Имат ли българите хранителна култура?

• 73 655
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна
Това пържене с масло от грогдови семки никак няма да е евтино. newsm78
Има също оризово и фъстъчено, както и царевично, и рапично - те издържат на пържене. Но най-предпочитани за пържене са слънчогледовото и рапичното.
За страна, която е била най-големият износител на рапица в началото на 20в, сега сме учудващо незапознати с вкуса на рапичното олио.

За всеки, който се интересува от храна.

# 571
Абе, ти не си била толкова отдавна в училище, там не сте ли учили по химия за неустойчивите ненаситените мазнини как като се разделят двойните връзки, после могат да се получат съединения, не дотам подходящи за храна?

# 572
Хубаво де, какво пържите толкова? В нашата кухня подобен процес се налага сигурно пет пъти в годината, хем всеки ден се готви...

# 573
Аз уж за полезно пържа с зехтина, и вчера пекох гювеч при 300 градуса... ooooh!

Как пък ги намери тия 300 градуса. Аз не знам моята печка дали има толкова.  Или това е нова мода - да се пече бързо, че да не избягат витамините. Но да, излезе на мода и зехтина и на - юруш на маслините. Навсякъде зехтин.

# 574
  • Варна
Хубаво де, какво пържите толкова? В нашата кухня подобен процес се налага сигурно пет пъти в годината, хем всеки ден се готви...
Моят грях са пържените картофи. По-скоро сотираните, де. Embarassed

# 575
Умиргам за пържени зелени чушки със зехтин и чесън.. Heart Eyes

# 576
  • София
У нас, покрай детето, нищо не пържим и не запържваме вече. Само палачинки. Mr. Green
И без запръжка става по-вкусно, и мусака, и пълнени чушки, че и бобът.

# 577

Ние запържваме само червен пипер за яхниите 1 път седмично, за секунди обаче, не знам точно каква Т достига. За муската и др. неща на фурна не пържим, но за боб, леща, зелен боб, картофена си слагаме колкото 2 супени лъжици, по-вкусно ни е.
Пържени храни са ни картофки и евентуално нещо пане, но е много рядко, и риба понякога.

# 578
Умиргам за пържени зелени чушки със зехтин и чесън.. Heart Eyes

Точно това сготвих вече. За цялата вакханалия ми отиде една лъжица олио.

# 579
  • гр. София
Пак за прословутото кило праскови е станало дума. Кое му е натъпкването с кило праскови? Това са около 6 броя праскови. За разлика от килото дюнер+кола+пържени картофи. И в двата случая имаме по един килограм храна, обаче еднаквостта се изразява само в тежестта й, нали?

Има филми, направени със скрита камера, как се отглеждат и как се убиват промишлено отглежданите животни.Да, почти апокалиптична картина е....

ЕТО един от тези филми. За който има нерви и сърце. На някой гьонсурат няма да му направи и грам впечатление  Tired
И кадрите НЕ СА изолирани случаи. Масово е така навсякъде по света. Да, ясно е, че месото не расте по дърветата. Но добиването му има огромна цена.
Но всеки си има глава на раменете. Само да не се умилява колко са прелестни агънцата, зайченцата и пр., защото е двулично.
Не визирам никого конкретно, това е обобщение, защото има маса такива хора.

Скрит текст:
Това е добре измислено  Laughing Преди някой да е скокнал - отнася се до ежедневно потребяващите такъв тип храна.

# 580
  • n/a
Писах вече - за пържене ползваме масло и мас. Зависи от нещото, което се готви.
А, и за печене, независимо какво е то, при по-висока температура пак са това мазнините.
Зехтинът е само за сурови ястия - салати.
Другите растителни масла (гроздово, оризово) не харесахме на вкус. Олио не влиза
вкъщи или го прави по твърде редки случаи.

# 581
Само да не се умилява колко са прелестни агънцата, зайченцата и пр., защото е двулично.

Говориш глупости, извини ме. Аз например смятам да се умилявам от зайчетата и хич не ми е двулично после да ги ям. Хищник съм, сори. Мисля, че и родът ми е такъв от около.... я да видим... 200 000 години?

# 582
Аз не пържа, защото ме мързи, а най-вече не обичам миризмата на пържено.
Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.

В моята лична хранителна практика съм изключила почти на 100% готвенето - яхнии, гювечи, сърми, тенджери и тн. Пърженето на картофи, тиквички и подобни неща са абсолютно табу в моята кухня; притогвянето на тестени благини също са ограничени до няколко пъти годишно ( около Коледа, или Великден)

И съм живият пример, че  при един по-скоро ограничен хранителен режим ПАК може да си пълен и да не подскачаш до 4тия етаж.  Защото отговорът на доброто здраве , килограми е в движението, не толкова в храненето. Това е важната култура. Ако си от офиса на дивана , и една чаша вода да изпиеш пак ще е приход, а не разход за организма.

# 583
Аз този филм бях препоръчала, но не дадох трейлър преди, сега го правя:
http://vbox7.com/play:c6b8283c

# 584
  • гр. София
Само да не се умилява колко са прелестни агънцата, зайченцата и пр., защото е двулично.

Говориш глупости, извини ме. Аз например смятам да се умилявам от зайчетата и хич не ми е двулично после да ги ям. Хищник съм, сори. Мисля, че и родът ми е такъв от около.... я да видим... 200 000 години?

Говориш глупости, извини ме.

Няма. Въпрос на гледна точка е.  Laughing
Според мен, ако човек трябва сам да убие животното, което ще яде, повечето хора не биха го направили.

Общи условия

Активация на акаунт