Макула - жълтеникава, без рефлекс

• 7 817
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте, имам нужда от съвет.
Имам проблеми от едно известно време с очите. Трудно фокусирам и се появиха мътнини - едни много гадни  чертички и мрежички, които ме тормозят много, особено като седя пред компа и пиша нещо на бял фон.
Вчера отидах на преглед. Ляво око - съвсем здраво. Дясно око - макула - жълтеникава без рефлекс. Каза, че мътнини не вижда, но можело и да са малки. Каза, че с този проблем по-скоро трябва да виждам голямо петно, а не мътнини, но петно не виждам. Изпрати ме при нейна колежка, която потвърди, че макулата е без рефлекс. Изписано лечение Неванак - 4*1 капка + Волтарен 50мг. Това е за 3 дни и половина и в понеделник ме искат в Окръжна за нови изследвания и отново разширяване на зениците. На въпросното око на теста с обърнатите Е-та не можах и най-големите букви да прочета. Не можех да фокусирам за повече от секунда (или по-малко). Установиха астигматизъм, но не зная колко и какво - щели сме да говорим след като оправим проблема с Макулата. Говориха ми за инжекции в окото - направо ми настръхнаха косите. Какви изследвания трябва да направя за да се установи какъв е точно проблема. Инфо - 34г (казвам го, защото четах, че над 60 това било вече старческо изменение), имах високо кръвно, което е овладяно и в момента нямам такива проблеми. За диабет съм се изследвала и нямах до преди 3 г, сега не съм ходила, но и нямам никакви оплаквания. Не съм вдигала тежко и нямам "светкавици". Очно налягане - нормално. Направени изследвания до момента Авторефлектометрия, Тонометрия, Биомикроскопия, Офталмоскопия.
Надявам се да получа съвет. Благодаря!

# 1
Здравейте!Макула без рефлекс,сама по себе си,не е патология.И при мен макулите са без рефлекс.
Симптомите,които имате могат да са обусловени от деструкция или вял възпалителен процес в стъкловидното тяло,което изпълва окото Ви.При това се образуват фини мътнини,които забелязвате като точки и мрежички.Има разбира се много причини за тези процеси.И те трябва да се изключат като причина.
Възможно е също така да са свързани с прекомерно натоварване на очите при работа с компютър,както и с некоригиран диоптър.
Що се отнася до макулната дегенерация,тя се диагностицира при прегледа от офталмолог,както и с помощта на някои специализирани изследвания/флуоресцеинова ангиография,оптична кохерентна томография/.Пишете,ако имате въпроси!

# 2
Благодаря за отговора.
Вчера ми направиха скенер на двете очи (мисля, че точно ОКТ се води). Изключиха макулна дегенерация. Има някакъв възпалителен процес, според професорката във Вижън не особено притеснителен. Успокоих се доста. Откриха астигматизъм на въпросното око (1 цилиндър или нещо такова), което понеже било физиологично нямало нужда от корекция Казаха ми все пак аз да реша дали да слагам очила и аз отказах, щом тя е на мнение, че няма смисъл. Незная дали съм права, но пък и не съм лекар - не би трябвало аз да вземам такива решения...

# 3
Радвам се,че всичко е наред!Ако усетите дискомфорт при работа с компютър и четене,а именно главоболие и размазване на текста,би могло да се коригира този наличен астигматизъм.Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт