Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 165
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 24 467
А в баницата традиционно олио никога не слагаме, дори и масло. Не ни е кофти, напротив, така ни харесва.

Това вече ме покърти, баница без масло.

А на мен маслото ми "накъртя". Всичко е въпрос на навици, както отново се вижда. На нас винаги са ни стигали яйца, кисело мляко и сирене. Маслото за какво е? Никога не съм слагала такова. И си се изяжда, даже от гости. Никой не е питал "Що няма масло?". Очевидно даже не личи чак толкоз. Ма на- нямаме човек с киселини у нас.  Laughing Купешки мазни баници не ям. В тях че има масло си личи още от пръв поглед.

Дали им харесва на чужденците е въпрос, който не ми се връзва с темата.
Ето и тук се смесват кое е вкусно, с кое- здравословно. И не разбирам поради що доста хора считат, че здравословната кухня е непременно невкусна. Не е така.

# 91
  • Мнения: 1 310
Дразнещото в тази тема, е че хем обобщава за една цяла нация, хем свири мелодията "Аз съм идеална, другите са маскари".

Може би дефолтът в едно умерено развито общество, на наше време, Е "масата" да хрупа по цял ден и да налита на мазно/солено/пържено. Нездравословно е, грозно е- знаем; спор няма.

Друга част от народа, женската  Wink, пък е непрекъснато на диети, т'ва зелеви чорби, Саут Бийч, Аткинс, Дюкан, разделна и не знам каква си форма на самозолъгване - се цитират като Библията (каква беше статистиката, 90% от диетуващите ли си възхръщаха теглото и отгоре, в средно -срочен план?) С невъоръжено око  се забелязва, всички сме опитали.

Младите майки или се втелясват малките деца да не куснат нещо, което майките сами не са посяли, окосили, смляли и омесили, или откриват институцията "лафка" и децата някакси получават постоянен абонамент за нея. И това знаем.

Хора- разни.

Какво обсъждаме тук, всъщност, и за кой/кои точно обобщаваме?
Не прочетох някой да се изтъква, че се храни идеално. newsm78

Относно диетите си много права. Личен опит имам. Това говори, че в никакъв случай не се храня перфектно. Но се старая. Мен ме мореше доскоро режимът на хранене - цял ден глад, стрес и напрежение, вечер, каквото и здравословно да ям, то си е просто ядене късно вечер. Така си връщам килограми.
Като забременях и си обърнах внимание - нещата стоят по съвсем друг начин.  Peace

А това с лафките и детските кухни е наистина много лошо в днешно време. Peace

# 92
  • n/a
  • Мнения: 3 341
Уф, ама съм и аз, забравих, че всъщност не можем да формираме единно виждане за здравословно хранене. На пазара на диетите битуват такива крайности, че за едни маслото е анти, за други е супер.
Преди дни срещнах препоръка от дерматолог за хранене при хранителна алергия, в която е казано, че масло не бива да се яде, а ако много се наложи - може да се замести с ... маргарин. Тъй де.

# 93
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Каси, изобщо не се изтъквам. Както написах, далеч не се храним със семена и кълнове у дома.  Laughing Просто споделих моето мнение, че всички тези добавки към храната (фиксове и пр.) са напълно излишни и спокойно могат да не се купуват. Не са и здравословни.
А на боба без пръжки какво му е?  Rolling Eyes

# 94
  • Мнения: 5 710
Мъжът ми не е фен на българската кухня, яде, за да не обиди - намира я пикантна и всичко има един вкус - както и румънската и нашата започва винаги със запържване на глава лук, което придава някаква стандартност на ястията ни. Пробвала съм го на какво ли не в първите години на брака ни, но малко неща одобрява за повтаряне. Той е и по-специален, но общо взето това му е feedback-a, спроед мен произхожда от кулинарно много консервативен район в Италия и то район, в който семплостта и качеството на продуктите е издигнат в култ. Имат към 20 типа прошуто крудо от dolce към salato и всяко знаят с какво 'върви'  Rolling Eyes За разлика от юга, който е по-богат откъм съставки, аромати и тн, и там предполагам, че нашата кухня би се харесала много повече. Подобни се разтварят в подобни, както гласи химическия закон:)

Янечек, не разбрах че темата е за крайно бедните хора с 80ст. за храна днес.
Извинявам се, значи за отклонението.

# 95
  • Мнения: 10 679
Никога не съм харесвала диетите, защото те са ограничени времево и винаги човек си връща килограмите след това. Приемам ги, когато много пълен човек трябва да свали бързичко килца. Смятам, че номерът е да се храниш балансирано и това да ти е начин на живот. А не, идва моренце и хайде 2 седмици на вода и въздух... Whistling

# 96
  • Мнения: 86
Дали им харесва на чужденците е въпрос, който не ми се връзва с темата.
Ето и тук се смесват кое е вкусно, с кое- здравословно. И не разбирам поради що доста хора считат, че здравословната кухня е непременно невкусна. Не е така.

Въпросът не е дали им харесва, а как я приемат. Като казваш здравословна какво се има предвид, съпоставено с коя друга кухня, според каква теория и т.н. Това е идеята.

# 97
  • Мнения: 10 679
10'с, едно е да са ти ограничени финансите, друго - да имаш 80 стотинки в портоменцето и да се чудиш какво да сложиш на масата.
Миналата зима си правих разчет - е, оказа се, че за боклуци отива нищожна част от месечните пари за храна, т.е. от един момент няма как да спестиш, без да ти пострада качеството на храната. А най-голяма е сумата за млечни продукти (като тук не включвам разни сиренца), пресни и замразени зеленчуци, месо. Много по-малка за варива, дълготрайни продукти и брашно.

Янечек, някои от хората с по 80 ст. храна на ден, имат по 100тина лева месечни сметки за мобилни телефони. Хайде, без мелодрами, моля..., щото такива случаи, всеки може да даде за пример

# 98
  • Мнения: 5 710
Според мен не е нужно да се съпоставят кухни, защото в съвременността всички сме изложени на едни и същи гадни влияния - junk food- е навред. Класическата наполетанска пица Маргерита например е била 16 см в диаметър , сега излиза от масата.

Движението е важно, спорта, навиците в тази посока да се изграждат

# 99
  • Мнения: 10 547
Каси, изобщо не се изтъквам. Както написах, далеч не се храним със семена и кълнове у дома.  Laughing Просто споделих моето мнение, че всички тези добавки към храната (фиксове и пр.) са напълно излишни и спокойно могат да не се купуват. Не са и здравословни.
А на боба без пръжки какво му е?  Rolling Eyes

Добре, но аз пак казвам, че аспектите на здравословното хранене са два- единият е нарочната консумация на вредни храни и добавки към тях, другата е невъзможността да се консумира качествена храна. Та, културата на хранене не зависи само от това дали майка ми ме е научила да ям кълнове и да не правя запръжки. Мнозина са наясно, че правят компромис с качеството за сметка на цената и съответно количеството. Не е редно, или по-скоро етично, всеки консумиращ боклучлива храна, независимо дали под формата на манджа с фикс Маги или кренвирш от 3,5 килото, да се смята за некултурен.

# 100
  • Мнения: 24 467
Уф, ама съм и аз, забравих, че всъщност не можем да формираме единно виждане за здравословно хранене. На пазара на диетите битуват такива крайности, че за едни маслото е анти, за други е супер.
Преди дни срещнах препоръка от дерматолог за хранене при хранителна алергия, в която е казано, че масло не бива да се яде, а ако много се наложи - може да се замести с ... маргарин. Тъй де.

Зависи от маслото.


По темата аз не обсъждам изобщо диети- временни и концентрирани около ядене на белтъци, на ананас, на мляко и мед или от типа: 10.00 часа нам кво си, 12.00 часа- нам що си.
Когато разсъждавам по темата имам предвид цялостния начин на хранене на човека. За да е здравословен, освен че следва да осигурява на организма необходимите и качествени вещества, от които той се нуждае, този режим следва да го съпътства пожизнено, а не да се мени, съобразно поредното модно списание с "диетата на мис", да има и редовни периоди на прочистване.

Дали им харесва на чужденците е въпрос, който не ми се връзва с темата.
Ето и тук се смесват кое е вкусно, с кое- здравословно. И не разбирам поради що доста хора считат, че здравословната кухня е непременно невкусна. Не е така.

Въпросът не е дали им харесва, а как я приемат. Като казваш здравословна какво се има предвид, съпоставено с коя друга кухня, според каква теория и т.н. Това е идеята.

Какво значи "Как я приемат?" Това е или отговор дали им харесва или някой специално да е сторил анализ на кухнята, която конкретно е посетил.

Аз не съпоставям една кухня с друга. Най- малкото у нас има най- различни. По света- също. Има си определени правила на здравословно хранене, обаче, които еднакво подсигуряват здравето и на българина, и на китаеца, и на канадеца. Анализирайки статистиката за мястото ни в световното здраве стигам до извода, че у нас масово не се справяме добре.
Лично за мен това са намалена до минимум консумация на сол, захар, бели брашна, изключване на алкохол, цигари, месо, 70-80 % прясна необработена храна /плодове, зеленчуци, ядки, семена, кисело мляко и сирене/, неползване на тигани с пържене и замяната му с варене и печене /може, 20 години практикувам, благоря, чувствам се нормално/. Човек е слабо и грешно същество. Нормално е да измаа някоя паста или шоколад, порция пържени картофи или парче баница, стига да не е ката ден.
Пък ако друг разбира друго под "здравослоно"- има това право за себе си.

Движението, въздухът, водата, психическият комфорт- това са други фактори, но темата не е посветена на тях, поради което не ги коментирам.

Горното- да изляза от общия лаф и да списна лично виждане и конкретика.

Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 11:47 от Judy

# 101
  • Мнения: 10
Точно това влязох да напиша.Шепа жито в паничка, залива се със студена водичка, 24 часа стои и става кълнове. Здравословно и евтиничко. А здравословно хранене по принцип няма, за всеки човек е различно.Някой познава ли Аюрведа-индийската система за хранене?

# 102
  • Мнения: 86
Класическата наполетанска пица Маргерита например е била 16 см в диаметър , сега излиза от масата.

Да, аз споделих това с нарастването на порциите (неясно защо) още в началото. В масовите ресторанти порциите са безумни, според мен. Интересно ми беше това за прошутото. И се сетих, че мои познати, които живееха в Италия се оплакваха, че в магазините им 80% от продуктите са за паста (сосове, добавки и т.н.)  Simple Smile (става въпрос за малко градче на север).

# 103
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Мнозина са наясно, че правят компромис с качеството за сметка на цената и съответно количеството. Не е редно, или по-скоро етично, всеки консумиращ боклучлива храна, независимо дали под формата на манджа с фикс Маги или кренвирш от 3,5 килото, да се смята за некултурен.

Според мен повечето хора са наясно, че правят компромис с качеството на храната. Колкото до кренвиршите от 3, 50 килото, никой никого не насилва да ги купува, нали? Личното ми мнение е, че е по-добре да се хапне нормално месо по-рядко пъти в месеца (по-рядко заради цената му в сравнение с кренвиршите), отколкото кренвирши всеки ден/през ден. Т.е. въпрос на умереност, един вид - малко, но сравнително по-добро, отколкото много, но некачествено. Пак личното ми мнение е, че често (казвам "често", а не "винаги"  Peace) въпросът опира и до това, че много хора не са в състояние да си откажат на стомаха.

# 104
  • Мнения: 2 032
Не е редно, или по-скоро етично, всеки консумиращ боклучлива храна, независимо дали под формата на манджа с фикс Маги или кренвирш от 3,5 килото, да се смята за некултурен.

Съгласна съм, и да продължа мисълта - не е лицеприятно да одумваме колежки с какво готвели, или да броим кой за какво дал не-знам-колко-си, докато се хранил само банички от лафката. Стига лирическият герой да не млящи баничките на улицата, на детската площадка, пред лекарския кабинет, в рейса и т.н.

Не ме разбирайте грешно, аз смятам, че хората могат и трябва да се хранятим  по-добре, но когато това се обсъжда на клюкарско-дребнаво ниво, се получава пълна какафония.

Също така, това е една от темите, по които младите майки винаги стават обсесивни "специалистки", и след като преминем споровете за кърменето, за гърнето и за пошляпването, тази -"как се хранят хората, и особено децата!" - става форумски мазилак: една заклеймява маслото, друга се кръсти при мисълта за растителна мазнина, трета проклина готовите храни, и така до безкрай.

Общи условия

Активация на акаунт