Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 300
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 749
Ето ви малко инфо и какво, освен всичко друго, прави от боклуците това, което са.

Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 15:54 от S k i n

# 181
  • Мнения: 8
Мисля, че по-здравословно за темата би било да не се търси здравословният вариант,
а да се посочва с пръст категорично нездравословния.
Дори и нещо здравословно например, като прасковите, не е много здравословно, когато излезе извън норма:) здравият индивид има нужда от всички хранителни групи в съответното количество и принципно не е ок да изключиш цяла група храни, пък дори и да е така мразеният хляб, масло или сирене ( макар че по назад някой беше писал, че не яде сирене, пък след един пост- всеки ден ям салата от домати и сирене, та ножицата верно е бая разтворена)
За целта общоприетата наука борави с хранителни пирамиди и/или чинии. Като например тази


Написах, че не купуваме сирене често-това значи, че купуваме по една бучка сирене в месеца, а по повод на това, че ядем всяка вечер със салатата-това е нещо, което и аз не мога да си обясня.Започнахме да правим така към средата на юли и до сега ядем само това.Правим си салата и си отрязваме едно парче сирене и това е.От жегата ли се получи така, от какво и аз не знам.Но това е инцидентно.Даже и аз се притеснявам, че от ядене на едно и също нещо може да се получи проблем.

Интересува ме, който ми е прочел поста за това с какво се храним и има някакви познания по здравословно хранене да ми каже доколко е правилно.Пак казвам, че това, което ние купуваме и ядем е продиктувано само от това какво ни се яде, никога не сме мислили за здравословното.Ето аз например се притеснявам, че не ядем плодове-купувам, но стоят наредени по масите във фруктиери за украса и никой не се сеща да си вземе и да хапне.Не ядем маслини-понякога купувам, но си се спаружват в хладилника.От млечните продукти ядем само кисело мляко(и сиренето от последните два месеца)-това не знам до каква степен може да навреди.За последните 10 години имам спомен, че сме купили не повече от 2 кутии прясно мляко и то е било сигурно за някаква рецепта-аз не мога да го понасям, мъж ми няма тоя проблем, но не му се пие и така...та да каже някой, който разбира повече дали е правилно така.

# 182
  • Варна
  • Мнения: 3 238
коментираше се запържването на манджите, застройките и др. подобни. Защо като са толкова вредни само до преди 20г. затлъстелите хора в България бяха два, три пъти по-малко.
Сега уж никой не запържва, всички ядат варен лук, а хората два пъти по-дебели. Или всичко е от храната на улицата newsm78

# 183
  • Мнения: 564
Аз пък съм се питала, как така българите съумяваме да сме толкова стройни, при положение, че се увличаме все по тестеничко  Crazy Кифла, баничка, форнетка - направо и да не искаш, ще ти се дояде -навсякъде се предлагат.

И все пак, моето мнение по темата е, че да, българите като цяло имат хранителна култура, кой по-добра, кой-не чак толкова добра  Peace Зависи от човека, погледнат социално, финансово, здравословно и т.н

# 184
  • Мнения: 1 749
Правилно е: без паниране, без пържене, без сухи супи, никакви колбаси, салами, кренвирши, шоколадчета, вафли, снаксове, чипсове, пуканки, печени ядки (има много сол в тях), дюнери, изобщо боклуци от улицата.
Ако е здрав човек: яде се от всичко по малко. Освен ако няма някакви цели за фигурата си. Тогава преценява кой режим ще е най-подходящ за него и целите му. Пробва и ако е прав- продължава напред.

# 185
  • Мнения: 116
Всичко изброено от Skin ми е любимо и си го позволявам.Не ям скъпи храни,но са такива,които обичам.

# 186
  • Варна
  • Мнения: 3 238
Аз пък съм се питала, как така българите съумяваме да сме толкова стройни, при положение, че се увличаме все по тестеничко  Crazy Кифла, баничка, форнетка - направо и да не искаш, ще ти се дояде -навсякъде се предлагат.

Преди време 10 цента беше писала за италианките, че почти няма ден в който да не ядат спагети, но не са дебели. Та и ние тъй. Grinning

# 187
  • Мнения: 14 651
Ако пържиш в гхи няма да е така вредно, ама пък ще е скъпо  Laughing
Четейки Джуди, направо съм сигурна, че е последовател на Лидия Ковачева. И в този случай наистина се съгласявам, че се пестят пари, лечебен - нелечебен, гладът е най-евтиното нещо.

# 188
  • n/a
  • Мнения: 3 341
Може и да не е гхи, то верно си излиза скъпо, но и в хубаво масло пърженето не е толкова страшно. Или свинска мас.

# 189
  • Мнения: 405
За мен това http://1.bp.blogspot.com/_UUzzrSenOa8/TUvOC020SNI/AAAAAAAAAEQ/ni … 0706_353094_n.jpg
е здравословно хранене, защото не натоварва организма, спазвам го колкото мога- понякога стриктно, понякога не толкова, в зависимост от това дали имам нужда от отслабване или не. Ако имам нужда от отслабване спирам да поемам храна след 17ч, само вода /така правят боксьорите, когато трябва да смъкват грамчета за бързо/ Освен това наблягам на пресните зеленчуци и плодове. А месото и яйцата въобще не са ми любими, но засега не съм намерила добър заместител за месо, а и имам нужда от протеини...
Избягвам доколкото мога захарните изделия, които замествам с плодове... Всичко това ми е начин на живот, откакто дойдох във Франция.  
А преди това беше каквото има и за колкото има пари. Когато имах пари наблягах на плодове в изобилие, когато нямах- хляб и захарни изделия /образно казано/.

Мисля, че преди българина имаше повече култура в храненето,но сега  Whistling... Вече сте казали защо- всички заведения за хранене, които отвориха в последните 15 години. Плюс всички полу-фабрикати и заливането от непотребни *хранителни продукти* -тип хапвам нещо, гълтам нищо.
Култура на хранене за мен означава хранене в определен час, бавно и спокойно... Кой колко и какво е друг въпрос. В България заведенията за хранене работят нон-стоп, т.е си залят от храна, замо трябва да кажеш *гладен съм*... Тук освен дюнер-а и хлебарниците, в които се продават и сандвичи, друго не работи след 14ч. Всички кухни в заведения за хранене отварят в 12 до 14 и това е... После гризеш сандвич или дюнер...
Иначе не съм върл враг на българските закуски и бозааа, ох боза. Правя от време на време и кексове и мекици. Естествено в големи количества и всеки ден ако се яде това  Sick....
А баща ми без салами и деликатеси не може да седне на масата... Ужас... И сега е с диабет и високо кръвно, но от нерви било...  ooooh! Най-вероятно и от това, но и 80% от начина му на хранене....

Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 16:14 от la vie est belle

# 190
  • Мнения: 14 651
Ти пък - как се осмели да предложиш мас на изисканото форумско общество, което дори не признава, че има хора с по 80 ст. на ден за храна.

# 191
  • Варна
  • Мнения: 3 238
какво е това "гхи"?

# 192
  • n/a
  • Мнения: 3 341
Осмелих се, що да не се осмеля. В хладилника винаги имам мас, задължително.
За пържене се използва. Не е лесно да намериш хубава мас, да е от прилично
хранено прасе, защото (доколкото знам) отровите много се събират по слани-
ната. И при хората май било така.
Да, и хубава сланина трудно се намира.  Mr. Green

ГХИ http://www.jenite.net/2009/05/ghi-ghee-gi-pretopeno-krave-maslo.html
това е първият попаднал ми линк.

# 193
  • Насред хаоса
  • Мнения: 5 464

Чиния овесени ядки с прясно мляко и стафиди за закуска засища повече от две филии с масло/маргарин и нещо отгоре. За полезност няма да отварям дума.
Подкрепям напълно. И с кисело стават екстра. А и не отнема повече време да ги приготвиш, отколкото отива да изхвърчиш от къщи и да се лепнеш на първата баничарница на опашката.

# 194
  • Мнения: 2 047
И да нямаш пари, пак можеш да имаш култура на хранене. Примерно с 2 лева можеш да си купиш 0,500 кг. "кренвирши", които да консумираш с хляб, или пък да си купиш пшеница за варене, която да си хапнеш с орехови ядки. Кой какво ще си купи е въпрос не на пари, а на лакомия.
Окото ми се плаши по заведения и инклузиви колко лакоми хора има- и при това бих ги нарекла всякак, но не и бедни финансово.

Общи условия

Активация на акаунт