Имат ли българите хранителна култура?

• 76 372
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 575
  • София
В последните години все се боря със захранването на един онкоболен, който все отказва да се храни и имам почти научен поглед върху гладуването и всички рискове от него. Просто ми се струва безумно някой да го нарича лечебно при положение, че можеш да получиш хранителен едем или да умреш по време на захранването, заради Захранващ синдром.

# 1 576
Идея нямам как го прави Емилова, но толкова дълги курсови ме плашат. След това не зная как захранват при нея, а без правилно захранване след прочистване няма ефект или има отрицателен такъв. Най- важен е, обаче, постоянният режим след това.
За човек, който иска да го направи правилно, има достатъчно литература, стига да се интересува, а не просто да експериментира. Ако ще се правят експерименти, не бих препоръчала никога подобно нещо.

# 1 577
Не знам какво е "нормално хранене" за всеки един, когото не познавам. Няма и как да коментирам това.
Аз също не съм правила гладувания нито при Емилова, нито при друг, но съм спазвала стриктно захранването и след това- постоянен режим на хранене, съобразно препоръките.
Ако се бях върнала към старите си навици определено нямаше да понесе и на мен.
ясно е , че не си го правила  Wink ,
такъв апетит ти се отваря , че ставаш като змей горянин ,
тя и Глория разправя за Емилова , но специално я гледах в Черешката , където тя приготви Четири вида месо , а като беше на гости точно от агнешкото си досипваше ..иначе сигурно пак за Емилова ще говори ...

# 1 578
Не го разбирам този феномен - пържени картофи. Аз не обичам, мързелива съм и никога не съм правила в къщи.
Знаеш ли колко бързо ги правя, в една голяма тенджера, на силен котлон, бързо стават  Laughing

После заляти с кисело мляко и чесън. Мммммммм  Heart Eyes

ох, защо всичко вкусно е вредно....  Confused
Е колко да е вредно, ако не прекаляваш? Стига вече. Няма да ги ядеш всеки ден.  Peace
А аз ги ям и с майонеза, смятай колко обичам мазничкото  Wink Wink

В последните години все се боря със захранването на един онкоболен, който все отказва да се храни и имам почти научен поглед върху гладуването и всички рискове от него. Просто ми се струва безумно някой да го нарича лечебно при положение, че можеш да получиш хранителен едем или да умреш по време на захранването, заради Захранващ синдром.
леле  Shocked Сега чувам за такова нещо.

# 1 579
  • София
На мен тия драстични гладувания ми звучат като издевателство и са ми далеч от всякаква хранителна култура. Confused

# 1 580
Аз не мога да се изказвам категорично - възможно е да има индивиди, които се нуждаят от прочистване и с глад действително да постигат някакъв резултат. За себе си обаче съм приела, че при правилно хранене (разбирай без тутманици и пържоли всеки ден), литър-два вода и кило плодове на ден, няма какво повече да прочистваш.

# 1 581
Не знам какво е "нормално хранене" за всеки един, когото не познавам. Няма и как да коментирам това.
Аз също не съм правила гладувания нито при Емилова, нито при друг, но съм спазвала стриктно захранването и след това- постоянен режим на хранене, съобразно препоръките.
Ако се бях върнала към старите си навици определено нямаше да понесе и на мен.
ясно е , че не си го правила  Wink ,
такъв апетит ти се отваря , че ставаш като змей горянин ,
тя и Глория разправя за Емилова , но специално я гледах в Черешката , където тя приготви Четири вида месо , а като беше на гости точно от агнешкото си досипваше ..иначе сигурно пак за Емилова ще говори ...

При Емилова- не съм, нямам и желание, като прочетох за 30 дни. Един познат ходи, но май бе за две седмици и не съм говорила с него подробно. Правя, иначе, по 7-10 дни всяка година. И ако се поддадеш и залапаш веднага, сигурно е, че ще се поболееш. Най- добре ако не можеш да го направиш според както си трябва изобщо да не почваш нищо подобно. Има си стриктна схема на захранване, горе- долу толкова дни, колкото е било прочистването.
Но 30 дни глад и 7 дни захранване... не знам, не бих опитала.
Гладуването не е на вода, а на плодове и чай с мед. Поне аз така го правя. И наистина има страхотен ефект, но пак казвам, целият начин на хранене на човека се променя, а не за две седмици само. Цялостната философия, това става постепенно, не с първото гладуване, а с времето.
Ако ще са две седмици- това си е просто една диетка, а аз такива не одобрявам. Безсмислени са ми, а и вредни.

# 1 582
  • София
Здравият детски, по-скоро животински инстинкт е много успешно потъпкан от съвременната хранително-вкусова промишленост и култура. Против тъпченето съм, макар че се усещах как на моменти се поддавах на приказките на бабите  "виж, детето е слабичко, боледува, трябва да му настояваш да яде повече".
Не се поддавам на такива приказки  #Cussing out. Има достатъчно "хубави" според бабите деца, 35 кила в първи клас, с астма например. И полудавам като гледам как баба ми е на върха на щастието, тъпчейки детето ми с вафли. Но как да обясня на 82годишен човек, че децата не стават по-здрави с ядене на вафли.  ooooh! По нейно време наистина децата може да са боледували от недохранване, но днес едва ли.

Нашите поне за моите деца, не бяха по вафлите, но искаха да карам децата да си изяждат всичко, само защото вече някоя баба го е сипала в паницата. Пък, и нали знаеш, ако едното яде, другото на неговия фон изглажда злоядо, пък и ако боледува повече, става страшно - нито да ги отсвиря, нито да накарам детето да яде! Добре че не живеем заедно, щях да изперкам сигурно!

Покрай тази тема ме подсетихте за тутманика, че не съм правила отдавна. Да знаете как ухае и на какъв интерес ще се радва от населението! Модифицирала съм рецептата, че да не става мазен, и добавям повече сирене. Не мога да контролирам какво ядат на училище,  но поне вкъщи да зная, че е възможно по-добро.

# 1 583
На мен тия драстични гладувания ми звучат като издевателство и са ми далеч от всякаква хранителна култура. Confused
Абсолютно  Peace

# 1 584
...Има страхотна френска течна сметана, която може да се ползва за целта. 100% млечен продукт. И с едно шишенце можеш да направиш поне 4 торти, битата сметана има страхотен обем.
би ли споделила къде я продават, марка, % мазнини
от доста време търся всяко лято в БГ и намирам единствено Президент с 32% мазнини и караген  Sick

# 1 585
... И ако се поддадеш и залапаш веднага, сигурно е, че ще се поболееш. Най- добре ако не можеш да го направиш според както си трябва изобщо да не почваш нищо подобно. Има си стриктна схема на захранване, горе- долу толкова дни, колкото е било прочистването...

Абсолютно.
Но пък аз захранвах 10 дни, много внимателно и пак се поболях.
Така че не вярвам вече на подобни "лечебни" неща.

# 1 586
  • София
На мен винаги ми е било много интересно как може българин да не обича домати Simple Smile. Че то в 80% от ястията ни има домати, не че не може да не се слагат де. Все едно грък да не обича маслини примерно, но сигурно има немалко. Simple Smile

Ненавиждах домати до преди около пет години.
Сега хапвам само розови. Със сирене, естествено. Обезсолено.
И правех същото като сестрата на Рокси. Ровех като кокошка и изяждах само едното.
Което, естествено влудяваше родата.
Брат ми пък сиренето. Ненавижда сирене от малък.

Определено с гладуването трябва много да се внимава.
Ама наистина много. Захранването е много по-важно от самото гладуване.
И аз като Джуди около 4-5 дни, не повече. Понякога и само разтоварващ ден ми е достатъчен.
Но аз и много тахан с мед употребявам, де.
Медът е една от най-пълноценните храни- минерали, соли, всичко има.
Таханът- белтъци, мазнини и отново минерали и витамини.
Но изобщо не мога да го препоръчвам на всеки, просто така, категорично.
Просто споделих, че аз го правя също понякога.

# 1 587
  • гр. София
И ако се поддадеш и залапаш веднага, сигурно е, че ще се поболееш. Най- добре ако не можеш да го направиш според както си трябва изобщо да не почваш нищо подобно. Има си стриктна схема на захранване, горе- долу толкова дни, колкото е било прочистването.

....И наистина има страхотен ефект, но пак казвам, целият начин на хранене на човека се променя, а не за две седмици само. Цялостната философия, това става постепенно, не с първото гладуване, а с времето.

И аз така мисля.  Peace Много е важно после захранването да става постепенно и след това да се спазва определен хранителен режим, а не юруш на храната, диетата приключи!
Познавам много хора, които така правят по Великден: насилват се някак да изкарат постите, но веднага на другия ден след края им се намухват с козунаци, яйца и агнешко, след което дни наред им е зле, боли ги стомах, повръщат. Ами няма как да им е добре при такова нахвърляне върху яденето.

# 1 588
  • София
А защо изобщо човек трябва да гладува? Лично аз си го обяснявам като реакция на изобилието. На някого, ако не му се яде, просто да не яде! Няма да му стане нищо, стига да пие вода, но не и да се насилва да не яде или да се тъпче с плодове, чай, мад или каквото там някой му каже или е прочев. В планираното гладуване не виждам никакъв смисъл.

# 1 589
А защо изобщо човек трябва да гладува? Лично аз си го обяснявам като реакция на изобилието. На някого, ако не му се яде, просто да не яде! Няма да му стане нищо, стига да пие вода, но не и да се насилва да не яде или да се тъпче с плодове, чай, мад или каквото там някой му каже или е прочев. В планираното гладуване не виждам никакъв смисъл.

Прочистване уж.

Общи условия

Активация на акаунт