Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 848
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 2 025
  • Мнения: leet
Сори, тва е все едно да кажеш, че бебешките каши и адаптираното мляко ще те съсипят. По същата технология се приготвят.

Разсъждавам по даденото инфо. Чела съм преди за технологията, останало ми е само като спомен, че не е много читаво. За адаптираните млека си признавам, че идея си нямам.

# 2 026
  • гр. София
  • Мнения: 2 776
За адаптираните млека си признавам, че идея си нямам.

Адаптираните млека са два основни вида: на базата на краве мляко и на базата на соево мляко. Вторите са за случаи, при коите е необходимо да се изключат животинските протеини от храната на бебето или когато бебето е алергично към белтъци на кравето мляко или към лактозата (въглехидрат, намиращ се в кравето мляко).
Производството е сложен химико-технологичен процес, при който обравотката на изходния продукт е много сериозна, за да се наподоби накрая човешката кърма.

# 2 027
  • Мнения: leet
За адаптираните млека си признавам, че идея си нямам.

Адаптираните млека са два основни вида: на базата на краве мляко и на базата на соево мляко. Вторите са за случаи, при коите е необходимо да се изключат животинските протеини от храната на бебето или когато бебето е алергично към белтъци на кравето мляко или към лактозата (въглехидрат, намиращ се в кравето мляко).
Производството е сложен химико-технологичен процес, при който обравотката на изходния продукт е много сериозна, за да се наподоби накрая човешката кърма.

Бтв -  соята има висок процент фитоестрогени, които имитират действието на естрогена в организма, а знаем повечето колко опасен може да е този хормон.

# 2 028
  • гр. София
  • Мнения: 2 776
Да, но се правят бебешки адаптирани млека на основата на соя.

# 2 029
  • София
  • Мнения: 62 595
Ако майката няма кърма, а детето има алергия към белтъка на кравето мляко, може и АМ от соя да му дават, ако няма накъде. Едно време са подквасвали козе мляко за такива бебета.

# 2 030
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Не вервам. Сега ще ходя да търся.
Аз си представям, че се прави нещо като готовото картофено пюре - приготвя се, изсушава се и се разпрашава.

Баща ми е инженер-химик, вчера говорихме по въпроса.

Бебешко мляко и кафе- нищо общо в технологиите на приготвянето. Най-малкото суровините и консистенцията са съвсем различни.

както и да е, аз мисля да се откажа от нес кафето, въпрос на избор.  Simple Smile

# 2 031
  • Мнения: 10
В АМ могат да се добвят и микроводорасли, но това е друга тема.

# 2 032
  • Мнения: 2 285
Има много истини в този списък, но и още толкова неточности и ненужно обобщаване, на които 'гаче ли целта им е истерясване и масово изтрещяване.


СПИСЪК С НАЙ-ОПАСНИТЕ ХРАНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР
 
Продукти, които съдържат трансмазнини

... Кетчупите - че откъде се взеха мазнини в доматеното пюре ?


Храни, пълни с химия

... Хамбургерите и дори салатите в МакДоналдс, дюнерите - каква е тази химия по-точно ?  newsm78


Всички колбаси, шунка, суровопушени колбаси и пр. – те са произведени от генномодифицирана соя - шунката по принцип се прави от свински бут чрез процеса "тумблиране" - месото се "бие" в една машина - "tumbler"

Соковете в пакети и кутии нямат нищо общо с натуралните съставки. Там няма никакви плодове! - купувам сокове в кутии, на които пише "100 % reconstituted juice". Няма как да не са направени от плодове - друг е въпроса какви и как ...

Попадала съм на информацията, че боята в колбасите, от която всички толкова много се плашат, била просто ферментирал ориз. Странно, но факт - когато оризът ферментира се получава наситен червен цвят.  Thinking

Хималайска сол никога няма да си купя.  Crossing Arms Купувам си морска сол, най-обикновена. В хималайската - каквито и минерали да има - солта не може да е основен източник на набавянето им. Едно разнообразно меню с много плодове и зеленчуци е достатъчно, само по себе си. Отделно, изобщо не сме наясно, този район в Пакистан, откъдето се добива солта, с какви отрови би могъл да бъде замърсен.  Whistling

punky90, никога не се готви с минерална вода ! При кипенето хим. и' състав се променя и съответно - качествата и'.  Peace

Последна редакция: нд, 14 окт 2012, 19:04 от Слънчев_лъч

# 2 033
  • гр. София
  • Мнения: 2 776
Голяма част от колбасите и други продукти се оцветявам с червена боя, наречена кохинил. Тя се прави от сушени бръмбари. Използва се и в козметиката. на етикетите е отбелязана като Е 120.

# 2 034
  • Мнения: 8 242
Голяма част от колбасите и други продукти се оцветявам с червена боя, наречена кохинил. Тя се прави от сушени бръмбари. Използва се и в козметиката. на етикетите е отбелязана като Е 120.
Кармин.
Никой няма да напише кохинил на опаковката Simple Smile

И какво като е от бръмбъри?

# 2 035
  • София
  • Мнения: 62 595
По-добре от бръмбари, те поне са живинки... били... преди да ги изсушат и стрият!  Wink

# 2 036
  • гр. София
  • Мнения: 2 776
Не съм писала, че на етикета е обозначено като кохинил, а като Е 120. Както и не съм казала нищо за това, че е от бръмбари  Peace

# 2 037
  • Мнения: 8 242
Не съм писала, че на етикета е обозначено като кохинил, а като Е 120. Както и не съм казала нищо за това, че е от бръмбари  Peace
Писах, че кохинил и кармин е едно и също - защото кармина си го пише отдавна и се знае Simple Smile
А туй кохинил може да хвърли в размисъл сумати хора маса народ с какво пак ни тровят тоз път  Mr. Green

За мазнините в сосовете - използва се олио - вече колко качествено, друг въпрос. И най-вече нишесте (и за майонезата, и за кетчупа).
За дюнерите - химията е в маринатите за месото - за да се окрехкоти и да не се разваля Simple Smile
Шунката - и в нея, и в колбасите соята е най-малкия проблем  Laughing
Соковете в кутиите са правят от концентрирани плодови пюрета + захар и вода... Колкото по-евтин е сока, толкова по-малко плод и повече аромат и боя има Simple Smile

За справка - бебешките пюрета и те подобно - използват се плодови концентрати и зеленчуци на прах + вода + нишесте, за да се достигне "красива" текстура  Crazy

# 2 038
  • Мнения: 224
Ужасих се като прочетох този списък.В нас от години пием нес кафе,аз пия безкофеинно такова.И основно риба и пилешко ядем  ooooh!
А всички марки кетчуп ли са вредни?Ние вземаме Heinz кетчуп и майонеза,че уж били без консерванти и оцветители.

# 2 039
  • София
  • Мнения: 5 921
Не вервам. Сега ще ходя да търся.
Аз си представям, че се прави нещо като готовото картофено пюре - приготвя се, изсушава се и се разпрашава.

Баща ми е инженер-химик, вчера говорихме по въпроса.

Бебешко мляко и кафе- нищо общо в технологиите на приготвянето. Най-малкото суровините и консистенцията са съвсем различни.

както и да е, аз мисля да се откажа от нес кафето, въпрос на избор.  Simple Smile
Е, сега инженер-химиците ли ще си мерим? Laughing


Имах предвид привеждането на продукта в разтворим вид.  Доколкото четох, приготвената напитка се сгъстява, изсушава и разпрашава, гранулира.
За чий им е да белят зърната по химичен път, не разбирам.
Ако някой има линк с инфо, ще ми е интересно да прочета.


Иначе тая цялата работа със списъци на вредности ми прилича на масова психоза.

Общи условия

Активация на акаунт