговата камбанария, която е различна.

Общи условия

Активация на акаунт