Бихте ли работили нискоквалифициран труд?

• 24 063
  • 480
  •   1
Отговори
# 105
Може да ви се стори чудно, но и в България не е лесно да започнеш работа в Чистотата. Особено ако не си циганин.  

Това е най-смислената тема днес.Моят мъж е занаятчия и с гордост казва, че е бачкатор с чук и мотор.Има работилница за ковано желязо и стругове.Явно за някои от вас не е квалифициран.Лекарите са ми много неприятни, честно казано.Пожелавам ви да си намерите добра за вас работа! Praynig

Това за мъжа ти - добре. Но лекарите защо? При това отношение се чудя как все още работят. На майсторите се подмазваме, плащаме прескъпо, а лекарите са ни длъжни.

# 106
Ба, подмазва им се някой на майсторите! Член на семейството има фирма за довършителни дейности по жилищни сгради- т.е. от груба мазилка до вид, в който да нанесеш мебелите си. Та съм виждала и чувала как се отнасят с него /инженер по образование е/, да не говорим с майсторите му. Формата "вие" в разговорите, елементарното уважение са присъщи на двама от двадесет клиента.

Същото е и с лекарите. Някои си мислят, че щом платят на лекаря на ръка, той се превръща в техен работник/слуга.

# 107
  • София
Ама какви са тези примери, които ми давате за нискоквалифициран труд? Аз под горното разбирам работа, което може да върши всеки, без да се иска специално обучение, умения и пр. То е ясно, че за всяка работа са важни някакви умения и който го има, е по-добър от другия, но за нискоквалифицираната тези умения не са решаващи, всеки може да я върши горе-долу. В този смисъл недоумявам как може да се броят за нискоквалифицирам труд фаянсаджии, автомонтьори и пр. Вие можете ли сами да си поправяте колата, да си направите банята? Щото аз не мога и си плащам на този, който може. Това не е нискоквалифицирам труд. Но - всеки може да бере плодове, да оправя легла, да чисти. Да, едни по-добре от други, но като цяло това е за мен нискоквалифицирания труд. Другото, което сте дали като примери, може да не изисква някакво висше образование, но иска умения и знания, които повечето хора нямат, така че е нормално да е добре платено. Всички "занаяти" са специфични, не бъркайте степента на образование, изискуема за определена професия, с нивото на квалификация. Според мен са коренно различни неща.

# 108
Ама какви са тези примери, които ми давате за нискоквалифициран труд? Аз под горното разбирам работа, което може да върши всеки, без да се иска специално обучение, умения и пр. То е ясно, че за всяка работа са важни някакви умения и който го има, е по-добър от другия, но за нискоквалифицираната тези умения не са решаващи, всеки може да я върши горе-долу. В този смисъл недоумявам как може да се броят за нискоквалифицирам труд фаянсаджии, автомонтьори и пр. Вие можете ли сами да си поправяте колата, да си направите банята? Щото аз не мога и си плащам на този, който може. Това не е нискоквалифицирам труд. Но - всеки може да бере плодове, да оправя легла, да чисти. Да, едни по-добре от други, но като цяло това е за мен нискоквалифицирания труд. Другото, което сте дали като примери, може да не изисква някакво висше образование, но иска умения и знания, които повечето хора нямат, така че е нормално да е добре платено. Всички "занаяти" са специфични, не бъркайте степента на образование, изискуема за определена професия, с нивото на квалификация. Според мен са коренно различни неща.

Така е. Занаятчийството не е нискоквалифициран труд. И въобще всичко, за което се изисква специфични способности и опит.
За мен нискоквалифициран труд е точно берач на плодове, общ работник, продавачка в магазин - да ме прощават продавач-консултантите  Laughing, чистач

# 109
И аз не разбрах как се стигна до тук. Авторката надали ще почва като автомонтьор.

# 110
  • София
То за всяка работа се изисква някаква квалификация, но ниско квалифицирания труд не изисква години учене и след това години практика. В моята област еднакво ниско квалифициран труд би бил или да съм чистачка или секретарка, или анкетьор в социологическа агенция- и трите не изискват никакво образование след гимназия, почти никаква допълнителна квалификация, специални умения и тн. Не знам защо само физическия труд се брои за такъв с ниска квалификация, като в администрацията или услугите също има много такива позиции. Касиерка в банка, офис на мобилен оператор, кабелна телевизия и тн са точно длъжности, които изискват само да си завършил задължителната за всички по закон образователна степен.

Автомонтьор изисква повече квалификация, да не говорим за част от професиите в строителството.

# 111
В този смисъл недоумявам как може да се броят за нискоквалифицирам труд фаянсаджии, автомонтьори и пр. Вие можете ли сами да си поправяте колата, да си направите банята? Щото аз не мога и си плащам на този, който може. Това не е нискоквалифицирам труд.

Ако има кой да ме научи, аз мога да стана добър фаянсаджия за 3-6 месеца. Лекар, обаче, не мога. Нито архитект или машинен инженер.

Плащам на фаянсаджия, защото не мога да отделя шест месеца от живота си да уча как се слагат плочки, за да поправя единствената си баня веднъж на десет години.

# 112
Обаче добър фаянсаджия не се става нито за три, дори не и за 12 месеца.

# 113

Е, човек трябва да има определена вродена сръчност. Но то и някои берачи на плодове са по-сръчни от други.

Говоря за приемливо ниво, така че да си изкарваш хляба с това.

# 114
  • Kопенхаген
Всеки е ценен със знанията си и уменията си и нито една професия не трябва да се подценява.

Тук в Дания възможностите за работа за чужденците са фирмите за почистване. Дори и на такава работа е трудно да се уредиш.

И аз не разбрах как се стигна до тук. Авторката надали ще почва като автомонтьор.

Трещи сериозно, ако знаех навремето, че това ще се превърне в една високоплатена професия нямаше да уча Маркетинг а щях за запиша ДВГ.

Имате ли примери за хора, които от нискоквалифицирани са се издигнали във висококвалифицирани?

# 115

Е, човек трябва да има определена вродена сръчност. Но то и някои берачи на плодове са по-сръчни от други.

Говоря за приемливо ниво, така че да си изкарваш хляба с това.

След демокрацията всички решиха така. И се появих едни майстори...

# 116
  • София

Имате ли примери за хора, които от нискоквалифицирани са се издигнали във висококвалифицирани?
Естествено, че има, много хора докато следват работят, често в същата област- например, носят кафе в някоя кантора или разнасят вестниците и пощата в някоя банка.

# 117
След демокрацията всички решиха така. И се появих едни майстори...

Просто се вдигна търсенето. Майстори с две леви ръце си имаше и преди обаче.

И за мен тази работа наистина е повече въпрос на сръчност, а не на квалификация.

# 118
  • Kопенхаген

Естествено, че има, много хора докато следват работят, често в същата област- например, носят кафе в някоя кантора или разнасят вестниците и пощата в някоя банка.

Да логично погледнато ако си достатъчно амбициозен и полагаш труд и усилия.
Все си мислех, че издигането на разносвач на поща или хигиенист по стълбицата до изп. директор е легенда.
Да не говорим, че повечето от напускащите студентската скамейка специалисти желаят да седнат направо на мениджърския стол.

# 119

Бойко Борисов - от охрана  става министър председател

Общи условия

Активация на акаунт