Имат ли българите хранителна култура?

• 76 366
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 770

напр защото мога д аползвам еко сметана за направа на маслото
и тогава измерено в пари цената е наполовина

А био маслото колко по- скъпо излиза от домашно приготвеното, само от любопитство питам. И какъв срок на годност има домашното?

да
домашното био масло излиза наполовина като цена спрямо това в магазина
за срока на годност не знам
не съм правила огромни количества
като направя 250гр и ни стига за седмица
после правя отново

и да добавя още една причина: когато го правя аз, мога да контролирам дали да слагам сол (тук рядко се намира неосолено масло) и ако слагам, каква сол точно да сложа

....Щом не е лично издоено от личната крава, хранена с био трева, не ми го хвали.
Трещи, на опаковките често пише от коя ферма е и можеш лично да отидеш да видиш кравите по всяко време

Рокси, забравих да уточня, че сметаната пръска ВЪПРЕКИ капака на робота
а ако сложа мляко, не ми се мисли какво ще е

... Освен това не съм казвала, че вкусът не ме интересува, но някакси подразбирам, че при едни и същи съставки и една и съща обработка не би трябвалод а има разлика във вкуса, нали?

оказва се, че има
има няколко марки шведско масло, немско и едно финландско из суперите (поне тези съм видяла)
всяко от тях има различен вкус, хем се прави уж по еднакъв начин
а домашното е със съвсем друг вкус пък, особено ако се подкваси сметаната предварително
не знам на какво се държи разликата, но за мен поне е факт

# 1 771
Запуши дупката, нали има едно такова за натискане.

# 1 772
Запуши дупката, нали има едно такова за натискане.

тя е запушена
изпод самия капак си излиза течност в началото
затова слагам кухн. хартия около робота, да ми спести после чистенето

# 1 773
WASP, говорим за различни неща. Ако аз реша да си направя масло ще трябва да си купя прясно мляко или сметана и така да го направя. Мога обаче да си купя масло от същия производител, т.е. направено от същото мляко. Естествено, че между различните млека и млечни продукти има разлика, дори приготвени от една и съща суровина. Киселото може да стане различно на вкус в зависимост от ферментацията, но маслото  Rolling Eyes Ти един път сравняваш продукти на различни производители, единт път състав ( солено/несолено), един път цена- изобщо не мога да те разбера.
Спестяването на пари не го обсъждам, това са си лични въпроси и всеки сам си преценява кога, как и колко. Акцентът на темата беше здравословност, качество.

# 1 774
  • София

напр защото мога д аползвам еко сметана за направа на маслото
и тогава измерено в пари цената е наполовина

А био маслото колко по- скъпо излиза от домашно приготвеното, само от любопитство питам. И какъв срок на годност има домашното?

да
домашното био масло излиза наполовина като цена спрямо това в магазина
за срока на годност не знам
не съм правила огромни количества
като направя 250гр и ни стига за седмица
после правя отново

и да добавя още една причина: когато го правя аз, мога да контролирам дали да слагам сол (тук рядко се намира неосолено масло) и ако слагам, каква сол точно да сложа

Разбирам защо правиш масло, вие хапвате доста масло седмично, на нас едно пакетче ни е квотата за месец, а понякога и повече. Тук пък е по- трудно се намира солено масло и е твърде скъпо за това, което е.

ПП Вчера като пазарувах видях в Карфур пълномаслена сметана Президент, с казеин, но е в 36%, та се сетих за теб, но не помня дали нея намираше за неприемлива или това търсеше. Embarassed Като минавам в Био магазина до нас ще видя и там какво има, знам колко е гадно да си някъде и да няма онова, което търсиш, а пък то да не е нещо сложно и луксозно.

# 1 775
Щом не е лично издоено от личната крава, хранена с био трева, не ми го хвали.
Не я доя лично, но почти винаги се случва да чакам да издоят кравите, за да си взема млякото, още топло-топло.....
И маслото му си стои, като го сваря, отгоре се наслоява поне 1,5 см каймак.А какво масло става от него.....Готовото от магазина само името му е масло.

Цитат
Акцентът на темата беше здравословност, качество.

Именно, в магазина нито маслото е масло, нито млякото е мляко, нито месото е месо, нито хляба е хляб, за продуктите, наречени бг сирене и кашкавал дори не ми се говори.
Не знам как е в чужбина, но в Бг имам чувството, че фирмите производителки на гореизброените се надпреварват кой по-голям боклук може да сътвори и да го продаде.

# 1 776
  • гр. София
в Бг имам чувството, че фирмите производителки на гореизброените се надпреварват кой по-голям боклук може да сътвори и да го продаде.

Така е. Пазарна икономика - търсенето определя предлагането. А по една или друга причина търсенето на нашия пазар е такова. И в масовия случай цената си отговаря на качеството.  Confused

# 1 777
в Бг имам чувството, че фирмите производителки на гореизброените се надпреварват кой по-голям боклук може да сътвори и да го продаде.

Така е. Пазарна икономика - търсенето определя предлагането. А по една или друга причина търсенето на нашия пазар е такова. И в масовия случай цената си отговаря на качеството.  Confused

Нали? Па азе съм убедена, че и бас са фанали. Кой най- много народ ще привлече с най- ниско качество и никаквост на хранителната стойност на продукта.
Би ми била интересна една тема- кой ли би спечелил?  Thinking

# 1 778
  • София

Именно, в магазина нито маслото е масло, нито млякото е мляко, нито месото е месо, нито хляба е хляб, за продуктите, наречени бг сирене и кашкавал дори не ми се говори.
Не знам как е в чужбина, но в Бг имам чувството, че фирмите производителки на гореизброените се надпреварват кой по-голям боклук може да сътвори и да го продаде.

Има и качествени продукти, дори добър хляб, само са доста по- скъпи в повечето случаи.
Иначе в общия случай храната, която се продава е отврат.

# 1 779
Скоро си купих маринована херинга в малка кутийка и беше много вкусна, но зачитайки се какво съдържа, видях, че има няколко Е-та, в това число и Е952  /подсладител, ужасно вреден/. Защо е трябвало да се подслажда, не знам. Никога не съм мариновала, но сега търся рецепти да си направя
мариновани парченца скумрия, дето се киснат първо 24ч. в сол, после в оцет, черен пипер, даф.лист и т.н./   Ще ходя да чета в готварския и май трябва повече време да отделям за домашно приготвени здравословни неща.

# 1 780
 Peace
Скоро си купих маринована херинга в малка кутийка и беше много вкусна, но зачитайки се какво съдържа, видях, че има няколко Е-та, в това число и Е952  /подсладител, ужасно вреден/. Защо е трябвало да се подслажда, не знам. Никога не съм мариновала, но сега търся рецепти да си направя
мариновани парченца скумрия, дето се киснат първо 24ч. в сол, после в оцет, черен пипер, даф.лист и т.н./   Ще ходя да чета в готварския и май трябва повече време да отделям за домашно приготвени здравословни неща.

Peace нищо по-хубаво от това няма.   bouquet

# 1 781
  • София

Е, ти си купи витамини Мерц, уж за добро да видиш, че в състава им има няколко Е-та забранени в повечето страни от ЕС. Пък после си мисли, че приемаш нещо, за да си по- здрав.

# 1 782
 Shocked та Мерц минават и за висок клас витамини ... Shocked

# 1 783
  • София
Shocked та Мерц минават и за висок клас витамини ... Shocked
Именно. Вече не помня номера на Е-то, отдавна проверявах какво има вътре, защото ми бяха нужни подобни витамини и останах потресена.

# 1 784
  • София
Аз съм изключително потресена от качеството на кашкавалите и сирената, най-вече кой, по дяволите, си дава парите за тия боклуци. Thinking

А хич не мога да се съглася, че има съответствие цена-качество, никак не са евтини. То жълто-сиви сирена, то се разпадат за два дни изкисване, то с вкус на пясък, то смрадливи кашкавали, пък ако ги запечеш какви количества мазнина изтичат, пък какви съмнителни миризми се носят... Кой им ги купува тия продукти, как не са фалирали, нямам обяснение.

Общи условия

Активация на акаунт