Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 118
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 14 651
Поради тази причина не ми и хрумва да пържа мас - ако трябва да си набавя, то изборът ми единствено е от магазина, нямам никакви връзки с хора с прасета. Около мен повечето даже са вегетарианци или поне се правят на такива.
Но когато хората масово са пържели и изобщо са готвели с мас, сърдечно-съдовите заболявания не са били на дневен ред.

# 196
  • Мнения: 12 722


Индийско масло. Може да си направиш от обикновено масло, като го преваряваш някак си. Както преваряват маста за бебета  Laughing
Аз мисля, че всяко нещо си има географското обяснение. А сега някои храни станаха много модерни.
Лидия Ковачева препоръчва сезонни плодове и билки.

# 197
  • Мнения: 23 097
Ооо, поредната тема за култура, духовно извисяване и....здравословна храна. )
Ако имаш достатъчно пари, може и да си позволиш да се храниш здравословно, изискано и духовно...ако нямаш, ядеш хляб с майонеза и кайма от по 3лв.кг.
Не ме интересува другите как, къде, защо се хранят. И колко са възпитани.

А относно маста, тя е изключително чист продукт. Просто има по-специфична миризма и вкус. Но ако е пречистена добре и това не се забелязва.

# 198
  • Мнения: 563
гхи е пречистено масло според индийската и аюрведа кухни. Приготвя се много лесно от обикновено масло, стопява се и се вари на слаб котлон, след това се прецежда и готово.


П.П. Трещерица ме е изпреварила.

# 199
  • Мнения: 405
Относно хрчнителните вериги и научни доклади-да си гледат работата  Simple Smile
Аз знам кое е добре за мен и кое не е.
Например прясното мляко  Sick. Тук, обаче новите научни доклади  Laughing са на мое мнение... *НЕ* на прясното мляко. Дори в момента по фр. телевизия върви една реклама за кис. мляко с Вит. Д, с която искат да кажат, че колкото и млечни продукти да ядете ако не приемате Витамин Д, калция не се задържа в организма....
Та и аз така, прясно мляко купувам само ако ще се вихря в кухнята...

# 200
  • Мнения: 14 651
Абе тези овсени ядки... само аз ли като ги ям, не само изобщо не ме засищат, ами така изгладнявам от тях, че по-добре изобщо да не ги ям. А с прясно мляко - направо немислимо, освен ако не искам да си причиня разстройство на стомаха. Егати комбинацията  Sick
Единият ми син обаче харесва и си прави закуска от овес, кисело мляко, лешници, стафиди и канела. Ама и той след 2 часа пак яде и няма как да не яде.

# 201
  • Мнения: 12 722
Относно хрчнителните вериги и научни доклади-да си гледат работата  Simple Smile
Аз знам кое е добре за мен и кое не е.
Например прясното мляко  Sick. Тук, обаче новите научни доклади  Laughing са на мое мнение... *НЕ* на прясното мляко. Дори в момента по фр. телевизия върви една реклама за кис. мляко с Вит. Д, с която искат да кажат, че колкото и млечни продукти да ядете ако не приемате Витамин Д, калция не се задържа в организма....
Та и аз така, прясно мляко купувам само ако ще се вихря в кухнята...

Тази теория я проучих отдавна и я приветствам. Мразя прясно мляко, децата ми също.  Но аз раснах във времето, когато беше много полезно и ме побъркваха.

# 202
  • Мнения: 13 354
Абе тези овсени ядки... само аз ли като ги ям, не само изобщо не ме засищат, ами така изгладнявам от тях, че по-добре изобщо да не ги ям. А с прясно мляко - направо немислимо, освен ако не искам да си причиня разстройство на стомаха. Егати комбинацията  Sick
Единият ми син обаче харесва и си прави закуска от овес, кисело мляко, лешници, стафиди и канела. Ама и той след 2 часа пак яде и няма как да не яде.
Това закусвам от над 10 години - в 99% от случаите, но считай ме след 2 часа гладна. Като при това не става дума за малка порция ядки.

Относно прясното млякто - писах и по-горе за него. Но нещата стават бавно.
В САЩ още парадигмата е бременните да пият по 1 литър мляко на ден, че да си набавяли калций, видиш ли. Ба, то с толкова прясно мляко най-много някой калциев дефицит да си докараш...

# 203
  • Мнения: 23 097
Овесените ядки не засищат, защото организма не може да ги преработи и смели достатъчно добре. Особено ако само са заляти с мляко и бързо изядени.

А относно прясното мляко, много малко хора имат ензима, който може да го разгражда. За това и много малко хора могат по принцип да го ядат и усвояват.
Така че "полезността" му отива на вятъра. Конкретно за прясното мляко говоря.
Козето е по-лесно усвояемо. Но не е популярно да се пие.

# 204
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Янечек, зависи от порцията и от това дали има добавки в нея (стафиди, сушени плодове, други ядки и семена). Зависи и дали са добре разкиснати - ако са твърди поостъргват стомаха и по-рано настъпва чувството за глад. Зависи и с какво се занимаваш, разбира се, с по-тежък физически труд или не. Аз например работя на бюро и огладнявам около 13-14 ч. чак след като съм закусвала с овесени ядки. Но всичко си е индивидуално.  Peace

# 205
  • Мнения: 6 217
Абе тези овсени ядки... само аз ли като ги ям, не само изобщо не ме засищат, ами така изгладнявам от тях, че по-добре изобщо да не ги ям. А с прясно мляко - направо немислимо, освен ако не искам да си причиня разстройство на стомаха. Егати комбинацията  Sick
Единият ми син обаче харесва и си прави закуска от овес, кисело мляко, лешници, стафиди и канела. Ама и той след 2 часа пак яде и няма как да не яде.
Ям ги сурови с кисело мляко. и аз много бързо огладнявам след това, а уж били трудносмилаеми и бавноразграждащи.

# 206
  • Мнения: 563
Ооо, поредната тема за култура, духовно извисяване и....здравословна храна. )
Ако имаш достатъчно пари, може и да си позволиш да се храниш здравословно, изискано и духовно...ако нямаш, ядеш хляб с майонеза и кайма от по 3лв.кг.
Не ме интересува другите как, къде, защо се хранят. И колко са възпитани.

А относно маста, тя е изключително чист продукт. Просто има по-специфична миризма и вкус. Но ако е пречистена добре и това не се забелязва.


не съм съвсем съгласна. Вместо хляб с майонеза може да се яде и сварено жито с мед на същата цена, ако не и по-евтино. Просто пример, който някой беше дал по-напред.

# 207
  • Мнения: 1 749

Чиния овесени ядки с прясно мляко и стафиди за закуска засища повече от две филии с масло/маргарин и нещо отгоре. За полезност няма да отварям дума.
Подкрепям напълно. И с кисело стават екстра. А и не отнема повече време да ги приготвиш, отколкото отива да изхвърчиш от къщи и да се лепнеш на първата баничарница на опашката.
Пробвай ги с малко сусамов тахан и мед, добавени докато ядките са още горещи. Няма такъв хубав аромат!

Овесените ядки ми излизат 0,425 лв. на ядене.  Mr. Green

# 208
  • Мнения: 14 651
Така де - индивидуално , затова казвам човек да се вслушва в нуждите на организма, а не да яде овес, защото "бавните въглехидрати и обелката на зърното създават усещане за ситост...". Не ми създават на мен усещане за ситост - нито овесените, нито друг вид ядки, за сушени и озахарени плодове да не говорим.

# 209
  • Мнения: 6 217
Ооо, поредната тема за култура, духовно извисяване и....здравословна храна. )
Ако имаш достатъчно пари, може и да си позволиш да се храниш здравословно, изискано и духовно...ако нямаш, ядеш хляб с майонеза и кайма от по 3лв.кг.
Не ме интересува другите как, къде, защо се хранят. И колко са възпитани.

А относно маста, тя е изключително чист продукт. Просто има по-специфична миризма и вкус. Но ако е пречистена добре и това не се забелязва.


не съм съвсем съгласна. Вместо хляб с майонеза може да се яде и сварено жито с мед на същата цена, ако не и по-евтино. Просто пример, който някой беше дал по-напред.
А какво да кажем за маргарина - най-уважаваната храна - полезна и вкусна  Sick Sick извинявам се, ако е коментирано в темата.
И всичките полуфабрикати - но всичко идва от безпаричието и псевдоздравословния начин на живот.

Общи условия

Активация на акаунт