Имат ли българите хранителна култура?

• 73 656
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 675
Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.
То не е само българската, нали гледам Джейми Оливър, Майкъл Киарело и прочие светила.... Запържват подправки, запържват агнешкото преди да го пекат във фурната, запържват едно 80% от готвените ястия. Да, викат му "запечатване на месото", ама все същото - запечатват в тиган с мазнина, за мен си е живо запържване.
Да не говорим за Антъни Бордейн Heart Eyes  - яде каквото му падне, пие каквото му падне, пуши и пак хубав и слаб проклетия французин, много стабилен метаболизъм. Виждала съм го да яде по всичките си предавания храна, смятана за изключително нездравословна. Постоянно. Вътрешности, субпродукти, мазно, пържено. Имам слабост към него Simple Smile

Важното е да ти е хубаво, от там идва всичко. Като ям цял живот безвкусни полезности, как ще съм в добро настроение. И аз бях против всякакво запържване, но установих, че така запечатано си е много по-вкусно. И като хапнеш малко и вкусничко, ти става едно хубаво и на стомаха и на душата.
Права си, ключовото е малко, пържено месо 200 гр 2 пъти седмично едва ли да е фатално. Аз съм на принципа малко храна, но качествена, вкусна и засищаща(а всеки сам определя за себе си кое му е вкусно и засищащо). Щото от кило плодове ми застъргва няма да ви казвам как.  Rolling Eyes

# 676
[

Структурата на гъркините и южните италианци не се дължи само на храната. Климата оказва влияние, начина на живот също,  история и тн

Арабски ген най-просто казано..Дошли са от отреща..Wink

# 677
Сещам се едно описание от Гръцкото съкровище - великденската трапеза, след големия пост. Страхотна работа.

# 678
[

Структурата на гъркините и южните италианци не се дължи само на храната. Климата оказва влияние, начина на живот също,  история и тн

Арабски ген най-просто казано..Дошли са от отреща..Wink

Те и от отсреща са идвали, но по-скоро си мисля ( не съм чела нищо по въпроса), че общностите са били много затворени и затова се е затвърдила тази структура. Това са и доста острови, групи изолирани и тн. Начинът на живот в една доста екстремна жега е различен също така.
Гледаш да седнеш , да полегнеш, да подремнеш ..Simple Smile)
Докато у нас например страна на кръстопът... съвсем друга история:)

# 679
  • София
Питам, защото аз съм с таласемия..Ама нямам нищо общо със средиземноморският тип.. newsm78

Моята приятелка има също- прадядо и е грък.
Ти може да нямаш, но може да има някой роднина, който е с такъв произход.
Друга моя приятелка също има, тя е някъде от Петрич, там също в по-разпространено, доколкото разбрах, по същите причини.

Ние бяхме в болница лятото за някаква стомашно-чревна история и там я откриха и се появиха съмнения.
След това я заведох на лекар/и и навсякъде ме разпитваха за родословното дърво, така да се каже и ми обясниха тези неща.

10 c's, това са ми лични наблюдения, аз обичам Средиземноморието и много време прекарвам там все още. Simple Smile
Коментарът ми засяга схващането, че едва ли не се хранят единствено с риба и морски дарове, плюс зелена салата, в което няма нищо вярно.
Рибните ресторанти са на практика най-скъпите и дори на пазара рибата е с цена, която е доста солидна. Simple Smile

# 680
Таласемията е била често заболяване по средиземноморието и особено по разни изолирани островчета, но не съм сигурна, че ниската трътлеста структура ( тип табуретка) се дължи на нея....

# 681
  • София
Таласемията е била често заболяване по средиземноморието и особено по разни изолирани островчета, но не съм сигурна, че ниската трътлеста структура ( тип табуретка) се дължи на нея....

Никъде не съм твърдяла подобно нещо.
Обърка изказванията Simple Smile
Аз също мисля, че климатичните особености си казват думата. Отделно спецификата на кухнята и изобщо начина на живот.

На север са по-високи и по-светли.

# 682
Средиземноморската кухня е  със статут   на световно културно съкровище, даден от ЮНЕСКО,  заради здравословността й и други неща, в пълен противовес на junk храните.
Страните, които включва тази кухня са точно  Испания, Гърция, Мароко и Италия.  

Защо не включва и Малта, която е баш в центъра на Средиземноморието?  newsm78

# 683
Пу, да му приседне на човек четвъртото хранене за деня с тая структура-табуретка:)

Аз си мисля, че баш това не зависи толкова от гените, ама знам ли, по скоро начин на живот.
Имам една съседка- тя и сестра й ( моя възраст горе долу) са скакалци, буквално, дълги и слаби крака, и не само. Майката си е баш пълна леля от нашенски тип.
Имам приятелка южноамериканка, тя си казва, че за тях дупето е важно, и си го гледа, в смисъл не цели слаба и източена структура. А като гледам разните му там Джей Ло, Ким К. и т.н. и те го правят съвсем умишлено. Не говорим за ген.
Ръстът не мисля, че има общо, висок или нисък все може да си табуретка.

# 684
Зимна Роза и джуди, не виждате връзката, защото не ви вълнува химичния състав на храната и преработката и. Оставям на страна, разбира се т. нар. подобрители, които са в пъти повече в бъргера, но количеството захар е същото. Не ми пречи, че ядете по кило праскови (и аз го правя от време на време, защото обожавам плодове, и диня ям и какви ли още не) просто казвам, че за себе си не го намирам за по-здравословно от бъргер.

# 685
Средиземноморската кухня е  със статут   на световно културно съкровище, даден от ЮНЕСКО,  заради здравословността й и други неща, в пълен противовес на junk храните.
Страните, които включва тази кухня са точно  Испания, Гърция, Мароко и Италия.  

Защо не включва и Малта, която е баш в центъра на Средиземноморието?  newsm78

Не знам. Сигурно точно за това, т.к са били кръстопът да имат по-различна кухня.

# 686
Пу, да му приседне на човек четвъртото хранене за деня с тая структура-табуретка:)

Аз си мисля, че баш това не зависи толкова от гените, ама знам ли, по скоро начин на живот.
Имам една съседка- тя и сестра й ( моя възраст горе долу) са скакалци, буквално, дълги и слаби крака, и не само. Майката си е баш пълна леля от нашенски тип.
Имам приятелка южноамериканка, тя си казва, че за тях дупето е важно, и си го гледа, в смисъл не цели слаба и източена структура. А като гледам разните му там Джей Ло, Ким К. и т.н. и те го правят съвсем умишлено. Не говорим за ген.
Ръстът не мисля, че има общо, висок или нисък все може да си табуретка.

И това разбира се.
Т.нар "секретарски задник" ( или беше "офис задник", не помня се отглежда преспокойно за няколко години в офис среда. Плосък, квадратен.. чуден ( няма да си го показвам  Laughing)

# 687
  • Пловдив
Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.
То не е само българската, нали гледам Джейми Оливър, Майкъл Киарело и прочие светила.... Запържват подправки, запържват агнешкото преди да го пекат във фурната, запържват едно 80% от готвените ястия. Да, викат му "запечатване на месото", ама все същото - запечатват в тиган с мазнина, за мен си е живо запържване.
Да не говорим за Антъни Бордейн Heart Eyes  - яде каквото му падне, пие каквото му падне, пуши и пак хубав и слаб проклетия французин, много стабилен метаболизъм. Виждала съм го да яде по всичките си предавания храна, смятана за изключително нездравословна. Постоянно. Вътрешности, субпродукти, мазно, пържено. Имам слабост към него Simple Smile

Важното е да ти е хубаво, от там идва всичко. Като ям цял живот безвкусни полезности, как ще съм в добро настроение. И аз бях против всякакво запържване, но установих, че така запечатано си е много по-вкусно. И като хапнеш малко и вкусничко, ти става едно хубаво и на стомаха и на душата.
Аз не съм много по здравословното Simple Smile Гледам като ям да ми е хубаво Simple Smile И без отявлени боклуци тип кренвирш или боядисан сок в найлонова чашка. Просто давам доказателство в подкрепа на мнението си, че не само българите имам традиция да запържваме голяма част от храната. Hug Peace

# 688
Цитираното от "херба-не-знам си какво" е абсолютна лъжа.
Много зад САЩ сме и много зад не една и две други развити страни. Аз не бих използвала подобни сайтове за свой източник на информация Simple Smile

Мисля че в такива случаи е важно % съотношение, защото е ясно, че ние няма как да минем САЩ или която и да е друга развита държава, те са 300+ милиона, а ние 7.
Само че те се движат около 33-35% средно хора с наднормено тегло. В моменат вървят пак плашещите заглавия, че с тези темпове, до 2030, ще мине 40%.
Според българските статистики, у нас са вече 45-49%. И това ако не е стряскащо...

# 689
  • Пловдив
Цитираното от "херба-не-знам си какво" е абсолютна лъжа.
Много зад САЩ сме и много зад не една и две други развити страни. Аз не бих използвала подобни сайтове за свой източник на информация Simple Smile

Мисля че в такива случаи е важно % съотношение, защото е ясно, че ние няма как да минем САЩ или която и да е друга развита държава, те са 300+ милиона, а ние 7.
Само че те се движат около 33-35% средно хора с наднормено тегло, според българските статистики, у нас са 45-49%. И това ако не е стряскащо.
Ама я да видим как е разпределен този процент по щати Simple Smile Има си свински щати, с много дебелаци и щати, където е прието да се спортува.

Общи условия

Активация на акаунт