Имам проблеми от едно известно време с очите. Трудно фокусирам и се появиха мътнини - едни много гадни чертички и мрежички, които ме тормозят много, особено като седя пред компа и пиша нещо на бял фон.
Вчера отидах на преглед. Ляво око - съвсем здраво. Дясно око - макула - жълтеникава без рефлекс. Каза, че мътнини не вижда, но можело и да са малки. Каза, че с този проблем по-скоро трябва да виждам голямо петно, а не мътнини, но петно не виждам. Изпрати ме при нейна колежка, която потвърди, че макулата е без рефлекс. Изписано лечение Неванак - 4*1 капка + Волтарен 50мг. Това е за 3 дни и половина и в понеделник ме искат в Окръжна за нови изследвания и отново разширяване на зениците. На въпросното око на теста с обърнатите Е-та не можах и най-големите букви да прочета. Не можех да фокусирам за повече от секунда (или по-малко). Установиха астигматизъм, но не зная колко и какво - щели сме да говорим след като оправим проблема с Макулата. Говориха ми за инжекции в окото - направо ми настръхнаха косите. Какви изследвания трябва да направя за да се установи какъв е точно проблема. Инфо - 34г (казвам го, защото четах, че над 60 това било вече старческо изменение), имах високо кръвно, което е овладяно и в момента нямам такива проблеми. За диабет съм се изследвала и нямах до преди 3 г, сега не съм ходила, но и нямам никакви оплаквания. Не съм вдигала тежко и нямам "светкавици". Очно налягане - нормално. Направени изследвания до момента Авторефлектометрия, Тонометрия, Биомикроскопия, Офталмоскопия.
Надявам се да получа съвет. Благодаря!