Имат ли българите хранителна култура?

• 76 012
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 720
Пасейки тук, гледам отдолу банер - Открийте напитките със захар. Колко бяха модерни напитките без захар - кола лайт, всичко лайт. Да, ама не, не било баш така.

# 721
Пасейки тук, гледам отдолу банер - Открийте напитките със захар. Колко бяха модерни напитките без захар - кола лайт, всичко лайт. Да, ама не, не било баш така.

И на мен това ми се набива от вчера. Само за 83 ст., Евтиния.

Макар че и от тези без захар, се пълнее.

# 722
Благодаря за отговора. Аз знам че има разлика в произхода на храните, но си мисля, че организма ги приема еднакво - захари, като захари, мазнини, като мазнини.

О, не, там е работата, че не ги приема еднакво. Да вземем дори само наситените и ненаситените мазнини. "Нормално" хранещият се по столове и заведения човек ненаситени с дни вижда през крив макарон, като за сметка на това прекалява с наситените. Наситените са основен причинител на сърдечносъдови заболявания:
http://medical.bg/healthcooking/read43.html
http://www.bb-team.org/articles/1556_tipove-maznini
Точно такива има в храните с животински произход. Набавям си достатъчно точно с ядките. Ям и сирене.

# 723
Не съм казала, че се смеят, напротив, взимам си ход дог примерно, и се започват едни речи, колко е вреден, колко опасен, колко животни са били заклани за направата му, как ще ме удебели и ще ми докара умъртвяващ холестерол.

Ами това си е негово мнение, ти си имаш твое, какво лошо има в това?

Нали имаше някакви изследвания, че тези с подсладителите били по-вредно, отколкото ако пиеш умерено такива със захар. И сега яко запълват новата пазарна ниша  Mr. Green

# 724
  • гр. София
Down Under, ЕТО една статия за разликата в различните видове захари.
Защото организмът не приема еднакво и не обработва еднакво различните видове захар.  Peace

Същото е и със солта - и каменната сол е сол, и морската сол пак е сол, но са еднакви само за езика, т.е. солени. Съставът им се различава. Не диаметрално, но се различава. Морската сол например е с естествено съдържание на йод, докато другата трябва да се йодира допълнително.

# 725
Не съм казала, че има нещо лошо, просто питам как се справяте? Защото си е меко казано неприятно, писала съм за отчаяните ми е опити да кача килограм поне.

# 726
Тази тема ме върна назад във времето. Да ви кажа как се хранех аз, брат ми, братовчедите ми и съседчетата като деца. Нямаше нито едно дебело.
За закуска мекици или пържени филии, често банички, боза, кисело или прясно мляко, мед, мармалад, халва и масло намазани на филии.
За обяд лятото винаги салата, някаква постна или пилешка супа, сирене, манджа задължително с месо, пилешко или свинско, десерт бисквитена или друга торта, плод или компот.
Вечерята като обяда. Вафли, шоколади, десертчета, бонбони по всяко време. Газирани напитки също.
Сега ако се храня така, ще стана като четирикрилен гардероб. Само че за деца, които тичат по цял ден а и спортуват за капак си беше в реда на нещата и не дебелеехме.Изводът е, че не храната е проблем а заседналият живот.

# 727
Не съм казала, че се смеят, напротив, взимам си ход дог примерно, и се започват едни речи, колко е вреден, колко опасен, колко животни са били заклани за направата му, как ще ме удебели и ще ми докара умъртвяващ холестерол.
Освен за броя умъртвени животни (за който не знам нищо), за другото хората са прави Simple Smile

# 728
Аз знам за сатурирани и не. Животинските са по-натурални. Говорихме вече за студена пресования зехтин. Той е супер, ако се приема така. Ако обаче решиш да си запържиш нещо, по добре се насочи към по-устойчива мазниина. Аз съм в потрес, че не мога вече да открия масло, без добавки.
Ако ми се дояде пържено бих ползвала мас, но тук не мога да намеря.
Още един мит има - за полезността на морската храна - ами че те повечето рибоци и мекотели (които аз ям с голям кеф) са пълни с живак.

# 729
  • София
Да де.
За всички хранителни групи важи това.
Това се нарича хранителна култура. Информираност какво ядеш, как го ядеш, кога го ядеш.
Другото е двигателна култура. Ама ние пък си я спрягаме към хранителната. Не, че не е важна, но на моменти забелязах и подобни изказвания. Хранителнната култура е без значение- важна е двигателната.
Както и обратното. Няма нужда от двигателна, важна е хранителната.

# 730
  • гр. София
abadonka, добави към някогашното си меню сегашното изобилие от нитрати в салатата, хормони и антибиотици в пилешката супа, както и в месото за манджата, десетките Е-та, заместващи разни съставки, които навремето си бяха естествени, повсеместното тъпкане с модифицирано нишесте на лютениците, пастетите, мармаладите, кренвиршите, салатите тип Кенар, киселите млека, натуралните сокове и пр. О, и в меда често има антибиотици (то затова май почти нямаме износ за ЕС). Замени и маслото с маргарин....
А за движението си го написала и сама.

# 731
Down Under, суперско определение за праскови  Laughing Знаех си, че по някое време ще извадиш сланината, намазана с масло от ръкава!
Като праскова = бургер, защо да му се не види, хората не си правят пречистващите дни с бургери, ами точно с праскови, ябълки и други растящи по дърветата лъжици захар, смесени с трици?

# 732
Говорихме вече за студена пресования зехтин. Той е супер, ако се приема така. Ако обаче решиш да си запържиш нещо, по добре се насочи към по-устойчива мазниина.

Това е друга тема, но няма вече студено пресован зехтин, или не в тези огромни количества, всичко е етикетен трик.
С истинския зехтин, няма проблем да пържиш. Въпросът е, че отдавна истински зехтин по магазините трудно се намира. Това, което се продава като екстра вържин, понякога е една голяма заблуда и смесено с какво ли не. И за това наскоро излезе книга. В Щатите дори гръмна скандал с пробите на екстра вържин зехтините.  Simple Smile

# 733
Аз знам за сатурирани и не. Животинските са по-натурални.

Уверявам те, че мазнините в орехите ми нямат милиграм изкуствена добавка.Но са основно ненаситени, за разлика от тези в пържолата от прасе.  

# 734
Аз знам за сатурирани и не. Животинските са по-натурални.

Уверявам те, че мазнините в орехите ми нямат милиграм изкуствена добавка.Но са основно ненаситени, за разлика от тези в пържолата от прасе.  

Ясно, затова пържолата засища повече.  Laughing Извинете ме.

Общи условия

Активация на акаунт