Не, Лоана, не е само на салата, по-назад имаше таблица с температурата на димене, има масла, които са по-устойчиви на високи температури и подходящи за готвене.
Май ореховото ми се мерна, че става за това, ама пак погледни.
Сусамовото и леноното са с висок процент на Омега 3 и 6, доколкото помня, а лененото се добива с някаква технология с бензин, защото ленът е много сух и не става със студено пресоване и него го ползвай само за студена консумация.
Купувай си и суров сусамов тахан и той става за дресинг и освен това съдържанието на калций мисля, че беше много високо и лесно се усвоява. Цитирам по памет. Този тахан аз го бъркам с мед и така много го обичам.
Mисля, че ленът има фитоестрогени, така че не е препоръчителен за консумиране. Сусам и тахан - може. Най-добре рибено масло от апреката, но да не е от черен дроб на рибата. За готвене - олио от гроздови семки е добра алтернатива. Зехтин за студената кухня.
Много благодаря. А лененото масло?
Редувам аз тези мазнини, купувам по три-четири,гроздови семки, сусамово, орехово и още някакви, но забравям какви, отделно зехтин влачи мъжът ми от Гърция, ръчно пресован в домашна преса от един дядо.
И да ви кажа, заради вас изкопах от горните шкафове в кухнята купища кутии с домашни роботи, преси, мелачки за ядки и прочие неизползваема домакинска техника и започвам да кълцам , пасирам, режа и изобщо да кулинарствам ултраздравословно.
И бай дъ уей, онази вечер в студеното дъждовно време приготвих домашна пица. Стана умопомрачително добре, дъщеря ми изпадана във възторг, седнахме да вечеряме, обаче пицата стана малко хрупкава и не мина без жертви- изхвърча предният ми зъб, по-точно по-голямата му част под формата на пломба. Добре, че личната ми зъбарка е една от приятелките ми и на сутринта възстанови щетите. И никой не ме видя, най-важното.
Мисълта ми беше, че на мен тази тема ми подейства супер вдъхновяващо, моля ви да продължим по същество.