Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 951
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 3 447
Хм, в Готварския форумките всеки ден се отчитат я с тутманик, я с баница, а през ден - с торта. Тук пък само на кашу и стафиди карате. Къде е истината за хранителната култура на българите?

# 331
  • Мнения: 4 300
.Да лъжа ли или просто да пиша по префинено ?
По твой избор:)
Едва ли от тук насетне нещо в разсъжденията ти може да се промени. Откъде ти е известен вкуса на повърнатото само мога да гадая  Grinning

# 332
  • Мнения: 19 032
...

Последна редакция: ср, 19 сеп 2012, 12:39 от Mama_Nana

# 333
  • Мнения: 24 467
Пак да кажа- навици, който привикне да не ползва сол не се разтъжава от липсата й.

Ама как така да не ползваме сол, защо да не ползваме сол, солта е необходима и важна.
Има я в достатъчно количество в храните, които човек консумира. Добавянето й води към всяка манджа води неминуемо до прекаляване.
То не е от полза за никого. Няма смисъл да се сочат последиците, до които би довело то.

http://www.lekar.bg/news-130/info-1760/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D1%82% … 0%B5%D0%B1%D0%B0/

"Дневната потребност от сол за организма е около 5-8 грама, но на практика ние поемаме много повече от действителните ни нужди - дори понякога солим ястието още преди да сме го опитали. "

http://www.dieti.info/news/article/437

"Винаги четете съдържанието на храните, които купувате..."- с това съм съгласна аз.

Всички вещества, от които човек има нужда, се съдържат в натуралните храни, възможно най- малко обработени топлинно. Дори в този им натурален вид те се усвояват много по- добре от организма, не водят до вредоносни натрупвания и от там- до хронични заболявания.

http://nb.nadezhda.org/podr.html?id=31
"дори ако изхвърлите солницата, вие все едно няма да минете без сол. Тези бели частички, с които поръсвате храната си, са едва 15% от цялото потребление на натрий от организма. Невидимката се е скрила в готовите продукти, които вече са посолени във фабриките (от тях ние получаваме 75% от дневната си норма), и в суровите (10%), които за всеки случай е овкусила самата природа.

Колко сол се крие в 100 г:

- колбаси - до 2500 мг
- пармезан - 1100 мг
- суха супа - до 800 мг
- риба камбала - 200 мг
- бял хляб - до 150 мг
- 1 яйце - 134 мг
- риба треска - 100 мг
- мляко, айрян - 50 мг
- спанак - 62 мг
- телешко месо - 55 мг
- извара - 41 мг
- 1 стебло целина - 35 мг
- банани - 31 мг
- ябълки - 26 мг
- 1 печен картоф - 15 мг
- 1 червена сладка чушка - 2 мг"

.......................

Готварския форум не го чета. Кой какво пише там аз не знам.
Тук пък не съм прочела някой да кара "само на кашу и стафиди".
Но от години ми прави впечатление, че редица хора по теми в клюкарника обикновено нищо не казват, въпреки че пишат.

# 334
  • Мнения: 6 217
Хм, в Готварския форумките всеки ден се отчитат я с тутманик, я с баница, а през ден - с торта. Тук пък само на кашу и стафиди карате. Къде е истината за хранителната култура на българите?
За мен въпросът не е какво ядеш, а колко. Всяка (истинска)храна в излишък е вредна. И всяка храна в малко количество е полезна. Няма (истинска)храна, в която да няма нещо полезно, дори и бялото брашно и захарта. Отделно много неща се комерсиализират като невероятно здравословни, а всъщност са дори и вредни - като подсладителите и маргарина(да кажа, че тях не ги смятам за храна, а за химия, и трябва да се ползват като такава).  Peace

# 335
  • Мнения: 12 722

Аз пък не мога да си представя как така някой отива на гости на приятел и си позволява подобни претенции и тормоз над домакинята  #Crazy Ето точно това е липса на култура, а не специалното меню (което сме решили, че е здравословно за нас).  Wink

Като един е само на ядки, друг на треволяци, ще получиш картинка на смирено седящи гости пред отрупана маса.

# 336
  • Мнения: 5 462
.Да лъжа ли или просто да пиша по префинено ?
По твой избор:)
Едва ли от тук насетне нещо в разсъжденията ти може да се промени. Откъде ти е известен вкуса на повърнатото само мога да гадая  Grinning
Ами щом вида им е такъв , на вкус няма как да е нещо по различно .
Стига си се възмущавала от мен , не ти ли писна.
Щом на теб ти харесва храната си я яж , не ми прави анализ на написаното просто го подминавай.
СИга няма с теб да се съобразявам я .. евентуално може да напиша  екстременти вместо л...а .

# 337
  • Мнения: 8 911
Слагаме зехтин на зелевата салата. Обаче домати, чушки, краставици и други подобни просто си ги предпочитам без нищо. Така съм от дете. Никога не съм яла домат или краставица със сол. Когато бях дете, майка ми спасяваше чинията с домати от незабавно опустошение като слагаше малко сол отгоре. В този момент незабавно се изнизвах от мазата  Joy Така и не разбирах защо трябва да развалят хубавата храна със сол и олио.  newsm78

# 338
  • Мнения: 1 547
Аз пък не мога да си представя как така някой отива на гости на приятел и си позволява подобни претенции и тормоз над домакинята  #Crazy Ето точно това е липса на култура, а не специалното меню (което сме решили, че е здравословно за нас).  Wink

Е, когато човек е вегетарианец, той е такъв навсякъде, като същото важи и за несолящия, непържения, немазния, немлечния, неглутеновия, небелобрашнестия и така нататък. Имаме много приятели, посрещаме непрекъснато гости и респективно се сблъскваме с какви ли не лични специфики и изисквания  Wink


Колкото до солта, много се извинявам, Джуди, ама какви са тия 100 гр.банани с 31 мг.сол? Бананите специално са популярни с минималното си съдържание на сол, та ми стана интересно отде е информацията.

# 339
  • Мнения: 4 300
Хм, в Готварския форумките всеки ден се отчитат я с тутманик, я с баница, а през ден - с торта. Тук пък само на кашу и стафиди карате. Къде е истината за хранителната култура на българите?
То това е едно и също:)
Средностатистическата торта в Готварския е с формата на цици, в по префинения вариант- на букет цветя или джиесем. Щедро се надграджа с украса от руло Севън дейс или натрошени бисквити с повечко желатин, и накрая всичко се замята с разноцветна захарна глазура.
В другия край на махалото са шепичките супердупер ядки, килограмите праскови, зелеви супи и прочие.
Равномерно разпределени са погнусените прозападно настроени дами, които видиш ли, не вдяват как така у нас някой купува тези толкова и единствено български храни като чипс, пуканки или наденици. Естествено се подразбира, че те са извисени над тези дълбоко вкоренени у съседката, колежката и съгражданката вредни навици.

# 340
  • Мнения: 5 462
Хм, в Готварския форумките всеки ден се отчитат я с тутманик, я с баница, а през ден - с торта. Тук пък само на кашу и стафиди карате. Къде е истината за хранителната култура на българите?
То това е едно и също:)
Средностатистическата торта в Готварския е с формата на цици, в по префинения вариант- на букет цветя или джиесем. Щедро се надграджа с украса от руло Севън дейс или натрошени бисквити с повечко желатин, и накрая всичко се замята с разноцветна захарна глазура.
В другия край на махалото са шепичките супердупер ядки, килограмите праскови, зелеви супи и прочие.
Равномерно разпределени са погнусените прозападно настроени дами, които видиш ли, не вдяват как така у нас някой купува тези толкова и единствено български храни като чипс, пуканки или наденици.
Рокси , в австрийско да не мъкнеш луканки от бг , кат не си от прозападно настроенти дами ? ooooh! Joy
Нещо се правиш , че не разбираш кво съм написала май , кой пък ти говори за чипс , пуканки .. и т.н.  Crazy
Мен лично ме интерисува и наблягам , коментирам на качеството на продуктите , а не толкова видовете продукти

# 341
  • Мнения: 5 710
Хм, в Готварския форумките всеки ден се отчитат я с тутманик, я с баница, а през ден - с торта. Тук пък само на кашу и стафиди карате. Къде е истината за хранителната култура на българите?

 smile3532

# 342
  • Мнения: 47 352
Нямаме. Но се опитвам да изградим някаква, заради детето, то не е виновно, че ние я нямаме.
Което не значи, че залитаме в крайности, ядем всичко, ама все пак с някакъв баланс.
На гости абсурд да проявим каприз.
И не винаги здравословното хранене е равно на здравословно тегло. При грешки в режима и движението + наследственост, само вида на храната не помага.
Както и няма зависимост м/у слаб и здрав човек, ако се храни зле. Само с преглед може да се видят натрупванията около вътрешните органи, нищо че външно човекът има хубаво тяло.

За Готварския, няколко пъти съм надниквала в темата със снимките, че само те са ми интересни Simple Smile и честно казано ме е срам да питам - това количество за 1 ден ли е, на нас всичко ни се лепи, ако ядем толкова 200 не ни мърда  Rolling Eyes

# 343
  • Мнения: 6 217
и честно казано ме е срам да питам - това количество за 1 ден ли е, на нас всичко ни се лепи, ако ядем толкова 200 не ни мърда  Rolling Eyes
Може пък само да готвят, после да раздават на съседите Simple Smile. Това в кръга на шегата.
Бившият ми мъж така се беше учудил при едно от първите си гостувания при моите родители - колко души ще имаме на гости  newsm78 newsm78. Майка ми е голяма кулинарка, готви ежедневно, а неговата не е така, и човекът не беше виждал толкова ядене наведнъж Simple Smile.

# 344
  • n/a
  • Мнения: 3 341
О! Не караме (всички) само на кашу и стафиди.
Някои си падаме и по свинска мас.  Mr. Green
И по омари, но това май беше друга тема.

Никоя крайност не е добра. Включително при вегани (дефицит от В12), включително от безмазнинни диети (част от витамините в салатките са мастноразтворими), включително от безвъглехидратни и т.н. И все пак, най-безсмислено е да рупаш вафли за щяло и нещяло, да замезваш с чипсове и да думкаш бъргери до пръсване.

Общи условия

Активация на акаунт