Кафене на езиколюбителите - 6

• 19 427
  • 712
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Извърших. Задача: Пребройте клишетата и отговорете на въпроса дали бихте прочели така рецензираната книга.

Скрит текст:
Романът на новия за нашия пазар шведски автор Хокан Несер “…а площад Пикадили не се намира в Кумла” е една еклектична смес от криминална история и историята на едно съзряване. Наративът се развива под формата на преразказ от първо лице на събития, случили се през 60-те години на миналия век в малко провинциално градче. Всяка случка е пречупена през призмата на личното отношение на главния герой към участниците. Макар това по дефиниция да лишава дискурса от обективност, предаваните от протагониста реакции на другите действащи лица разширяват ъгъла, от който читателят гледа на описваните събития. Да се гледа на романа като на криминално произведение е до голяма степен повърхностно, тъй като въпросното събитие служи по-скоро като рамка, в която са намерили мястото си някои по-дълбоки, общочовешки теми, като тази за личното съзряване, израстването на индивида и ритуализираните актове, свързани с този процес на инициация, като например първият полов акт и придобиването на т. нар. вредни навици като тютюнопушене и консумация на прекомерни количества алкохол. Третират се и въпроси като алиенацията в семейството и последиците от нея, които се разкриват едва на финала на романа. Засегнати са също и социалните нагласи в разглеждания период, темата за различността – сексуална и поведенческа, всичко това на фона на емблематични за епохата явления, главно от музикалната сцена.

Ако ви се догади, има и истинска, знаете де.  Mr. Green

догади ми се!

# 121
  • гр. София
Да няма с кого едно наздраве да си кажеш!  Tired

Аз шси капна от специалното буренце тогава...

# 122
  • Ænima/Albuquerque
Не, Пуц, щото не разбирам какво пише.  hahaha

СПОЙЛЕР! И не се шегувам.

Скрит текст:
И да, знам, че ти си го писала. Не, не ти отива. kiss

# 123
  • София
Пуце  Hug
ако ми го беше скицирала, щях да го разбера несравнимо по-лесно. Наздраве!

# 124
  • София
чета темата за тоалетната хартия... Наздраве! за кошчетата! и ССФ!

# 125
Пуц, прочетох текста. Дори го и разбрах.  Mr. Green Много ми е любопитно да прочета истинската. На кого мислиш да я причиняваш?

P. Но ако вместо
Цитат
еклектична смес от криминална история и историята на едно съзряване
беше написала
Цитат
еклектичен микс от криминална история и билдунгсроман
, щях вече да съм в книжарницата.  Mr. Green

P.P. Кирилизаторът на АБВ форуми рулзз.  Mr. Green Със Замунда не мога да се оправя поради липса на регистрация. Иначе, мерси, Саркси. Taka ili inache skoro shte zahvarlia tui shliokavesto jivotno.

P.P.P. Rosey, cheers! A votre sante! A le week-end, bientot me niama.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 00:24 от Nickkie

# 126
  • Казанлък of all places
Пуце, щ'а гръмна. После и себе си.
Така набързо ще се превърнем в мъртви велики писатели.Млък! И наздраве!

# 127
Бе ей! Нъл казах, че е експеримент.  Mr. Green Първата част на матряла е истинската, в блога си е. Четете, книгата е страшно добра, наистина.

Цитат
еклектичен микс от криминална история и билдунгсроман

Е, ся шсе изям, че не съм се сетила.  Crossing Arms

# 128
  • n/a
Добро утро!

ИрПуц, аз чак толкоз литературата не любя, щото да си причиня изчитане на онзи текст.
Успешно преборих до "Романът на новия за нашия пазар шведски автор Хокан Несер
“…а площад Пикадили не се намира в Кумла” е една еклектична смес от криминална история ...
"
но оттам насетне се спотъкнах и край. Т.е. не знам дали бих прочела книгата, но ако това
се случи ще е не благодарение, а въпреки рецензията.

# 129
Дубриутру! Понеже всичко знам, знам и че днес нашата Фея има имен де, щото носи второто най-прекрасно име на света, акординг ту ми. Жива и здрава, Фейче.   bouquet

Пуци, понеже прекарах няколко дни в чудене защо вече не пишете в темата, докато разбера, че вече има нова тема Embarassed, хиляди благодарности за поздрава с огромно закъснение Embarassed Hug

А пък рецензията ти като я прочетох, се притесних за себе си - твърде някак си...нормално ми звучеше всичко в нея, увредила съм се професионално Joy

# 130
Добре, обещавам, че повече няма да правя такива експерименти. Да потретя ли, че има и човешка?  Twisted Evil

Фейче, така е, лесно идват проклетите клишета.  Mr. Green

# 131
Онзи ден се наложи да прочета един доклад на колегите ми, защото те си знаят, че не са внимавали в час по български език Laughing Та се начетох на брандове, десезонизиране и други подобни дивотии Laughing
Но най-готиното беше като стигнах до един пасаж, в  който трябваше да пише за стилизирано слънце, а вместо това пишеше стерилизирано слънце Joy

# 132
# 133
Няма кфо тука, човек се учи, докато е жив, безпросветнице Laughing На моя аналогичен въпрос, зададен с повече патос обаче, нещо като - "кфоооо?", с лек фалцет към края, ми беше обяснено, че това си е напълно политкоректна дума, която означава да направиш така, че дадената дейност да не се влияе от сезоните. Например, туризмът в Испания е подчертано сезонен - хората ходят там предимно през лятото, пък испанците искат да ходят през цялата година, тоест - да го десезонизират. Айде, дай пет и черпи една бира, че те просветих Mr. Green

# 134
Бамааму, на, жива и здрава да си.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт