Имат ли българите хранителна култура?

• 73 661
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 585
Да не избягат витамините... JoyМерси на всички за съветите. Simple SmileОриз запържвах.

# 586
Аз не пържа, защото ме мързи, а най-вече не обичам миризмата на пържено. Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.

Преди немалко години една скъпа на сърцето ми съфорумка ме научи да не запържвам, а да запичам - всякаквите зеленчуци за супи и прочее манджи се запичат на дъното на тенджерата/тигана, поръсват се с подправки или брашно, ако е нужно и едва след водата/течността се добавя мазнината. Ароматът е съвсем по-добър и здравословието също е повече. С каймата постъпвам пак така - или я запичам на фурна и раздробявам, или на тиган с малко вода. Не пържа почти нищо, дори палачинките се пекат.

# 587
А ако трябваше сам да си пере чорапите на реката сигурно мнозинството днес щеше да ходи босо.
Още?Simple Smile

# 588
  • гр. София
Клавиатурите ли ще си чешем?  Laughing

# 589
  • Пловдив
Но понеже говорим за българската хранителна култура , не мога да не отбележа, че масово рецептите на българската кухня по кулинарните книги от Чолчева до Звездев започват със запържването на глава лук, запържването на месото преди задушаването, запържването на каймата и тн.
То не е само българската, нали гледам Джейми Оливър, Майкъл Киарело и прочие светила.... Запържват подправки, запържват агнешкото преди да го пекат във фурната, запържват едно 80% от готвените ястия. Да, викат му "запечатване на месото", ама все същото - запечатват в тиган с мазнина, за мен си е живо запържване.
Да не говорим за Антъни Бордейн Heart Eyes  - яде каквото му падне, пие каквото му падне, пуши и пак хубав и слаб проклетия французин, много стабилен метаболизъм. Виждала съм го да яде по всичките си предавания храна, смятана за изключително нездравословна. Постоянно. Вътрешности, субпродукти, мазно, пържено. Имам слабост към него Simple Smile

# 590
Ами 40 страници това правим.
Що за аргумент е това, че ако някой трябвало сам да си заколи пилето, заека или прасето нямало да яде месо?
Какво общо има това със здравословното хранене?

# 591
  • n/a
Слуховете за вредността на пърженето са преувеличени. Според мен.
Ако мазнината е животинска (краве масло, примерно) в какво е проблемът?
Проблемът идва, когато се пържи с растителна, температурно НЕустойчива
мазнина, тя се разпада на вредни съставки.
Ако се притесняваме от премахване на витамини от продуктите поради
пържене, то и при печене от зеленчука така или иначе всичко ще избяга.

# 592
...
Според мен, ако човек трябва сам да убие животното, което ще яде, повечето хора не биха го направили.

Вероятно.
Все пак това се предава от възрастни на деца, нашите като не се е налагало да убиват (като изключим ловците), на нас ще ни е трудно.
Но ако се стигне до това наистина, само 1 поколение е необходимо, за да се върнем години назад и пак да побегнем на лов.

# 593
Какво общо има това със здравословното хранене?

Абсолютно нищо. Това влиза в графата на обсъдените по-назад ню ейдж модни течения.

Колкото до запържването, аз не съм убедена, че е чак толкова ужасно, макар да не пържа. Все пак има десетки традиционни кухни като мексиканската, индийската, китайската, в които яко се пържи. Не са се затрили хората, гледам, за толкоз векове  Mr. Green

# 594
  • гр. София
Темата не е за здравословното хранене само  Wink
За това си има отделна част от форума, но там не чета, та не мога да кажа какво е или не е обсъждано.
Ти лично можеш ли да заколиш телето, което ще ядеш, сама?

# 595
  • Пловдив
Темата не е за здравословното хранене само  Wink
За това си има отделна част от форума, но там не чета, та не мога да кажа какво е или не е обсъждано.
Моя мъж може. Око не му мига. Разфасова и получавам готов продукт за мушкане в тенджера.

# 596

Не съм обмисляла този важен казус досега, но ще го направя обезателно. Ти можеш ли да си отгледаш сама ориза, който ще ядеш? Или да си уловиш пъстървата?

# 597
То това лесно, Янтре, ама я да отгледа кашу или годжи берита, да ви видя тогава как ще се храните здравословно  Laughing

# 598
  • София
ПОмня майка ми като малки реши да прави курбан, защото брат ми се метна от балкона на тригодишна възраст и ща щастие падна на дупе и нищо му нямаше.
Та майка ми взела някакво пиле, заключила го в банята, пригитвила ножове и сатъри и ще извършва жертвоприношението.
Цял ден седя пред банята и рева. накрая на края на работния ден, дойде чичо Ангел от петия етаж и приключи сагата с пилето.
Обаче майка ми оттогава пиле не яде. Горе-долу трийсет години.
Аз по същия начин на едно гостуване в някакви роднини станах свидетел на приготвянето на вечерята под формата на един заек, с който неблагоразумно ме бяха оставили да си играя, заекът ме ухапа жестоко по палеца, още имам белег, след това му резнаха гръцмуля пред очите ми и аз приключих в този момент със заешкото в менюто си.

Иначе и аз споделям мнението на Крейзи за върховенството на Хомо Сапиенс в хранителната верига, въпреки, че животните по-скоро ги обличам, отколкото да се храня с тях, обаче не съм в състояние да наблюдавам такива гледки, а и не мога да убия дори и риба. Веднъж мъжът ми донесе жива в пликче с вода, накарах го да я върне във водоема, от който я беше уловил и да я пусне обратно.
Мисълта ми е, че не е необходимо да се провежда бойно обучение, за да се консумира животински продукт. Или какъвто и да било.

# 599
По-скоро ако останеш на глад, първо ще се научиш да ловуваш, а после ще усвоиш земеделието. Както вече е станало всъщност Simple Smile
А и момчета на 7 щяха да се учат да хвърлят копия и да стрелят с лък, вместо майките им да се чудят къде по-безобидно да канализират ужасната агресия.

Общи условия

Активация на акаунт