Студенти в чужбина - 2

• 85 329
  • 811
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Здравейте, знаете ли когато плащат с българска карта Виза(в лева) по какъв курс се изчислява лирата.В единия клон на банка ДСК ми казаха, че е техния курс за деня, а  в друг офис, че е по курса на БНБ за деня.

# 91
По-логично ми звучи да е по техния курс за деня, ама не знам с точност.
Ние заминаваме утре рано-рано сутринта и сега последни приготовления с багажа. Че ще има нещо забравено, ще има, ами дано поне не е съществено  Laughing

# 92
Здравейте, знаете ли когато плащат с българска карта Виза(в лева) по какъв курс се изчислява лирата.В единия клон на банка ДСК ми казаха, че е техния курс за деня, а  в друг офис, че е по курса на БНБ за деня.

По курса на банката, поне в ПИБ е така. Доколкото знам и в Общинска.

# 93
  • някъде из облаците
Здравейте, знаете ли когато плащат с българска карта Виза(в лева) по какъв курс се изчислява лирата.В единия клон на банка ДСК ми казаха, че е техния курс за деня, а  в друг офис, че е по курса на БНБ за деня.

Аз поминалата година се опитах да определя по какъв курс сменят ДСК, проверявах в деня в който е теглила колко лева е изтеглено, смятах и сравнявах с курса за деня, но беше някакъв по-различен, по-изгоден за нас, от този на сайта им, но пък и не беше този на БНБ, та така и не ги разбрах тез курсове, как ги смятат и се отказах.
Иначе като курсове продава, поне според сайтовете на раличните банки, като сравнявах най-изгодни бяха на ОББ и ЦКБ, скоро не съм проверяла по банките как е. Аз се отказах вече да смятам и мисля коя банка, коя карта , че по-едно време hahaha луднах на тая тема . Най-изгодно е ако може да си  плащат с картите, където ги приемат, ако се налага да теглят, еми плащаме си таксата, нямаме избор, поне нямат такса превалутиране, че се оказа и такава имало.

На малката извадихме карти на ЦКБ и ДСК, плаща основно с картата на ЦКБ, на ДСК не знам защо почти не я ползва и като я питам на коя сметка да ѝ внеса парите, тя предпочита тази на ЦКБ. Голямата сега е само с карта на ДСК. Като тръгна беше с 3 карти, защото не знаех коя минава, коя - не. Имаше на ПИБ( на баща ѝ беше), но там е много неизгоден курса и таксите също, беше така за всеки случай, веднъж само я ползва и се отказахме от нея. Имаше и на СИБАНК, в училище ѝ я бяха дали, много малки такси, курса не помня какъв беше( май за това смятах, за да знам къде да ѝ внасям пари СИБАНК или ДСК) глътна ѝ я един банкомат в Англия , а пък преди това бяха забравили да активират картата, а тя си беше вкарала всичките пари от работата през лятото там, та накрая я закрих сметката.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 07:36 от valha

# 94
Благодаря за отговорите относно ТV лиценза. Синът ми гледа предимно Еurosport, така че не знам това попада ли в категорията за плащане. Ако някой знае да пише.
Моят син също е в Абърдийн за първа година , каза че е попълник декларация че не гледа online телевизия , но пък постоянно кара малкия да качва неща в you tube .

Благодаря за информацията. Каква специалност учи синът ти? В кое общежитие е настанен? Какви са впечатленията му досега? Моят ще учи компютри и изкуствен интелект. Настанен е в Spring Garden. Може пък да се запознаят момчетата. Имам и още един въпрос - дано не съм много нахална да питам - с каква карта от българска банка е синът ти. Моят има Виза Електрон на Райфайзен, но не във всеки магазин може да плаща с нея и за това плаща в брой. Може би трябва да му направя друга карта, че за това питам.
Учи компютърни  науки . Настанен е в Fyfe House . Доволен е , според мен свиква лесно . Издадохме му карта от Icard ,visa засега не е имал никави проблеми с плащанията с нея такса за издаването и няма , а вноската от тук е 1 лв в офиса на Icard или на OMV бензиностанциите . Няма такса за плащане . Според мен момчетата може би са една специалност моят  е Георги Бабачев , твоя син как се казва ?

# 95
Дъщеря ми е с Виза електрон на ДСК, досега не се е е оплаквала  за проблеми. Но си спомням, че точно с виза електрон на Райфайзен ни бяха отказали плащане във Виена. Ако не е тайна, в кой точно магазин са му отказали?

Става въпрос за магазин ASDA. Иначе чрез същата карта платихме общежитието по интернет, карта за пералнята - там нямаше проблеми. Аз и без това мислех да му правя карта в още една банка, така че може да е в ДСК.

# 96
Благодаря за отговорите относно ТV лиценза. Синът ми гледа предимно Еurosport, така че не знам това попада ли в категорията за плащане. Ако някой знае да пише.
Моят син също е в Абърдийн за първа година , каза че е попълник декларация че не гледа online телевизия , но пък постоянно кара малкия да качва неща в you tube .

Благодаря за информацията. Каква специалност учи синът ти? В кое общежитие е настанен? Какви са впечатленията му досега? Моят ще учи компютри и изкуствен интелект. Настанен е в Spring Garden. Може пък да се запознаят момчетата. Имам и още един въпрос - дано не съм много нахална да питам - с каква карта от българска банка е синът ти. Моят има Виза Електрон на Райфайзен, но не във всеки магазин може да плаща с нея и за това плаща в брой. Може би трябва да му направя друга карта, че за това питам.
Учи компютърни  науки . Настанен е в Fyfe House . Доволен е , според мен свиква лесно . Издадохме му карта от Icard ,visa засега не е имал никави проблеми с плащанията с нея такса за издаването и няма , а вноската от тук е 1 лв в офиса на Icard или на OMV бензиностанциите . Няма такса за плащане . Според мен момчетата може би са една специалност моят  е Георги Бабачев , твоя син как се казва ?
Благодаря за информацията за картата. Ще му направя още една карта за всеки случай. Имам генерално пълномощно и за това, дано да свърши работа. Синът ми се казва Красимир Георгиев. От Бургас сме. Той каза, че е запознал с българи, но не съм питала за имена. Може би се познават или ще се запознаят щом са еднакви специалности. Ще се радвам да обменяме информация ние майките тук, а пък момчетата там да създават приятелства.

# 97
  • Бургас
Имам познати които са открили сметка в паунди, в ПИБ  и следят курса.Когато е изгодно купуват лири  и внасят по сметката.Чудех се дали и аз да не направя така.Но аз  също се опитах да изчисля курса на ДСК и ми се получи по изгоден от обявеното в сайта, така че не виждам смисъл от сметка в паунди.

# 98

И от Райфайзен ми казаха, че е по курса им за деня.

# 99
Момичета, работила съм в банка и отговорно мога да заявя, че служителките в банките доста често са повече от некомпетентни. Курсовете, по които се превалутира левът в паунд зависят от издателя на картата - мастъркард или виза. Тези курсове винаги са много изгодни и затова грамотните хора винаги плащат в чужбина с карта, но курсовете категорично не се определят от българските банки. Иначе, ако искате да купувате каквато и да е валута в брой, курсовете винаги са най-изгодни в ОББ. Просто е безсмислено да търсите по-добри курсове в България. Ако някой ви твърди нещо по-различно, бъдете сигурни, че ви лъже.

# 100
Момичета, работила съм в банка и отговорно мога да заявя, че служителките в банките доста често са повече от некомпетентни. Курсовете, по които се превалутира левът в паунд зависят от издателя на картата - мастъркард или виза. Тези курсове винаги са много изгодни и затова грамотните хора винаги плащат в чужбина с карта, но курсовете категорично не се определят от българските банки. Иначе, ако искате да купувате каквато и да е валута в брой, курсовете винаги са най-изгодни в ОББ. Просто е безсмислено да търсите по-добри курсове в България. Ако някой ви твърди нещо по-различно, бъдете сигурни, че ви лъже.

Напълно подкрепям казаното от bvelikova72. И аз съм била банков служител. И винаги съм била на мнение, че да си направиш карта във валута, различна от лева е изгодно само, ако получаваш преводи в съответната валута. А като се купуват паунди касово или безкасово да се внасят в картата винаги има курсова разлика между централния курс и курса на съответната банка.
Липса на компетентност има не само в банките, ами в почти всички институции и се получава този ми каза така, оня ми каза иначе и накрая не се получава нищо, което ни е казано. Веднага мога да посоча като пример здравните осигуровки. Масово се шири мнението, включително и на служители от НАП - да се внесат осигуровките, а декларация 7  да не се подава. Това също е абсолютно невярно. В Закона за здравното осигуряване чл.40, ал.5, т.2  определя кои лица подават тази декларация, а в чл.104, ал.4  е вписана санкцията за неподаването й. Друг е въпросът, че всички, които не са подали съответната декларация са проверени и установени.
Така де има много примери за некомпетентност във всяка една област - много голяма тема е.

# 101
Абсолютно си е така, за съжаление. И май все по-зле става...

# 102
Дъщеря ми е с Виза електрон на ДСК, досега не се е е оплаквала  за проблеми. Но си спомням, че точно с виза електрон на Райфайзен ни бяха отказали плащане във Виена. Ако не е тайна, в кой точно магазин са му отказали?

Става въпрос за магазин ASDA. Иначе чрез същата карта платихме общежитието по интернет, карта за пералнята - там нямаше проблеми. Аз и без това мислех да му правя карта в още една банка, така че може да е в ДСК.
Нека все пак да провери дали проблемът не е във вида на картата, тоест точно този магазин да не приема Виза електрон.

# 103

[/quote] Благодаря за информацията за картата. Ще му направя още една карта за всеки случай. Имам генерално пълномощно и за това, дано да свърши работа. Синът ми се казва Красимир Георгиев. От Бургас сме. Той каза, че е запознал с българи, но не съм питала за имена. Може би се познават или ще се запознаят щом са еднакви специалности. Ще се радвам да обменяме информация ние майките тук, а пък момчетата там да създават приятелства.
[/quote]
Аз лично получих много полезна информация от този форум даже понякога пращам на Гоги информация , която съм получила и е важна . Те общувайки си не споделя подобни неща. В списанието на летището в Абърдийн видях че има директни полети от Бургас летните месеци вие така ли летяхте ?

# 104
Благодаря за информацията за картата. Ще му направя още една карта за всеки случай. Имам генерално пълномощно и за това, дано да свърши работа. Синът ми се казва Красимир Георгиев. От Бургас сме. Той каза, че е запознал с българи, но не съм питала за имена. Може би се познават или ще се запознаят щом са еднакви специалности. Ще се радвам да обменяме информация ние майките тук, а пък момчетата там да създават приятелства.
[/quote]
Аз лично получих много полезна информация от този форум даже понякога пращам на Гоги информация , която съм получила и е важна . Те общувайки си не споделя подобни неща. В списанието на летището в Абърдийн видях че има директни полети от Бургас летните месеци вие така ли летяхте ?
[/quote]
Аз също получих много полезна информацията и съжалявам, че толкова късно открих тази тема. Ние кандидатствахме чрез агенция, в която за много неща получихме грешни съвети и ни забавиха страшно много. По тази причина не можах да намеря директни полети от Бургас - много късно започнах да търся билети. За чартърите проверявах няколко седмици подред и нямаше места. Синът ми летя от София през Париж до Абърдийн, но билетът му не беше никак евтин. Лошото на директните полети от Бургас е, че те са чартъри за почиващи тук и в последният момент /една седмица преди полета/ се освобождават евентуално места, т.е. за пътуване с конкретни дати е несигурно, може да останеш без билет и накрая да купиш много скъп на редовна авиолиния. За следващото лято ще видим как е.

Общи условия

Активация на акаунт