За учебниците и ученето в първи клас...

• 14 910
  • 158
  •   1
Отговори
# 45
Ох, колко разлютени майчета на незнаещи буквите дечица  Mr. Green

Бъркаш  Sunglasses
Горчив опит просто, изстрадан и придобит по не най-добрия начин.
Децата, "дръпнали" напред в една или две дисциплини, и осъзнали под аплодисментите на родители и учителки в ДГ колко са добре с материала, срещат трудности по други дисциплини, но... за това да се лютят другите майчета на незнаещи дечица, нали така  Mr. Green

Дона, сериозно - помагалата са различни, учителките също... Има съвестни, има и не чак толкова. Едни си следват точно програмата, други - наблягат повече на математиката, трети - на писането, четвърти - на четенето... Като сложиш и различните деца с различната семейна среда - няма как да влязат на едно ниво в първи клас, просто не е възможно.

# 46
  • Mediterraneo
Далеч не е едно и също нивото на подготовка обаче. И се чудя като дават удостоверение за завършена предучилищна, какви ДОИ гледат  Crazy Като се работи по различни програми, по различни учебници и пр...

# 47
Да, ако не беше задължителна, въобще нямаше да повдигам въпроса, но се предполага, че децата все пак идват с горе-долу едно и също ниво и подготовка.
Така е. Обаче писането, четенето и смятането не са част от задължителната предучилищна подготовка. Затова се получава така, че децата не са на едно и също ниво. Програмата в първи клас е естествено продължение на тази от подготвителната група ( клас). В онова нещо, 'дето вчера рече, че ти е трудно за четене  Mr. Green пише какво трябва да могат и знаят децата, завършвайки ПГ.
Ето кратък цитат от него:
"Ядро "Подготовка за "четене и писане"
Познава и спазва основни правила за работа с книга.
Има отношение към книгата и се ориентира визуално в страниците й.
Разпознава и назовава графични знаци на някои печатни букви, свързани с
наименованията на познати лица и предмети.
Възпроизвежда фигура, знак, прави и криви линии, елементи от знаци.
Повтаря пунктирана линия в различни изображения на предмети и печатни
букви, без да излиза от линията. "

Няма да може да чете или пък да пише ръкописни букви.
Далеч не е едно и също нивото на подготовка обаче. И се чудя като дават удостоверение за завършена предучилищна, какви ДОИ гледат  Crazy Като се работи по различни програми, по различни учебници и пр...
И аз не мога да разбера как може да се работи по учебници, които не отговарят на ДОИ и кому е нужно това.

# 48
Сега логично ми идва друг въпрос - защо госпожите от ПГ се изхвърлят в такъв случай (за ръкописните букви и аз бях учудена). Защо не си карат по програма?

# 49
Сега логично ми идва друг въпрос - защо госпожите от ПГ се изхвърлят в такъв случай (за ръкописните букви и аз бях учудена). Защо не си карат по програма?
Ето това, колежке, е правилният въпрос.  Mr. Green

# 50
Има няколко програми одобрени от МОН, мисля, че са близки по съдържание, като Моливко е доста по-сложен и в него се учи писане и смятане, за коя програма говорите в която не се учи?
Защо се възмущавате, че децата излизали с различно ниво ... децата излизат и с различно ниво и от различни училища в 12 клас...

# 51
  • Mediterraneo

Съвсем логично на мен ми идва отговора- да пълним гушите на издателствата, които издават различните учебни помагала и тетрадки. 30 лв дадохме миналата година за такива, сега повтаряме нещата...

# 52
  • София
И защото ПГ в училищата обикновено се водят от начални учители, а те така си знаят. В ДГ е друго.  Wink

# 53
Мойто си беше в нормална ДГ, а и в учебните помагала нямаше ръкописни букви, мисля. Това явно си е било някакъв индивидуален напън на госпожите.

# 54
Защото ПГ в училищата обикновено се водят от начални учители, а те така си знаят. В ДГ е друго.  Wink
Е, те би трябвало да са завършили специалност " Начална и предучилищна педагогика".
Доне, може да е резултат и от родителски щения някакви.

# 55
  • n/a
В повторението няма чак толкова лошо.
И в писането на ръка няма нищо лошо. Даже напротив. Полезно е,
а и, както казаха по-горе, учи се и поддържане на дисциплина.
Последното не се преследва като цел в ПГ (според моите наблюдения)
особено ако ПГ е била в детска градина.

Проблем е и е съществен многообразието от учебници и помагала.
Уж е по една програма, но разликите са големи. И все пак децата
в първи клас горе-долу до нова година отделят време, за да се из-
равнят по знания и умения, поне на някакво прилично ниво.

# 56
  • burgas
Моят син е първокласник,познава буквите срича,но не умее да чете.Не се срамувам от това нито го смятам за дебил.В ПГ не научи почти нищо защото госпожите непрекъснато се оплакваха,че не могат да работят с 36 деца/толкова бяха в групата/Смятам за нормално в първи клас да се започва с чертички и ченгелчета,а наистина както е писала една мама много напредналите деца могат да полагат изпите и да взимат две години за една.

# 57
Понеже мойто (като един дебил) късно проговори, го водих доста време на логопед, където точно чертички и точки рисуваше. Беше 4-5 годишен - значи по моята логика това с чертичките е нещо, което трябва да е усвоено на тази възраст. Все пак ролята на тези занимания е да се навакса изоставането, не да се подготвят първокласници-шампиони.

# 58
  • n/a
Чертичките не са за наваксване на изоставането в писането,
а за наваксване на изоставането в говоренето. Езиковият
център в мозъка съвпада "географкси" с двигателния център
на дясната ръка. Така че всячески полезно е писането.

# 59
  • София
Понеже мойто (като един дебил) късно проговори, го водих доста време на логопед, където точно чертички и точки рисуваше. Беше 4-5 годишен - значи по моята логика това с чертичките е нещо, което трябва да е усвоено на тази възраст. Все пак ролята на тези занимания е да се навакса изоставането, не да се подготвят първокласници-шампиони.
едно е писане на точки и чертички на 4 години, друго на 7 - най-малкото има разлика в броя на чертичките  Wink

Общи условия

Активация на акаунт