СЕПТЕМВРИйско слънце грее, мама бебенце люлее.

• 31 654
  • 751
  •   1
Отговори
# 180
Някой знае ли как са мама Велвиамо и бебче?

# 181
Добро утро!
Моля ви за съвет! От 4 часа сутринта съм с контракции на 4, 5, 7 мин. и така за около 3/4 часа. От 1.30 са на 4/5 мин. Според вас трябжа ли да тръгвам към болницата? Вчера бях там за да ме прегледат, заради кафеникавото течение и ми казаха да отивам когато станат на 4 мин и когатао са достатъчно силни. Проблема е че не знам колко силни трябва да са

# 182
  • София
Добро утро!
Моля ви за съвет! От 4 часа сутринта съм с контракции на 4, 5, 7 мин. и така за около 3/4 часа. От 1.30 са на 4/5 мин. Според вас трябжа ли да тръгвам към болницата? Вчера бях там за да ме прегледат, заради кафеникавото течение и ми казаха да отивам когато станат на 4 мин и когатао са достатъчно силни. Проблема е че не знам колко силни трябва да са
Според мен вземи си един душ оправи се и право към болницата. Стискам палчета за раждане по толински Heart Eyes

# 183
Някой знае ли как са мама Велвиамо и бебче?
  ами някой беше казал че ще стоят в болница поне 5 дни а тя (ппогледнах)от 13 не  е писала..Дано да се включи скоро с добри новини newsm17
alexissss Късмет мила!Аз не мога да ти дам съвет но предполагам че трябва да направиш това което ще те накара да си по спокойна и сигурна Hug
Честиот на мамите с бебенца от вчера и от днес-да са живи и здрави и много да ги радват  bouquet
Августа Като почнеш с ЕБХ споделяй впечетления,много ми е интересно!Аз по думите на майка ми съм отгледана по този начин без  тогава да е имало специален термин за това .Не ме е повивала била съм само по голо дупе и гащички още от 1 седмица.Според нея така страшно много си е улеснила живота,а и аз не съм имала никакви проблеми.Мисля и аз да пробвам,но не съм голяма оптимиска Thinking

# 184
  • Пазарджик
Цитат на danaya80 от 16.09.2012
Цитат
Към ЛЛЛ:
Благодаря за бързия отговор!В момента сме на режим през 3 часа ,като последното хранене е в 12 часа вечерта,а първото в 6 сутринта.След всяко хранене се цедя и уж спирам ,когато спре да пуска кърма,но пак нещо не се получава.Пробвах и варианта бебо да е на гърдата и повече минутки,но се размърква.Преди 2 дни ме заболяха и зърната.Имам чувството,че и гърдите започват да ме наболяват.Явно бебо не ги захапва както трябва.
Все се притеснявам  кърмата ми да не остане в оскъдно количество.Нормално ли е да не усещам напрежение в гърдите?
С голямо удоволствие ми се иска да обсъдим и методи за дохранване, които стимулират производството на кърма
Нещо друго също силно ме притеснява бебо не иска да ака .Прави го на няколко дни веднъж-два.

Здравей, danaya80!

Доколкото успявам да сметна имате около 7 хранения на денонощие. Това може да е недостатъчно за авекватно стимулиране на гърдите. Какво мислиш за идеята, да слагаш бебето на гърда и между някои хранения - не с цел да се храни, а по-скоро за успокоение, за задоволяване на сукателния рефлекс? Например, ако успееш да го слагаш още 3 пъти между храненията, това може да даде една доста добра допълнителна стимулация - общо ще станат 10 кърмения за денонощие, което е значително по-добре.

Когато с изцеждане се цели стимулация на гърдите, е добре изцеждането да продължи поне 5 минути още, след като е спряла да тече кърма - т.е. един вид още 5 мин на празен ход.

Казваш, че си започнала да усещаш болка в зърната и гърдите и се чудиш, дали засукването е правилно. Много добре си се ориентирала, че тези усещания най-често са причинени от недостатъчно добро засукване. Има някои неща, които могат да се направят за подобряване на засукването. За доброто засукване е важно освен устичката да е достатъчно широко отворена, също и главичката да е извита леко назад, така че когато бебето поема зърното, то да отиде навътре и нагоре към небцето (т.е. зърното да сочи нослето). Това може да се постигне например ако тялото на бебето се придърпа възможно най-близко към майката.

Това е клипче, в което много добре се обяснява и показва правилното засукване - около минута 1:20 се показва недобро засукване, когато зърното е поето по-плитко и попада в твърдата зона на небцето, след това около минута 2:00 се показва правилното засукване - вижда се как главата на бебето е доста наклонена назад, зърното сочи нослето и бебето поема повече от долната част на гърдата, а зърното попада в комфортната зона, където небцето е меко и зърното не се травмира при притискането:
Скрит текст:

Като превенция е добре да се знае, че честото миене и използването на сапун, може значително да спомогне изсушаването, а от там и раздразняването и разраняването на нежната кожа на зърната. Добрата хигиена е важна, но и ежедневния душ с вода е достътчен за да се поддържа. Гърдите имат начин да поддържат относително стерилна среда - на ареолата има пори, които секретират антибактериална течност, която също поддържа и елстичността на кожата - така гърдите сами осигуряват чистота. Също при разранени зърна помага да се намажат с кърма (тъй като тя е антибактериална и съдържа вещества, които спомагат за по-бързото оздравяване на кожата) и да се оставят да изсъхнат на въздух. Изобщо честите въздушните бани също подпомагат по-бързото оздравяване.

Има една система за дохранване на гърда, при която докато бебето суче на гърда, получава от една тръбичка добавка. Единият край на тръбичката е залепена на гърдата (а може и да не е захваната, а просто леко да се промуши в устата на бебето покрай зърното), а другият край е потопен в шише с добавка. Вакумът, който създава бебето при сукане, придвижва добавката по тръбичката и по този начин бебето получава допълнително мляко, като в същото време сучейки стимулира гърдата.

Има такава система, която може да се закупи. За съжаление мисля, че в България все още няма постоянен внос, а само по поръчка, но може да се открие в чуждите сайтове за онлайн пазаруване. Тъй като системата е много проста, някои майки решават да опитат сами да си я направят. За целта е необходима сонда за хранене на бебе (може да се попита в неонатологично отделение или в санитарна аптека) - не трябва да е много широка и едно шише с биберон, евентуално с разширена дупка, за да може да се промуши сондичката (възможно е и от чаша, в която е потопена сондата, но биберонът я придържа добре и може да е по-удобно). В това клипче може да видиш как се поставя системата за дохранване на гърда.

За изхождането - много бебета, които получават като добавка изкуствено мляко, имат проблеми с изхождането. Може би е добре да обсъдиш това с педиатъра на детето и евентуално той да препоръча какво може да се направи в тази ситуация.

Ако имаш някакви въпроси или коментари, насеща съм  Wink

# 185
alexissss според мен си чакай още. Трябва да са регулярни и да намалява интервала между тях. Ние с теб снощи по едно и също време са ни хванали. От 1,30 до 5,30ч ми бяха такива и после спряха. Поспах си и така, сега нищо ми няма. И така съм от петък всяка вечер. Само предходната поспах. Тапата ми падна първите нощи още. Поне с докторът сме на едно мнение - ще чакаме спонтанна родова дейност до датата на секциото която сме си набелязали. Всеки ден вътре е спечелен за бебчо. И така до днес сме с 5 дни спечелени. Не че на моменти не ми идва просто да бръкна и да го извадя от там.

# 186
Не че на моменти не ми идва просто да бръкна и да го извадя от там.

hahaha Пробвай Simple Smile

Голяма скука, ей... направо се чудя какво да подхвана  Rolling Eyes Наострих всички моливи на детето и сега си имам една голяма пришка на средния пръст  #Crazy

# 187
  • където мечтите се сбъдват

Голяма скука, ей... направо се чудя какво да подхвана  Rolling Eyes
Aз пък имам толкова работа,но не мога да отлепя от дивана.Вече трета нощ съм с безсъние и през деня съм като парцал Tired Вместо да събирам сили за раждането,аз ставам все по-изморена.Ако и тази нощ не заспя,не знам просто  Close
Днес ми излязоха и последните кръвни изследвания преди раждането.Мисля,че всичко е наред.
Следобед съм на лекция за обезболяването.Това ще ми е последната или евентуално предпоследната лекция преди раждането.

# 188
  • София
Добро утро и от нас, мили момичета!

Като чета бурен нощен живот ги чака всичките мъничета-  все посред нощите напират да излизат, както и нашия юнак, де  Laughing Няма лошо, дано после да оставят майките си да почиват повечко  Hug

ЧЕСТИТИ БЕБЧЕТА НА ВСИЧКИ НОВИ МАЙЧИЦИ! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ, МНОГО ЩАСТЛИВИ И С КЪСМЕТ В ЖИВОТА!

Моля за съвет майчетата, които вече имат опит с разходките навън. Моля да споделите как/с какво обличате бебоците. Днес съм решила вече твърдо да направим сефтето, но съм в огромна чуденка. Хич не го обичам този преходен сезон. Аз за себе си не знам какво да си облека, така че да ми е добре, а за бебока.... ooooh! Все имам чувството, че ще го навлека повече. Само да вметна, че се каним за разходка в топлата част на деня - към 14-15 ч.

Момичета, да ви кажа честно за мен най-голямото предизвикателство с второто ни дете си остава... първото ни дете.... Много се надявам скоро да мога да се похваля, че са се наредили добре нещата в тази област, но като си говоря с приятелки, които вече са минали по този път - няма да е лесно и да е много скоро.... Няма ден, в който да не плача къде от яд, къде от безпомощност, къде от мъка, че съм била по-рязка и груба с нашата кака. А тя е толкова мило и добро дете.... Явно хормоните ми доста повече бушуват след раждането - особено лабилна се чувствам... и лесно ми избива баланса. Добре, че мъжът ми се намесва в тези моменти.... Изплаках си мъката ми  Embarassed

А майчиците с първо детенце - отдавайте цялото си внимание и обич на бебоците, че после и да искате...с второто няма да е същото (колкото и да не го харесвам този израз)  Hug

Стискам палци на всички, които са стегнали чантите за болниците и чакаме още добри вести

# 189
Честито на мама d_cvetanovа  Hug
Да са жви и здрави, да растат големи и бързо да се прибарат вкъщи  Hug

Ева ... аз давам биба ... давам и чайче на ХИП ... много го харесва малкия  Heart Eyes

Малкия на Велвиамо е още в болницата   Tired ... вчера се чух с нея.
Стиснете по едни палци скоро да се приберат вкъщи и мама вече да няма такива тревоги  Praynig

# 190
Стефи и аз съм като теб. По цяла нощ се въртя и ослушвам за контракции, мисля си глупости и не мога да заспа. Като изпратя сутринта каката на училище си лягам и до 12 спа,сънувам пак глупости. Много се сдухвам. Стефи къде си на лекция искам и аз да дойда.

# 191
[Не че на моменти не ми идва просто да бръкна и да го извадя от там. [/color]

Вярвам ти, на мен ми е така вече 2 седмица та чак ми става съвестно  ooooh!
Lucky* няма скука, имам да чистя, а ме мързииии  Embarassed Embarassed Два дена се мотам около печката, докато я изчистя. То бива мързел, ама мойто си е класически мързел  hahaha
stefanel милата, разбирам те  Hug Аз бях така до преди два дни, не бях спала няколко дни и ходех като тамасъм. Сега и наспана се чувствам така. Вероятно е от бременността.  newsm78 Както се очертават магнитни бури ( те ми влияят и имам адско главоболие) как ще оцеляваме  Rolling Eyes
F.a.t.e. ей, как сте? Появи се значи. Аз имах една дружка по термин, но тя взе, че роди по-рано и ме остави сама на фронта  Crossing Arms Сега се утешавам с твоето бързо раждане  Wink
На Велвиамо стискам палчета да се оправи детенцето  Praynig С нея съм  Praynig
TaniaR облечи бебо като за хладно, но не студено време, но вземи и одеалце.  Peace

# 192
  • където мечтите се сбъдват
Стефи и аз съм като теб. По цяла нощ се въртя и ослушвам за контракции, мисля си глупости и не мога да заспа. Като изпратя сутринта каката на училище си лягам и до 12 спа,сънувам пак глупости. Много се сдухвам. Стефи къде си на лекция искам и аз да дойда.
В Дева Мария от 14.00 ч.Лекцията е за обезболяване при раждане.Аз специално за епидуралната упойка се интересувам.Ако ти се идва ела,поне вече се познаваме  Simple Smile

# 193
Алексис хайде чакаме те с вест раждане по толински.
Велвиамо  Praynig
Лъки аз днес щях да броя колко сме останали ама ти ме изпревари. Благодаря за  статистиката. Невероятна си.
Таня каква е разликата м/у децата. Аз точно от това се притеснявам. Засега още не съм свикнала с бебето че го нося, ама като се роди ще трябва да го приема и напасна в семейството така, че никой да не се чувства ощетен от внимание.

# 194
Една я мързи,друга й се спи,трета се е сдухала..аз вече незнам на коя да кажа че и аз съм така..мен всеки ден различен амин ме хваща- ту се панирам и не спя с дни, ту се разчистя като луда,после ме домързи и цял ден умувам пред лаптопа..искам вече да раждам че откачам(не че после ще ни е по-лесно)

Общи условия

Активация на акаунт