Имат ли българите хранителна култура?

• 73 850
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 435
  • n/a
Тя, баба ти Пенка, често на тарикат решава да се прави.
Плюс това едва ли може да огрее всички или поне повечето
видове храни - като започнеш от житото, минеш през зайци
и пилета, и свършиш с рибата.

# 436
За фъсътъците- аз не ям, не ги обичам, не купувам. Ако ще и да са полезни.
За останалите ядки- не държа да си ги гледам аз. Нито да си ги бера лично. То и прасетата на кайми не си ги гледат поголовно консумиращите ги.

Тътненето на вегетарианците ми е същото, като тътнежът на ония, според които неяденето на месо, да речем, води до сигурна мъчителна смърт. Въпросът е в тътненето, не в темата му. Иначе по всяка тема може да се комуникира нормално, зависи от тези, дето участват в нея, това бе вече писано. С близки и приятели, които се хранят различно, никога не сме си бивали пречка. До човек е, не до вида на храната му.

Аз имам близки, които пък постят според църковния календар- истински пост, редовен, с години го правят. Не ми пречат изобщо. Ако ги поканя на гости се съобразявам, приготвям нещо за тях, гости са ми. Не ми пречи ни вегетарианец, ни хищник, било то гост или домакин. Пречи ми някой да ми се натрапва с мнение, чул- недочул, разбрал- недоразбрал, обсъждайки и осъждайки моето, без дори да си е направил труда да го проучи. То такъв пречи на всички.

# 437
В България почти няма ферми от този тип, за които ти говориш, Azzy, щото да не забравяме, че частното (и всякакво) селско стопанство за 40-50 години го разградиха успешно.

Иначе разни малки мандри са находка, определено, и аз понякога ги издирвам - но невинаги е удобно и винаги е за сметка на усилия и разходка от страна на потребителя. За плодове и зеленчуци е тип баба Пенка, общо взето няма кой знае какъв вариант.
Био-зеленчуците в магазините са под всякаква критика.

# 438
  • София
Да, де идеята е да има някава легална форма, договорна обвързаност и прочие.
Иначе става като на Женския пазар- наредили хубавите картофи отгоре, после като пожелаеш да си купиш, в торбата се оказват някакви амнайсто качество.

# 439
КАто речете домашно дърво все едно  имате контрол върху околната среда.
Проблемът на фъстъците е, че акумулират много от вредните замърсявания на почвата.
Освен това е мит, че на баба Пенка продукцията е много еко, био и прочие. Масово, вкл. по селата, се използват син камък, торове, пестициди и тем подобни. И дори някой да не го прави, остава проблемът с чистотата на почватаи вадите.
За септичните ями да не отварям дума, понеже и аз имам честта да съм от Варна (не че проблемът е само там). Освен естествения тор в тях заминава и един куп битова химия, която директно си отива в израсналото над земята.

# 440
И Янечек, моля те ако ме поканиш на чай, никога да не ми сервираш билкова отвара  Hug Разликата е доста голяма.  Peace

Няма, имам си слугиня, която карам да си лепи тиксо на слепоочията, за да й се дръпнат очите. Слагаме котлончето със шнур на балкона и тя кляка със специално ветрилце да раздухва парата, после поднася в нефритени чашки без дръжки.

# 441
Тътненето на вегетарианците ми е същото, като тътнежът на ония, според които неяденето на месо, да речем, води до сигурна мъчителна смърт. Въпросът е в тътненето, не в темата му.
Така е, така е. Последните проповедници са тези с мазната диета, има един много симпатичен иначе инструктор, който разказва за нея в разни тв предавания. Интересен е, ама да анатемосва даже морковите, защото имали захарчица и да пие мас със сламка ми идва прекалено, въпреки че обичам мазничкото.

# 442
Няма, имам си слугиня, която карам да си лепи тиксо на слепоочията, за да й се дръпнат очите. Слагаме котлончето със шнур на балкона и тя кляка със специално ветрилце да раздухва парата, после поднася в нефритени чашки без дръжки.

Трябва да си размените гостите с Лудата Мацка. Те ще са възхитени предполагам, пък тя ще си почине малко  Simple Smile

Гледай Tapped
Най-малкото от еко загриженост

Мерси за съвета Кейси, ама аз съм алергична към всичко "еко", особено към пропагандата  Wink А кана си имам, пак мерси  Simple Smile

# 443
КАто речете домашно дърво все едно  имате контрол върху околната среда.
Проблемът на фъстъците е, че акумулират много от вредните замърсявания на почвата.
Освен това е мит, че на баба Пенка продукцията е много еко, био и прочие. Масово, вкл. по селата, се използват син камък, торове, пестициди и тем подобни. И дори някой да не го прави, остава проблемът с чистотата на почватаи вадите.
За септичните ями да не отварям дума, понеже и аз имам честта да съм от Варна (не че проблемът е само там). Освен естествения тор в тях заминава и един куп битова химия, която директно си отива в израсналото над земята.

Дааа ... В крайна сметка избираме по малкото зло, доколкото е възможно и на тази база градим начина си на хранене. Бъдещето не е оптимистично.

# 444

Така е, така е. Последните проповедници са тези с мазната диета, има един много симпатичен иначе инструктор, който разказва за нея в разни тв предавания. Интересен е, ама да анатемосва даже морковите, защото имали захарчица и да пие мас със сламка ми идва прекалено, въпреки че обичам мазничкото.
Да не е онзи Милко, чиято снимка гол и по раница беше плесната в ДиС  Laughing Laughing

# 445
  • Варна
О! Сетих се за универсалното дърво - кайсията.  Mr. Green

# 446
Да, де идеята е да има някава легална форма, договорна обвързаност и прочие.
В Пловдив има.Доколкото знам, и в София....така наречения Хранкооп.
Аз от там цяло лято взимам зеленчуци, сирене, яйца, билки,сега и плодове......

А относно тътненето:с никого не коментирам какво ям.Ако ме попитат, казвам.Иначе, си трая.
Първо, защото не смятам, че е моя работа да казвам кой какво да яде, и второ, не желая и на мен да ми дават акъл.Ако ще се тровя, предпочитам да е по мое собствено желание.    Laughing

# 447
Аз много добре знам какво ядеш, предполагам и другите форумки.

# 448
  • София
А най-тача здравословно хранещи се, захапали цигара. hahaha

# 449
Caffeine  ще го кажа по друг начин .. Ако държиш на здравето и парите си, не би мечтала за разнообразие от бутилирани води. Филмът е сериозен и си заслужава.

Общи условия

Активация на акаунт