Студенти в чужбина - 2

• 84 043
  • 811
  •   1
Отговори
# 795
Ее, къде била тази тема. Да се запиша и ще чета по-късно. Синът ми има оферти от Съри, Портсмут, Есекс, Ковънтри и Съндърленд. Първите три са предпочитани, ще мисли. Специалността -така модерната психология. Дано да я завърши, пък за магистратура ще мисли нещо по-практично. Има ли майки на негови бъдещи колеги?

# 796
  • някъде из облаците
въпросите ми са свързани най-вече с финансовата страна,че не сме от имащите.Знам за студентските заеми,дъщеря ми ще си кандидатства за него,но как стои въпроса със заем за издръжка,може ли да се разчита на одобрение,или да търсим други възможности...

Добре дошла  Hug
Ще се справите, всички сме така и притесненията са ни дали ще се справим с парите.
Аз съм с две студентки, едно след друго 2 и 3 курс.  Laughing И голямата за да замине бяхме със заеми, но пък лятото голямата ни додаде парите за наема на малката, че трябваше да платим наведнъж 6м., е върнахме ѝ ги, разбира се.
Важното е детето да е наясно с възможностите и да си прави хубаво сметка, особено вначалото, докато разбере кое , как, колко...,че докато се усетят парите са заминали, аз и миналата година бях писала, един съвет от мен : седмичен бюджет си определяте - храна и всякакви ежедневни разходи, нашия беше средно 50 паунда, но са минавали и с по-малко 20, понякога и повече.
Но първата година наистина малко повече трябва да имате, после като започне да работи и тя ще помага. В момента 3 курсничката ни сама си се издържа от миналата пролет, нейните приятелки също.

nikistan много добре казано - НЕ БИВА ДА ГИ СПИРАМЕ ДА СЛЕДВАТ МЕЧТИТЕ СИ!!!  колкото и трудно да ни е на всички, щом те го искат ЗАЕДНО ще го постигнем.

Не съм съгласна обаче, че големият град е с повече разходи, като изключим Лондон. До миналата година голямата в малък град Портсмут, беше с по-скъп наем от малката- Манчестър, тази година и двете плащат еднакво. Ежедневните разходи са им еднакви, разбира се не включвам разходите за консумативи на голямата, че тя е архитектура и си купува материалите.
Много зависи от града, дали е туристически, н-р Бат, Йорк, се смятат за туристически градчета и са по-скъпи квартирите,  май като цяло в южната част на Англия, квартирите са малко по-скъпи.

Успех на всички.

# 797
Здравейте дами!
Въпреки че сайта е за мами си позволявам и аз да пиша.
По въпроса за притесненията ви за децата ви на които им предстои заминаване за Великобритания.Минах по този път миналата година синът ми е студент в Стърлинг 1 година и там да учи си избра той въпреки възможностите за Глазгоу и Абърдийн.Сега разбрахме че големият град освен по-добрите възможности за работа е и с огромни разходи за живот имам впредвид основно квартири и общежитие и транспорт.Нормално е да се притеснявате от финансовата страна,но повярвайте децата ни са оправни трябва им само начален тласък.НЕ БИВА ДА ГИ СПИРАМЕ ДА СЛЕДВАТ МЕЧТИТЕ СИ!!!
Само да споделя с вас относно заемите освен за Английските университети не се дават заеми за студенти живели по малко от три годинивъв Великобритания!Някои български банки пък дават студентски заем ,но се касае за плащане на семестриалните такси.Така че ние теглихме потребителски заем и така криво ляво се справяме.Така че горе главите!!!
Абсолютно те подкрепям, че не трябва да спираме децата си и трябва да ги подкрепяме, но не съм съгласна, че в големите градове е по-скъпо. Общежитията, а и квартирите са на почти еднакви цени, познаваме и деца, които учат в по-малки градове. Аз лично съм напълно убедена, че в голям град е много по-добре от гледна точка на каквито и да е възможности.

# 798
А както неведнъж съм казвала, специално в Глазгоу за храна и дрехи дъщеря ми харчи доста по-малко отколкото би харчила в България. Почти всяка седмица си купува дрехи и обувки, е вярно че не са от най-доброто качество, но то младите и без това не носят повече от един сезон. За тях е важно да имат много парцалки и да си ги сменят постоянно. То малко и семейна черта е това, но то е вече друга тема  Laughing.

# 799
А както неведнъж съм казвала, специално в Глазгоу за храна и дрехи дъщеря ми харчи доста по-малко отколкото би харчила в България. Почти всяка седмица си купува дрехи и обувки, е вярно че не са от най-доброто качество, но то младите и без това не носят повече от един сезон. За тях е важно да имат много парцалки и да си ги сменят постоянно. То малко и семейна черта е това, но то е вече друга тема  Laughing.

Мила госпожо не искам да влизам в спор с вас ,черпя информация от извора!Плащам общежитие 60 паунда на седмица, в Глазгоу под 95 не намерихме,автобусния билет е 1 паунд със сшудентско намаление,а в големият град се пътува много.Храната и облеклото не я слагам защото където и да учи трябва да се яде.Аз исках да окуража бъдещите родители на студенти а не да влизам в полемика с Вак.

# 800
Нашето общежитие е 65 паунда на седмица в Глазгоу и то със самостоятелна стая и баня. Защо да не влизаме в полемика, напротив, нека се чуват повече мнения, а и нали това е целта на всеки форум - полемиката. Все пак адмирации за факта, че има такива информирани бащи, повечето мъже /включително и моят/ обикновено казват - ако имам пари ще ви дам, оставете ме да си гледам мача!

# 801
Явно цената на общежитията не зависи само от големината на града. Синът ми е в Абърдийн, а плащаме за общежитие 100 паунда на седмица и не е със самостоятелна баня. Иначе е съвсем ново - правен е ремонт през 2010 г., с нови мебели и кухненски уреди, обзавеждане и т.н.

# 802
Най - скъпите за които чух досега са в Единбург - 130 паунда, дъщеря ми ходи при една приятелка. Но то и в Глазгоу има едни доста скъпички. Все пак доброто е, че с повечко търсене се намират и по-евтини варианти.

# 803
Дъщеря ми учи един семестър в Лимерик по Еразъм и общежитието и беше цели 450 паунда, като 7 човека живееха в къщичка с обща кухня и хол и по една баня на двата етажа. Голяма скъпотия. А спалничката и беше уникално мъничка. В Германия наема и беше само 250 евро с включени всички разходи.

# 804
Явно цената на общежитията не зависи само от големината на града. Синът ми е в Абърдийн, а плащаме за общежитие 100 паунда на седмица и не е със самостоятелна баня. Иначе е съвсем ново - правен е ремонт през 2010 г., с нови мебели и кухненски уреди, обзавеждане и т.н.
Нека уточня ,не зная как са разположени общежитията в Глазгоу,Абърдийн и Единбург но при избора ва общежитие гледахме да е близо до Университета,сега е на 5 минути пеш.Разбира се навдякъде са обзаведени ,но за мен основно остава близостта до Университета,а нали ви казах че и разходите за транспорт са големи.
Е ако поработи малко и си купи кола там ше е сурер  Simple Smile

# 805
Дано се наредят нещата и всички да си намерят работа там, че иначе няма да се издържи. А за Лондон, там си е много скъпо...и все пак цял свят натам се стреми. Наскоро дъщерята на моя позната напусна страхотна работа в САЩ, за да отиде в Лондон, вероятно на още по-страхотна работа.

# 806

Е ако поработи малко и си купи кола там ше е сурер  Simple Smile
[/quote]
А като си купи кола, бас държа, че веднага ще си намери и гадже и айде разходите пак пораснали!

# 807

Е ако поработи малко и си купи кола там ше е сурер  Simple Smile
А като си купи кола, бас държа, че веднага ще си намери и гадже и айде разходите пак пораснали!

[/quote] Simple SmileСега е времето за това!!!
Лека нощ на всички!

# 808
  • UK
89 паунда на седмица е моето общежитие и се води най-евтиното, 6 момичета сме ние в апартамента, с обща баня и тоалетна, но на 5 минути от университета.  Mr. Green Като цяло доста субективни са цените за общежитията, без значение дали си в малък или по-голям град.

# 809
Хайде някой да пусне нова тема!

Общи условия

Активация на акаунт