Първокласници - набор 2005 г. - Тема 10

• 30 863
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • нейде там, където ....
Като ви четях вчера, се бях притеснила как е минал първият истински учебен ден. Освен, че градината никога не е била място, на което се ходи с желание, сме и от малките първокласници - набор 2006. Моите притеснения са били в пъти повече, от тези на ученика, което е добре. Даже има първото браво в тетрадката. Нямаха домашни. На занималня ще тръгне от другия месец.

# 256
Не ходи на занималня моят Сашко. Пише домашните в къщи и той с много подканяне.
Той може да 4ете леки неща: надписи, заглавия на книги и статии ... бебешките книжки на брат си с малко текст.
Аз забелязвам оба4е, 4е няма търпение към стати4ни занимания и не иска да 4ете книга и да се нау4и да разира про4етения текст (все пак не е въпроса само д апро4ита думите , а да разбира съдържанието като цяло ... ). Предпо4ита игрите и динами4ните занимания и се 4удих дали да не настоявам да стои да се у4и да се концентрира пове4е   Peace
ще има скоро първа родителска среща и ще попитам там .

Универсален отовор няма. Сама си прецени, познаваш детето си най-добре. Според мен, силното наблягане над това да се чете, може да има обратен ефект.

# 257
...
Муци - карта се вади когато детето е навършило 7г нали? не просто когато  стане първи клас?
Какво всъщност е нужно? Вчера на род. среща нищо не казаха за лични карти, никой и не попита.... на всички ли вадят?

Карта за гр.транспорт(ако е необходима) се вади при навършване на 7 години.
За нея е необходимо Ученическа лична карта(може и бележник за по-големите) - подписана и подпечатана. С нея се доказва, че детето действително е ученик. Необходима е и снимка, която се сканира и връща, когато се изработва пластиката на картата за гр.транспорт.

Не е задължително да си вадите Ученическа лична карта, ако не ви е необходима.
Има училища в които достъпът става с такава карта.
Ако ще се явяват на някакви състезания през годината, също е добре да имате такава.

# 258
Здравейте,
ето моя първи (телефонен) разговор от вчера:
аз (с треперещ глас): Как си, маайчее?
тя (с драматична извивка в последните гласни, стил Дисни ченъл): ЗлееЕ!
аз (със сърцебиене като за 6 валериана): Защоо, какво става????
тя (приревавайки): Загубих си едната панделка на обувката!!!!

Та така. Различни неща ни вълнуват.

Теа като цяло е леко разочарована. Думите й бяха - "Защо две години писахме в градината ченгелчета, букви и думи, а сега пак започваме всичко отначало?" И аз това се питам. Като си спомня как сме писали по 6 страници букви събота и неделя за домашно. Скучно й е малко. За английския беше направо втрещена - "пита ни как се казваме, след което цял час рисувахме ябълки" Mr. Green

За пари - събраха засега по 20 лв за допълнителни помагала. Другите неща сигурно ще ги кажат на родителската.

В стола й е харесало. Доколкото разбрах, хранят се на смени. Имало две помещения, в едното се хранели само първи клас, трябвало да приключат за 15 минути обаче. Тя се е нахранила де, което е постижение за нея, като знам как блее иначе по един час над една супа.

По Hаppy House на Оксфорд Теа учи миналата година на частни уроци, беше й много забавно. И досега си пее песничките.

# 259
  • Mediterraneo

Теа като цяло е леко разочарована. Думите й бяха - "Защо две години писахме в градината ченгелчета, букви и думи, а сега пак започваме всичко отначало?" И аз това се питам. Като си спомня как сме писали по 6 страници букви събота и неделя за домашно. Скучно й е малко.

Същата работа, но се оказа, че има деца, които в предучилищната не са имали никакви учебни занятия от този род. С тези различни програми разбиват изобщо представата за добре свършена работа на всеки начален учител, гаранция  Confused Едните едва успяват да наредят ченгелчетата и чертичките, другите, които са писали такива цяла година, ги нашляпват за отрицателно време и започват да скучаят...

# 260
Тарталета аз затова го записах в монтесори у4илище по новата система - 1-3 клас са смесени и заниманията са на групи4ки по това, което им е интересно. Ако ги знае 4енгел4етата и му е ску4но то не ги прави ... прави да ре4ем нещо друго и понеже има и по-големки деца от 2 и 3 ти клас все си намира по даден предмет мястото в група която му пасва. за сега го намирам ок. да видим как ще върви нататък.
Ако не ми харесва ще го преместя в нормално у-ще.

# 261
Тарталета аз затова го записах в монтесори у4илище по новата система - 1-3 клас са смесени и заниманията са на групи4ки по това, което им е интересно. Ако ги знае 4енгел4етата и му е ску4но то не ги прави ... прави да ре4ем нещо друго и понеже има и по-големки деца от 2 и 3 ти клас все си намира по даден предмет мястото в група която му пасва. за сега го намирам ок. да видим как ще върви нататък.
Ако не ми харесва ще го преместя в нормално у-ще.
Хубава е системата Монтесори, но не знам един ден как ще намерим университет Монтесори ш съпруг/съпруга Монтесори  Mr. Green
Имайте предвид, че учителките също не познават децата и са длъжни да проверят кой на какво ниво е. Дайте им малко време да опознаят децата и съм сигурна, че те самите ще измислят как да организират учебния процес, така че да е интересно за напреднали и не толкова напреднали. 

# 262
  • През девет земи в десета
Днес станахме по-рано от вчера, явно половин час не ни е достатъчен да се оправим Crazy и съответно бяхме от първите пристигнали в училище.
От другата седмица батко ѝ ще я води.
Днес сутринта пак имаше плачещи дечица. Хем всичките са ходили на детска градина или предучилищна newsm78 Аз мислех, че моята щерка е възможно да ми направи подобен проблем, понеже е по-малка и е гледана само у дома, обаче не би. Явно повечето деца в къщи си оказват влияние Laughing

Вчера решихме да съберем по 50лв. Като 35лв. ще са за учебник по английски и помагала, останалите да купим едни колонки, устройство за безжичен интернет и останалите за празници ако се наложи.
При нас не се плаща за лекар и охрана, училището поема тези разходи. Стаята е с ламинат, чисто нови чинове и дъски, пердета, щори и климатик. Няма какво да се прави по нея. Всяко дете си има отзад рафтче за гуменките и нещата по изобразително изкуство. За тоалетната още вчера споделих, че съм очарована.

# 263
  • Бургас
Дъщеря ми беше много въодушевена,но и малко разочарована-малко учели.Тя иска мноооого да учат.
Седяла до едно момченце,което много ревяло-все му вземали нещата.Тя му ги подавала и той бил много учуден че момиче му помага.Баща и вика:Ще го защитаваш и ще му помагаш,а тя:Аааа,това не е моя работа!Аз не му знам нещата! Flutter

# 264
pachikrak не те разбрах. това е основно у-ще до 4 ти калс. Държавно признато. Покриват материала на другите у-ща само у4ат по-разли4но. След 4 ти клас си продължават в някое от у-щата, което си изберем ... 

# 265
И нашите са ги разместили - момче до момиче, за да не разговарят, освен това и по височина. Така моята от първия чин се е озовала на последния, защото е височка. На момчето до нея даже не си е направила труда да му запомни името.

# 266
pachikrak не те разбрах. това е основно у-ще до 4 ти калс. Държавно признато. Покриват материала на другите у-ща само у4ат по-разли4но. След 4 ти клас си продължават в някое от у-щата, което си изберем ... 

Нищо лично, опитах се да се пошегувам, стана ми странно, че някои родители имат очаквания още от първия ден.
А за системата Монтесори - знам, че е световно призната, дори в Холандия това е държавната образователна система, а другите са изключения (поне до колкото съм информирана). Но в българската образователна и хм... житейска система не знам до колко дава резултат подобна свобода.
Но да не обръщаме темата на "Монтесори", ще се информирам по-подробно и ще коментирам в съответната тема.

# 267
  • София
И моята дъщеря засега с желание ходи на училище.Сутрин става като войник,измива се,оправя се и закусва.Досега беше невъзможно да закусва веднага след ставането.
След обед като я взех беше прегладняла,все едно я взимам от детска градина.Днес сме заредени със сандвичи,кроасан,банан и солети.Снощи докато ги подреждах си мислех детето на училище ли отива или на екскурзия . Laughing
Дано обаче ентусиазмът и се запази.Днес занесохме раницата с всичко необходимо в училище+екипа по физическо и там ще остане.Няма да казвам колко тежеше.Докато я водех на училище бях само за снимка...дете,дамска чанта,раница+торба по физическо,да се чудиш да се смееш ли да плачеш ли.
И да се похваля снощи в рамките на 10-15 минути се научи да си връзва гуменките и само вървеше и нареждаше "Дайте ми да връзвам нещо".
Да видим днешният ден как ще е минал.

# 268
  • София
...
Муци - карта се вади когато детето е навършило 7г нали? не просто когато  стане първи клас?
Какво всъщност е нужно? Вчера на род. среща нищо не казаха за лични карти, никой и не попита.... на всички ли вадят?

Карта за гр.транспорт(ако е необходима) се вади при навършване на 7 години.
За нея е необходимо Ученическа лична карта(може и бележник за по-големите) - подписана и подпечатана. С нея се доказва, че детето действително е ученик. Необходима е и снимка, която се сканира и връща, когато се изработва пластиката на картата за гр.транспорт.

Не е задължително да си вадите Ученическа лична карта, ако не ви е необходима.
Има училища в които достъпът става с такава карта.
Ако ще се явяват на някакви състезания през годината, също е добре да имате такава.

Абсолютно вярно. Само да допълня, че освен снимката в ученическата карта има информация за адреса на детето, името на родителя и телефон за връзка, както и кръвната група и разбира се училището. Лично според мен е добре да има такава карта.
Не дай боже и не че са сами навън, но всичко може да се случи. Картата струва 23 ст. Peace

# 269
Обажда ми се ученикът преди малко от стола-храната била гадна Rolling Eyes Супата ставала, но имало някакви картофи, които имали вкус на нещо друго-на какво, не разбрах. Вчера му бях направила сандвичи+банан и като си го взех към 4 часа беше гладен. Ще го пробвам до края на седмицата със стола, но ако не му харесва не знам как ще се справим със сандвичите. Тази безплатна закуска, която имат сутринта, по думите на детето била като курабия. 

Общи условия

Активация на акаунт