За учебниците и ученето в първи клас...

• 14 917
  • 158
  •   1
Отговори
# 105
  • n/a
... На всичкото отгоре Плутон не бил вече в Слънчевата система.

Като се замислих, звучи почти вярно  Mr. Green .

Iris04, ако ще сменят програмите (а такива намерения има), никак няма смисъл да се подготвяте. Каквото дойде. Ще има изненади за родителите във всички случаи. Аз срещам най-много затруднения по български език. С всичките му фонетични правила, които ми звучат (на мен ми звучат, може и да не съм ги запомнила добре) твърде променени ...

Цъкнах на препратката на  Jizzlobber. Не съм предполагала, че учебниците може да имат такива високи цени! От 10 лева, та до 20 лева. Уау, пък после да се не чудим що са толкова много и що е такава борбата безмилостна, жестока.

Дидева, много е сладко с готварската сол  Mr. Green

# 106
Дидева, много е сладко с готварската сол  Mr. Green
Учебник по Човекът и природата за трети клас - Булвест 2000.  Mr. Green И не е сладко, а солено.  Naughty  Joy
В учебниците по история за горните класове имаше нещо за това как Крум изненадал Никифор с предните си части отзад...
Цяла тема имаше за бисерите в учебниците.

# 107
Крум изненадал Никифор с предните си части отзад...
Joy

# 108
  • Пловдив
Майчета, цифрите са знаци, с които се бележат числата. Както буквите са знаци, с коите се бележат звуците. Цифрите са 10, буквите в българския език са 30. Числата са безкрайно много, звуците - повече от буквите.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 13:06 от dundi73

# 109
  • n/a
Майчета, цифрите са знаци, с които се бележат числата. Както буквите са знаци, с коите се бележат звучите. Цифрите са 10, буквите в българския език са 30. Числата са безкрайно много, звуците - повече от буквите.

Благодаря, dundi73. Мисля, че майчетата нямаме (засега) проблеми с разбирането на разликата между число и цифра. Вярно, че във форума понякога се наблюдават проблеми в "четене с разбиране", но случаят май не е такъв.

# 110
Трябва да има приемственост . Разминаването идва от това, че ръкописните букви, събирането и изваждането с числата до 20 и четенето, съгласно ДОИ трябва да се изучават в първи клас, а не в подгответо. Въпреки това има учителки на ПГ или ПК, които по една или друга причина учат децата на тези неща. Значително по-малък брой деца усвояват тези умения вкъщи.
Накрая се получава така, че в един и същи клас постъпват деца, които могат да четат, пишат и смятат и други, които хабер си нямат от всичко това.

За мен това, да се използва предучилищната група за преподаване на четене и смятане, е прикрит мързел на съответния учител. Защо? Защото не си върши истинската работа. Родителят може да си научи детето да чете и да смята (и аз моето го научих) предварително, но в предучилищната то трябва да учи неща, свързани с общата култура - повече приказки, песни, запознаване с исторически личности, опознаване на природата, евентуално и смятане, но не писмено, учене на език (устно!), рисуване, оцветяване, драматизация, да познават часовника, кое е предмет, кое е действие ... и още куп други неща. Специално за мен, това изисква повече умение, повече работа, все пак това са малки деца. Къде-къде по-лесно е да го вържеш на чина и да го караш да пише до несвяст неща, които така или иначе ще пише на следващата година. Още повече че никой не го изисква от теб и каквото свършиш, все е нещо.
Пак казвам, и аз съм от майките, които научиха детето си да чете и да смята преди първи клас - то поиска, аз откликнах на желанието му. Но в детската градина не са му губили времето с това. Наистина съм шокирана от това, което чета тук, че в предучилищната група дори ги учат да пишат ръкописно - това ли им е работата Shocked

# 111
  • Пловдив
Майчета, цифрите са знаци, с които се бележат числата. Както буквите са знаци, с коите се бележат звучите. Цифрите са 10, буквите в българския език са 30. Числата са безкрайно много, звуците - повече от буквите.

Благодаря, dundi73. Мисля, че майчетата нямаме (засега) проблеми с разбирането на разликата между число и цифра. Вярно, че във форума понякога се наблюдават проблеми в "четене с разбиране", но случаят май не е такъв.

А тогава защо се изненадвате на "Цифрата на числото 5" ...

# 112
    Вижте сега, в изискванията пише • Детето да бъде подготвено за начално писане чрез избор на различни лингводидактични и психолингвистични технологии .

Какви са тия технологии явно зависи от учителя. Според мен е логично да са елементите на буквите - кръгчета, чертички, нещо, което продължава и в първи клас. Моето дете пише цели изречения, но не сме учили буквите по правилния начин, показвала съм му ги и то ги имитира докато ги запомни. Сега в предучилищна и в първи клас ще се научи да пише правилно и четливо. За мен са смехотворни изказванията, че децата не трябва да умеят да пишат ясно и четливо ръкописно, защото никой не пишел вече на ръка.
Ми учете ги тогава само къде са буквите на клавиатурата.

Не се изненадвам, питам само. Забравила съм в първи клас какво учехме, все пак отдавна беше.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 14:15 от Iris04

# 113
  • Пловдив
Iris04 аз изобщо нямам спомен да съм учила такива неща в първи клас. По наше време никой не разсъждаваше на тема кога Я е мек съгласен + а или Й+А, но пък ни учиха да пишем правилно. Сега им пълнят главите с глупости, а не с най-същественото.

Що се отнася за учебниците - програмите са еднакви, поредността на преподаването на отделните неща е различна в отделните учебници. В 3 и 4 клас например, в учебниците по Човекът и Обществото на идз. Просвета, географията се учи първи срок, историята - втория срок, а в учебниците на Булвест е обратно... И ако ти се наложи да си преместиш детето в друго училище по средата на годината, може и в друг град, рискуваш да ти се наложи да преподаваш материала сам, а детето да учи другия два пъти. 

# 114

По тази логика А трябва да е буквата на звука А (а не буквата А), а Я - буквата на звуците Й + А (а не буквата Я).

# 115
  • Deutschland/HE
Буквата се пише, а звукът се изговаря. Така ги учеха в първи клас миналата година.

# 116
  • София
Буквата се пише, а звукът се изговаря. Така ги учеха в първи клас миналата година.
точно така - и буквата я е 1 буква и 2 звука, а йо например е 2 букви и 1 звук  Peace

# 117
Така е хора, просто обяснявам защо не ни "звучи" това с цифрата на числото.

# 118
  • волно калдъръмче
точно така - и буквата я е 1 буква и 2 звука, а йо например е 2 букви и 1 звук  Peace

Глупости!
ягода [йагода] 5 букви, 6 звука, но
бял [б`ал] 3 букви, 3 звука

Йордан [йордан] 6 букви, 6 звука
район, [район] 5 букви, 5 звука, но
бульон [бул`он] 6 букви, 5 звука

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 19:26 от Саморая

# 119
  • София
точно така - и буквата я е 1 буква и 2 звука, а йо например е 2 букви и 1 звук  Peace

Глупости!
ягода [йагода] 5 букви, 6 звука, но
бял [б`ал] 3 букви, 3 звука

Йордан [йордан] 6 букви, 6 звука
район, [район] 5 букви, 5 звука, но
бульон [бул`он] 6 букви, 5 звука

правилно - позна, писала съм например, между другото и на други места съм писала, да ти посоча ли къде?  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт