Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 929
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 995
  • Мнения: 6 217
Ма а де, щото не струва 5 лв за 300 гр, значи е изкуствена  Laughing Laughing Маркетингът е голяма работа!

# 1 996
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Да, солта за хранителни цели е или каменна, или морска. Начинът на добиване може да е различен, но това не променя вида сол.
Няма синтетична сол за хранителни цели.
Натриевият хлорид в хималайската сол е 98% приблизително.

# 1 997
  • Мнения: 6 217
И какво тогава и чак толкова безвредното? Добре, съдържа минерали, които помагат за извеждането на солта от организма, но като концентрация дали имат въобще някакво значение за организма?  newsm78 Но нищо, за всеки влак си има пътници.  Peace

# 1 998
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
С хималайската сол ще стане като с ранните години на настъпването на маргарина на пазара - леле, колко е полезен, леле как предпазва сърцето, леле как има вкус на домашно масло... рекламата е голяма работа  Sunglasses Полезните вещества в хималайската сол безспорно ги има, но хайде да не ги увенчават със златен ореол  Laughing

Северина, къде си? Ела кажи какво си прочела на пакета със солта, че място не мога да си намеря от любопитство. Коя точно съставка те е впечатлила?  Rolling Eyes

# 1 999
  • София
  • Мнения: 6 975
Чета я тази тема от самото начало, но сега ще се включа за малко по въпроса с маргарина. Каква била разликата с маслото: маргаринът се произвежда от растителни мазнини, да, които са течни. За да се втвърдят, се хидрогенират, при което се превръщат в транс-изомери, т.нар. трансмазнини. Тази химична форма не се разпознава от организма - природните мазнини са цис-изомери и съответните ензимни, транспортни и др. системи са настроени за такава форма; заради това не се усвоява както останалите растителни мазнини, а затлачва артерии и т.н.
Толкова знам аз Simple Smile и затова не мога да направя никакъв паралел с маслото.

# 2 000
  • Мнения: 278
оле-мале! какво стана Simple Smile
не мога да ти кажа какво пише на пакета. гледах го този пакет преди 4 седмици и ще го погледна пак след 2 месеца ... до тогава ще 4акаш.

уеуе ама у4ени сте бре. и аз къде се бутам сред химици  Twisted Evil
какво наска4ахте  !  

Взимам хималайска сол, защото изобщо не ми е кой-зане колко по-скъпа от вси4ки други видове в супермаркета  Peace
Може да е малко по-скъпа, но 4ак пък такава реакция от ваша страна  newsm78

jam какъв ти е проблема със солта? егати подскоците  ooooh!

# 2 001
  • София
  • Мнения: 12 220
Аз да се включа, редовно ви чета. Хималайска сол си купих 250 гр. - 2.50 лв. Производител Пакистан. Води се - гурме класа, био. Повече нищо не пише. По едра е и  е в цвят розаво - бежава. Има и черна на цвят.   Много по - солена е от обикновената, затова трябва да се внимава с количеството ѝ. Има повече минерали но какви са...?? Никой не можа да ми обясни. Ползвам я.

# 2 002
  • Мнения: 278
лято! благодаря ти за отговора за маргарина. ще си копна твоето мнение и ще проу4а въпроса  Wink

# 2 003
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
не мога да ти кажа какво пише на пакета. гледах го този пакет преди 4 седмици и ще го погледна пак след 2 месеца ... до тогава ще 4акаш.

Добре де, не помниш ли поне едно нещо, което те уплаши (или каквото там чувство у теб е предизвикало) и заради което си си казала, че това е изкуствена сол?  Rolling Eyes
Коя съставка определи като допълнително добавена, като синтетична, като неприсъща на солта...?


ПП: цветът на хималайската сол е розово-червен заради съдържанието на желязо в нея.

# 2 004
  • Мнения: 278
не мога то4но да кажа.
слу4айно погледнах съдържанието на пакета и доколкото помня имаше нещо за избелване и имаше нещо, което да държи солта рехава. В смисъл да не се слепва ... но наистина не помня то4но. Имаше и още няколко неща . Това само като моментно впе4атление ми беше достатъ4но. Не съм знаела, 4е ще разисквам темата месец по-късно  Peace
Когато мога да ти дам пове4е информация , 9е ти дам.

# 2 005
  • Мнения: X
не мога то4но да кажа.
слу4айно погледнах съдържанието на пакета и доколкото помня имаше нещо за избелване и имаше нещо, което да държи солта рехава. В смисъл да не се слепва ... но наистина не помня то4но. Имаше и още няколко неща . Това само като моментно впе4атление ми беше достатъ4но. Не съм знаела, 4е ще разисквам темата месец по-късно  Peace
Когато мога да ти дам пове4е информация , 9е ти дам.
Това не я прави изкуствена, а само добре обработена.    Laughing
Което пак си е минус, спор няма.

# 2 006
  • София
  • Мнения: 6 656
оле-мале! какво стана Simple Smile
...
jam какъв ти е проблема със солта? егати подскоците  ooooh!

стана това, че невежеството ти лъсна с пълна сила. оттам насетне, не вярвам някой да се довери на останалите ти писания по темата "здравословно хранене и хранителна култура".

ще ти кажа какъв ми е проблемът - не е със солта. а е с такива невежи като тебе, които замърсяват упорито и активно виртуалното пространство с глупави и неверни твърдения, и по този начин активно допринасят за общото оглупяване и заблуда. като си пълна невежа по някакъв въпрос, откъде взимаш самочувствие да даваш акъл на останалите??

# 2 007
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Във всичката сол на пазара има антислепващи агенти, като съдържнието им на килограм сол варира от 15 до 20 милиграма според вида им. Това е нормативно регулирано.
Има и доста други вещества, чието количество е нормативно регулирано. Нали никой не мисли, че в пакета сол има само 100% чист натриев хлорид?

Антислепващите агенти са:
- кристални преобразуватели:  
  фероцианиди на калций, калий или натрий,  
  единично или в комбинация  

- покривни агенти:
   калциеви и/или  магнезиеви карбонати, магнезиев оксид, натриев, калциев и магнезиев силикат,  триосновен калциев фосфат, аморфен силиконов диоксид, натриев алуминат
единично или в комбинация

- покривни хидрофобични агенти:  
  алуминий, калций, магнезий, калий или натриеви соли на миристинова, палмитинова и стеаринова киселина,  
  единично или в комбинация  
  

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 12:02 от Зимна роза

# 2 008
  • Мнения: 278
оле-мале! какво стана Simple Smile
...
jam какъв ти е проблема със солта? егати подскоците  ooooh!

стана това, че невежеството ти лъсна с пълна сила. оттам насетне, не вярвам някой да се довери на останалите ти писания по темата "здравословно хранене и хранителна култура".

ще ти кажа какъв ми е проблемът - не е със солта. а е с такива невежи като тебе, които замърсяват упорито и активно виртуалното пространство с глупави и неверни твърдения, и по този начин активно допринасят за общото оглупяване и заблуда. като си пълна невежа по някакъв въпрос, откъде взимаш самочувствие да даваш акъл на останалите??

егати комплексарското писание! Колко ли трябва да си се по4увствала настъпена, за да го напишеш това  ooooh!  Направо ме шашна  . Така да съм те предизвикала някъде??? Но не ми се рови сега да погледна къде. Ника ти ми се струва познат , но не помня някъдеда сме се сблъсквали 4ак пък до толкова   .

А и след последния пост на зимна роза лъсва по-скоро твоя проблем , защото като гледам има доста химия в солта  Crossing Arms

# 2 009
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Северина, думата "химия" не следва да се разглежда единствено в негативен аспект. Химията е навсякъде около нас. Дори кисело зеле да сложиш за зимата, протича един процес, наречен млечно-кисела ферментация, за да стане от свежо зеле - кисело. И тази ферментация е продукт на химични процеси, които настъпват в бидона под въздействието на зелето, водата, солта и останалите неща, които си сложила вътре. И ферментирането на гроздето за ракия или вино също е химичен процес.
Антислепващите агенти в солта са химия, но не са вредна химия. И сапуните, шампоаните и пр. са химия.Нали не се миеш само с вода? И кремовете против бръчки са химия, и слънцезащитните продукти. И адаптираното млако за бебета ако щеш също е преминало химическа обработка за да се получи това, което купуваш в кутията. Лекарствата също са химия, но ги купуваме.
Всичко около нас е химия. Навсякъде протичат химични процеси. И в човешкото тяло непрекъснато протичат химични процеси. 



Общи условия

Активация на акаунт