Имат ли българите хранителна култура?

• 76 372
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 545
Аз мога да дам един пример - малкия ми син когато се роди , ве4е бяхме преминали към пълнозърнети продукти изцяло и си намерихме една хлебарница с мног овкусен пълнозърнест хляб - много видове. У нас се употребява доста хляб . Мъжа ми е голям фен. Оби4а хляб. Та той остана с малкото в отпуска родителска и той се занимаваше с прехраната Simple Smile
Сега като ида в хлебарница и купя бретцели и ги раздам на децата и един пълнозърнест хляб, малкия хапва от бретцела и го оставя и пояга да му дам филийка от тъмния хляб. Явно изявено предпо4итание има към пълнозърнестите продукти. При избор винаги посяга към пълнозърнест. Той е на 2,5 г.
Храни се добре , консумират се всякакви храни в къщи без претенции към каквото и да било .
Бонбони и дъвки. Молят ме да им купя, но не изяждат големи коли4ества. Всяко лапва по 1 и най-много да сложи по едно в джоба и я го изяде я го забрави ...

# 1 546
Здравият детски, по-скоро животински инстинкт е много успешно потъпкан от съвременната хранително-вкусова промишленост и култура. Против тъпченето съм, макар че се усещах как на моменти се поддавах на приказките на бабите  "виж, детето е слабичко, боледува, трябва да му настояваш да яде повече".
Не се поддавам на такива приказки  #Cussing out. Има достатъчно "хубави" според бабите деца, 35 кила в първи клас, с астма например. И полудавам като гледам как баба ми е на върха на щастието, тъпчейки детето ми с вафли. Но как да обясня на 82годишен човек, че децата не стават по-здрави с ядене на вафли.  ooooh! По нейно време наистина децата може да са боледували от недохранване, но днес едва ли.

# 1 547
  • София
 crazy chick, примерът с пържените картофи го дадох по спомен от статията, която четох. Експериментите са правени преди доста години, и в менюто имаше и други, считани в момента за "нездравословни" храни.
 Естествено, че за предпочитане са варени картофи.

# 1 548
crazy chick, примерът с пържените картофи го дадох по спомен от статията, която четох. Експериментите са правени преди доста години, и в менюто имаше и други, считани в момента за "нездравословни" храни

Да, да, аз разбрах. Исках само да кажа, че децата нямат понятие от здравословна/нездравословна храна. Те посягат на база "вкусно ми е на езика", "вкусно ми е на очите" или "имам нужда". Подрастващите поначало се хвърлят на пържени картофи, защото те са ярък представител на топлата солена храна. Също като мекиците, бухтите и прочее. Почти няма дете, което да не обича едно от изброените. Тялото не се стреми към конкретния артикул "пържен картоф", а към неговия вкус, към ефекта на засищане или евентуално към нещо, което се съдържа в картофите. Затова и казах, че е грешка да се спазват едно към едно желанията на децата (и аз имам роднина, който отрасна с пържени картофи, понеже друго не яде) - трябва да бъдат зачетени, разбира се, но не дословно и трябва да им се намери здравословна алтернатива.

# 1 549
  • гр. София
И едно въпросче към Зимна Роза - ядеш ли тофу, соево мляко, печена соя др. такива?

Не, не консумирам соеви продукти. Преди време го правех по време на постите, а и след края им. Вкусни ми бяха, но установих, че от тях се изривам по много гаден начин. Излизаха ми плътни дебелокожи пъпки по целия гръб, раменете и лицето, които поне по 3 месеца не можех да излекувам с нищо. Откакто спрях соевите продукти такъв проблем не съм имала.

# 1 550
Ако искам да разбера какво харесва детето, ще предложа максимално разнообразие, но все пак пречупено през моите разбирания за здравословно. Така че избор между пържени картофи и вафли няма да дам, що за малоумен експеримент?
crazy chick,
защо пък сметаната я сложи при лошите десерти? Просто ми е любопитно, защото за мен това е възможно най-добър избор за крем, предназначен за деца. Въобще сметана у дома се употребява доста щедро, не само в десерти и винаги съм смятала, че правя нещо добро за всички като я включвам в менюто.

# 1 551
Не го разбирам този феномен - пържени картофи. Аз не обичам, мързелива съм и никога не съм правила в къщи.

# 1 552
crazy chick,
защо пък сметаната я сложи при лошите десерти? Просто ми е любопитно, защото за мен това е възможно най-добър избор за крем, предназначен за деца

Аз сметана използвам само за овкусяване на дадени ястия, но сладкарска не потребявам по никакъв повод. Някак е мазна, тежка, сладка, плюс това прекалено изкуствена. Мое мнение  Simple Smile

# 1 553
Не го разбирам този феномен - пържени картофи. Аз не обичам, мързелива съм и никога не съм правила в къщи.
Знаеш ли колко бързо ги правя, в една голяма тенджера, на силен котлон, бързо стават  Laughing

Растителна сметана и аз не употребявам, само животинска. Растителната е само маргарин и подсладители, на които аз не съм почитател.  Peace

# 1 554
Имах предвид заквасената сметана, все пак нали се стремим към здравословното. Сладкарската не е редно въобще да носи името сметана, при положение, че повечето марки на пазара са с растителен произход и изобилстват от Е-та.

# 1 555
Не съм опитвала растителна, но заквасена сметана или масло консумирам почти ежедневно.

# 1 556
Аз съм гладувала 30 дни при Емилова ( чай, плод, мед и 10 д. захранване), обаче прекрасният енергизиращ и разтоварващ ефект беше временен и от тогава не мога много много да ям плодове, особено ябълки.

# 1 557
Аз съм гладувала 30 дни при Емилова ( чай, плод, мед и 10 д. захранване), обаче прекрасният енергизиращ и разтоварващ ефект беше временен и от тогава не мога много много да ям плодове, особено ябълки.
А какъв беше прекрасният ефект? Досега не съм говорила лично с неин пациент и ми е много интересно.

# 1 558
Имах предвид заквасената сметана, все пак нали се стремим към здравословното

Да, нея я ползваме и ние, макар да правя кремове предимно с прясно или кисело мляко, евентуално маскарпоне. Аз говорех за сладкарската обаче по-назад, щото дечицата масово поглъщат сметанови валма под формата на торти, пасти и прочее. Всяка втора рецепта за торта или сладкиш включва кутия течна сметана за разбиване, плюс потресающо за мен количество захар  Simple Smile

# 1 559
Малко съм скептична към теориите за детските вкусове и това как се изграждат. Аз от край време ям почти всичко, а малкото неща, които не обичах в детската градина ( преди това не помня) ги проядох по късно, съвсем доброволно и без натиск. Сестра ми, гледана при същата кухня и хранителни навици, вечно чопли в чинията си, ако една манджа има пет съставки, тя обира максимум една, което винаги ме е влудявало. Ако е мусака ще й махне заливката и ще изяде само картофите. Ако е супа топчета ще прецеди много внимателно само течността и топчетата, нищичко друго. При моето дете (5г) наблюдавам, че любовта към дадено ястие е на периоди, има месеци, в които яде много от определено ястие, и след известно време пък същото го яде неохотно.
По скоро съм склонна да си го обяснявам с характерови особености, темперамент и лични преживявания ( имах колежка, която не яде домати под никаква форма защото някога си в детската градина й изсипали някакво доматено ястие в гърба).
Естествено, вкусовите предпочитания се формират до някаква възраст, макар че пак има изключения. Аз грис ненавиждах от детската градина, но преди година горе долу опитах ( храня се често в стол, и там имаш избор от няколко неща) и се оказа, че всъщност ми харесва, дори правих у дома.

Общи условия

Активация на акаунт