Отговори
# 435
Аз пък да отговоря на въпроса "На какво се дължи високата стойност на ТСХ" - на хипофункция на щитовидната жлеза. Не е зле да си провериш и TAT/MAT как са.

# 436
Денис, ще се радвам   bouquet, ако се включиш с мнение за следните резултати:
Име на теста(изследване)   Резултат    Единици Референтна стойност Метод
LH   9.3     U/l   2,4 - 12,6   ECLIA

FSH L  3.1     U/l   3,5 - 12,5   ECLIA

Пролактин   225     mIU/l   127 - 637   ECLIA

Естрадиол H  852.1     pmol/l   46 - 607   ECLIA

Тестостерон   2.3     nmol/l   0,2 - 2,9   ECLIA

DHEA-S H  10     umol/l   2,7 - 9,2   ECLIA
 На 28 години съм. Спазих деня за взимане на кръв.

# 437
  • София

3 ден от МЦ, нали?

ДХЕА е леко завишен,  най-вероятно ще трябва да изследваш и 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/ - те /двата хормона/  показват дали има проблем с НбЖ или проблема е в яйчниците
ЛХ е висок, както и Е2 - говорят за ПКЯ / или задържан фоликул, киста и т.н./
Не се притеснявай - нещо подтиска О. и когато се разбере къде е проблема, ще се приложи лечение  и МЦ ще се нормализира.

Пиши какво е казал лекаря

# 438
Здравейте искам да попитам по кое време на цикъла мога да си направя изследване на пролактина?Трябваше ли да е 3-5 ден откакто ми е дошло или може по всяко време?Влияе ли се резултата от прием на противозачатъчни?
Мерси предварително!

# 439
Здравейте искам да попитам по кое време на цикъла мога да си направя изследване на пролактина?Трябваше ли да е 3-5 ден откакто ми е дошло или може по всяко време?Влияе ли се резултата от прием на противозачатъчни?
Мерси предварително!
Пролактина може да се изследва по всяко време,за него няма правило 3-5 ден,само,че трябва да полежиш поне 15 мин.преди вземането на кръв.Ден преди това да не е правен секс и да не са пипани гърдите.Мисля,че не се влияе от приема на противозачатъчни.

# 440
Мерси предварително!
Пролактина може да се изследва по всяко време,за него няма правило 3-5 ден,само,че трябва да полежиш поне 15 мин.преди вземането на кръв.Ден преди това да не е правен секс и да не са пипани гърдите.Мисля,че не се влияе от приема на противозачатъчни.

mona_liza много ти благодаря!  Hug

# 441
Може ли малко помощ в разчитането на тези два хормона  Hug

DHEA-S   11.03   mkg/ml   15-44г.Ж<9.85;
4 андростендион   9.662   nmol/l   Ж: 1.99 - 9.18;

Проблемите ми са свързани с кожата от 6-7 години. Дерматоложката ми не работи тези дни ,а искам да знам дали тези хормони могат да предизвикат акне Peace

# 442

3 ден от МЦ, нали?

ДХЕА е леко завишен,  най-вероятно ще трябва да изследваш и 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ/ - те /двата хормона/  показват дали има проблем с НбЖ или проблема е в яйчниците
ЛХ е висок, както и Е2 - говорят за ПКЯ / или задържан фоликул, киста и т.н./
Не се притеснявай - нещо подтиска О. и когато се разбере къде е проблема, ще се приложи лечение  и МЦ ще се нормализира.

Пиши какво е казал лекаря

Благодаря, Денис!   bouquet
Да, на 3ти ден от МЦ ми взеха кръв.
Днес бях на лекар - изписа ми Диане 35 за 3 месеца, след това отново изследване на хормоните.
Малко съм разочарована, защото очаквах да ме насочи към ендокринолог. На въпроса на какво може да се дължат тези стойности, каза, че не можела да гадае и трябвало повече изследвания, а не назначи такива  Thinking
Вие бихте ли ми препоръчали добър ендокринолог за София?
По принцип имам доверие на гинеколожката си, но мисля да потърся конкретните причини, а не само да ги потискам  Thinking

# 443
  • София
Препоръчвам д-р Начев.

# 444
  • София
Препоръчвам д-р Начев.
+1 за Начев - занеси му всичко каквото си изследвала до сега, дори си пусни и 17ОН Прогестерон на 3 ден от МЦ за да не те върне заради това изследване и веднага да ти назначи лечение.
Не бързай с ОК - той само ще отложи проблема във времето, няма да те излекува

Ще чакаме да споделиш как е минал прегледа
Успех Simple Smile

# 445
  • София
Може ли малко помощ в разчитането на тези два хормона  Hug

DHEA-S   11.03   mkg/ml   15-44г.Ж<9.85;
4 андростендион   9.662   nmol/l   Ж: 1.99 - 9.18;

Проблемите ми са свързани с кожата от 6-7 години. Дерматоложката ми не работи тези дни ,а искам да знам дали тези хормони могат да предизвикат акне Peace

Да, могат
Но, за да ти се приложи правилно лечение ти  трябват още изследвания - 17ОН Прогестерон и Тестостерон - те ще покажат дали проблема е в яйчниците или НбЖ
Трябва ти консултация с Ендокринолог и АГ / Дерматолога, може и да не ти помогне много/
Пиши какъв е проблема и не се притеснявай всичко се коригира с медикаменти

# 446
В момента проучвам за добър ендокринолог във Варна.
Тестостерон съм изследвала някъде Февруари месец и беше в норма. Също тогава бях на гинеколог да ме види за кисти,но не ми откри нищо.  Но не ми назначи и други хормони да изследвам.
Чудя се,може ли да има отклонение в стойностите на хормоните в продължение на години и човек да не разбере изобщо? В смисъл акнето ми толкова години да е само вследствие на това.  ooooh!
А може ли билки,които съм приемала 3 месеца, да са довели до вдигането на хормоните?
 Hug

# 447
  • София
В момента проучвам за добър ендокринолог във Варна.
Тестостерон съм изследвала някъде Февруари месец и беше в норма. Също тогава бях на гинеколог да ме види за кисти,но не ми откри нищо.  Но не ми назначи и други хормони да изследвам.
Чудя се,може ли да има отклонение в стойностите на хормоните в продължение на години и човек да не разбере изобщо? В смисъл акнето ми толкова години да е само вследствие на това.  ooooh!
А може ли билки,които съм приемала 3 месеца, да са довели до вдигането на хормоните?
 Hug

Да, може с години да има хормонален дисбаланс и да не разбереш -  въпреки че, винаги има някакви симптоми, външни изяви /напр. при жените - наднормено тегло, косопад или окосмяване, акне, ПКЯ, изпотяване на дланите на ръцете, тремор, сърцебиене и т.н./
Да, може билките да причинят хормонален дисбаланс

# 448
  • София
Здравей Денис. Имам един такъв въпрос. При задържан фоликул ЛХ остава висок докато не се спука фоликула ли?

# 449
  • София
Здравей Денис. Имам един такъв въпрос. При задържан фоликул ЛХ остава висок докато не се спука фоликула ли?
Да, може да остане висок, но не е задължително. Може да се случат различни неща с този фоликул и в резултат да се променят нивата и на др. хормони.
Напр. Е2 да се повиши, а ако фоликула започне да лутеинизира и прогестерона може да се повиши.
Въпроса ти няма еднозначен отговор.
Ако има задържан фоликул - през новия МЦ във ФФ ЛХ може да е завишен.

Общи условия

Активация на акаунт